facebook

luni, 6 aprilie 2009

Eu sunt vinovat de rezultatele alegerilor

Cel mai tare mă deranjează în comentariile de după alegeri afirmațiile de genul: „băi, când se va trezi o dată Moldova”, sau „mi-i rușine de moldoveni”, sau „pensionarii ne-au decis viitorul”, sau „oameni buni, ce faceți?”

Nimeni nu spune: „băi, trebuia să fac mai multe pentru alegerile acestea”, sau „ce-s looser, n-am reușit să conving pe nimeni să voteze corect”, sau „trebuia să-mi ridic fundul din fața calculatorului și să merg în sate”.

Aici în Chișinău noi stăm și vorbim între noi că uite, cât este de rău în țară, și că trebuie să schimbăm ceva. Și când vorbim așa între noi pe internet și citim asta în ziare, așa ne pare tot de simplu și clar... și așa ne pare tot de determinat.

Dar a mers cineva în sat, să vorbească cu lumea? Sigur, în afară de staff-urile partidelor, care o făceau că trebuia să o facă? A fost cineva să vorbească cu bătrâneii din satele părăsite? A fost cineva să vorbească cu tinerii de la țară, care nu au în viitor nici o fărâmă de speranță, ci numai sapa, băutul și furatul? Cum noi ne imaginăm că ei vor afla cum e bine să voteze, când pe lista electorală e o mulțime de denumiri deștepte care toate seamănă între ele și doar una cunoscută: acea cu secerea și ciocanul? De pe internet? Din ziare? Da voi știți că în timpul dezbaterilor electorale de la Moldova 1 în multe sate se stingea lumina?

Cât despre moldovenii de peste hotare... ei deja au votat. Au votat cu picioarele. Acei care nu se vor întoarce acasă se uită uneori la evenimente, și spun: ț-ț-ț... ce-i de rău în țară (și se gândesc: ce bine că am plecat la timp). Iar acei care se vor mai întoarce, sunt în Rusia, în condiții de sclavie legalizată sau nelegală, și lor chiar nu le arde de vot.

E frumos să faci flash-mob pe blogul tău sau miting în centru Chișinăului. Dar asta nu va da nici un rezultat. Mitingul trebuie făcut la sat. În fiecare sat.

Eu sunt vinovat de rezultatele acestor alegeri, fiindcă am reușit să conving numai 6 oameni din sate, care nu aveau de gând să o facă, să se ducă să voteze. S-a dovedit că e mult prea puțin.

26 de comentarii:

  1. Da, am fost eu in sat sa vorbesc cu lumea. E speriata, e mintita, e terorizata prin faptul ca daca vin altii, o sa ramina fara pensie... etc. In plus: se vede clar ca au fost falsificate alegerile. Rezultatele prezentate nu reflecta realitatea!!

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord cu tine, totushi cred ca problema e alta...Moldovenilor nu le place sa traiasca civilizat, ei vor ca cineva sa le dea permanent cu byta yn cap...Sunt oameni care nu pot fi convinshi yn niciun fel. La fel cum eu nu voi vota niciodata cu comunishtii, la fel ei nu vor vota ympotriva comunishtilor!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Natan! Recunosc am gresit si eu... Sper sa invatam din greseli. Bafta

    RăspundețiȘtergere
  4. Tinerii basarabeni declară ziua de 6 aprilie - zi de doliu naţional în Republica Moldova. Dacă nu ai votat pentru PCRM - ia o lumânare şi ieşi în stradă!!! ora 20:00, in fata corpului A de la Cuza [Iasi] P.S. Rectificare ora: 20:00

    RăspundețiȘtergere
  5. ....... fara comentrii!!!!! corect!!!!! deschidem ochii dupa ce ne lovim!!!!! da?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cele mai "picante" comentarii le gaseshti in blogosfera din Europa...
    Nici nu vreau sa citez ce am citit pe acolo...

    Foarte trist :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Natan, da ce indeamna "votul corect" - din 2 (sau 20 ) rele sa alegi cel mai putin rau?

    Referitor la iesitul prin sate nu cred că ai dreptate întru totul.
    Pentru ca mesajul tău să ajunga la cineva (să convingi) trebuie in primul rind sa ai aceiaşi sistem de valori, si în a doilea rind sa fii un om de incredere pentru acel cineva.
    Respectiv, în campania electorală poţi să mergi în fiecare cătun şi să vorbeşti cu fiecare în parte (dacă vor dori să vorbească), randamentul va aproape de 0 şi nu se va deosebi cu nimic de manifestările din PMAN.

    Soluţia pentru partidele de opoziţie, după mine, constă în crearea de către acestea a unor orgnizaţii locale puternice, cu lideri de opinie locali (gospodari). În sate majoritatea rudelor, cumătrilor, o mare parte din indecişi votează anume cum zic acei lideri locali şi nu cum spun cei din televizor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce-i cu prostiile astea cu luminarile si poate sa mai punem si miinele pe piept? Vedeti de ce am ajuns unde am ajuns, suntem indecisi, fricosi si pesimisti. Sus fruntile!!!!! Daca crezi in ceva cu adevarat, trebuie sa lupti pina la capat si sa nu-ti fie frica!!! Aceste falsificari au scopul de a intimida si mai mult opozitia, care a ajuns totusi in Parlament cu un procentaj deloc de neglijat!!! Curaj!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca asa dezbateri trebuia duse in cele 2 luni din campania electorala, dar acum ce mai putem face ... natan cred ca si aici e bravo, ca are curajul sa ne zica verde in ochi, ce si cum. Parerea mea este ca alegerile la un procentaj de 10-15 % sint fraudate, pentru asta pun mina in foc. Dar ce ramine cu acei restul care au votat comunistii, de ce s-a intimplat acest lucru, un raspuns e evident, in sate a existat o dezinformare media totala, plus la asta nostalgia populatiei in virsta. Si cu nu o dai frauda sa facut, dezinformare totala s-a facut, presiune s-a facut, asadar rezultatul e evident. Cit nnu pare de ciudat, poate cutremarator pentru noi, dar unica rezolvare a situatiei este omani buni REVOLUTIA, da e cutremarator, dar asa este, si trebuie noi sa o facem nu altii decit noi, de altfel, tacerea noastra de acum, fa fi cu siguranta un precedent pentru viitor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai ca unii deja au luat-o prin lucerna :(((

    Articolul 341. Chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a RM

    (1) Chemările publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale ori la violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi difuzarea prin diferite forme, în acest scop, de materiale cu asemenea chemări, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 600 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce fel de revoluție, oameni buni? Revoluție faci când o minoritate asuprește o majoritate. Acesta nu este cazul Moldovei, conform ultimului scrutin. La noi 50% din acei care au votat, au votat pentru comuniști. Nu 5, nu 10 - 50%! Ce întrebări pot să mai apară aici? Asta deja nu-i chemare la revoluție, ci la război civil, ceea ce a o porcărie și mai mare ca o revoluție.

    Așa că vă rog acei cu revoluțiile să vârâți capurile în căldări cu apă rece și să vă calmați. Vreai să faci ceva - du-te și convinge lumea că tu ai dreptate și că nu este bine să voteze așa cum votează. Iar dacă nu ai ce să le spui oamenilor (și anume asta a fost situația opoziției), înseamnă că nici nu meriți să conduci țara. E simplu. De ce comuniștii pot, iar tu nu poți?

    Și nu mai scrieți că lumea e proastă și nu știe ce face. Dacă un partid își amintește despre oameni o dată la patru ani, cred că merită să nu fie cunoscut de oamenii ceea. Încrederea o capeți în fiecare zi, arătând că ești cu oamenii și ești lângă oameni.

    RăspundețiȘtergere
  12. ceva nu este curat la mijloc cu alegerile astea. prea mari surprize neplacute. cred ca este "o opereta" bine regizata de sus, de la Moscova. incidentele cu cetatenii romani nu au fost intimplatoare. rusia vrea sa tina gheara pe acesta zona in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  13. recunosc - se putea si mai bine. Am convins 4 persoane sa voteze pentru prima data in viata lor

    RăspundețiȘtergere
  14. "ceva nu este curat la mijloc cu alegerile astea. prea mari surprize neplacute. cred ca este "o opereta" bine regizata de sus, de la Moscova. incidentele cu cetatenii romani nu au fost intimplatoare. rusia vrea sa tina gheara pe acesta zona in continuare" - de acord, foarte suspect :(((

    Eu zic ca tot scrutinul a fost orchestrat de pe Marte(planeta roshie,nu?) shi in scurt timp toata Terra va fi colonizata de marţieni. Aceshti extratereshtri s-au bagat in creierele noastre shi ne-au implantat nishte sonde psihosomatice, fortzandu-ne sa votam in favoarea lor.

    The Truth is Out There...

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,
    Eu n-asi fi votat nici cu PDLM, nici cu PL, nici AMN si nici cu un alt partid de opozitie. De ce? Pentru ca diferenta dintre ei si cei de Putere este doar de nuanta. Cum dracu sa votezi pe cineva care propune pensie de 1300lei si salariu mediu de 7000lei!!!!!! Cum poti sa soliciti iesirea din CSI?!!!!! astfel renuntandu-se la unica piata de desfacere pt putinul care se mai produce in RM.
    Cum cineva care are o minima inteligenta poate sa debiteze asa ceva?!!!!
    Sau cum pot sa votez un absolvent de Drept care n-a profesat nici un minut acel drept ci a fost Director la Surprize-Surprize (emisiune unde pana si emotiiele sunt regizate)!!!!!! iar acum a devenit un Administrator Eficient -)). Ma mir cum de nu a chemat-o pe Andreea Marin-Banica la vre-un miting de sustinere? -))) E greu dle Dorin sa conduci un oras fara regie de platou, nu? -)
    Mai doriti si alte argumente?
    Va dau unul beton - Cine a fost la putere pana in 2001?!!!! -)) Nu din cauza lor au venit actualii guvernanti la Putere? Nu l-ati avut pe unul din aspirantii la fotoliul de Presedinte Primar? A avut putere asupra peste 30% din RM!!!! Ce a facut?
    UNICA SOLUTIE ESTE VOTUL UNINOMINAL!!!!!!!
    Cu siguranta nu se va redresa situatia imediat dar este primul!!!! (si cel mai necesar) pas spre schimbare.
    tb sa recunosc insa ca pt mine alegerea a fost una mai usoare decat pt ceilalti - eu n-am mers la vot pt ca am considerat ca nu pot sa-mi permit sa decid viitorul unei tari fara a face parte din ea pt urmatorii 4 ani. Poate la urmatoarele alegeri voi merge dar cred ca nu voi avea alta solutie decat sa-i tai pe toti candidatii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce sa mai zic de altii, cand chiar in satul meu, parintele meu, care-mi respecta alegerea, a reusit sa convinga doar doua perechi de fini, sa voteze pentru PL. Iar restul au inceput sa se revolte, ca cica, ce au vazut ei de la alte partide, pe cand iata, cel de la putere, le-a oferit pensie...si inghetata, bere, prin intermediul primarului, care umbla prin sat si facea agitatie, oferind femeilor inghetata, iar barbatilor cate-un pahar de bere. Si lumea, nefiind in stare sa faca vreo analiza (si neavand din ce, pentru ca privesc la tara doar canalele de televiziune stapanite de comunisti) se gandesc si ei in mintea lor "decat sa tindem spre un rau necunoscut, mai bine ne impacam cu ceea ce avem, si mai apoi, la primar ajungi cu vre-o nevoie vrei-nu-vrei, asa ca..."
    Cu parere de rau cam asta e mentalitatea. Si nu stiu ce mai trebuie ca sa se schimbe. Probabil o "reprogamare". Dar e posibil oare, cand lenea mintala e atat de mare!?

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu că aş face agitaţie dar maine la 10:00 se organizează protest în PMAN ....şi....mai vedeţi şi voi.
    PS:Las la atitudinea moderatorului ştergerea sau păstrarea acestui mesaj.

    RăspundețiȘtergere
  18. Natan, citi oameni traiesc in sate si citi in orase?
    Cred ca ponderea demult s-a schimabt in favoarea oraselor!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca vinovati sunt fortele democratice, care sunt prea slabe sa faca fata.. E regretabil sa constati, dar din pacate nu avem nici o opozitie.. ea abia acum se formeaza!
    Asa ca fii in avangardul acelor, care formeaza aceasta opozitie si poate lucrurile cindva se vor schimba spre binele Moldovei.

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu sint total de acord cu Dorina. In sate in mare parte s-a votat de moment, cine mai repede a putu oferi ceva bani, ajutor material, promisiuni, sperietori de timpulca nu veti mai primi pensie, etc. Cit priveste accesul la informatie el nu a existat. Eu am stat la sat 3 zile si m-am simtit total zombat, atit de televiziune, cit si de vorbele oamenilor, doar 4-5 oamani pe o strada gindesc ceva sa zicem mai democrat, in rest toti vad lumea din trecut, cu spaima se uita la viitor, iar in sat tineretul in general a disparut. IN satul meu natal la alegerile locale s-a votat binee, avem un primar forte, avem deja ga in sat si apa potabila centralizata. Dar ce s-a intimplat acuma, e soc - s-a facut niste promisiuni ca se va repara biserica si sa vezi majoritatea oamenilor mergeau la biserica se inchinau la Dumnezeu si apoi toti la alegeri si au voata pe cine si trebuie, fara comentarii. Acum stau si ma gindesc la ce timpuri am ajuns, Dumnezeu, vot aiurea, si nu se mai gindesc acei parinti si batrini ca traiesc pe spatele feciorilor lor care au plecat in Italia, Moscova, Canada, etc. si cu greu cistiga acolo un ban si asteapta doar un putin de la cei de-acasa - schimbarea. Din pacate oamenii multi la stea sint zombati, astai realitatea. Un alt exemplu, vineri acuma inainte de alegeri sa vezi a mers postasul in sat si a dat la babute pensia si inca una marita ceva, bucurie mare la ei, un alt prilej. In listetle electotale s-a depistat multe cazuri cind persoanele erau inscrise si in sat si la oras, chiar fratele meu era pe lista in sat, si la oras tot l-am gasit pe lista, de-facto ele e la oras inscris, dar de la sat urma automat Deprtamentul sa i-l excluda, asa e legea acuma nu te scoti scoti de la evidenta si apoi de pui. Asa ca multi parinti in sat au depistat pe liste copii lor care au de facto inscriere in alt loc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Tii minte, cand romanii au votat pentru democratie si l-au ales pe Constantinescu in 94? Pe urma acest marele luptator cu comunizm s-a dovedit a fi un impotent politic ceea ce a rezultat in reelectarea lui Iliescu. Dar a nostrii (adica a vostrii :) democrati nu ajung nici pana la brau (chiar un pic mai jos...) lui Constantinescu, asa ca nu vad nici o cauza pentru regrete (inafara de intelegentskoe reflexirovanie of course :).

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte bine spus de Natan: "De ce comuniștii pot, iar tu nu poți?"
    Un fel de analogie cu "If you are so clever why are you so poor?"
    Opozitia nu cishtiga increderea poporului, nu-s in stare. Ei nici ca opozitie nu functioneaza bine- sa fie votati doar din considerentul ca sa nu votezi comunishtii- nici pe asta nu au putut s-o aplice.
    Tineri exaltati din ideea nationala, cei care realizeaza prea tirziu asuprirea sovietica si vor sa rescrie istoria eliminind influenta rusa, rusificarea limbii, culturii, educatiei, modul de a functiona, administra, exercita in stil sovietic etc ; pe emotiile acestor tineri mai joaca draga opozitie si tot pe ei ii tradeaza cerindu-si scuze in ziua de 8 aprilie in fata lui Voronin cu cuvintele : "afirm cu toata responsabilitatea ca nu noi am indemnat tineretul"

    RăspundețiȘtergere
  23. ...
    Articolul dat m-a impresionat intr-un mod foarte intens....si toate stirile, toate imaginile ce au fost puse pe post, toate cuvintele nu fac cit face acest mic mesaj...
    cine a facut ceva bentru democratie (in afara de Natan cu cei 6 oameni ai sai)? Citi din noi, cei plin de entiziasm au facut-o?
    Imi pare sincer rau ca in virtutea activitatii pe care o practic nu am ocazia sa comunic cu prea multa lume...persoanl am reusit sa convertesc doar propria-mi familie si pe unele din vecinele revoltate din blog.
    Imi cer scuze, Democratie...

    RăspundețiȘtergere
  24. MraIduX

    Eu chiar am convins citiva oameni sa voteze si citorva le-am schimbat opinia de vot.
    Dar am facut-o prin a le argumenta de ce eu votez asa si nu prin a le spune pe cine sa voteze. Si chiar mi-a reusit. Atunci cind tu esti convins in ceea ce faci, oamenii te respecta (clar daca faci bine).

    Nu am recomandat oamenilor sa voteze pentru cineva din cauza ca nu pot sa-mi asum responsabilitatea pentru acel pe care l-am ales ca isi va respecta obiectivele propuse (in caz de cistig).

    Dar prin votul efectuat, port toata responsabilitatea pentru viitorul copiilor mei, si pentru persoanele care la moment nu au dreptul la vot.

    Nu am pretentii pentru cel care va fi la putere, am pretentii pentru ceea ce face cel de la putere, sau ce va face acel de la putere.

    RăspundețiȘtergere