facebook

joi, 27 august 2009

27 august 1991



Eu am fost acolo. Eu am fost acolo peste tot... la toate evenimentele, la toate mitingurile și demonstrațiile, cenaclurile și adunările naționale. Aceea ce s-a petrecut era cu adevărat voința poporului, și niciodată până atunci și după nu am văzut așa un elan patriotic. Vedeai cum se face istoria, participai chiar tu la facerea ei.

Iar astăzi această sărbătoare și-a pierdut conținutul. Începe să se transforme în una din sărbătorile oficiale, care se serbează fiindcă sunt scrise în calendar și fiindcă se dă liber de la lucru. Priviți aceste cadre, amintiți-vă ce a însemnat cu adevărat 27 august 1991.

Păcat că majoritatea dintre cei ce ieșeau atunci în stradă fie sunt peste hotare, fie au fost înghițiți de grijile și nevoile cotidiene ale vieții de la noi. Dacă ei ar fi ieșit în piață pe 7 aprilie, totul ar fi fost diferit. Pașnic, dar cu efect mult mai mare.

21 de comentarii:

  1. poate unicul moment din istoria noua care trezeste in mine sentimente de mandrie ca sunt moldovean, desi atunci nu realizam ca istoria se nastea chiar din mijlocul acelor hore ad-hoc. acele chipuri erau total lipsite de orice urma de calcul meschin. poate fara asi da seama, dar cu totii erau gata sa darame acel sentiment de predestinare pt esec care ne este atat de caracteristic si pe care il cantam pana si in Miorita.
    revolutiile sunt facute de idealisti insa profita de ele nemernicii. si o putem confirma cu totii daca ne gandim la un anume general care privea aceasta multime pe geam, in timp ce subordonatii sai se impotriveau cu bastoane vointei poporului, iar mai tarziu avea sa devina unul din profitorii acestei euforii nationale.
    Iti multumesc Natan pt imagini, eu spre marea mea rusine am uitat ce Zi este astazi. sper ca cei ca mine sa fi fost cat mai putini.

    RăspundețiȘtergere
  2. Elanul nostru patriotic a fost de multe ori scaldat in singe.Ranile noastre mai singereaza inca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Bai, Radu, da astea-s vorbe de idealist sau nemernic ???

    Thomas Jefferson - "A little rebellion now and then is a good thing. The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants..."

    RăspundețiȘtergere
  4. Larry,nu exista nimic mai anormal decit a face din tiranie si varsare de singe o normalitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Dacă ei ar fi ieșit în piață pe 7 aprilie, totul ar fi fost diferit. Pașnic, dar cu efect mult mai mare."

    Natan, daca ieseau macar la vot, toti cei din film si familiile lor (copii ajunsi cu drept de vot) era mai mult ca suficient pentru ca totul sa fie acum diferit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, ai dreptate. ☺

    Pur și simplu m-a frapat aceea ce-a fost pe 7 în comparație cu mitingurile pe care le țineam eu minte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ascultam acest cintec si mi-am dat seama cit este de actual. Vers cu vers, practic nu s-a schimbat nimic dupa 20 de ani. http://www.youtube.com/watch?v=uWZ4h5zCJ6o

    Peste biata noastra huma,
    Peste omul necajit,
    Vine iar un fel de ciuma,
    Vine rosu plebiscit,
    Bine nu scapam de una,
    Si alta vine peste noi,
    Ne ineaca matrgauna,
    Si un greu strain cu noi

    Ref.
    Vrem sa traim sub stea albastra,
    Cum inimii ii place,
    La pieii inimi cum ii place,

    Lasati-ne in legea noastra,
    Lasti-ne in pace,
    Lasati-ne o data in pace.

    Mosii nostri cu prescura,
    Cit aici au vietuit,
    Stiau numai de scriputra,
    Nu stiau de plebiscit,
    Unde-a apare a voastra masca,
    Numai vrajba semanati,
    Faceti sa se razboiasca intre dinsii frati cu frati.

    Triste in lumea cea de flanduri,
    Trist e graiul cel smintit,
    Cel claditi pe referendul,
    Pe pricazul cel stropsit,
    Doamne tu coboarati mila,
    Caci ma curma zdrobitor,
    Si iubirea cu de-a sila
    Si tovarasia lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. hi,
    mda... unde oare este patriotizmul nostrum astazi? am fost si eu la acele mitinguri, era cu totul altfel atunci. poate din simplu motiv ca toate aceste sute de mii de oameni erau mult prea putin informati, si doar doreau schimbarea. creduli, sinceri si naivi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Natan, merci mult pu acest post. E ceva fara cuvinte, stau si chiar in lacrima geana. De ziua cea de 27 august 1991, eu insotit de mama am venit la studii in Chisinau. E o zi istorica in viata mea si tarii noastre.

    RăspundețiȘtergere
  10. Noi nu uitam....Azi 7octombrie 2009,jum.de an de la acele tragige momente!!
    ....acest 7aprilie,a pus pata in inimile si constiinta noastra!!!
    Noi nu uitam,nu vom uita!
    Basarabia Pamant Romanesc!!

    RăspundețiȘtergere
  11. elena, în primul rând, aveam un articol special destinat zilei de 7 aprilie, puteai să scrii acolo. Bine că nu ai scris la publicitățile Cadbury.

    Și nu văd ce treabă are pământul românesc cu 7 aprilie. Sau asta tu îi comemorezi pe provocatoriide atunci?

    RăspundețiȘtergere
  12. Natan tu parca esti un tip inteligent sau ce dracu???? chiar nu vezi nicio legatura???? daca e asa, atunci imi pare rau pentru tine, ori esti orb ori esti las,pacat...

    RăspundețiȘtergere
  13. Incă o tampită la ciclu, cu neuronii facuţi zob de sindromul ORBIS ROMANUS (a se citi "românus")

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim, dacă ai fi fost în piață pe 27 august 1991, ai fi știut că nu există absolut nici o legătură între aceste evenimente.

    Pe 27 august a fost manifestarea voinței întregului popor. Pe 7 aprilie a fost o porcărie confuză, când în piață au ieșit o gloată de mucoși dezorganizați care nu știau ce vor, pe de o parte, și un grup de persoane foarte bine organizate și pregătite, pe de altă parte. E normal că al doilea grup a putut face ce vrea, iar primul a asistat ca o turmă de oi la ce se petrecea. Nici nu încerca să spui că aceste două evenimente au ceva în comun.

    Referitor la pământ românesc - a insista pe această idee în contextul la 7 aprilie semnifică că ești printre organizatorii evenimentelor de atunci, fiindcă în ziua ceea anume acesta era motto-ul provocatorilor. O chestie evidentă, de care păcat că nu-ți dai seama.

    Eu, de exemplu, nu voi uita ce s-a petrecut în comisariate pe 8, pe 9 și pe 10 aprilie - așa ceva nu trebuie să se mai repete, și pentru asta voi lupta. Dar nu-mi umblați cu muci întinși pe față referitor la 7 aprilie - e o zi de rușine, nu de comemorare. Ce comemorezi? Președinția? Parlamentul? Prostia noastră? Buna pregătire a provocatorilor? Ce anume ți-a pus pată pe inimă și conștiință?

    RăspundețiȘtergere
  15. Atunci la fel ca si acum oamenii au luptat pentru niste valori. Puteti sa spuneti ce vreti, dar fara acest 7 aprilie, alegeri anticipate nu ar fi existat. de la 60 de mandate pina la 48 pentru comunisti este totusi o diferenta! datorita celor care au iesit in piata pe 7 aprilie Moldova va avea o alta soarta! e foarte usor sa stai cu nasu-n carti si sa judeci "turma de oi", dar v-ati gindit vreodata ca de pe urma faptului ca cineva a iesit in piata si a riscat cu viata veti avea si voi de cistigat??? lumea a iesit pe 7 aprilie in disperare, dezorganizata, in semn de revolta contra fraudei, minciunii si faradelelgii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Da, desigur, lumea a ieșit pe 7 aprilie în disperare, în semn de revoltă contra fraudei, minciunii și fărădelegii. Și eu am ieșit pe 7 aprilie în piață din aceleași cauze. Numai că erau două „piețe”: piața marii adunări naționale, unde se petrecea mitingul și unde acei pentru care votaseră majoritatea oamenilor ieșiți în piață nu o dată au rugat să nu se iasă din limitele unui miting pașnic, și bucata de bulevard între președinție și parlament, unde lumea s-a dus să caște gura, mânată de interes nesănătos și adrenalină.

    Mai ales că de vreo trei ori au venit Chirtoacă și Filat și tot au hămăit: „oameni buni, haide-ți în piață, purtați-vă pașnic”. Ce mai trebuia? Să coboare dumnezeu să zică asta?

    Referitor la fraudă - până la urmă, chestia cu frauda s-a dovedit a fi un pșic pe loc gol. Enumerarea fraudelor dovedite cifrează doar câteva mii de voturi, aceea ce nu ar schimba situația din parlament, nu sute de mii de voturi, cum se vorbea atunci. Așa că nu-mi povestiți despre fraude.

    Oameni buni, eroii noștri nu-s oamenii cu fețele mascate de pe 7 aprilie. Până la urmă, lupta cea mare a fost în Parlament, când trebuia doar un vot (un vot, doar unul) pentru ca iar să ajungem pe patru ani în mocirlă. Cât de siguri erau toți că acest vor se va găsi în primele zile după alegeri... Cum n-ar fi atitudinea mea personală față de fiecare deputat în parte din parlamentul de atunci, nu pot să nu-i respect pe toți ca grup.

    RăspundețiȘtergere
  17. "când în piață au ieșit o gloată de mucoși dezorganizați care nu știau ce vor, pe de o parte, și un grup de persoane foarte bine organizate și pregătite, pe de altă parte."

    Nu sunt pro a ceea ce sa- intamplat pe 7 aprilie, dar cei pe care ii consideri mucosi au facut cumva pe liderii de acu' sa vrea sa isi tina promisiunile. Nu poti sa negi lucruri evidente, doar pentru ca asa iti convine mai mult. Au contribuit suficient la schimbarile de acu'. Pacat e de cei care s-au lasat provocati si au demonstrat incultura, dar hai sa recunoastem ca au fost si din cei care au protestat pasnic in piata.
    P.S. Nu stiu ce varsta ai, dar consider lipsita de respect atitudinea ta, de parca n-ai fost si tu mucos candva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Natan, ce ar fi sa faci un topic aparte pentru dumb bitches ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Larry, hai să ne abținem de la insulte.

    star77, care sunt lucrurile evidente pe care eu le neg? Explicit, te rog.

    Da, au fost oameni care au protestat pașnic în piață, respect lor. Însă dacă am face o medie a vârstrei a celor care au stat piață și a celor dintre președinție și parlament, vom vedea o mare diferență. Asta se poate vedea și pe cadrele documentare, filmate atunci. Deși, când la tribuna din piață a ieșit Pavlicenco și a început să cheme lumea să meargă să ia televiziunea, lumea de acolo cam s-a rărit.

    Dar sunt de acord - anume manifestările pașnice urmează a fi reținute. Haideți deci să comemorăm manifestările pașnice de pe data de 6 aprilie, fiindcă atunci au fost pașnice. E bine așa?

    Referitor la atitudinea mea lipsită de respect: respectul se câștigă prin fapte, și nu se dă apriori de statutul social, vârstă sau orice altceva. Și da, chiar nu respect persoanele care au stat atunci între parlament și președinție. Puțini sunt acei care s-au dus încolo cu vreun motiv serios. Restul, pur și simplu au stat să se uite, hipnotizați de ceea ce se petrecea. Înțeleg că nu au făcut nimic rău, însă chiar stând acolo și formând o masă mare de oameni (ostilă poliției), au permis provocatorilor să-și facă treaba. Scuză, îmi pare absolut natural și normal, când vezi că se aruncă cu pietre în oameni (indiferent de culoarea lor), să încerci să oprești asta sau, dacă nu poți face nimic, să pleci de acolo. Am mai spus, de câteva ori au venit Chirtoacă, Filat și Urechean să cheme lumea în piață. Dacă 5% din toți i-au ascultat, restul au rămas să caște gura.

    Poate fiecare în parte și este o persoană demnă de tot respectul, însă atunci a funcționat legea turmei. Și știi care a fost deosebirea esențială între mitingurile din 87 - 91 și ceea ce-a fost pe 7 aprilie? Atunci au fost sute de mitinguri, în fiecare săptămâna sâmbăta și duminica erau, însă nu s-a degenerat la așa ceva. Fiindcă în 87 - 91 la mitinguri umblau maturi, iar pe 7 aprilie acolo au fost niște... știi tu. :)

    Uite, eu sincer cred că cei mai vinovați de cele petrecute sunt maturii, care atunci nu au fost acolo pe loc. Am mai scris despre aceasta imediat după 7 aprilie. Nu că aș considera că tinerii nu sunt vinovați, pur și simplu știu că nu prea am ce cere de la ei - așa e vârsta, lumea văzută alb/negru, cine nu-i cu noi e contra noastră și așa mai departe. Înțeleg că doare când spun „mucoși”, dar nu e o insultă, e o constatare. Până la urmă, dex-ul definește aceasta ca persoană tânără, cu aere. Cred că e o noțiune care se potrivește de minune.

    RăspundețiȘtergere
  20. "Uite, eu sincer cred că cei mai vinovați de cele petrecute sunt maturii, care atunci nu au fost acolo pe loc."

    Natan, nu pot sa nu-ti dau dreptate aici. Acu' ma intreb: de ce dracu au ramas maturii atat de indiferenti la rezultatele alegerilor? Era previzibila chestia cu aruncatul de pietre. Daca s-ar fi gasit vreo doi lideri mai curajosi, care sa adune acolo in Piata maturii, ar fi fost altceva. Ar fi fost o reactie care, cred eu naiv, ca ar fi dat o speranta tineretului. Astia mai mult ca sigur ca s-ar fi bucurat sa-si treaca grijile pe umerii celor mai maturi ca ei. Asta vrui sa spui. Cred ca deja e expirat subiectul, ma rog...

    Pt Larry, bitch? Posibil. Dumb? Nicidecum. Sa mai fi invatat matali pe-acasa cu ce se mananca cifra 7... pacat de asa tineri care se aprind ca paiele in doua secunde, astia "ejaculeaza" mult mai repede.(asta asa, ca sa nu deviez de la tonul tau...)

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru star77 :

    Dumb sau nu dumb... calificative de genu' asta raman la discretzia celor cu care comunici...

    anyway ai inca o bila neagra de la mine pentru laja ("Dumb? Nicidecum.") din ultimu' tau comment :(

    Da la faza cu polutzia m-ai ushis definitiv :(
    Au trecut shi prin cabinetu' meu nishte cadavre cu gura mare ca ar fi expertzi in smantana cu izghituri dar la делэ erau nishte лесозаготовшь in anabioza...

    Vorba ta - cred ca deja a expirat subiectul...

    END OF DISCUSSION

    RăspundețiȘtergere