facebook

joi, 25 iunie 2009

Lomul si magnetoul

Înainte de a pleca în Odesa, vroiam să scriu acest articol, dar nu am reușit. Tocmai apăruse știrea despre Serghei Gurgurov, care a fost torturat în detenție și ulterior a câștigat la CEDO un proces împotriva Moldovei. Citind despre tratamentul la care a fost supus, mi-am amintit mai multe practici folosite de paznicii legii de la noi.

Deci:

Punerea pe lom: la înălțime se atârnă o rangă (de obicei, pe două dulapuri), și pe ranga ceea se spânzură deținutul de mânile încătușate. Așa cum urme de la cătușe oricum rămân, acest tip de tortură nu poate fi demonstrat. În scurt timp, durerea în încheieturi devine insuportabilă.

Magnetoul: se folosește un magnetou (generator de curent bazat pe rotirea unei manivele, exemplu - pornirea automobilelor antice de la manivelă, ). Procedura este simplă: deținutul este cablat la magnetou și tot el este pus să rotească manivela. Dacă nu vrea, este bătut până se supune. La fiecare rotire, este electrocutat puternic. Să mai zicem pe urmă că poliția noastră nu are fantezie și umor.

Sandviciul: deținutul este pus între două saltele sportive și în ele încep să bată cu bâte. Cât n-ar părea de paradoxal, saltelele transmit foarte bine puterea loviturii, numai că o distribuie pe o suprafață mai mare și nu rămân vânătăi.

Contact: lovituri concomitente cu ambele palme peste urechi, de obicei de la spate. Extrem de dureros. Fără urme, cu excepția cazurilor de plesnire a timpanelor.

Masca antigaz: pe deținut este îmbrăcată o mască antigaz, în care el este ținut o perioadă îndelungată de timp. De obicei, nu are urmări grave, în afara unei asfixieri ușoare.

Greutatea pe spate: deținutul este culcat cu fața în jos pe podea și pe spate i se pune o greutate semnificativă (24 sau 32 de kilograme). Din cauza greutății, respirația se îngreunează și deținutul începe să se asfixieze. De obicei greutatea este luată după ce el își pierde cunoștința din cauza lipsei de oxigen.

Nopțile nedormite: persoana este menținută în stare de veghe timp de câteva zile. Polițiștii se schimbă permanent lângă deținut (asta se numește interogatoriu) și îl trezesc imediat cum încearcă să adoarmă.

Bătăile de regulă se aplică în regiunea abdomenului, din mai multe motive: în primul rând, acolo nu rămân vânătăi, iar în al doilea, loviturile peste organele interne sunt mult mai dureroase decât loviturile simple.

La moment nu-mi pot aminti mai multe exemple, dar impresia generală puteți să vă o faceți. Oricum, vă asigur, arsenalul este mult mai bogat - oamenii zile întregi nu au altă treabă decât să mai inventeze vreo modalitate mai interesantă de petrecere a timpului împreună cu deținuții...

13 comentarii:

  1. Daca ti-ar da sa alegi un tratament ce ai alege?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, mai este si lovitul talpilor. Foarte dureros, iti dezbate chiar si rinichii, fara urme, fara nici o vanataie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai ştiu încă o metodă: sub unghiile de la picioare ori mîini se introduce o andrelă (de la croşetare) ori un alt obiect din fier încălzit! Astfel, doreşti ori nu doreşti, adevărul iese la iveală.

    RăspundețiȘtergere
  4. Baieti!
    Sunteti sadici!!!!
    Constientizez ca e destul de adevarat tot ce se zice cu torturile... Totusi... :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Cica a si foat despagubit cu 45.000 de euro de catre guvernul Moldovei....Asa deci, Invalid la 31 de ani; tre sa traisaca din banii astia pina la batrinete??? si nici sa mai considere sanatatea mentala.

    Aici la mine - o femeie (secretara)a dat in judecata fostul ei boss pentru ca i-a dat o palma la cur si amentionat faptul ca e "rotund"...si a fost despagubita cu 100.000 de lire sterline.

    RăspundețiȘtergere
  6. La lom, eu stiu si alta intrebuintare. Se pun catuse, iar lomul sta pe scaun. Detinutul este asezat pe lom, astfel ca ori sta pe testicule, ori alaturi de ele. La fel isi pierde cunostinta.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1.
    Vreo 6 ani in urma am participat la un simpozion de politzishti, organizat de IPA (International Police Association)

    Cand a venit timpul coffee break-ului, intr-o atmosfera mai putzin oficiala, s-au adunat gabori(nu штабные крысы, da operativi cu experientza) din diferite tzari, cel putzin cei care vorbeau o engleza relativ comprehensibila. Discutzia a ajuns la procedura shi tehnicile de interogatoriu.

    Eu real am ramas v shoke cand nu s-a gasit o persoana care sa fie contra acestor "modalitatzi" hai sa le spun mai putzin creshtine. Ba mai mult, reprezentantzii statelor absolut "civice" (UK, Frantza, SUA, Austria etc.) NU AU CONFIRMAT dar NICI NU AU NEGAT ca uneori utilizeaza asha fishte !!!

    Mai spre seara la popota ofitzerilor, dupa cateva stopci de palinka, s-au mai dezlegat limbile shi atunci am intzeles......ca tortura ca unul din mijloace, utilizat in procesul interogatoriului, este aplicat IN FIECARE STAT, difera doar nivelul de "intensitate"

    2.
    Apropo, shtiatzi oare ca mai mult de jumatate din aceste procedee shi tehnici, presupun aplicare de violentza de natura sexuala ???

    Cate victime din cele care au fost gata sa caute dreptate au declarat ca au fost violatzi in rect cu bastonul sau fortzatzi sa faca sex oral ???

    RăspundețiȘtergere
  8. Oooh, sa vina sa imi de si mie o doamna o palma, sa pot cere despagubiri :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ion, shtiu eu o dominatrix ciotkoasa rau :)

    O sa-tzi placa la sigur :)))

    Itzi arunc nr. de celular daca vrei :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Larry, multumesc mult. Vad ca nu esti zgarcit, si imparti ce ai mai bun cu apropiatii (chiar daca numai pe Web). Ma mai gandesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. «Поделись с ближним, и тебе подадут, когда будешь нуждаться. Всё воздастся с торицей!»

    Noul Testament parcă :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. pe linga aceste torturi preponderent cu actiune fizica, sunt si cele psiho-mentale, de spalare a creierului etc.De ex.subiectului nu i se da de mincare citeva zile, apoi i se arata o farfurie de mincare, subiectului, se continua gradat, ca apoi in schimbul unei farfurii de mincare subiectul scuipa tot ce stie...

    RăspundețiȘtergere
  13. am ramas...cum sa spun...speachless. Si mai spun ca inchizitia a fost crunta,,,iaka na inchizitie in sec 21 :/

    RăspundețiȘtergere