facebook

sâmbătă, 28 februarie 2009

Pe o limba inteleasa

Uneori, după vre-un incident mai neplăcut în transport sau în public, când cineva insistent nu vrea să-mi înțeleagă limba, însă consideră că eu sunt obligat să o înțeleg pe a lui, îmi amintesc totdeauna de niște versuri de Lermontov, pe o limbă pe care sigur o va înțelege:

И что за диво?.. издалека,
Подобный сотням беглецов,
На ловлю счастья и чинов
Заброшен к нам по воле рока;
Смеясь, он дерзко презирал
Земли чужой язык и нравы;
Не мог щадить он нашей славы;
Не мог понять в сей миг кровавый,
На что он руку поднимал!..

Îmi cer scuze de la persoanele care ne-au învățat limba. Vă respect foarte mult și sigur, nu la voi mă refer. :)

4 comentarii:

  1. Stii.. la magazinul de langa casa unde locuiesc, vanzatoarea tinerica de acolo delimiteaza 3 categorii de persoane, dupa varsta, si alege in ce limba sa vorbeasca cu ei.. Am facut o analiza de vreo 3 saptamani: Cu oamenii de varta a 3-a vorbeste strict in limba rusa, cu cei de varsta medie (16-30) vorbeste selectiv, oricum preponderent in rusa, iar cu micutii vorbitori de limba română - răspunde în română. am înteles ca nu vrea pur si simplu sa vorbeasca româna, chiar daca o cunoaste. asta e realitatea.. multi considera limba rusa.. una prioritara.. :-\

    Eu personal, ii vorbesc in româna, ea imi răspunde in rusă

    RăspundețiȘtergere
  2. to Extra: Она играет. Перед тем как заговорить с кем-то она за секунду анализирует человека, пытается, как психолог, понять кто он и что он. После, подумав, выговаривает "Buna ziua! Cu ce vă pot ajuta?" или "День добрый! Чего-то желаете?", а потом ждет, что же ей ответят, была ли она права? Русская рулетка! :) Маленький азарт в чертовски скучной работе.
    Părere: În Moldova, limba într-adevăr este o problemă. Ţinînd cont de varietatea naţiunilor şi limbilor vorbite, pe lîngă limba de stat, cam greu se înţeleg oamenii între ei. Aceasta duce la fărîmiţare naţiunii, fără unire nu este putere, fără putere nu este nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Перед тем как заговорить с кем-то она за секунду анализирует человека, пытается, как психолог, понять кто он и что он" - da, sigur, de parca gagica asta nu vinde produse de larg consum, da shampanie de la Veuve Clicquot Ponsardin...

    ...da faza cu unirea ca nuca de perete :(
    spune-mi shi mie ce iarba fumezi, fratzioare ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Larry: "Ананасовый экспресс" - mai bună ca asta nu ştiu! %)).
    NB şi nuca lasă urmă. :)

    RăspundețiȘtergere