facebook

sâmbătă, 29 decembrie 2007

2007 pe piaţa de capital

Se pare că totuşi după mai mulţi ani de expectativă, piaţa noastră de capital demarează (sper să nu deochi).
Volumul tranzacţiilor în acest an a depăşit 1,2 miliarde lei, comparativ cu performanţa anterioară maximă de 480 milioane în 2003 (anul trecut - doar 343 milioane).
Creşterea nivelului mediu al preţurilor la bursă a fost de 99,4% pe parcursul lui 2007(comparativ cu 6,5% în 2006). Este o evoluţie extraordinară - creşterea pieţei de două ori poate lua ani şi chiar decenii în alte părţi.
Desigur, aceasta nu înseamnă că la noi totul e ok şi vom trăi bine. Creşterea enormă a preţurilor nu denotă o creştere la fel de spectaculoasă a parametrilor activităţii companiilor noastre. Pur şi simplu pe parcursul acestui an la noi au început să opereze mai activ investitorii străini de portofoliu. Astfel, persoane şi companii care până acum au investit în România şi Bulgaria, după intrarea lor un UE, au început să privească "mai departe". Şi aşa cum la majoritatea societăţilor noastre preţurile acţiunilor erau (şi încă mai sunt) puternic subevaluate, Moldova e un adevărat Eldorado pentru ei.
În 2007 ţinta principală a fost sectorul bancar. În 2008 creşterea preţurilor va continua, deşi interesele investitorilor vor migra şi spre alte ramuri - industria prelucrătoare, alimentară, construcţii. Aşa că prspectivele arată bine, doar să nu mai facă statul vre-o mişcare nereuşită şi să sperie investitorii...
Pentru mai multe detalii intime referitoare la evoluţie, vedeţi http://www.evm.md/?pageID=0daf695586b52ef6b7d9a1fb02c9f7ff , unde găsiţi toate valorile indicelui EVM-Composite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu