facebook

joi, 2 octombrie 2008

Miorita si colliderul

Cândva la examen la sociologie profa mă întrebase, ce operă literară o consider reprezentativă pentru neamul nostru. După o lungă discuție, am întrebat-o același lucru, și ea mi-a spus că ea consideră reprezentativă pentru noi „Miorița”. Pe urmă taică-meo mi-a explicat de ce: vor cel ungurean și cu cel vrâncean să-l ucidă, și moldoveanul își ia docil fluierul și se duce sub copac să-și cânte de jale cât i-a mai rămas.
Când trebuia să pună în funcțiune colliderul pentru prima oară, am văzut chiar mulți oameni care umblau panicați - o să pornească colliderul, și va fi sfârșitul lumii. Și nu era ceva prefăcut, ci o îngrijorare reală. Făcând abstracție de detaliile tehnice, care nu sunt cunoscute mai de nimeni, lumea știa că „acolo” o să pornească ceva și poate să fie un big-ba-da-bum (de unde-i asta?).
Ce m-a mirat cel mai mult în situația asta a fost că toți erau absolut resemnați cu aceea ce urma să se petreacă. Până la urmă, acesta nu este asteriodul care pur și simplu cade și nu este Dumnezeu care a considerat că gata, a venit timpul pentru sfârșitul lumii. Sunt niște oameni care vor să facă ceva. Dacă te deranjează, spune-o.
Mi-ar fi părut normal ca acei care cu adevărat credeau că se va întâmpla ceva rău, să întreprindă ceva, să iasă în stradă, să se ducă în piață sau în fața ministerului de externe și să ceară ca conducerea țării să întreprindă ceva (să dea o notă diplomatică sau să declare, de exemplu, război Elveției). Dar nimeni nu a făcut chiar nimic. Umblau toți și se căinau că uite, ce suntem noi de buni da ei vor să pornească colliderul... Din păcate, puțini mai pot azi doini, că am fi auzit zilele celea multe melodii frumoase...
Această docilitate a noastră chiar mă înfioară. Oameni buni, vin alegerile, ce, și acolo vom merge ca o turmă behăitoare??? De unde în noi atâta conformism și cap-plecare? Suntem oameni, avem minte, și fiecare poate să schimbe ceva. Puțin, dar poate!

19 comentarii:

  1. In caz ca colliderul creaza o gaura neagra si ne inghite prin asta partial rezolva problema alegerilor din Moldova. Constiinta civica ramine irelevanta in asa situatie.

    Nu inteleg de unde vinde pesimismul autorului. Totul va fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu inteleg optimismul dvs...
    sunt pe deplin acord cu autorul.
    capul jos sabia nu-l taie, dar nici nu-l mangaie, ci il calca si acolo jos il ingroapa in noroi...
    Natan, dar ce facem? Cu cine mergem? Nu ne ducem ca oile, dar ca lupii. Cine e lupul calauzitor noua?
    E usor sa spunem nu comunistilor.
    Dar care e alternativa?
    Cel mai greu e cand trebuie sa alegi.
    Intre ... nimeni. Ai o personalitate demna de urmat si ales? Nepatata, curata, cu interese pentru noi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, Anonim1, buna, Anonim2
    Din păcate, colliderul nu ne va putea rezolva nici o problemă, mai ales pe acea a alegerilor. Va trebui noi să ne ocupăm cumva de ea.

    Cât despre candidatura „demnă de urmat și ales, nepătată, curată și cu interese pentru noi”, așa candidaturi nu-s. Bănuiesc că nici așa oameni nu prea sunt, dar dacă și sunt, sigur evită politica - setul de calități enumerate și politica nu sunt compatibile.

    Dacă e să vorbesc despre mine, voi alege nu liderul ideal, ci voi alege din mai multe rele cel mai mic. Și recomand tuturor să facă asta. Cât despre rezultat - sunt conștient că peste trei ani voi fi nemulțămit de alegerea mea, dar dacă lucrurile vor fi măcar cu o iotă mai bune, voi considera că am făcut un lucru bun. După asta vin alte alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara Natan.
    Chestia cu raul cel mai mic am inteles-o. As vrea sa stiu, in baza carui indicatori, vei alege cel mai mic rau. Ce va conta pentru tine cel mai mult.
    In principiu, alegatorii sunt pusi in fata faptului de a plasa o investitie, votul lor. Or a gasi o companie demna de a investi, nu e asa usor.
    Ce ne facem noi, investitorii?
    Problema mare a noastra, e lipsa culturii electorale. E cel mai usor, sa faci cum face celalalt, nu sa analizezi la rece. Si atunci?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, Ion
    Nu știu dacă sunt cea mai potrivită persoană pentru a discuta candidații electorali. Cu atât mai mult, nu sunt gata să discut aceea, pe cine voi vota eu personal (parțial fiindcă încă nu sunt decis, parțial fiindcă consider că asta e o chestie pur individuală și personală, aș zice intimă).
    Oricum, aș putea spune câteva criterii, care pentru mine sunt importante la selectarea candidatului. Ele sunt:
    - persoana trebuie să fie o personalitate puternică și independentă;
    - persoana trebuie să fie inteligentă, să posede calități de lider și bun-simț de administrator;
    - persoana trebuie să fie preocupată în primul rând de interesele naționale, și apoi de acele personale;
    - persoana să nu fi activat anterior în cadrul poliției sau a serviciilor de informații.

    Înțeleg că cer prea multe de la bieții noștri politicieni, dacă pun toate aceste principii împreună, cam nu prea mai am ce alege. Oricum, pentru mine toate aceste calități / condiții contează, și deja voi alege reieșind din combinația lor la fiecare persoană în parte.
    Mă tem doar de un lucru - mai aproape de alegeri toți acei pe care îi mai poți cât-de-cât alege fără a roși apoi în fața oglinzii, să nu ajungă prin pușcării sau să fie nevoiți să părăsească țara. Că asta la noi se procedează cu concurenții puternici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Natan, eu iti multumesc mult pentru ca ai impartasit unele criterii. stiu ca trebuie sa ne bucuram azi de ceea ce este caci maine va fi mai rau, si sperante mari nu avem.
    Oricum, eu cred ca aceasta tema ramane deschisa, pentru un cerc mai larg, dat fiind faptul ca multi oameni se afla la aceasta raspantie, e o problema pentru toti, or cand in grup ar fi discutate mai multe pro-contra in randul fiecarei formatiuni, ar fi un folos pentru toti, de pierdut nu ar pierde nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca alegi din 2 rele tre' sa tii minte ca tot un rau alegi.
    "Si fie pe calea asta inima ta sa fie iluminata de catre ceea ce Boris Grebenscikov numeste "Fapte mesterului Bo", iar oameni simpli ca mine - imperativul transcendental-extralingvistic." (Pelevin)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru Caifa verde:
    dar unor oameni si mai simpli, cum le-ai lamuri ce ai spus? :)
    merci anticipat

    RăspundețiȘtergere
  9. Petnru Ion:
    daca am sa scriu mai simplu, proprietarul acestui blog cu siguranta va sterge comentariul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, Ion, buna, Yosef Bar Kayafa-verde

    Cred că încă e devreme să vorbim serios despre alegeri - unele partide încă aprobă programul, unele persoane mai trec dintr-un partid în altul, unele persoane mai părăsesc track-ul electoral sau ajung la zdup... să mai așteptăm o lună-două, să avem temă concretă de discuție.

    Despre alesul unui rău - oricum, răul mai mic e mai bun ca acel mai mare... Nu am de gând să stau pasiv să aleagă alții pentru mine.

    Imperativul transcedental-extralingvistic, dacă va fi tradus în limbă normală și va fi pus la mine pe blog, într-adevăr va fi cenzurat... ;) Însă bănuiesc că respectabilul Yosef Bar pur și simplu nu se va duce la alegeri, ignorându-și dreptul și obligația cetățenească (la fel cum nu s-a dus nici în armată). Iarăși, asta e decizia fiecăruia, și dreptul la această decizie trebuie respectat. Deși... vedeți acest link: http://www.youtube.com/watch?v=0vtHwWReGU0 . Sigur, în cazul Moldovei trebuie mai puțin pafos, dar ideea rămâne aceeași.

    RăspundețiȘtergere
  11. Natan, buna seara (eventual dimineata sau ziua)
    am auzit de acest proiect, si merci foarte mult pentru link.
    Crezi ca opozitia lansand o campanie ca aceasta ar castiga mai multe voturi?
    Ar putea fi pacaliti comunistii prin atragerea tineretului la alegeri, in concluzie mai multe voturi obtinute pentru opozitie?
    Merci.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara Caiafa verde, inca o data Natan.
    Presupun ca notiunile "Imperativul transcedental-extralingvistic" e o codificare a dvs. sau nu?
    merci mult. :) IErtata sa imi fie bagaretia sau bagaciunea :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu cred că la noi are cine să facă așa un clip, și cu atât mai mult, nu cred că avem persoane care, apărând în clipul respectiv, ar putea să facă lumea să meargă la vot. Deși, probabil eu exagerez. Avem diferite grupuri importante de alegători, și pot fi depistate persoane-referință pentru fiecare dintre grupurile respective, însă dacă vom dori să cuprindem toți alegătorii, vom primi o listă de figuranți ai clipului care nu vor dori niciodată să apară în același clip.

    Până la urmă, nu cred că alegerile sunt o chestie de păcăleală (deși la noi partidele concurente anume așa o văd). Situația ideală în cadrul sistemului de guvernământ pe care ni l-am ales (democratic) este ca absolut toate persoanele cu drept de vot să meargă la alegeri și să facă o alegere conștientă și gândită. În acest caz, chiar dacă vom alege tot aceea ce alegem de obicei, vom putea spune liniștiți - da, uite, avem aceea ce merităm, ne-am făcut-o singuri cu mâna noastră. Și chiar și azi ar trebui să zicem așa - toți care aveau de votat au votat, iar cine n-a vrut, nu are decât să suporte consecințele votului altora.

    Referitor la imperativul transcedental-extralingvistic. Nu este un cod al nostru. Însă, studiind aprofundat opera lui Pelevin, creația lui Grebenșcikov, concepția buddistă asupra lumii, și extralingvistica transcedentală, cred că Caiafa verde sugera că alegerile în Moldova sunt o ocupația la fel de fără sens ca și sintagma menționată mai sus, iar rezultatele alegerilor - la fel de obscene ca cuvintele pe care Caiafa verde nu le-a scris, pentru a evita cenzurarea.

    Poate, „băgățenia”? ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua Natan.
    Cum crezi, succesul opozitiei, ar consta in participarea masiva a oamenilor la alegeri?
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  15. Posibil vor fi aruncate multe pietre în mine, dar tutuşi eu consider că rezultatul alegerilor la noi în ţară poate fi falsificat. Recunosc că e o părere pur subiectivă, poate copilărească, dar chiar nu cred în alegerile democratice în RM. Oricum am sa merg să-mi fac datoria de cetăţean.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua

    Cred că participarea masivă a populației la alegeri ar schimba semnificativ împărțirea fotoliilor în Parlament. Din păcate, la noi se votează în special în țară, iar în țară categoria de oameni care nu au plecat mai deloc sunt persoanele în vârstă. Majoritatea concetățenilor de peste hotare sunt foarte pasivi și situația de aici nu-i mai interesează. Adica, da, se mai interesează de la noi ce se face pe aici, clatină compătimitor din cap și țocăie din buze; „Oare când se va schimba ceva și în Moldova”. La această afirmație nu aceept nici un fel de reproșuri de la persoane de peste hotarele țării, cu excepția cazului că ele au votat la alegerile precedente.

    Alina, referitor la aruncatul cu pietre, voi paraftaza renumita: „Să arunce cu piatră numai acel care nu a considerat că alegerile pot fi falsificate”. Te asigur că unicii care susțin că posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor nu există sunt persoanele de la conducerea de vârf al țării. Falsificarea e o posibilitate reală și s-ar putea ajunge și la ea.

    Oricum, cred că până la alegeri deja va dispărea în mare măsură necesitatea falsificării. Puterea are la dispoziție poliția, procuratura și SIS-ul, și după cum am mai spus, le va folosi din plin. Deja Chirtoacă are un dosar penal pentru abuz de putere, și nu m-aș mira ca cu vre-o lună înainte de alegeri să ajungă la pușcărie (probabil, nu pe mult timp, dar oricum, suficient pentru a dezorganiza campania electorală a PL-ului). Nu mă mir să se întâmple ceva similar și lui Filat, care tot este un oponent puternic.

    Atunci când conștiința individuală a angajaților organelor de forță este substituită de ordinele primite de sus, apar toate premisele pentru regimuri unde nu prea este loc pentru libertăți (de toate tipurile). Dacă nimeni în lanțul de executanți nu-și mai pune întrebări despre legalitatea ordinelor primite, atunci se poate întâmpla orice.

    Ce pot spune la asta? Doar aceea, că la procesul de la Nurenberg îndreptățirea: „Eu am primit ordin să fac asta” nu salva de la spânzurătoare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna tuturor,
    in 2000, pare-mi-se (poate ma gresesc) am fost la ca observator la parlamentare in Sangerei.
    Socul si surpriza neplacuta de atunci, si acum o simt pe mine. Era 3 noaptea, cand comunistii urati de toti castigau cu 75 la suta...
    Nu cred ca falsificarile pot schimba ceva atunci cand toti aleg altceva. Caz elocvent ar fi exemplul Chirtoaca.
    De bine ce au avut toata puterea, nu au putut nimic face pentru al opri.
    Alta este ca el singur se opreste datorita acestei conjuncturi in care a nimerit.
    Pe mine altceva ma pune pe ganduri. Admitand ca nu vor fi comunistii la putere. Ci o serie de partide, urmand sa ajungem cam la aceeasi ce in consiliul municipal. Ce vom avea atunci de castigat? Cu ce va fi mai bun haosul pentru noi? Sau cu ce este mai bun actualul haos din consiliu fata de cel precedent?

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna, Ion

    Referitor la alegerile din 2001 și referitor la ultimele alegeri din primărie. În 2001 nu exista o putere unică care ar avea așa o putere de control, cum există acum. Atunci erau mai multe partide-formațiuni, care concurau între ele și se urmăreau reciproc. Așa că nu avea cine să poată asigura o fraudă atât de semnificativă.

    Referitor la alegerile din primărie - cred că a fost ceva absolut neașteptat, dar sunt sigur că deja lecția a fost învățată.

    Nu mă deranjează mai multe partide la putere. Conducerile de tip democrat pe asta și se bazează - există grupuri de interese, grupate în partide - blocuri - coaliții, care încearcă să-și promoveze interesele. În cazul statelor cu tradiții democratice și cu o structură echilibrată a parlamentului (sau ce organe elective mai au ele acolo), toate partidele „se urmărest” și se bat peste mâini, când cineva încearcă să rupă mai mult decât trebuie. Fiindcă să prinzi concurenții la vre-o încălcare și să-i oprești sau să faci publică încălcarea, e un capital politic enorm ce aduce avantaje la alegerile următoare (apropo, o parte din viitoarea victorie comuniștii au câștigat-o fiind în opoziție și criticând încălcările făcute de conducerea din timpul cela). La noi, din păcate, ultimii ani, puterea politică este extrem de dezechilibrată, și nu mai are cine controla puterea. Ca urmare, mecanismele de autoregulare a democrației la nivelul conducerii la noi nu funcionează.

    Iar cazul primăriei tot nu este relevant. Azi noi avem o mică putere a primăriei, care încearcă să lucreze, și o putere enormă din partea conducerii statului, care încearcă să compormită cu orice preț lucrul primăriei. E evident că pe lângă dezordinea internă, mai există o mulțime de factori ce adaugă dezordine (cum ar fi opunerea organelor de forță oricăror indicații a organelor locale, presiunea financiară din partea întreprinderilor de stat, „ajutorul” din partea sistemului judiciar). Iar partidelor din primărie le este foarte greu să-și păstreze verticalitatea fiind supuse presiunii care se exercită asupra lor. E normal că unele dintre ele sunt tentate de soluția simplă: să se reazeme de acel puternic, să face ce se spune.

    Dacă însă voturile se vor împărți cât de cât echilibrat între mai multe partide și toate ramurile puterii de stat funcționează cât de cât normal, situația se va normaliza. Adica, sigur, va începe obișnuitul joc de coaliții pentru votarea unei sau altei legi, micile traficuri de influiență (cum sună... ;) ), și alte chestii foarte dezagreabile nouă, alegătorilor, însă normale pentru politică. În schimb, va apărea elementul de urmărire a concurenților și de „prins de mână”, care este motorul de bază a luptei contra corupției la nivel înalt.

    RăspundețiȘtergere
  19. Şi totuşi... Ce operă literară o consideri tu reprezentativă pentru neamul nostru? Şi prin ce? :)

    RăspundețiȘtergere