facebook

luni, 13 aprilie 2009

Procesul de la Nuremberg

La finele celui de-al doilea război mondial, a avut loc renumitul proces de la Nuremberg asupra criminalilor de război. Procesul a început la 21 noiembrie 1945 și a durat până la 1 octombrie 1949. În cadrul procesului, au fost examinate cazurile a 22 cei mai importanți conducători naziști, care au fost capturați.

La proces, au fost aduse învinuiri legate de planurile partidului nazist, de crime contra păcii, de crime de război, și, cea mai importantă parte, de crime contra umanității. Astfel, în această ultimă categorie de crime intra întemnițarea fără judecată, persecutarea, înjosirea, torturarea și uciderea civililor.

În urma procesului 12 dintre cei inculpați au fost condamnați la moarte prin spânzurare, restul - la diverse termene de detenție (de la 10 ani la detenție pe viață), iar trei au fost achitați. Deciziile de execuție au fost aduse la îndeplinire la data de 16 octombrie 1946. De spânzurare a scăpat doar Gerring, care a reușit să se sinucită în noaptea dinnaintea execuției.

Cu ce ocazie povestesc acum despre acest proces? La majoritatea celor inculpați principala linie de apărare era următoarea: „eu nu sunt vinovat de nimic, eu doar am îndeplinit indicațiile superiorilor”.

Păi iată. Conform rezultatelor procesului de la Nuremberg, s-au hotărât următoarele: sunt unele lucruri, care nu pot fi iertate de nici un fel de indicații de sus. Unele valori nu pot fi anulate de nici un ordin. Și sunt chestii peste care nu se poate trece de dragul la nici o funcție și nici un serviciu. Cum ar fi viața omului, demnitatea omului, libertatea omului.

Oare de ce mi-am amintit acum de Nuremberg, după 7 aprilie, când polițiștii s-au purtat cum s-au purtat?

15 comentarii:

  1. In sustzinerea lui Natan, vreau sa declar colaboratzionishtilor care mai intra prin vizita shi pe aici ca nu scapatzi asha ushor doar cu un oprobriu public, nemernicilor !!!

    Pentru ascaride de genul vostru exista shi o prevedere in Cod, la Capitolul III shi anume Articolul 40(1), punctul 2 :

    PERSOANA CARE A COMIS INTENŢIONAT INFRACŢIUNEA ÎN VEDEREA EXECUTĂRII ORDINULUI SAU DISPOZIŢIEI VĂDIT ILEGALE ALE SUPERIORULUI RĂSPUNDE PENAL ÎN TEMEIURI GENERALE...

    RăspundețiȘtergere
  2. zilele trecute ma gindeam exact la asta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Politica e chestie murdara...murdara de tot

    RăspundețiȘtergere
  4. Adica... n-am inteles.... ce vrei sa spui?

    RăspundețiȘtergere
  5. In aceeasi ordine de idei, Crisan s-a spanzurat, Horia si Closca au fost trasi pe roata. Nurnberg - un scenariu prea optimist, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  6. De fapt, eu zilele astea m-am gandit mai mult la ce s-a intamplat in Romania '89, care scapand de comunism, pentru razbunarea miilor de victime ale regimului, i-a tras la raspundere pe Mr. si Mrs. Ceausescu prin pedeapsa capitala. De ce noi sa nu-i luam exemplul?

    RăspundețiȘtergere
  7. Corneliu, îmi pare foarte rău că din întreaga istorie a omenirii ai ales anume acest exemplu de urmat...

    RăspundețiȘtergere
  8. Drept se spune ca violenta naste violenta. Haideti totusi sa nu transformam evenimentele recente intr-o forta de distrugere. Altfel, riscam sa nu mai fim umani si sa ne transformam in dobitoace.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa fiu sincera, de la bun inceput m-am gandit ca daca altfel nu se poate, de ce sa nu procedam ca romanii cu alde Ceausescu?
    Eu spre exemplu, i-am admirat mereu pentru determinare si curaj.
    Asa ca, Corneliu Rosca, mai sunt oameni care gindesc in aceasta directie. E rau sau bine, dupa cele intimplate la noi in tara, nici nu-mi mai dau seama...

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca tot vorbim de criminali...

    Seara am urmarit la PROTV materialul MAI cu vizita lui Papuc la spital. El şi doarme in geaca şeia de piele, permanent il vad in ea, cred ca nu are bani, saracul de el :(((
    Tzinuta adevarata, demna de un ministru de interne...

    By the way, kinda reminds me of someone...mmmm

    Sigur !!! TONY SOPRANO

    Not the same face but the same methods :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. UNica ce putem noi intreprinde acum, cei cu mintea treaza, care cunoastem adevarul, sa informam oamenii din jurul nostru, sa aducem adevarul oamenilor de la sate. Cred ca toti vom merge in ospetie de Pasti la tara la rude, parinti, prieteni, buneii, trebuie sa aducem lor mesajul corect. Deja se stie ca la tara se propaga repede adevarul, lumea incepe sa nu mai creada in M1 si alte canale comuniste (NIT, EuTV, Prime, M4) si presa lor, adevarul ese la suprafata, crimele comunistilor nu po fi ascunse.

    RăspundețiȘtergere
  12. 'sunt unele lucruri, care nu pot fi iertate de nici un fel de indicații de sus'. In opinia mea, aceste lucruru nu s-au produs in Moldova, dar cu siguranta s-au produs undeva in Georgia (recent), Ucraina (recent), Albania, SUA in 9/11... etc. Mai mult decit atit, procesul de la Nuremberg nicidecum nu poate fi comparat chiar si pur teoretic cu eventuala situatia in MD.

    Pentru comparatie, aminteste-ti conflictul transnistrean si deciziile care au adus lumea la acest conflict. A fost cineva invinuit pentru indicatii de sus si varsarea singelui? Moreover, acest exemplu nu este cel mai reprezentativ.

    Orice ocupatie, pozitie, serviciu, etc. se bazeaza pe un sir de reguli, istoria carora s-a format demult si nu cu ajutorul nostru (pentru ca tineret de astazi rareori poate crea reguli, ci de obicei le critica si le incalca). Nu stiu daca sintem in pozitia sa criticam pe cei, in minile carora a fost decizia! Pentru ca minile acestora au trait viata si o simt mai bine din perspectiva intelepciunii, decit noi simtim tastatura calculatorului...

    Este o prapastie intre sensul cuvintelor "responsabilitate" si "libertate". Cred ca in ultima vreme deseori se face confuzie, cind se utilizeaza cuvintul libertate. Oare cineva din tineri stie cu adevarat ce inseamna libertate? (recunosc ca nu numai tineri gresesc naiv).

    Orice sistem se bazeaza pe reguli scrise. Aceste reguli pot fi schimbate doar atunci, cind exista o claritate ferma, explicatie fara indoieli, argumentatie cu principii si bazata strict pe logica, si nu emotii. Atunci cind exista alternativa cu semnul + sau inlocuitorul mai modern cu semnul ++ - sistem se schimba. Odata ce acestea nu exista, ba chiar mai mult, sunt inlocuite cu cuvinte frumoase, dar care in esenta, nu reprezinta nici un folos - sistem va ramine la fel (poate cu o serie de dezavantaje majore).

    Si faptul ca cineva utilizeaza sistem este doar un argument ca acesta din urma trebuie actualizat, si nu abrogat! Pentru ca regulile de viata nu se abroga, ci se actualizeaza!

    Iata de ce, indemn toti vizitatorii acestui blog sa schimba sistem (daca acesta are deficiente grave) la pozitia lui, pe care o ocupa.. Iar daca sistem va aranjeaza - sa schimbati lumea din jur, pentru ca este in fortele proprii si este o povara suportabila, care va da roade si rezultate vizibile si mult asteptate!

    Schimbati lumea din jur prin exemplu propriu. Pentru ca in Moldova acum deseori poti auzi frazele:
    i-a mers,
    tatul lui ocupa pozitia,
    are rude
    a fost ajutat
    etc.

    Si rareori intilnesc fraza - a meritat-o.

    Ce tine de comentariu tau, Natan, il apreciez.. inclusiv pentru faptul ca nu ai facut nici o paralela cu situatia formata in MD saptaminile acestea..ci ai dat doar o informatie, ca acel regizor, care nu doreste impunerea unui punct anumit de vedere. Sunt increzut ca in MD totul nu este limpede deloc, ca trebuie sa fie trase concluzii inca odata, insa trase din perspectiva tuturor, perspectiva strategica si nu a detaliilor marunte!

    RăspundețiȘtergere
  13. Serghei, eu mă refeream destul de punctual la acțiunile poliției. Indiferent de motive și perspective strategice, ale sunt inacceptabile.

    RăspundețiȘtergere
  14. Natan, fii de acord ca toti asteptau indicatii de sus, inclusiv ministru de interne. Aceasta situatie si reprezinta sistem.

    RăspundețiȘtergere
  15. haidetzi sa privim asta pin prisma psihologiei.
    aduc alte 2 evenimente asemanatoare... in care "ordinele de sus" au avut un crucial asupra consecintzelor shi mintzii celor ce le indeplineau.
    imi dau seama ca al 3lea Reich a fost o scena de manevra mult mai mare decat acestea 2, insa vreau sa aud shi comentariile voastre.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
    http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib_torture_and_prisoner_abuse

    dupa cum vetzi vedea, din multe experientze, o medie impunatoare de 55-60% vor indeplini ordinele de sus, indiferent de cat de ingrozitoare ar fi

    RăspundețiȘtergere