facebook

miercuri, 11 martie 2009

Harry Potter in troleibuz

Într-o zi în troleibuz am putut urmări doi băieți cam de clasa a patra - a cincea, care stăteau ambii pe un loc (pe una dintre băncile alea înguste din față) și citeau o carte. Unul dintre ei citea mai repede, și când ajungea la sfârșitului paginii, aștepta să termine celălalt de citit, și doar atunci întorcea pagina. Eram destul de aproape și am văzut că era una dintre cărțile despre Harry Potter.

Cărțile lui Rowling pot să placă sau pot să nu placă (eu personal le consider cele mai importante cărți pentru copii din ultimii 20 de ani, de la Astrid Lindgren încoace). Însă cred că atâta timp cât ele pot să ridice doi băiețași din fața calculatorului și să-i facă să citească, orice obiecții privind calitatea lor literară nu mai contează.

3 comentarii:

  1. Categoric :)

    Presupun ca editzia a fost pe departe una romaneasca...

    Pe la mijl lui februarie, imediat dupa o scurta calatorie la Moscova, am intrat intr-o librarie din Bucureshti sa mai ucid din timp (sotzia era in stare de afect - facea shopping)
    Am facut o incursiune rapida printre rafturi (cu tematica mai intrebata) ca sa ajung la urmatoarea observatzie: pretzuri relativ accesibile pentru un cititor cu venit mediu, spre deosebire de Moscova, unde am trait un adevarat shok cand am vazut pretzurile afishate (ex. in sectziunea rezervata celor de la "Alpina" pretzul mediu pe carte era hat peste $100(!!!)

    Acum apare intrebarea - de ce piatza editoriala de import din Basarabia este dominata(lejer spus) de literatura din Fed Rusa ? Este un rezultat al costurilor suportate sau un efect al cererii (preferintzelor) din partea populatziei ? Sau ar fi altceva la mijloc ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai demult proprietara la Scripta mi-a povestit că cauza importurilor reduse de cărți din România era tariful vamal mare aplicat lor - la noi pe piață ele erau mult mai scumpe ca acele din Rusia. Cred că lipsa tarifelor la importul din Rusia ține ce acordurile de liber-schimb din CSI. Dar bănuiesc că această tarifare asimetrică poate fi și o chestie deliberată, ce ține de politica promovată la noi de „protejare a statalității și integrității”, adica de limitare a contactelor culturale cu România.

    Care este situația actuală, nu știu, și cam mi-i lene acum să caut tariful vamal și acordurile cu Uniunea Europeană. Deși la Diverta prețurile oricum mi-au părut destul de mari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Natan, mersi de info :)

    Argumentul cu „protejare a statalității și integrității” il sustzin shi eu.
    Am incercat sa gasesc in moldnet un studiu pe aceasta tema (piatza editoriala), dar fara nici un rezultat :(

    RăspundețiȘtergere