facebook

joi, 30 aprilie 2009

Razboiul informational

Eu cred că avem un noroc enorm că avem atât canale de televiziune din România, cât și din Rusia. Ce dovadă mai bună a propagandei și manipulării maselor trebuie, decât de ascultat știrile referitoare la același eveniment la unii și la alții.

De fiecare dată când se petrecea ceva ce polariza lumea, imediat ambele părți porneau un adevărat război informațional. Prin război informațional am în vedere asigurarea unei informari (dezinformări) adecvate a populației, în conformitate cu poziția statului. Adica, poate și există careva canale de televiziune cu adevărat independente, dar la sigur ele nu ajung să fie retranslate și la noi...

Prima dată am observat aceasta în timpul războiului din Serbia, și atunci m-am pus serios pe gânduri, prefigurând marea opoziție Rusia - SUA din timpurile noi. Și acest fenomen se repetă cu regularitate de atunci, la orice eveniment de acest gen: Cecenia, războaiele pentru petrol, Georgia, acum Moldova. Uneori rămâi frapat de aceea, cât de diferit poți interpreta același eveniment.

Cum am mai spus, avem un mare noroc că putem auzi două opinii, și să încercăm să tragem singuri concluziile corecte. Desigur, dacă avem suficientă minte.

34 de comentarii:

  1. Adevarul e la mijloc, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu te supara, dar se vede ca te ocupi cu Servicii bancare de investiţii - NU ESTI IN TEMA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim, asta tu NU ESTI IN TEMA, care servicii bancare de investitzii ???

    Mult timp tzi-a trebuit ca sa ajungi la asha o aberatzie ???

    Săracul de tine, cred ca suferi cumplit :(

    RăspundețiȘtergere
  4. 1.Pacat ca multimea de la sate nu are posibiliatea de a vedea a 2-a opinie, mai ales pe cea mai obiectiva.

    2. Chiar daca toti ar avea ocazia sa vada ambele pozizitii contradictorii asupra unui subiect expus la stiri, o buna parte nu vor putea si nici nu se vor chinui sa faca concluzia corecta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca toata lumea ar avea discernamantul sa compare si/sau sa analizele critic informatiile de la TV, acesta teza ar fi valabila.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu aveam 3 surse: presa din Moldova, România şi Rusia. De obicei, reprezentau 3 poziţii diferite, dacă n-ai avea propriile convingeri, zău că ai rămâne turmentat cu totul. :) păcat că nu totdeauna poziţia cea mai obiectivă ajunge la majoritate. Ar trebui să mă consider fericită că am avut acces la toate aceste 3 surse şi am avut de unde alege, însă cei de acasă nu prea au avut din ce alege.

    RăspundețiȘtergere
  7. Razboiul info, spre deosebire de cel de pe teatrul de operatiuni mil, are ca obiect de joaca mintea, gradul imaginatiea al omenilor, care de regula nu sunt combatanti. Daca asupra primatelor din acel teritoriu s-a facut cindva o trepanatzie ( spalare de creier ) efectul tinde sa devina ereditar si mintea le e calata din ce in ce mai mult pe realitatea virtuala ( TV, internet, etc ). Asa ca treaba e ca si rezolvata, serviciile de informatii doar cu asta se ocupa. Nu e nevoie decit sa obtii un raport covirsitor de surse de dezinfo ( bloguri, ziare electronice, site-uri de partide ) care multiplica si interaxctioneaza intre ele prinzind o armata de naivi in net-ul dedicat dezinfo. Un detaliu nesemnificativ, acolo unde dezinformarea prinde, nimeni nu va cheltui bani la greu ca sa intervina militar, va obtine astfel rezultatul scontat, actionind din umbra. Odata porniti, fraierii isi vor da unul altuia in cap nestingheriti. Nu de alta dar viata fraierilor nu conteaza pentru maharii economiei de piata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dl Natan stiu ca nu este o intrebare la subiect, dar totusi, imi ziceti si mie va rog cat de reala este ideea implimentarii titlurilor financiare derivate pe PVM din RM(si aici ma refer la o piata reglementata)? este suficient de matura piata financiara autohtona pentru astfel de produse?
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  9. Optziuni pe Franzelutza :)))
    Kapetz ma tavalesc pi jios :))))))

    Stai...stai !!!

    Futures pe suc de roshii la CIBOT (Chisinau Boar of Trade)
    Kapetzul kapetzurilor, iar stau pe jos :))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Angela, la noi nici mcar obligatiunile nu au "luat foc" - ce sa mai vorbim de derivate.
    De fapt, nici actiunile nu prea au succes. Adica prin 92 lumea deschidea SA-uri ca era o lege in acest sens si era mai ieftin decit sa iti deschizi o SRL. Mai tirziu a aparut privatizarea in masa si datorita lor au aparut si aciunile.
    Acum totul e mort, sau pe cale de a muri.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am aprins o lumanare pentru piatza noastra de capital de Pashtele Blajinilor...

    Veeeeeeshnica Pomeniiiiiire !!!
    _____________________________________________________

    Старинная ирландская поговорка :

    «Если вы хотите знать, что Бог думает о деньгах, тогда посмотрите кому он их дает»

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna, tuturor, buna, Angela

    Sigur, subiectul a fost ales foarte potrivit pentru întrebare. :)

    Dacă e să vorbim despre instrumentele financiare derivate la noi, situația este foarte tristă. Un timp au existat un tip de contracte forward la bursa de mărfuri, dar au fost interzise. În rest, nu avem nimic altceva nici pe piețele de mărfuri, nici pe acele financiare.

    Referitor la oportunitatea lor, cred că s-ar putea să ne gândim la elaborarea legislației pentru warranturile pentru acțiuni, pentru investitori acesta ar fi un instrument util de planificare și atragere a investițiilor sau de stimulare a managementului.

    Dacă însă e fă vorbim despre instrumente „de piață”, cred că suntem încă extrem de departe de ele. Pentru a implementa titluri derivate, trebuie să existe o piață matură a titlurilor de bază, pe care se emit derivatele.

    RăspundețiȘtergere
  13. dead end for derivatives market,that means a dead end for my dissertation :((
    de acord, nu avem nici macar un organ de supraveghere competent, modifica legile cand vreau si cum vreau ei, sau o interpreteaza in favoarea lor, trist

    RăspundețiȘtergere
  14. Angela, daca itzi alegeai ca subiect - "Cosmonautica in Moldova", tot cred ca gaseai mai multa info...

    RăspundețiȘtergere
  15. Larry, dragut ca de obicei, nu scapa pe nimeni din vizor :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Angela, nu prea vad legatură strânsă între realitate și desertații. În cel mai rău caz, propui ca până la implementare să se ia măsuri de dezvoltare a pieței.

    Deși dacă stai să te gândești bine, există un domeniu. Propune futures pe valută la bursa de mărfuri. Ar suna mai plauzibil.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ooo !!! Asta da treaba :)

    Cred ca ar fi timpul sa aiba acces shi oamenii de rand la speculatzii cu LEU...nu numai Talmaci, drujbanii lui shi altzi shmekeri pe la banci shi case valutare :(
    Daca pun pe roate tot circul asta, pun pariu ca fac mai multzi bani in calitate de market makeri, decat nu shtiu ce scheme suspecte pe acolo, de care fac uz acum

    Discutam cu o persoana, cat de multe probleme ar rezolva un futures pe struguri la noi in tzara...mdeee...

    RăspundețiȘtergere
  18. Conform unui studiu ISDA (International Swaps and Derivatives Associations), 92% din primele 500 de companii ale lumii folosesc produse derivate pentru riscul valutar si 85,1% isi acopera riscul de dobanda in timp ce 78,2% acopera riscul valutar.
    Futures comercal ar fi ceva mai real pentru Moildova

    RăspundețiȘtergere
  19. Oamenii de la ISDA sau BIS jisază malai

    Statistica lor, bună numai pentru desertatzii shi alt bull shit academic, rupt de realitate...

    Criza, in care ne aflam, un exemplu convingator cat de bine oamenii intzeleg derivativele shi ce mare-i diferentza intre felul cum AU FOST utilizate shi cum AR FI TREBUIT utilizate...

    RăspundețiȘtergere
  20. Deja cum au fost si cum ar fi trebuit sa fie e alta treaba si asta nu tine de aceste "produse"
    Larry tu nu ai obosit sa reactionezi la toate comentariile, nu de alta dragul meu da face rau si nu e bine pt sanatate:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Daca ai observat, nu shtiu de ce, reactzionez numai la ale tale
    Da ma rog, Natan parca n-a introdus limit la comentarii,nu ?!

    Shi ca sa-mi protejez sanatatea...vorba ta - face rau, ai total ignore de la mine. Felicitari :)))

    RăspundețiȘtergere
  22. pai e si firesc sa reactionaezi,tema tine de domeniul tau, daca nu gresesc
    da ce sensibili mai suntem :D, nu te credeam asa

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu sunt cel mai fericit când apar comentarii și discuții pe blog. Așa că pot doar să-i mulțămesc lui Larry Livingstone pentru implicarea sa.

    Referitor la această discuție, cred că ironia și sarcasmul lui se refereau mai mult la situație (derivate în Moldova) și nu concret la vre-o persoană. Așa că aș zice să nu-l obijduim.

    Referitor la obiectul discuției: pentru a apărea contracte bursiere derivate la alte contracte, trebuie ca acestea din urmă să existe. La noi bursa așa și nu a introdul până acum contracte standardizate la marfă, acolo totul se vinde ca loturi individuale în care poate fi inclusă absolut orice marfă și în absolut orice cantitate. Or, dacă macar la cele mai lichide active s-ar introduce standardizarea contractelor (la același grâu), după câțiva ani de tranzacții, când se va asigura o lichiditate constrantă a pieței, s-ar putea să începem să ne gândim să intenționăm să ne gândim să implementăm titluri derivate la contractele celea.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  25. Offf...

    Women...Can't live with them, can't bury them in the back yard without the neighbours seeing !

    RăspundețiȘtergere
  26. Uite, chiar nu inteleg de ce ajungi aici Angela.
    Poate e o eroare, insa cautand traducerea cuvantului ass, nu vad decat prost si magar... Să fie aşa? De ce dar? sau si eu sunt un ass, doar ca nu smart ca nu am priceput finetea expresiei smart ass?
    In fine...
    Larry, oricine ai fi, se vede că cunoşti multe lucruri, pe care cu greu le poţi teoretic afla. Nu lua în seama pe experţii de smart ass.
    @Natan, nu poti cumva organiza ca asemenea expresii, sa nu apara pe blog? Sincer mă deranjează. De ce trebuie să insulţi în asemenea hal omul?

    RăspundețiȘtergere
  27. Ce poate fi mai placut decat o solidaritate masculina !

    Men POWER !!!

    P.S. Natan, Ion, mersi pentru sustzinere :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. pt cei ce nu stiu engleza, inclusiv pentru cei care traduc mot à mot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    smart ass=1. a person who, by means of purpsose or not, uses sarcasm to have a laugh. A person who, on a regular bases, annoys the hell out of people with their sarcastic-attitude; 2. someone who enjoys giving flippant, sarcastic and/or rude answers to legitimate questions; also someone who enjoys being sarcastic and rude in general

    cat priveste eliminarea mesajului de pe blog NO COMMENT (de fapt asta se numeste la noi libertate de exprimare sau poate...... solidaritate masculina :D)

    RăspundețiȘtergere
  29. She defenetely wants me :)))

    RăspundețiȘtergere
  30. Larry, stop that, or I will start wanting you... :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Promoveaza acest COD DEONTOLOGIC la tine pe blog

    http://www.ipetitions.com/petition/deocod/

    RăspundețiȘtergere
  32. evolutia umanitatii in miniatura (varianta made in RM -)))

    incepi cu un razboi informational - treci prin speculatii pe bursa (eventual struguri de sashla) - si finalmente te trezeshti in pat cu comisarul ce supravegheaza corectitudinea tranzactiilor viticole.

    MOLDOVA RULEZZZ!! -)

    RăspundețiȘtergere
  33. Sorry...

    Cateva fraza shi aforisme...загладить вину :

    - А почему в передачу "Спокойной Ночи, Малыши" приходит так мало гостей? - А кому понравится, что в жопу вставляют руку и начинают тобой манипулировать??!!!

    В магазинах Америки появился игровой набор для детей "Теперь ты полицейский", в комплект входят: пистолет, наручники и мертвый напарник, за которого надо мстить.

    "Все надо делать с юмором!" - сказал палач рубя голову дольками...

    Они выходят до рассвета.
    Они - торговцы черным золотом.
    Они - бабки с семечками.

    Пришёл! Увидел! Крокодил...

    Un secventza din X-files :
    - Малдер, Малдер, кажется, во мне чужой!
    - Не бойся, Скалли, это мой!!

    Наконец-то вышел новый йогурт!
    Особенно хорошо вышли кусочки фруктов!

    Ежики способны завалить слона. Но мясо слона они не едят.
    В мире вообще много бессмысленной жестокости.

    В деревне Вилларибо снова день не задался, горит поле колхозной конопли. Зато в деревне Виллабаджо снова праздник: ветер дует в их сторону.

    Отправь смс с текстом "Ты где ?" на любой номер в 4 часа ночи
    и получи прикольную рифму на свой мобильник .

    Из новостей на радио :
    - Участницы конкурса красоты познакомились с членами нашего жюри !

    Помни, Господь все видит. Живи так, чтобы ему было интересно!

    RăspundețiȘtergere
  34. Ah, man, ce discutie am scapat.

    Angelica, draga, hai vina la mine pe blog sa discutam despre derivate :) dar, Larry are dreptate, in Moldova NU avem piata financiara. Derivate?????? come on, give me a break. Ne uitam la bid-ask spread si la volume!!!!! gata, aici discutia dispare. Futures pe .... grau ... ???? neeee, trebuie piata serioasa pentru asa ceva.

    RăspundețiȘtergere