facebook

luni, 16 martie 2009

In Profunzime

Azi am răspuns „nu” la invitația de a participa la emisiunea „În Profunzime”.

Totdeauna am avut un respect deosebit pentru această emisiune, și pentru prezentatoarea Lorena Bogza. În cadrul ei, s-a reușit să se impună un standard foarte înalt pentru talk-show-urile de la noi, și sigur a devenit o referință în materie, la care cred că se aliniază toți care fac așa emisiuni în Moldova. Teme fierbinți, invitați care au ce spune în ziua ceea, prezentatoarea carismatică.

Și, desigur, ce promovare îți mai trebuie, în afară de a fi invitat ca expert la emisiunea „În Profunzime” de luni seara?

Imaginați-vă cât de confuz m-am simțit, când la invitația de a participa la emisiune, am răspuns „nu”.

Tema emisiunii este piața valutară și cursul leului. Mai precis, se va prăbuși sau nu se va prăbuși leul. Cum am mai spus, răspunsul meu la această întrebare este: da. Poate nu va fi prăbușire, ci depreciere controlată, poate nu mâine, ci poimâne (toți au înțeles, nu? poate nu până la alegeri, ci după), dar leul va ceda pozițiile.

Însă cred că a spune acum acest lucru la televizor poate crea un val de panică și în final, poate duce la o prăbușire și mai rapidă a leului, decât asta s-ar întâmpla în condiții normale. Fiindcă spre deosebire de o analiză economică obișnuită, când scopul este de a stabili situația reală, aici mai apare un factor. Analiza pe piața valutară azi poate influența această piață. Mesajul poate altera conținutul său.

Țineți minte în fizica cuantică principiul nedeterminării? Observatorul influențează mersul experimentului prin măsurările sale. Văd o mare similaritudine. Majoritatea covârșitoare a știrilor și analizelor ca efect au un impact foarte redus - de regulă, se referă la niște situații deja depășite, și de regulă, nu vizează așa de direct și așa de amplu oamenii. Pe când piața monetară este exact domeniul care, pe de o parte, se referă la fiecare dintre noi, iar pe de altă parte, asigură o libertate mare de acțiune oricărei persoane. Și dacă mâine majoritatea cetățenilor noștri se vor apuca să transfere economiile în valută, nu va ajuta nici o rezervă valutară și nici o intervenție a Băncii Naționale pe piață.

Poate eu exagerez impactul posibil al acestor comentarii, însă cunosc foarte bine piețele de capital. Acolo un simplu zvon sau bârfă sunt suficiente să genereze pierderi și câștiguri de milioane, și să creeze niște valuri (nu, nu în tazik) care afectează zeci de mii de oameni din diverse țări. Și asta sunt bursele, pe care chiar și în SUA este implicată o parte foarte mică a populației. Dar ce să mai vorbim despre piața monetară, care vizează pe fiecare? Nu degeaba despre președintele Rezervei Federale a SUA se glumește că orice strănut al lui costă miliarde - toate afirmațiile publice făcute de el sunt analizare și răs-analizate, și toate influentează cursurile pe piețele valutare.

Una dintre cărțile mele cele mai preferate dintotdeauna este „Leagănul pisicii” de Kurt Vonnegut. Acolo el povestește despre savanții care au creat o armă care putea să distrugă lumea, și despre aceea cum până la urmă ea a fost folosită. Ideea cărții este despre responsabilitatea pentru faptele noastre, atunci când ele vizează pe alții, și despre frecventa afirmație a savanților: eu fac doar știință, și nu mă interesează cum vor fi folosite și la ce vor duce rezultatele studiilor mele. Știți, totdeauna mi-a fost interesant ce aș face eu în locul eroilor din cărțile preferate. Azi am aflat că cel puțin în această privință, am făcut cum consideram că e corect.

Mi-i tare ciudă de aceea cum s-a primit. Nu de aceea ce am făcut, ci anume de circumstanțe - că am fost invitat tocmai acum, și tocmai pentru o discuție la această temă...

Oricum, poate mai ajung eu cândva în studioul Lorenei Bogza.

18 comentarii:

  1. Pai atunci, ai fi putut sa mergi la emisiune si sa dai niste analize si concluzii care sa calmeze spiritele si sa zici ca totul este bine ( asa cum o face BNM), nu glumesc aici.
    Ca efect ai fi avut spirite calmate, oameni care nu ar fi panicat si nu ar fi fugit sa schimbe leii in valuta, cum o fac multi acum, si respectiv nu ar fi crescut cererea la valuta, si in final leul nu s-ar fi devalorizat.

    Ce zici de aceasta parte a lucrurilor?
    Poate te razgindesti si faci un bine pentru binele tarii? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Natan, жаба давит, dar ai facut alegerea potrivita

    Mai bine le faci loc celor care vor sa ajunga pe baricade decat sa ajungi, eventual, tzapul ispashitor.

    Avand in vedere practica recenta, shi aici ma refer la ultima declaratzie BNM (casa ardi da baba sa kiaptana...), utilizata de catre autoritatzi, tare n-ash vrea sa-tzi vad numele in urmatorul comunicat. La noi ca intr-un ospiciu - in loc sa utilizeze inhibitoare semantice cat mai eficiente pentru a calma spiritele, aceshtia indica concret sursa unde oamenii pot sa se inspire, dand frau liber imaginatziei.

    Dar...

    Hai sa ne distram(halucinam) un pic :)

    Sa presupunem ca ai acceptat invitatzia :) Hi-Hi-Hi
    Ai fost extrem de sincer la emisiune...
    Martzi dimineatza bancile capitalei sunt in stare de asediu...
    Casele de skimb sunt golite de valuta. Unele ishi inkid ushile, altele dau cursuri astronomice...
    BNM este nevoita sa "doboare" leul la pamant daca nu vrea sa ramana doar cu mobilierul din birouri...

    Shi pe prima pagina Financial Times sau, ma rog, Les Echos, un asemenea titlu : "The Moldavian Soros - Natan Garstea, the man who broke the National Bank of Moldova"

    Asta da prestatzie in PROfunzime :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. mda..pacat ca soros nu l-a cetit pe kurt..sau cel putin nu e cartea lui preferata

    oxana

    RăspundețiȘtergere
  4. Totul e OK, dar partea proastă e că în locul tău va merge alt analist şi va zice "da doamnă, va cădea cursul leului".
    Pe cînd dacă mergeai şi ziceai că totul depinde de BNM, că BNM are interes să ţină cursul inflaţiei, iar cursul inflaţiei depinde de cursul leului, că actualii guvernanţi au interes să menţină cursul pînă la alegeri ca şi cei ce vor veni după alegeri să nu admită căderea bruscă, etc. - poate spiritele se calmau, penru că la acest moment sunt destul de încinse...
    Aşa că tind să îi dau dreptate lui adfreud din primul comentariu. Cit nu e tirziu da un telefon lui Bogza si accepta : )

    RăspundețiȘtergere
  5. Am privit emisiunea si m-a deceptionat pestatia celor invitati (V. Lazar si V. Ionita)...

    Dl lazar a fost mai echilibrat, iar dl Ionita - ca de obicei.
    NU inteleg ce-i face pe acesti domni sa accepte discutii la asa tematici.

    In general, spun lucruri foarte simple pe care le-ar putea spune aproape oricine, si din acest motiv lasa impresia unor diletanti.

    NU zic ca sunt experti de slaba calitate, si inteleg supararea dlui Lazar cind cu un tot suparat a facut referinta la "asa numitii experti" din declaratiile unor demnitari. Dar totusi... nu e domeniul lor...

    Nu's de ce cred ca daca ar avea sansa sa lucreze in BNM macar ceva timp in departamente specializate, acesti domni s-ar cruci de "comentariile" si "aprecierile" pe care le fac acum.

    RăspundețiȘtergere
  6. si inca ceva...

    de ce "se va prăbuşi"? aceasta expresie din start dă o conotaţie negativă şi însăşi procesului (scădere leului) şi activităţilor BNM. IMHO nu e tocmai aşa...

    RăspundețiȘtergere
  7. "-... Si, doamne fireste, sa nu cititi ziarele sovietice inainte de masa.
    - Pai... Altele nu-s.
    - Atunci sa nu cititi ziarele deloc!" (c) Bulgakov.
    Oare mai sunt oameni adecvati ce se uita la TVM???

    RăspundețiȘtergere
  8. Caiafaverde, cred ca raspunsul se contzine in intrebare - "adecvatzi" ...

    Joi dimineatza, dupa decizia FED de miercuri, mi-am inundat casa cu euro shi am retras de la banci tot cashu' care l-am avut. Azi dimineatza verific cursul oficial EURMDL, era sa pic de pe scaun - creshtere de 67,29 bani(!!!) peste noapte

    RIP moldavian leu !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Natan, mi-ar fi interesanta parerea ta post-factum, dupa ce ai auzit la emisiune, mai bine participai sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Natan, mi-ar fi interesanta parerea ta post-factum, dupa ce ai auzit la emisiune, mai bine participai sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  11. Larry, aşteaptă cu RIP moldovan leu (de unde ai luat cuvântul "moldavian"?). Dolarul s-a depreciat faţă de restul valutelor pe 19, în urma injecţiei de 500bn $ a FED-ului (prin quantitative easing, în loc de scădere a ratelor, că nu mai au unde să le scadă). Odată ce politica monetară a Moldovei este bazată pe targettingul ratei de schimb cu dolarul, euro a crescut. E normal. Nu fiecare mişcare a cursului este rezultatul unor fenomene locale. dolarul şi euro nu sunt valoi absolute.

    Voi repeta aici ce-am scris la alt articol: Nu ştiu dacă ai procedat corect refuzând participarea la emisiune. N-am văzut-o, aşa că nu pot spune cum ai fi influenţat impactul emisiunii asupra încrederea (sau neîncrederii) populaţiei în leu. Dar la sigur e plăcut să vezi că n-ai profitat de situaţie şi ai luat în consideraţie posibile consecinţe ale emisiunei. Pe de altă parte, pentru fiecare Garştea se găsesc doi insert_most_hysterical_economist_here. Bafta.

    RăspundețiȘtergere
  12. 1. Alexandru, am scris eu ceva de scadere a ratelor sau de monetizare a datoriei ??? Nu imi amintesc

    Un posibil RIP - ca efect al presiune prin cross rate EURMDL

    2.nu s-a injectat nimic, s-a luat doar hotararea...

    Spre exemplu, achizitzia de Treasuries in valoare de $300 bn a fost eshalonata pe un termen de 6 luni. Deja Vu ???
    La sfr. lui noiembrie 2008 cand a fost anuntzat TALF-ul de $500 bn, multa lume a facut zarva in acest sens. Shi cu ce s-au ales ? La inc lui februarie 2009 a fost procurate titluri doar de $7 bn (!!!) (acum, dupa cum shtim, volumul programului a ajuns la $1.25 trln)
    Din toate aceste resurse uriashe, care ipotetic ar sustzine economia americana, utile ar putea fi considerate doar $75 bn din parte a II-a a planului Paulson destinata proprietarilor de locuintze in ipoteca...

    RăspundețiȘtergere
  13. Larry, markets respond to information, not to actions. Asa ca "nu s-a injectat nimic, s-a luat doar hotarirea" is the lamest excuse. Şi dolarul imediat a scăzut, şi anume din cauza anunţului (citeşte unde vrei -- cnn, ft, economist, etc.). Nu înţeleg pentru ce încerci să negi fapte deja împlinite.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna la toată lumea, și mersi pentru susținere. După comentarii, mi s-a făcut mai ușor. :)

    Să le luăm pe rând:

    Varianta de a merge la emisiune și de a spune acolo chestii care ar calma națiunea cu atât mai mult nu mă interesează. În primul rând, eu văd emisiunile la care sunt invitat (la orice televiziune sau radiou, la fel ca și articolele din presă) ca un mijloc de promovare a Agenției, și acesta este scopul meu final (să nu uit cumva să pun pe blog o istorie despre aceea, cât e de greu la noi să promovezi în știri denumirea unei companii private, și cum asta a fost ocolit). Sincer, „auditoriul” meu e aici pe blog, și mie personal aceasta mi-i suficient: cine are ochi, să vadă, iar restul, treaba lor... Și de a spune în emisiune o chestie pe care o consider eronată (cel puțin, ne-sinceră) ar însemna să prejudiciez imaginea Agenției. În afară de aceasta, eu nu vreau să spun la televizor ceva ce consider că nu este adevărat.
    Așa că, am considerat că nu e bine să spun un adevăr, și nu am vrut să spun un neadevăr.

    Gicu, emisiunea fusese cu o zi înainte de sfat, dar oricum... merci. :)

    Regards, sunt de acord, poate Lazăr, Ioniță, și cu atât mai mult, eu (nu că-s modest, dar chiar nu e domeniul meu) nu înțelegem toate dedesubturile politicii promovate de BNM. Și sunt sigur că cineva din BNM sau din băncile comerciale ar fi avut ce adăuta. Însă din păcate, la emisiune nu a venit nimeni din BNM, deși au fost invitați, iar viceguvernatorul băncii, deși a promis că va discuta la telefon, nu a răspuns. Concluzia este simplă: BNM nu are vre-un argument serios pentru a afirma că leul va rămâne stabil.
    Eu pot înțelege tăcerea băncilor comerciale: cunt entități comerciale, în bătaie sunt puși banii lor, și acum toți bancherii stau și țâțâie în așteptarea evoluțiilor viitoare. Însă în cazul Băncii Naționale a Moldovei, situația este diferită. Și Talmaci, și Moloșag sunt numiți acolo nu pentru că numele lor se privește bine pe tăblița de pe ușă, și centru a lucra pentru binele meu și pentru binele tău. Iar dacă într-o situație care nu pare deloc normală, ei îmi spun că totul este normal, atunci ar trebui sau să-și argumenteze afirmațiile, sau dacă nu, îmi păstrez dreptul de a crede că sunt considerat de prost, și să reacționez ca atare.

    Alexei, era vorba despre postul ProTV Chișinău, și nu TVM.

    Logista, după părerea mea, emisiunea a fost destul de interesantă și echilibrată. Dar nu aș merge la ea oricum. În primul rând, prezența mea acolo ar fi schimbat dinamica discuției, și cine știe unde s-ar fi ajuns. În al doilea rând, discuția a decurs așa cum a decurs și datorită implicării mele - Lorena de câteva ori în timpul emisiunii a menționat că nu trebuie nici într-un caz să intrăm în panică, și că nu acesta e scopul emisiunii, ci doar de a încerca să ne clarificăm în situație, și presupun că aceste specificări au fost făcute anume datorită discuțiilor telefonice avut înainte de emisiune cu mine și datorită temerilor pe care le-am expus.

    Larry, Oxana, Alexandru, merci pentru susținere. Da, sigur, nu voi fi eu, va fi altcineva. Deja fiecare cu problemele lui de conștiință (cu tarakanii lui).
    Apropo, Alexandru, felicitări cu rezultatele Blogovățului, acum am aflat.

    A, și încă ceva, în final. Am și primit mesaje private, în care mi se explica că mă supraapreciez și că nu sunt eu persoana care va putea menține cursul leului de la cădere. Cred că nu am fost înțeles corect. Eu nu am vrut să-l rețin de la cădere, eu pur și simplu nu am vrut să-i mai dau un brânci pentru a accelera această cădere. Asta-i tot. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Talmaci şi Moloşag au fost invitaţi şi au refuzat? Iar Moloşag a promis să participe la telefon şi n-a făcut-o? Greşeală. Mai ales că eu cred că ei au argumente (măcar şi cele invocate de mine). Deşi îmi dau seama care (mai exact cine) a fost cauza refuzului...

    RăspundețiȘtergere
  16. A fost invitat cineva de la Banca Națională, ei au spus că nu vor putea veni. Dar Moloșag a promis că va intra în direct la telefon a fost sunat și... nimic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Natan, zici că interviurile le percepi ca o forma de promovare a Agenţiei.
    Dar poza adin profilul blogului, e o formă de promovare a lui EFES?
    Spune sincer cîţi bani iei pe publicitate?

    RăspundețiȘtergere
  18. Shi acum regele comentariilor Tovaraş Talmaci :

    05 aprilie 2009, la ieshire din sectzia de votare :

    J - Pentru ce atzi votat astazi ?
    TALMACI - Pentru un leu puternic(atentzie!!!)...

    J - Atzi putea sa comentatzi prognozele unor analishti potrivit carora cursul leului va scadea brusc dupa alegeri ?
    TALMACI - In tzarile civilizate nu apar asha intrebari (exact,nene! civilizate...). Atzi auzit de asha intrebari in vreo un stat careva ? (nu,deloc!)

    J - Peste tot valuta natzionala s-a devalorizat...
    TALMACI - Shi ce ? (shi nică!)

    J - Vrem sa shtim daca se va mentzine ?
    TALMACI - De ce se mentzine, este o depreciere ushoara(serios?!Buna dimineatza!)...

    J - Shi asha va fi in continuare ?
    TALMACI - Totul depinde de cererea shi oferta pe piatza (cred ca shtitzi cand maimutza devine economist,nu?)...

    J - Care sunt prognozele dvs ?
    TALMACI - Numai ce v-am spus dvs...Aşa întrebări nu se dau...Nu există aşa întrebări...Este clar ?!(shi o ia la fuga de la ziarishti...)

    Am vrut sa comentez cate ceva, dupa acest fragment extrem de explicit, dar am renuntzat...

    Imi vine doar sa regurgitez !!!

    RăspundețiȘtergere