facebook

marți, 24 martie 2009

Avertizare


Pentru acei ce intenționează să treacă de pe PC la Mac, am o avertizare.

Fiți atenți ce faceți. E o cale într-o singură direcție. E un drum anizotropic, fără posibilitate de întoarcere. Vă asigur că peste 3 luni vă veți simi deja incomfortabil în fața unui PC, iar încă peste o jumătate de an n-o să înțelegeți, cum ați putut mai înainte să lucrați la el.

Cel puțin pentru mine așa este. Și nu mi-a părut rău nici o zi de această decizie a mea, de a-mi cumpăra un Mac.

16 comentarii:

  1. Dar e nevoie de un timp de adaptare, nu?
    Eu am lucrat ceva timp pe un Mac, dar nu m-a impresionat.
    Doar disconfort ca lucram prea incet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mac, eto veshi :)

    Cred ca multa lume de rand (utilizatori obishnuitzi) ar alege aceasta platforma, dar, lejer spus, cam bate la buzunar...

    Shi un mic deficit de soft, daca nu s-au mai skimbat lucrurile...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, timp pentru adaptare trebuie. Ține mai mult de chestii generale ale sistemului: că butoanele nu-s în drapta, ci în stânga, că nu este start menu, și că pentru a instala programul, e suficient să copii fișierul pe disc. Primele câteva zile pare ciudat, după ce te obișnuiești, pare natural.

    De bătut la buzunar chiar bate, dar Apple nici nu s-au orientat vre-o dată la prețuri mici. La ultima conferință de presă, când au fost întrebați dacă nu vor scoate vre-un iPhone la prețuri mici, eu spus că scopul lor e să facă „cel mai bun telefon”, și nu „cel mai ieftin”. Așa că... deja fiecare în măsura posibilităților.

    Cât despre deficitul de soft, deja nu mai este actuală problema. Dacă să vorbim despre pachetele mari de programe, orientate spre diverse categorii de utilizatori, practic toate domeniile sunt acoperite. Microsoft a făcut Office-ul pentru Mac (Office 2008), Adobe face tot setul său de programe pentru Mac odată cu acel pentru PC (editorii și designerii sunt, de regulă, useri fideli a Mac-urilor), programe pentru lucrul cu video, pentru lucrul cu sunetul... Recent producătorii AutoCAD-ului au anunțat intenția de a crea versiunea pentru Mac, acoperind ultimul domeniu esențial care încă nu avea programe native.

    Și chiar dacă există vre-un program care îți place la nebunie sub Windows (sau dacâ îți place la nebunie chiar Windows-ul), poftim, poți să rulezi Windows-ul pe Mac (ca sistem de operare de bază, sau sub sistemul Mac OS). Deși, să-l transformi într-un PC chiar cred că e o greșeală, farmecul deosebit al acestui calculator fiind anume în sistemul de operare...

    RăspundețiȘtergere
  4. "...Ol in ol itz geast
    anazer mac in ze vol..."
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Aceleasi impresii am trait cind am trecut de la win pe linux. Macar ca aveam Vista genuine, cred ca nu ma voi intoarce niciodata.
    Plus cred ca un avantaj deosebit este acela ca nu exista virusi pt Mac OS si Linux.

    RăspundețiȘtergere
  6. ai scris mesajul pentru cuvantul "anizotropic"?

    da daca serios, eu inca am dubii daca merita sau nu sa-mi iau Apple. stii ca Vaio al meu a ars la incendiu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna. O intrebare...dar la noi in Chisinau se vind Mac-uri? Thanks

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna

    Cuvântul „anizotropic” a intrat în vocabularul meu de pe la vre-o 10 ani... și tu, Marcel, dacă tot te vei ține de citit colecția ceea de cărți pe care ai cumpărat-o recent, vei înțelege de unde. ;)

    Cris, în Chișinău avem cel puțin doi vânzători autorizați (sau semiautorizați) ai Apple-ului. Primii sunt Axio-Teh, pe V. Alecsandri 99. Ai doilea, iStore, pe Bănulescu Bodoni, chiar cu 20 de metri mai jos de bulevardul Ștefan cel Mare. De asemenea, Axio-Teh distribuie producția printr-un șir de vânzători de tehnică de calcul (Alina electronic sigur, și mai erau câțiva). Oricum, prețurile la noi sunt cu mult mai mari ca acele pe care le puteți vedea pe site la Apple. Dacă puțeți cumpăra direct de acolo, vă sfătuiesc așa să faceți (unicul avantaj de a procura de la noi e că tastatura va avea și literele aflabetului kirilik, și dacă aveți back-lit, asta contează).

    RăspundețiȘtergere
  9. A, și da. Lioșa, merci pentru comentariu... ;)
    Știu că pentru tine nu contează ca lucrurile să fie frumoase...

    RăspundețiȘtergere
  10. E corecta afirmatia ca trecerea de la PC la iMAC cere ceva timp, dar daca tare doresti se reuseste.La Agentie lucrez deja de 8 luni la MAC OS X, versiunea 10.5.6 si vreau sa spun ca rupe totul (cind am trecut lucram din greu pina noaptea tirziu, odata si paza ma alungat acasa). Deseori utilizez simultan cite 6 programe care cer multa memorie de lucru (din care 2 baze de date, din cate una pe net, un redactor de ziare voluminos) si aici la iMAC trecerea de la una la alta e rapida, lucrul deloc nu frineaza, respectiv nici peri albi nu fac. Pe cind anterior lucram la un PC destul de bun, dar trecerea si rapiditatea ma puneau pe ginduri uneori cite 5-10 miin. Avantajele la iMAC sint multiple (securitate 100 %), pachet iWork si iLife excelent. Cred ca pretul mai ridicat referitor cu un PC excelent se merita. Plus la asta datorita interfetei Paarallels moment se trece in regim virtual la prietenul nostru vechi -Windows.

    RăspundețiȘtergere
  11. Voua, [cenzurat].
    Majoritatea nodurilor botnetilor(pt tonti - calculatori infectati ce servesc pentru a trimite spam) conform statisticii se afla pe Macii, posesorii carora habar n-au de idei elementare despre securitate (adica cei ce CRED ca NU exista virusi pentru mac).
    Eu sunt un programator po jizni. Mi-e personal imi este greata de Objective-C care e limbajul principal de programare pt mac. Consecintele sunt evidente ^)

    RăspundețiȘtergere
  12. "Eu sunt un programator po jizni" - v nature respekt !!!

    Bratuha, da eu nu viejesc in poniatia cu NODUL botneţilor :(
    Ajiuta la patzanaş, ti rog

    RăspundețiȘtergere
  13. Lioșa, eu nu știam ce-s nodurile botneților până nu m-am documentat. Asta se socoate?

    M-ai intrigat. Am căutat vre-o jumătate de oră statisticile respective, găsit o mulțime de lucruri interesante. Hai dă-mă cu nasul în statistica de care zici.

    Nici un sistem de operare nu este asigurat contra virușilor. Dacă cineva o să-și pună scopul, va găsi vulnerabilități pentru a pătrunde în calculator. La moment mac-urile sunt relativ sigure datorită faptului că cota lor de piață este redusă, și ele încă nu sunt interesante autorilor de viruși, fiindcă impactul virușilor este redus. Dar, desigur, odată cu creșterea cotei lor de piață, tot mai multe atacuri vor viza și calculatoarele Apple.

    Apropo, poate una dintre cauzele că există puțini viruși e că limbajul Objective-C este așa de „grețos”? Pentru mine, ca user, chiar mi-i indiferent, de câte ori pe zi li se face rău programatorilor când scriu codul, pe mine mă interesează ca rezultatul final să fie comod și utilizabil. În majoritatea cazurilor, așa și se primește. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Este foarte comod, rapid, inovator si nu in ultimul rind prestigios sa ai un Mac.
    Si este si foarte daunator. In sens direct, pentru sanatate. Cum i-a venit lui apple originala idee sa-i faca acoperirea cu aluminiu nu cu plastic? Cind stau cu MacBook in brate simt toata electricitatea cum trece prin genunchi si mai departe. Mi-am luat si suport special din lemn si cu pernutza - oricum se simte.
    Odata mergeam in tren si utilizam Mac-ul cu incarcatorul in priza- sa vezi ce zgomot (piriit de electricitate) se aude cind il pui linga vre-o bara de metal al ferestrei sau a patului.. daca scoti Mac-ul din priza zgomotul e mai mic dar nu sfatui pe nimeni sa tina in brate calculatorul in asa situatii...

    RăspundețiȘtergere
  15. întotdeauna se vor găsi invidioși care să zică că nu le plac macurile voastre / aduceți-vă aminte de sloganul apple - Think Different
    unora le este greu... ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Cristina, noul MacBook Pro de 17 inch a facut mari realizari in domeniul green. La producerea lui nu se foloseshte Uraniu!!
    E singurul lapptop din lume de acest gen ca de altfel uraniul e ensential la producerea LCD-urilor.mai pe scurt cu un MacBook Pro ai sa scapi de o doza bunicica de radiatii

    RăspundețiȘtergere