facebook

miercuri, 29 aprilie 2009

Dezvoltarea exporturilor

Principala sursă de venituri al bugetul de stat la noi totdeauna au fost importurile. În primul rând, TVA, apoi accizele și taxele vamale. Ca să nu vorbesc nefondat: în 2009 au fost prognozate venituri la buget în valoare de 17,7 miliarde lei. Dintre ele TVA la produsele importate este de 8,8 miliarde, accizele - 1,7 miliarde, iar taxele pe comerțul exterior (inclusiv taxele vamale) constituie 1,2 miliarde lei. Avem peste 66% din buget finanțate din aceste surse. Cred că cel puțin o treime, dacă nu jumătate din ele anul acesta nu se vor încasa.

Așa că, deși pentru țara Republica Moldova este vital necesar să capete cât de cât o independență de importuri și să-și dezvolte o economie autosuficientă, pentru Aparatul de Stat al Republicii Moldova este vital necesar să mențină un nivel al importurilor cât mai mare (să completeze bugetul și să poată achita salarii, ei și alte chestii plăcute ce pot fi primite de la bugetul de stat). Respectiv, aceasta înseamnă că între declarațiile de pe hârtie privind protejarea producătorilor autohtoni și promovarea exporturilor, și intențiile reale de a face aceasta, există un decalaj, și încă unul mare.

Toate acestea par teorii și presupuneri, dar uitați-vă în jur. După câțiva ani de mană cerească, primită de la concetățenii noștri de peste horare, în țară nu s-a schimbat absolut nimic. Acum intrăm în criză fix în situația în care eram acum 4-5 ani, iar remitențele se termină.

Din câte se vede, investiții în infrastructură nu vom mai avea vre-o doi-trei ani.

10 comentarii:

  1. Este foarte adevarat ceea ce scrii. Si banii pentru drumurile basarabene pe care Moldova urma sa le primeasca din mai multe linii de finantare au fost inghetati ca rezultat perturbatiilor de dupa alegeri si a rezultatului alegerilor.
    Plus la toate, proiectele de reconstructie a multor unitati a fost stopata din cauza lipsei mijloacelor.
    Despre situatia creata (sau necreata) de mana cereasca a remitentelor: un bun gospodar se caracterizeaza prin capacitatea de acaparare si gestiune a banilor in folosul sau. Statul s-a dovedit un gospodar ce, de bine de rau, poate acapara finantare, insa stie sa le folosesca absolut neproductiv.
    E si acesta un oarecare talent.....

    PS:Mda, nu am ales bine Directa. Trebuie sa trec la Indirecte. E mai actual acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam despre acest mod "extraordinar" de completare a veniturilor bugetare ale RM dar daca este adevarat si, spre deosebire de orice economie "bine crescuta" care incearca sa reduca pe cat posibil importurile pt a nu deregla exagerat balanta de plati, dat fiind ca exporturile care sunt mici, atunci nu ramane de spus decat - FRATILOR, E GROASA. Ca sa nu spunem ca TVA-ul este un mod mai "elegant" de a "sustrage" fonduri de la populatie, stiut fiind ca acest impozit este finalmente suportat de consumatorul final - cu alte cuvinte omul de rand.
    Nu cred ca poate fi considerat un titlu de glorie sa spuna cineva ca face parte din Guvernul care conduce aceasta tara. In locul lor, eu n-asi mai ridica privirea din pamant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fiind in locul lor, imi ridic privirea din pamint si strig tare ca as vrea mult ca ceea ce reprezint si spre ce tind sa se materializeze in cadrul Guvernului. Imi plac criticii care striga cuvinte mari si care pot critica.
    Eu as vrea sa schimb pe mecanismul din innauntru mai degraba decit sa-l critic.
    Consider a fi un titlu de glorie nu acela ca fac parte din Guvern, ci ca am (inca) entuziasm si dorinta ceva sa schimb.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. nu vad cuvinte mari in comentariul meu - doar constatrea unei realitati crunte.
    2. este o mare diferenta intre A VREA si A FI IN STARE, astfel incat dorinta dvs nu este un elemnt suficient (imi cer scuze daca sunt prea dur - nu va cunosc astfel incat nu va pun la indoiala competenta profesionala)
    3. se pot gasi o multime de motive impersonale pentru faptul ca "ceva e putred in Danemarca" dar atunci cand aceasta stare a devenit una perpetuanta de la un an la altul (timp de aproape 20 de ani!!!!) nimeni , dar nimeni!!!, dintre acei care au trecut prin structurile guvernamentale, fie si macar O SINGURA ZI, nu pot fi absolviti de vina de a fi dus Tara acolo unde este Ea acum.
    Ma repet - e pacat cand "entuziasmul si dorinta de a schimba ceva" inlocuieste profesionalismul drept criteriu de accedere intr-o pozitie guvernanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. corect 100%
    Se incerca prin tot felul de masuri de a reorienta remitentele dinspre consum spre investitii.
    A dat oare Statul un exemplu ? Nu.
    Dan L.

    RăspundețiȘtergere
  6. Baieti, odata ce nu este sustinerea statului in protejarea producatorului autohton, ar fi bine ca fiecare cetatean sa depuna efort maxim pentru al sustine.

    Observ o mie de exemple, cind se cumpara sucuri, dulciuri, produse lactate, bauturi etc. ucraineni si nu numai ucraineni. In acelasi timp exista alternative chiar mai calitative - autohtone, pe care deseori nu procuram din anumite motive... probabil ca sunt mai putin medietizate, atractive vizual etc.

    Cred ca trebuie sa incepem la nivelul fiecarei persoane sa promovam sustinerea producatorului nostru, pentru ca el incet cu incet sufera si odata nu va mai avea suficiente mijloace financiare sa se ridice din genunchi.

    Natan, imi place banner (plasat in partea stinga) de pe portal www.ava.md. Am putea cumva sa gasim loc pentru el si pe blogul tau? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi cer scuze de la Natan ca ii folosim subiectul pentru dispute generale, un pic neafiliate subiectului, totusi 2 Radu:
    Ma repet - e pacat cand "entuziasmul si dorinta de a schimba ceva" inlocuieste profesionalismul drept criteriu de accedere intr-o pozitie guvernanta.
    Tot facint referinta la lipsa informatiei despre profesionalismul meu nu vad rostul unor astfel de afirmatii. Or, profesionalismul poate sa mearga foarte bine de mina cu entusiasmul si ceea ce spuneti, sau mai bine zis, felul in care o spuneti, ma indeamna sa cred ca sunteti prea departe de a fi destul de echidistant vis-a-vis de acest subiect. Cred ca aveti ceva personal cu "guvernamentalii" si acest fapt merita o abordare mai deosebita. Nu stiu daca exista un astfel de suvenism...trebuie sa caut.

    3. se pot gasi o multime de motive impersonale pentru faptul ca "ceva e putred in Danemarca" dar atunci cand aceasta stare a devenit una perpetuanta de la un an la altul (timp de aproape 20 de ani!!!!) nimeni , dar nimeni!!!, dintre acei care au trecut prin structurile guvernamentale, fie si macar O SINGURA ZI, nu pot fi absolviti de vina de a fi dus Tara acolo unde este Ea acum.

    Un mare poet al tutror timpurilor scria "e usor a scrie versuri,/Cind nimic nu ai a spune,/Insirind cuvinte goale/ Ce din coada au sa sune". Sincer, felul in care abordati situatia cu demnitarii de stat imi aminteste aceste rinduri.
    E usor a critica pe cei, ce fac parte din organizatiile guvernamentale, cind nu ai avut niciodata intentia de a schimba ceva in loc sa critici.
    Cu aceste cuvinte, va indemn sa fiti mai rezervat atunci cind vorbiti despre ceea, ce nu cunoasteti foarte bine.

    PS: Natan, zi-i si tu ceva!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. oare mai este nevoie de vre-un comentariu cand RM a fost declarata de Asociatia Mondiala de Statistica (sper ca nu am gresit organizatia) "una dintre cele cinci economii cele mai stabile!!"?
    cred ca este totalmente meritul actualilor guvernanti. -))
    un argument mai solid pt descrierea absurditatii apararii actualilor "invingatori ai somajului si dresorilor inflatiei" e greu de gasit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Referitor la import/export statul are o dilema:
    Cu cit mai mult se importa cu atit vin mai multe impozite din TVA, Taxe vamale, etc.
    Pe cind, daca se exporta statul trebuie sa restituie TVA. iar celellate impozite din tara mai trebuie sa le administrezi.
    Acum ce e mai convenabil: sa stimulezi importul si sa ai garantat 20-30% din valoarea marfii importate sau exportul? : )

    RăspundețiȘtergere
  10. Veronica, nu mă deranjează deloc discuțiile pe blog, chiar invers. Cred că anume ele sunt partea cea mai interesantă a acestei pagini.

    Referitor la discuția voastră, cred că dacă organele de stat ar fi create numai din persoane corecte și principiale (ca Veronica, de altfel), am trăi mult mai bine. Din păcate, nu e așa. Și majoritatea angajaților organelor de stat sunt alt fel de persoane, pentru care principiile contează mai puțin. Și un singur om bun acolo nu va schimba mare lucru. Dar, sigur, fiecare trebuie să stea la locul său și să-și facă lucrul cât mai bine acolo unde este... dacă va fi așa, totul va fi bine.

    RăspundețiȘtergere