facebook

sâmbătă, 13 iunie 2009

Obosita

Vin iarăși alegeri. Cred că vor avea loc în a treia decadă a lui iulie. Priviți spre calendar, e surprinzător de aproape, a mai rămas o nimica toată.

Iar țara este obosită. Au fost alegeri, în care era greu să alegi - greu, fiindcă nimeni nu satisfăcea pe deplin, nimeni nu spunea ceva nou, iar programele până la urmă se reduceau la pentru cineva sau contra cuiva.

Dar nu alegerile au obosit țara. Țara e obosită de aceea ce-a fost după alegeri, pe 7, 8 și 9 aprilie. Moldova a căpătat brusc sindromul maniacal-depresiv: unii sunt în faza euforică, plini de energie și cu ochii bulbucați, alții, majoritatea - într-o depresie totală.

Pot fi foarte ușor înțeleși acei aflați în faza maniacal-euforică. Ei sunt nevoiți să meargă până-n pânzele albe, fiindcă altă cale pentru ei nici nu există. În această postură sunt atât comuniștii, cât și acele trei partide care au intrat în scurtul parlament actual și acum sunt catalogate ca liberale.

Partidul comuniștilor a mers departe, mult prea departe ca să mai existe cale de întoarcere. Dacă partidele liberale obțint majoritatea, consecințele pentru comuniști vor fi dezastruoase. Și nu vorbesc despre aspectul legat: nu știu ce anume vor arăta anchetele privind 7 aprilie, iar de aceea ce s-a petrecut prin comisariate până la urmă vor răspunde polițiștii care au făcut ce-au făcut (maxim - Papuc), dar oricum Voronin se va „atmazui”. Cea mai dezastruoasă pentru ei urmare va fi destrugerea imperiului economic care s-a format între timp, reîmpărțirea unor anumite piețe, destrămarea unor carteluri și dispariția unor monopoluri. Până la urmă, tot banii contează... și s-ar părea, cât îi trebuie unui om?

Starea actuală a comuniștilor îmi amintește de situația conducerii celui de-al treilea reich înainte de sfârșitul războiului. Nu din primăvara lui '45, când era totul pierdut, da din '44, când situația pe fronturi deja se inversase, când rușii înaintau pe toate direcțiile, și aliații tocmai au deschis al doilea front (☺ o fi Lupu al doilea front? nu o fi? aflăm cred că în câteva zile, din declarațiile ce vor fi făcute, aliații au început debarcarea în Normandia cu 65 de ani și 5 zile înaintea începerii ostilităților de către Lupu). În perioada ceea, când mai exista o șansă de a schimba mersul războiului (deși foarte puțin probabilă), anturajul lui Hitler închidea complet ochii la posibilitatea înfrângerii - acest gând era de negândit pentru ei, fiindcă consecințele personale urmau să fie prea strașnice pentru fiecare, pentru a putea fi acceptate. Sunt sigur, că nici unul dintre oamenii ceia de sine stătător nu ar fi ajuns să facă toate grozăviile care au fost făcute. Însă împreună, încurajându-se reciproc, lăsându-se conduși de un nebun și văzând că și restul fac așa, au început să trăiască într-o lume a lor, care în unele domenii diferea foarte mult de acea reală. Undeva în adâncul său fiecare înțelegea că face ceva rău, dar dacă aceasta era acceptat de toți, de ce nu... Anume din această cauză până la finele războiului ei sperau la o salvare ca prin minune, credeau în spiritul victorios al armatei germane sau în faimoasa wunderwaffe, arma miraculoasă. Cu ce s-a terminat totul, am mai scris.

Partidele liberale la fel trebuie să meargă până la capăt. Dacă comuniștii rămân la putere, în patru ani ei pur și simplu vor distruge opoziția. Au o mulțime de mecanisme pentru a face aceasta, și au arătat că le pot folosi din plin. După 7 aprilie, mizele au devenit mult prea mari.

Însă în rest, se resimte o depresie totală. Prea puternică a fost dezamăgirea de pe 5 aprilie, prea intensă a fost explozia de pe 7 aprilie, prea strașnică a fost reacție de pe 8 și 9 aprilie. În câteva săptămâni, s-a gândit și s-a trăit atâta, cât până atunci nu se gândea și nu se trăia într-un an. După o răbufnire de emoții și vorbăraie peste tot - televiziune, presă, internet, toți au rămas pustiiți. E o pustiire din acelea emoționale, când te golești de tot în interior, și pe urmă este nevoie de un timp, pentru a te umplea înapoi, ca să ai ce da altora.

Și mai e și altă cauză. Toți am văzut cât înseamnă la noi viața unui om, și că cu ea se poate întâmpla orice, și absolut nimeni nu va răspunde pentru aceasta. Cred că muți și-au revizuit unele poziții și valori. Nu s-au speriat (deși, și s-au speriat, desigur), ci au înțeles că CU EI CHIAR SE POATE ÎNTÂMPLA CEVA. De-ați ști câte persoane cunoscute care anterior încercau să face ceva aici, au început să caute o posibilitate de a pleca...

Așa dar, vin alegeri noi, iar țara este obosită. Dar dacă va rămâne așa, obosită, urmările vor fi foarte urâte: tot ce s-a întâmplat de la 4 aprilie până azi ne permite să prefigurăm ce va urma. În patru ani vom rămâne țara unui partid, cu un parlament în care microfoanele sunt închise atunci când se vorbește nu aceea ce place, țara în care poliția îți poate permite orice nelegiuiri fără urmări, țara în care proprietarii afacerilor sunt închiși până nu cedează controlul asupra întreprinderii.

Țara este obosită. Și dacă va fi așa până la alegeri, peste patru ani va fi ca la Ada Milea în cântec.

Pe mine acest cântec mă fascinează și mă înspăimântă în același timp. Poate e cazul totuși să încercăm să găsim ceva puteri până la alegeri?




Ada Milea - Obosita
Asculta mai multe audio Muzica

33 de comentarii:

  1. Nu-mi vine a crede ca tara e obosita!? Ce face tara? Nu se face nimic ca sa traiasca bine. Nu se lupta/lucreaza pentru a scapa de greutati.

    Majoritatea sunt lenosi, asteapta ca Dumnezeul lor sa lea dea o bucata de piine. Mai bine zis Africanii europei.

    Problema nu e in oboseala ci in lene...

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuză, falsuri, dar nu te-am înțeles. Despre cine spui că nu face nimic ca să trăiască bine? Tăranii care muncesc de dimineață până-n sară în câmpuri, în condiții de muncă nu mai bune decât acum două sute de ani? Sau despre femeile care stau toată ziua la piață în picioare și câștigă niște bani mizerabili? Ori tu despre conaționalii noștri care lucrează peste hotare la cele mai prost plătite munci, pentru ași întreține familiile din țară?

    Te-ai rupt compet de realitate. Da, acum e la modă să spui despre moldoveni tot mai rău ce se poate spune, dar până la urmă, suntem așa cum ne-am făcut noi. Tu ce-ai întreprins pentru a schimba situația? Faci analize numerice? Da, e drept, țăranii noștri între prășitul a două rânduri de ceapă, își scot cu toți iPhonurile să citească aceste analize... Dacă dorim să trăim bine, trebuie să începem de la noi, și nu să ne plângem că toți sunt leneși și nu fac nimic.

    Mă deranjează când se spune că moldovenii sunt așa sau moldovenii sunt altfel. Moldovenii sunt mulți oameni diferiți, fiecare dintre ei specific și unic. Iar dacă consideri că ne trag în urmă unele concepții generale caracteristice culturii noastre, e ok, există și aici o soluție. Mergi educator la grădiniță. Învață-i pe copii de mici altfel. Ei îi vor învăța când vor fi mari pe alții. Peste 200 de ani, țara se va schimba. Și asta va fi cu aportul tău real.

    RăspundețiȘtergere
  3. cred k nu e vorba in lene, ci in incapacitate, limita de sus a posibilitatilor noastre - a poporului (si nu a fiecarui in parte, ci a tuturor).
    nu stiu cit de obosita e tara. pt mine intotdeauna a fost asa. si chiar imi pare acum mai decisa in alegerea sa: unii sunt siguri ca comunismul va fi dezradacinat (si asta le va intoarce rudele acasa), altii - ca va continua sa prospere.
    pot sa-i inteleg pe cei care doresc sa plece. si eu vreau. aceasta dorinta o trag dupa mine de demult. asa ca rezultatele alegerilor (oricum n-ar fi ele) nu-mi influenteaza directia acestei dorinte. dar.. dar inteleg ca initiativa privata e foarte costisitoare in md. deci pt cei ce fac si investesc banul plecarea raminea cea mai viabila alternativa.
    d-e faza cu gradinita: consider ca din lantul institutiilor de invatamint (de la prescolar pina la superior) universitatea se situeaza cu mult sub nivelul gradinitei :((
    dar poate trebuie sa incepem cu remodelarea gradinitei. asa este mai logic...

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Janesse, i-ti pui prea multa nadejde in plecare...Sintem deja atit de multi aici dupa hotare (unii batuti, furati, facuti in tot felul si tratati si in mai multe feluri) ca crede-ma nu-i mai trebuiesti la nimeni. Viata asta de dupa hotare nu este atit de "pink" cum li se pare la unii de acasa. De acord ca sint si unii mai norocosi care au ajuns in sfirsit la o viata mai degajata si civilizata -dar crede-ma ca drumul pina aici (10 ani cu multa rabdare) a fost atit de greu ca nu stii cum sa te bucuri.

    Sigur ca decizia e a ta - tot ce vreau sa-ti spun e ca sa fii gata sa-ti dai toate investittile tale, sa-ti lasi familia si prietenii departe si sa te trezesti cu regrete mari si coate muscate.
    Sa fii gata sa-ti lasi orice ambitie de a deveni cineva, si ma refer la o profesie cit de mondena; invatator, contabil. etc., ca aici nu conteaza anii tai de universitate ca tot de JOS incepi, si de jos ma refer - chelner, maturator sau printr-o frizerie spalind capurile la tot felul de mofturosi - sa stii sa te gatesti la un "blow" imens de mindrie.
    Bafta la tot ce -i-ti propui.

    P.S. Nu am intilnit nici un Moldeovean lenes in viata mea (inafara de unu care era Rus) - toata lumea pe care o stiu - tineri sau batrini - lucreaza din greu.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu nu nu... eu vreau sa fac master peste hotare :) nu ma dezic de carte si ambitii. imi pare rau ca am inteles asta prea tirziu, pierzind 2,5 ani la USM :D

    PS: da' de lene nici n-am pomenit. pt mine acest fenomen se egaleaza cu lipsa de automotivare :) insa cind ai nevoie de bani, nu exista loc pt lene!

    RăspundețiȘtergere
  6. cu lenea m-am adresatla "falsuri"...noroc la master.

    RăspundețiȘtergere
  7. Natan,

    "Tăranii care muncesc de dimineață până-n sară în câmpuri, în condiții de muncă nu mai bune decât acum două sute de ani?" - asta e alegerea lor. Nimeni nu ia impus sa lucreze in asa conditii. Si mai mut ca atit ce ma arde pe mine conditiile lui de lucru cind pe dinsul nu-l duce capul sa faca altceva.

    "Sau despre femeile care stau toată ziua la piață în picioare și câștigă niște bani mizerabili?" - ca si in cazul taranilor, este alegerea lor.

    Fiecare din noi alege sa fie African sau nu. Fiecare din noi isi alege sa faca copii in RM sau nu. Fiecare din noi isi alege sa-si educe copiii in stil sovietic sau nu.

    "Te-ai rupt compet de realitate. Da, acum e la modă să spui despre moldoveni tot mai rău ce se poate spune, dar până la urmă, suntem așa cum ne-am făcut noi." - probabil m-am rupt de realitate. Dar realitatea e ca eu traiesc in realitate :D Pai si Africanii sunt asa cum s-au educat. Ce mai vrei tu de la Moldoveni, sa fie democrati, sa aleaga partide moderne? Ei sunt asa cum s-au educat. Adica in stil sovietic-coumunist.

    "Faci analize numerice? Da, e drept, țăranii noștri între prășitul a două rânduri de ceapă, își scot cu toți iPhonurile să citească aceste analize..." - dar de cind noi scriem analize pentru tarani? Scriem analize pentru acei care inteleg ceva si mai mult ca atit care vor sa se schimbe in sensul pozitiv.

    Tu mai lasa taranii in pace. Pentru dinsii deja este totul scris.

    "Mă deranjează când se spune că moldovenii sunt așa sau moldovenii sunt altfel. Moldovenii sunt mulți oameni diferiți, fiecare dintre ei specific și unic." - aici sunt deacrod cu tine. Eu am ales media care ne-a dus in pamint. Media care a votat partidul ce ne-a guvernat de 8 ani. Dar sigur sunt si o multime de oameni de treaba.

    "Mergi educator la grădiniță. Învață-i pe copii de mici altfel. Ei îi vor învăța când vor fi mari pe alții. Peste 200 de ani, țara se va schimba. Și asta va fi cu aportul tău real." - apropo sunt solutii si mai usoare.

    Inainte de a vorbi de aportul meu real ar trebui sa te gindesti in primul rind ce aport real ai adus tu. Sunt cam sigur cu nu e mare diferenta.

    Eu cind am scris in privinta lenei am avut in vedere ca multi din RM nu vor sa-si schimbe mentalitatea. Nu vor sa vada ca lumea (Romania si Ukraina) merge inainte dar ei ramin in urma.

    Eu ramin pe pozitiile mele si spun ca situatia din RM e similara celei Africane. Poate nu in privinta razboaielor dar stii cum totul e inainte. Iata mi-a placut initiativa unui cetatean din Ghana de a crea o scoala de "arte liberale". El a spus ca problema cea mai mare in Ghana e problema liderilor. Liderii nu sunt profesionisti sunt corupti, etc. Iti aduce ceva aminte? Mie imi aduce aminte de Moldova. Iti recomand sa privesti acest reportaj, caci e foarte interesant:

    http://www.ted.org/index.php/talks/patrick_awuah_on_educating_leaders.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Falsuri,


    "Tu mai lasa taranii in pace. Pentru dinsii deja este totul scris."??? esti culmea...ti-ai raspuns tu insusi la tot noncensul care la-i scris...De unde sa aiba de ales taranii si femeile de la piata? - daca tara asta e plina de oameni ca tine? si oamenii ca tine deja le-au scris viitorul... Si vezi ca daca era optiunea "Fiecare din noi alege sa fie African sau nu. Fiecare din noi isi alege sa faca copii in RM sau nu. Fiecare din noi isi alege sa-si educe copiii in stil sovietic sau nu" eram numiti America - Tu esti ala cel mai rupt de realitate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Falsuri, am fost shi eu, ceva timp, adeptul teoriei leneviei. Permanent ma luam in gura cu toata lumea, la orice ocazie. Dar dupa un timp am intzeles ca toata fishka-i in eficientza.

    Moldovenii cred ca sunt ultimul popor de pe glob cand vorbim de КПД (Коэффициент Полезного Действия)...

    Robotesc ca sclavii de dim pana sea, iar efect o P..Ă

    Hai sa nu agatzam ecusoane (leneshi, nu leneshi...) sau sa facem generalizari на скорую руку...

    Of course, exista shi un specific natzional, cat de mult nu s-ar nega in aceasta privintza. Sa fimi sinceri, lenevia nu a fost niciodata printre ele...

    Recunosc ca sunt putzin invidios pe Natan pentru latura sa patriotic-altruista...

    Eu, de multa vreme, nu mai cred in acest popor. Nu imi este rushine, dar nici nu ma mandresc ca fac parte din el, cel putzin pana-n prezent...

    Lipsa de Feedback - asta-i motivul de baza care-i deceptioneaza pe oameni...
    De ce sa fac eu ceva pentru tzara/popor daca tot ce primesc in schimb este "o bortă de la bublik" ???

    DAR... cand am ajuns in situatzia in care just another беспредел de sus, m-a afectat DIRECT (in plan financiar shi nu numai...), am gasit mai mult decat destula motivatzie sa nu stau pe tuşă...

    This kind of reason este valabil absolut pentru toata lumea...

    Quite enough, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Dana,

    "De unde sa aiba de ales taranii si femeile de la piata? - daca tara asta e plina de oameni ca tine?" - you make me soooo sad. Adica ma faci sa rid. Off cita jele e in tara asta. Saracii tarani cit de chinuiti sunt cite probleme au ei. Saracii tarani care voteaza PCRM... Ironia nu are limite.

    Uite "fiska" cum spune Constantin Cheianu, fiecare om isi creaza posibilitatile sale, isi creaza setul din care el poate alege. Totul depinde de dinsul. Vrea sa fie African sau nu e alegerea lui.

    "Fiecare din noi isi alege sa-si educe copiii in stil sovietic sau nu" eram numiti America - Tu esti ala cel mai rupt de realitate!" - cum si-am mai spus probabil sunt rupt de realitatea din RM caci eu nu am fost educat in stil sovietic.

    Dana lasa jelea si fa alegerea corecta :D Apropo Dana priveste te rog filmuletul despre care am scris in primul comentariu.

    Larry,

    Sustin ideile tale, probabil avem ceva in comun ce tine de patriotism.

    Corect spui ca problema e si in KPD dar sigur asta e rezultatul educatiei sovietice.

    In privinta lenei eu ar trebuie sa fac un "refinement" adica sa introduc si notiunea de motivatie, caci la momentul de fata observ o lipsa de motivatie practic la toate categoriile de virsta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga falsuri, am privit filmuletul cu Mr Patrick Awuah , si desi spune multe destepte nu vad cum sint aplicabile in RM. Nu cred ca i-au fost aplicate nici in Ghana din moment ce primii graduati ai Universitatii lui au fost doar in anul 2006.

    Deschide-ti un pic si tu mintea si si inima...Pari un om plin de frustrare si rautate.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dana,

    " si desi spune multe destepte nu vad cum sint aplicabile in RM" - nici Patrick nu vedea de la inceput, dar totusi cineva trebuie sa faca primul pas.

    "Nu cred ca i-au fost aplicate nici in Ghana din moment ce primii graduati ai Universitatii lui au fost doar in anul 2006." - e doar inceputul. UIte ce scrie Natan in comentariul de mai sus despre 200 ani.

    "Pari un om plin de frustrare si rautate." - nu cred ca se vede in comentariile de mai sus ca sunt frustrat. In privinta "raului" e adevarat. Probabil vine de la pragmatism.

    Uite la tine in comentarii observ lipsa de optimism. Trebuie sa fii mai optimista sa stii ce doresti, sa lupti pentru dorintele tale. Asta de la inceput iti va da infatisarea ca esti rea, dar in realitate tu esti o luptatoare, o persoana cu caracter.

    RăspundețiȘtergere
  13. O grămadă de lume pe-aici. ☺ Salut la toți, merci pentru discuația interesantă.

    Să o iau pe rând.

    Falsuri, țăranii au de ales doar din aceea ce ei pot alege și doar din aceea ce ei știu că pot alege. Sigur, fiecare dintre ei ar dori să facă outsourcing pentru niște companii internaționale, stând acasă, programând în python și primind pentru aceasta o grămadă de bani, dacă ar ști că aceasta e posibil. Acum descrie-mi, te rog, o cale realistă și credibilă, prin care un băiat de țară, dintr-o familie agramată, în care nu era nici o carte și în care nimeni niciodată nu l-a ajutat la lecții (și nici macar nu i s-a spus că trebuie să se ocupe de lecții, și nu de strâns buruian pentru iepuri, de îngrijit porcii și de lucrat cât de vara de lungă în câmp), și care când termină școala și poate în sfârșit să decidă singur pentru el, nu are nici un ban de la părinți, nu are cunoștințe nici într-un domeniu și nu știe cu ce să se ocupe.

    Hai să fim serioși. Sună foarte bine istoriile despre self-made-man-ii de peste tot, și ei chiar merită tot respectul, dar omul e în primul rând creat de părinți și anturaj, și doar apoi - de sine însăși. Dacă părinții îi vor pune o bază bună - va ajunge departe, dacă nu o vor face - va rămâne la fel ca și ei, și pe copiii săi îi va face la fel. Și aici chiar nu vorbesc de vre-o bază materială (deși ea tot contează) ci doar despre o educație care ar forma o minte deschisă și dornică să învețe.

    Concepțiile și viziunile majorității oamenilor sunt în cea mai mare parte preluate de la părinți, și foarte puțini pot să și le schimbe în timp util. Mergi în sate la nunți. Multe obiceiuri în sate se trag nu de pe timpul sovietic, da din perioada feuldală (jucatul cearceafului, cununa de spini la nănași și alte prostii). Și nu prea sunt multe șanse ca un om din mediul cela să se rupă din acest lant de prejudecăți, transmis din părinți în copii (am mai scris despre aceasta aici).

    Așa că libertatea ceea a alegerii despre care tu vorbești este limitată la un coridor destul de îngust - omul nu poate alege aceea ce el nu știe. Și va alege doar din opțiunile pe care le cunoaște. Se referă atât la țăran, cât și la femeia de la piață (apropo, dă-mi, te rog, și referitor la o femeie de 50 de ani care a lucrat la o fabrică, idei pentru o activitate profitabilă și eficientă, alta decât piața).

    Referitor la soluțiile mult mai ușoare: chiar te invit să ni le povestești. Și sincer mă voi bucura dacă chiar sunt reale și eficiente. Dar dacă soluțiile vor începe cu cuvintele: „ei trebuie să...”, atunci păstrează-le. Nimeni nu ne datorează nimic. Dacă crezi că ceva trebuie schimbat, schimbă tu.

    Cel mai bun exemplu e cu situația actuală. Ție ți-s indiferenți țăranii și îi disprețuiești pentru modul lor de a fi, pentru îngustimea minții și pentru concepțiile de care se țin (inclusiv politice). Fișka-i că și lor li-i la fel de indiferent de tine, de inteligența ta și de concepțiile tale. Și așa rămâneți fiecare la părerea voastră, până la alegeri, când fiecare va vota cum știe el mai bine. Și vom avea ce avem și acum.

    De aia și mă deranjează chestiile de genul: toți în jur îs proști, toți în jur îs leneși, părerea mea e cea mai corectă (ceea ce urmează ca corolar). Dacă te deranjează situația, fă ceva, nu vorbi. Dacă nu te deranjează, taci. Alegerea e simplă.

    Uite. Sincer, îmi plac analizele tale false. Și le urmăresc (uneori) cu plăcere. Dar m-a deranjat mioritismul din comentariul tău (moldovenii îs leneși/ nu se poate face nimic/ hai să luăm fluierul/ și să tragem o doină de jale). Cred că a venit timpul pentru ceva constructiv.

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga falsuri,

    sint intr-o situatie privilegiata unde mi s-a rasplatit din plin optimismul, atita doar am sa-ti apun, ca nu are rost sa-ti dau mai multe detalii personale.

    Nu stiu de ce te-ai cramponat la situatia Ghanei; tara aia a fost nenorocita de interventia Americanilor in anii 70, care si-au dorit sa-si umple buzunarele cu diamante. Au fost un interes pur economic si una dintre caile care le-au folosit a fost sa faca schimb de armament pe diamante si mai departe stii si tu cu ce s-a terminat treaba..Americanii sau retras cind au dat prea multa putere la lumea interlopa/rebeli si de atunci nu mai au pace in tara...femei cu sini amputati ca sa nu mai poata alapta copii, copii de 6 ani facuti soldati.....chiar nu stiu de ce ma adincesc in atita istorie.

    Exact de aici am inceput cind ti-am spus ca nu vad cum sint ideile lui Patrick Awuah aplicabile in tara noastra...Sa-ti mai spun si altceva despre coruptie in tara aia; nu avea cum sa ajunga domnul devenit cetatean American, lucrator la Microsoft - director la Universitate proprie fara sa indulceasca pe careva corupt in guvernul Ghanei fara o mina de ajutor din partea Americanilor. vezi ca agenda la Americani e a) fa razboi, si daca aia nu merge - b) brainwash.


    Esti tare gresit sa faci paralele intre situatia RM cu Ghana.


    Si vezi ca nu e nimica "wrong" cu faptul ca mi-e "jele" de taranii si femeile de la piata...daca ai un pic de compasiune pentru altul nu te face un om mai lipsit de caracter sau de optimism.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dana, take it easy, girl !!!

    Deja te vad cum aduci vreascuri, pentru rugul opiniilor FALSE :)))
    Falsuri îi ciuvak de-a nostru :)
    Cred ca avem aici o contradictzie intre generatzii :)))

    Da de unde atata repulsie fatza de yankees ???
    Faza cu interventzia americana nu a fost demonstrata pana-n prezent. Doar asha - zvonuri shi vorbe...

    Ţîţe retezate şi copii-terminatori ANUME in Ghana...nu prea imi amintesc sa fi citit ceva in acest sens.
    Ghana a fost un single-party state pana-n '66 iar dupa a urmat o perioada de instabilitate politica fara excese tragice cu caracter de razborci etnice sau religioase...

    Recent am scris un post despre offshoring-ul din Ghana shi am fost nevoit sa ma documentez, inclusiv shi aspectul politic

    "vezi ca agenda la Americani e a) fa razboi, si daca aia nu merge - b) brainwash" - а это к чему ???

    RăspundețiȘtergere
  16. Natan,

    "dar omul e în primul rând creat de părinți" - o ideie de baza care o sustin.

    "Ție ți-s indiferenți țăranii și îi disprețuiești pentru modul lor de a fi, pentru îngustimea minții și pentru concepțiile de care se țin (inclusiv politice)." - parintii mei se trag din tarani deci nu sunt chiar asa de indiferent cum scrii. Un lucru e ca taranii au dat o educatie copiilor lor care nu corespunde nevoilor din ziua de astazi. Si asta e o problema care nu dispare in decurs de un an sau zece vor fi nevoie de generatii intregi.

    Apropo am intilnit multi oameni de la tara care asteapta ploaia cu lunile dar nu fac nimic ca sa schimbe situatia (seceta). Cum sa nu consider aceasta situatie ca "lene". Probabil are si alta semnificatie. Imi explici tu mie.

    "De aia și mă deranjează chestiile de genul: toți în jur îs proști, toți în jur îs leneși, părerea mea e cea mai corectă (ceea ce urmează ca corolar)." - incerc sa fac o critica "constructiva". Totusi incerc sa vad lumea din Moldova prin alta prisma dar inca nu se primeste. Poate imi lipseste patriotismul.

    "Dacă te deranjează situația, fă ceva, nu vorbi. Dacă nu te deranjează, taci. Alegerea e simplă." - pai tu ai scris articolul si eu am raspuns cu un comentariu. Ce mai vrei? Iata uite ti-au propus sa fii membru de partid. Arata-ne ca exemplu ce pe linga vorbaraie se mai poate si ceva de facut practic.

    "Dar m-a deranjat mioritismul din comentariul tău (moldovenii îs leneși/ nu se poate face nimic/ hai să luăm fluierul/ și să tragem o doină de jale)." - mai corect as zice stereotipul meu fata de moldoveni. Stereotipul asta la mine inca mai persista. Sper ca va veni o zi cind el va disparea.

    Dana,

    "daca ai un pic de compasiune pentru altul nu te face un om mai lipsit de caracter sau de optimism" - e nice sa ai compasiune atita timp cit ea are limite.

    Larry,

    "Cred ca avem aici o contradictzie intre generatzii :)))" - corect. Cum spune Dana: eu sunt cel mai rupt de realitate.


    Natan,

    M-ai intrebat ce solutii am eu pentriu a schimba situatia. Iata iti spun una: promovarea oamenilor destepti la conducerea tarii si in partide (apropo asta se refera si la tine). Pentru asta trebuie sa cistige partidele de opozitie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mult respect pentru Natan si modul lui elocvent de a da o apreciere obiectiva situatiei create.

    Unica ce pot sa spun ca toti acum ne framintam, sintem parca speriati ca vom avea iar alegeri si dimineata dupa ele vom auzi la radiou ca comunistii au cules 50 %. Da recunosc si eu ca atunci a fost un soc pentru noi, ca si in 2005 si 2001. Dar mai avem o sansa, o sansa care nu trebuie sa o pierdem. Anume ce trebuie sa facem e sa convingem lumea din jur sa voteze opozitia, cu argumente clare, chiar poate sa mergem la aceste partide si sa le spunem ce anume trebuie de intreprins. Numai asa si nimic in alt caz. Da ave contra noastra o masina minciunoasa prin M1, NIT, etc. dar ele usor fo date peste cap. Personal plec des acum pe la sate, si stiti reusesc sa conving multa lume, aduc multe arumente incepind cu crimele comuniste si terminind cu faptul ca UE poate mult face pentru Moldova in cazu cind vom fi cu adevarat o tara democratica si liberala. Asa ca doresc la toti vigilenta si succese la combaterea minciunii in satele din Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  18. Larry,

    Am fost la un seminar despre diamante in Brazilia acuma un an. Acolo ne-au fost prezentate diamante din toate regiunile lumii de unde pot fi extrase printre care erau diamante din Ghana si Sierra Leone. Tot acolo am petrecut 2 zile unde am vazut filme, poze, documente cu atrocitatile legate de industria diamantelor. Asta-i raspuns la comentariul tau sarcastic "Ţîţe retezate şi copii-terminatori" - poate daca scriam "testicole castrate" erai un pic mai receptiv si mai putin arogant...Asa ca "take it easy boy!"

    La faza cu "brainwash" incearca exercitiul urmator: profesor universitar, educat in USA, spune, repeta, repeta, si mai repeta de multe ori pina numai tii minte nimica altceva...

    Sper ca nu mai tre sa-ti dau explicatii, mura-n-gura.

    RăspundețiȘtergere
  19. Natan, Larry, buna.
    @Natan. Tot respectul, MAN!!! Ai afacere in Moldova, ai tangenta cu comunistii in lucru, si nu te temi sa declari ceea ce gandesti.
    BRAVO!
    Totusi, care au fost motivele tale interioare ce te-au oprit sa nu candidezi? Frica de raspundere, frica de a pierde ceea ce ai obtinut, sau dezgustul de murdariile ce sunt iminente intrarii in politica?

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dana, da sa te hraneasca 2 zile cu tot felu' de slide-uri macabre, asta nu-i brainwash, da ?!

    In 2002 am avut o discutzie cu un fost operativ ГРУ, acum in rezerva, care a activat ani buni pe continentul african, in spetza Angola shi Ghana. Sovieticii permanent au fost interesatzi de pietrishoare shi asta o shtie toata lumea.

    Păi omul ăsta mi-a spus ca Ghana fatza de restul Africii a fost shi este o pensiune, relativ stabila shi mai putzin bloody. Inca o data repet, Ghana nu s-a confruntat cu maceluri etnice sau religioase. Cazuri izolate may be...

    In schimb DRG, Congo sau Côte d'Ivoire au avut parte de asha salbaticii ca dupa grfic...

    Acum, referitor la copiii-soldatzi...
    Daca asta-i atrocitate, eu-s Sponge Bob Square Pants...

    Mai bine rebel decat flamand cu diaree, rascolind intr-o ghena cu desheuri toxice...

    RăspundețiȘtergere
  22. Larry sa stii ca esti Sponge Bob Square Pants...

    RăspundețiȘtergere
  23. Uite Sponge Bob Square Pants ce ar pati co pilul tau dac era fetita;

    Girls are often forced into military activity, for instance, girls comprised about 25 percent of opposition. Typically, sexual victimization is a part of soldiering for girls, many of whom are forced to become "soldiers' wives." After the conflict ends, families and local communities may reject the girls as impure or unsuitable for marriage. Desperate to survive, many former girl soldiers become prostitutes.

    si asta dac aveai un baiat:
    Boys are subjected to beatings, humiliation, and acts of sadism. Boys wearing only underwear were exposed by government troops to "the ram," in which they were forced to roll nearly naked on a stony or thorny surface while being beaten or lacked by a squad leader.

    Chiar sper sa-ti schimbi parerea.

    RăspundețiȘtergere
  24. My last comment :

    First, mii de scuze !
    U WON. Uneori kiar trec de nishte limite intangibile :(
    Eshti o tipă isteatză shi am fost onorat sa fiu oponentul tau, pe bune :)

    Second, de fiecare data cand sunt in mijlocul unei dezbateri cu tematica africana, incerc sa las stereotipurile europene shi sa privesc lucrurile "mai altfel" sau "mai putzin civilizat" daca vrei, pentru ca deocamdata o alta abordare este pur shi simplu inutila...

    Doar sa fimi sinceri, in Africa nu se traieshti, acolo se SUPRAVIETZUIESHTE. Copiii traiesc pe mukie de cutzit shi sunt nevoitzi sa faca alegeri de acest gen in fiecare zi.
    To die or not to die ?
    Sa fii umilit/mutilat/violat dar alive sau pur shi simplu cut to pieces...
    Este foarte trist, dar aceste cazuri teribile au fost shi vor fi...

    Devreme ce la toata lumea li se rupe de acel continent, perceptzia va ramane neschimbata...

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna. Tocmai am venit la MacBookPro-ul meu de la udat cuiburile de roșii din grădină (asta apropo la țărani și secetă). ☺

    Văd că Dana și Larry se descurcă de minune, să revin și eu la holywar-ul meu mic.

    Analize false, zi-mi și tu, care este soluția pentru țărani pe timp de secetă. Ce trebuie de făcut? Și după ce spui ce, fă și un calcul economic la un hectar de teren.

    Critică constructivă nu înseamnă a-i numi pe toți în jur leneși, ci a propune o soluție. A-i numi pe toți leneți nici critică neconstructivă nu se cheamă, ci așa, un fel de insultă.

    Referitor la multă vorbăraie: fac aceea ce pot acolo unde pot. De exemplu, predau la facultățile economice de la noi, și te asigur, nu o fac pentru mizerul salariu de profesor. Sigur, asta nu e grădiniță, unde se poate face cel mai mult, dar totdeauna am salutat și am promovat și cultivat deschiderea la minte și întrebările „nu la temă” (Larry nu mă va lăsa să mint). Dedic foarte mult timp CUC-ului (www.cuc.md), unde sunt adunați niște elevi și studenți extraordinari. De exemplu, într-o săptămâna organizăm tabăra de vară de jocuri intelectuale, unde se vor aduna copii din toată țara anume pentru a învăța să gândească liber. Și diferit.

    Iată prin asta eu înțeleg „a face ceva” (sigur, asta pe lângă lucrul meu de bază). Și anume astfel de acțiuni pot schimba ceva. Fiindcă soluția „promovarea oamenilor deștepți în conducerea țării” nu este o soluție reală. Eu am promovat - am votat pentru cine cred eu că e mai deștept. Și tu cred că la fel. Rezultatul l-ai văzut. Promovatul oamenilor deștepți nu depinde numai de dorința oamenilor deștepți. Pe ei trebuie să-i voteze țăranii leneși și vânzătoarele leneșe de la piață, care nu văd o altă cale de a câștiga decât lucrul lor ineficient (apropo, așa și nu mi-ai dat vre-o soluție pentru băriatul de la țară sau pentru femeia de 50 de ani).

    Și atâta timp cât tu pur și simplu vei zice că toți sunt leneși, nimic în țară nu se va schimba. Iar dacă vreai să se schimbe ceva, mergi între ei și vorbește limba lor. Aceasta e soluția.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ah, da, mai n-am uitat. Dana mi-a dat permisiunea să mă laud că ea este verișoara mea. ☺

    RăspundețiȘtergere
  27. Natan,

    Ce sa-ti mai zic pe cimpul de lupta toti VOR fi egali.

    RăspundețiȘtergere
  28. Natan,

    Apropo observ ca moralizezi prea mult despre tarani, oameni de la piata, etc. Dar mai bine sa privim lucrurile din punct de vedere practic. Ei sunt oameni maturi, au capacitate de lucru, majoritatea pot gindi. Traiesc intr-o tara partial libera. Nu traiesc intr-o regiune de conflict. Deci practic au toate condiitile ca sa se dezvolte. Au avut si au acelasi conditii cum le-ai avut tu, eu si multi altii.
    Toate aceastea ma fac pe mine sa cred ca totul depinde de persoana in cauza. El singur decide daca vrea sa lucreze sau nu. Daca vrea sa-si educe copiii intr-un mod corect sau nu. Deci ce le mai ramine?

    Sigur cind persoana e bolnava mintal/fizic sau la virsta inainta atunci situatia e alta.

    RăspundețiȘtergere
  29. "Dana mi-a dat permisiunea să mă laud că ea este verișoara mea" = Larry, next time U watch yo mouth MAZA FAKA :)))

    Mafia intelectuala m-a trecut in black list...

    RăspundețiȘtergere
  30. Analize false, mă refer la ei fiindcă acești oameni cel mai puțin merită calificativul de „leneși”. Ipotetic, da, au toți șanse egale cu tine, dar să fim serioși. Unul dintr-o sută reușeștă să se rupă din anturajul său și să facă ceva. Dacă ți-a mers și te-ai născut într-o familie unde se saluta gânditul și învățatul, ceea ce în cea mai mare măsură te-a făcut așa cum ești, nu generaliza asta la toți.

    Știu puține cazuri de persoane care au reușit să-și schimbe complet viața. Dacă-i să vorbim despre cei prezenți, poftim, Dana sau Larry, ambii au făcut ceva începând de la zero și învățând domenii complet noi. Dar zero-ul cela al lor nu e un zero adevărat: anume mintea deschisă și inteligența le-au permis acest lucru. Însă nu toți au prima, nu toți au a doua, și foarte puțini le au pe ambele.

    Rămân în așteptarea soluției pentru țăranii leneși pe timp de secetă.

    RăspundețiȘtergere
  31. Natan,

    O solutie ar fi micro serele. De unde de luat bani asta e alta intrebare. Stiu cazuri unde oamenii nu reuseau din cauza lipsei banilor ci din cauza lipsei perseverentei cit si a lipsei ideilor.

    RăspundețiȘtergere
  32. Falsuri - da tu eshti unbreakable, a real fighter :)

    Uite o carţulie ushurică :

    "All Men are Enemies" de Richard Aldington...

    (asta daca eshti pasionat de cold-bloodedness lui Remarque)

    RăspundețiȘtergere
  33. Revenit aici după o pauză.

    Am făcut un studiu în domeniu, referitor la micro-serele. Costul unui hectar de sere este de peste 55000 dolari (doar serele). Pentru suprafețe mai mici costurile pe ar sunt mai mari (efectul de scară). Nu cred că este o soluție pentru țăranul moldovean.

    Și, Analize false, revenind la discuția noastră, soluția ta nu este o soluție. Ai zis prima ce ți-a venit în cap și ai făcut și mențiunea că soluția propusă de tine nu ține cont de partea economică. Ce fel de soluție e asta? Dăruiește-mi 55000 de dolari, și mă ocup și eu de agricultură.

    Așa că rămân la părerea mea: 1. ai o poziție care nu este pe deplin meritată de tine, ci în mare parte se datorează educației, poziției sociale a părinților și anturajului. 2. ai o atitudine disprețuitoare față de persoanele care au o poziție diferită de a ta, deși în majoritatea cazurilor poziția lor nu a fost determinată de dorința de a rămâne unde sunt, ci de aceeași educație, părinți, mediu și resurselor de start. 3. refuzi să recunoști că ești nefondat arogant, aducând argumente quasi-plauzibile care nu suportă nici o critică.

    Oricum, rămân cu speranța că vei veni și cu niște soluții reale eventual, să-mi demonstrezi că pentru agricultura noastră mică există careva idei care încă nu au fost folosite de nimeni. În așa caz promit că voi pune în funcție toate posibilitățile și legăturile mele pentru a promova această idee la nivel de guvern, pentru ca peste doi ani să transformăm Moldova într-o țară înfloritoare, fără țărani ineficienți.

    RăspundețiȘtergere