facebook

marți, 25 august 2009

EVM Composite la nivelul din octombrie 2007



Vineri, 21 august 2009, valoarea indicelui bursier EVM-COMPOSITE a coborât sub pragul psihologic de 2 000 punce, ajungând la nivelul înregistrat în luna octombrie a anului 2007.

Deși piața de capital din Moldova nu este una foarte dinamică și activă, oricum, efectele crizei economice se resimt și pe piața noastră. În special aceasta se referă la companiile care au o lichiditate mai mare la bursă și au fost obiectul achizițiilor de către investitori străini de portofoliu, și în mare măsură prin intermediul lor efectele crizei s-au transmis și pe piața noastră.

La 21 august curent valoarea indicelui EVM-COMPOSITE a scăzut de la 2043,7682 la 1981,6955 puncte, ceea ce constituie o diminuare cu 3% a valorii indicelui într-o zi. Deși această modificare nu este cea mai mare din istoria calculării indicelui, ea se înscrie într-o tendință vizibilă de diminuare a cotațiilor bursiere.























Remarcăm că în anul 2007 piața de capital din Moldova a crescut aproape de două ori (99,6%), în special datorită operațiunilor cu acțiunile bancare. Din luna iunie 2008 a început stagnarea și apoi diminuarea prețurilor la bursă, pe fonul deteriorării situației pe piețele internaționale și a politicii monetare austere, promovate de Banca Națională a Moldovei. Odată cu declanșarea crizei economice mondiale pe piața noastră de capital a crescut semnificativ volatilitatea prețurilor și instabilitatea generală.

Cu toate că în mod direct piața noastră bursieră nu este conectată cu piețele financiare internaționale, sunt câteva mecanisme prin care efectele crizei s-au transmis asupra Bursei de Valori din Moldova. Printre ele, principalele sunt:

Părăsirea pieței de căte investitorii străini de portofoliu. În condițiile în care situația pe piețele de bază pentru ei este dificilă, majoritatea investitorilor au încetat să mai investească pe piețe cu un risc înalt (cum este Moldova) sau chiar și-au retras investițiile de pe aceste piețe.
Diminuarea drastică pe piațele bursiere din vecinătate a unor parametri calitatvi utilizați pe larg de către investitori la determinarea la mai multe burse a nivelului prețurilor la acțiunile societăților ce activează în același sector de activitate a favorizat o diminuare a prețurilor la acțiunile similatre din Moldova, în mod similar cele emise de bănci.
Investitorii locali dispun de mai puține resurse. Majoritatea investitorilor locali obțineau resursele pentru procurarea valorilor mobiliare din niște activități economice, care erau de bază pentru ei. Odată cu evoluția crizei și înrăutățirea situației economice la majoritatea companiilor autohtone din cauza reducerii exporturilor și diminuării consumului, mai puține mijloace financiare sunt disponibile pentru investire.
Majoritatea investitorilor au așteptări pesimiste. Investitorii preferă să aștepte până când situația economică generală se va ameliora și se abțin până atunci de a efectua investiții suplimentare. Această atitudine a fost accentuată de insolvabilitatea și lichidarea băncii Investprivatbank.

Cel mai important rol în evoluția indicelui EVM-COMPOSITE îl determină cotația acțiunilor bancare, atât datorită capitalizării lor mari, cât și datorită tranzacțiilor frecvente care se efectuează cu aceste acțiuni. Astfel, atât creșterea accentuată din anul 2007, cât și declinul valorii indicelui, care se manifestă în prezent, sunt determinate în special de prețurile la acțiunile din segmentul bancar.
























În diagramă poate fi urmărită evoluția prețurilor acțiunilor la trei bănci, toate trei având o influență semnificativă asupra capitalizării Bursei de Valori din Moldova și, respectiv, asupra valorii invicelui EVM-COMPOSITE. Prețurile la acțiunile băncilor Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Banca Socială s-au diminuat semnificativ în ultima perioadă de timp, fiind la toate trei sub nivelul primelor prețuri înregistrate în această perioadă de timp (aa. 2007-2008).

Deși piața de capital din Moldova nu este încă destul de eficientă pentru a arăta în întregime efectele crizei, segmentul său cel mai lichid și receptiv - acțiunile bancare - a reacționat univoc la situația generală din economie. Atâta timp cât prețurile la acțiunile emise de bănci continuă să scadă, nu putem vorbi despre sfârșitul crizei din Moldova și nici despre ameliorarea situației. Însă putem spune cu siguranță că atunci când indicele EVM-COMPOSITE va căpăta o tendință fermă de creștere, acesta va fi un semn cert de revenire a economiei naționale.

23 de comentarii:

  1. "Însă putem spune cu siguranță că atunci când indicele EVM-COMPOSITE va căpăta o tendință fermă de creștere, acesta va fi un semn cert de revenire a economiei naționale."

    Sa inteleg ca viitorul economieii noastre e in miinile indicatorului EVM-COMPOSITE?
    Atunci va rog sa ucrati din greu ca acest indice sa capete o tendinta de crestere si economia noastra in sfirsit sa iasa din impas.

    RăspundețiȘtergere
  2. Avem o glumă în firmă: „Iar a căzut indicele? Gata, luna asta premiu nu vedeți...” ☺

    Nu economia e în mânile indicelui. Pur și simplu el arată destul de bine situația în economie. Așa că...

    RăspundețiȘtergere
  3. Offf...

    Trebuia sa-mi incarc sacul cu PUT-uri pe EVM-C inca de anu' trecut da' m-au oprit eventualele consecintze de ordin etic :)

    Videtz shi-nsamna sa shii друган cu creatorul indicelui...

    Muritz di shiuda , invidioshilor :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarmanii angajati EVM, daca nu fac nika pt ridicarea indecelui de atita timp, si nish premii cred ca nu mai au de luni de zile, de asta umbla asa de indispus Sandu de prin aprilie inca....

    RăspundețiȘtergere
  5. De prin aprilie-ncoace Sandu umblă indispus de criza social-politică din țară. De aia nu doarme nopțile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Natan, in legatura cu informatiile prezentate de dine, bazate pe scaderea cotatiilor bursiere a actiunilor bancare, cum crezi, eventual care ar fi termen cel mai potrivit pentru cumpararea acestor actiuni? Ai face acest lucru personal?
    Merci

    RăspundețiȘtergere
  7. Sergiu, cred că scăderea prețurilor va mai continua un timp. Până când - e greu de spus, oricum, nu mai devreme de îmbunătățirea situației generale în țară.

    Referitor la procurarea acțiunilor - genul de activitate pe care-l desfășurăm (estimare și consultanță) impun restricții foarte mari în a face din cont propriu tranzacții cu acțiuni. Fiindcă sau ești insider, sau nu mai ești în drept să acorzi consultanță, sau pe viitor nu mai poți face estimări... Așa că nu fac tranzacții cu acțiunile băncilor din Moldova. Din motive similare, nu mă voi expune referitor la aceea, aș procura sau nu aș procura acțiuni bancare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Natan,
    dar sa oferi consultanta despre cand e optimal sa cumperi actiuni bancare?

    RăspundețiȘtergere
  9. Vad ca unii oameni stau pi o mojila de cash shi n-au rabdare sa devina actzionari...

    RăspundețiȘtergere
  10. Larry, nu umblau si racneau toti ca in criza se cumpara nu se vinde?

    RăspundețiȘtergere
  11. Vox Populi asta-i ghini...

    Dar de obicei , turma kika de pe stanca da nu ciobanu'...

    Hope for best prepare for worst...

    Daca viermele de investitor va mananca kapetz shi tare , gasitzi Anestiade 8 (langa Samsung Service Centre) shi cumparatzi-va cateva lingouri (in nici un caz diamante)

    Macar pentru hiperinflatzie suntetzi gata...

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Larry pentru sfat.
    Totusi, de ce sa investesti nu e profitabil?

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa investeshti E profitabil... daca SHTII ce faci shi la acest moment , NU in instrumente financiare.

    Ideea in sine - de investitzie financiara , a fost rau shifonata de efectele crizei...cel putzin la faza modelelor teoretice care s-au dovedit a fi total inaplicabile !

    RăspundețiȘtergere
  14. Înseamnă că dacă la moment, o acţiune bancară a scăzut în preţ, nu e garantat ca mâine preţul acesteia va creşte, ci din contra încă va scădea?
    Ceea ce presupune ca fundul crizei încă nu e atins de sectorul nostru bancar?

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar SPER sa ma inshel , dar dupa cum sta treaba , nu ar trebui sa excludem la iarna nishte surprize extrem de neplacute...

    E foarte greu sa faci assessment-uri cu nivelul nostru de transparentza :(

    Uite eu inca vara mi-am retras tot cash-ul din bancile noastre shi l-am trecut in EUR. Nu numai ca l-am "conservat" , dar am shi un mic "bonus" pe diferentza de curs :)

    Avand in vedere fixing-ul BNM de azi , maine vom avea un EURMDL oficial de CEL PUTZIN 16.25 !!!

    (off-topic)DXY se prabusheshte , aurul tzinteshte stratosfera...

    Sarmanul dolar sub asediu :(

    RăspundețiȘtergere
  16. Uuups !

    16.22

    Хреновый din mine prognozist :(

    RăspundețiȘtergere
  17. Natan este o personalitate care la moment este in dosul cortinei. Cred ca Dl. Natan Garstea ar putea aduce un impuls pietei de capital din Moldova, care la moment este complet inghetata prin inactivismul, sorry al celor, de la CNPF si a celor de la BVM. Absolut nimic nu se intreprinde. Toti sint multumiti de aceasa lene ce domina pe piata de capital.
    Preluarea conducerii de catre Natan Garstea este unica solutie la moment de a salva aceasta piata. Daca conducerea AIE nu va lua in consideratie locul lui Natan Garstea pe piata de capital din Moldova va fi o mare erata. Dumnealui cunoaste absolut in amanunte cum se dezvolta aceasta piata.

    RăspundețiȘtergere
  18. Stanciu Nadejda, fost vice-director la Bursa de Valori a Moldovei si ulterior membru a CNPF, la moment angajata la Mobiasbanca, a fost o persoana care a initiat un adevarat razboi contra participantilor pietei valorilor mobiliafrre din Moldova, inclisiv contra lui Natan, contra a tot ce tine de dezvoltarea normala a Pietei de Capital din Moldova. Dimneaei a insistat prin legislatie de a include toate tranzactuiile la BVM, dumneaei a insistat la licj[hidarea genului de activitatea de estimare pe piata de capital din Moldova., dumneaei a insistat la reorganizarea participantilor profesionisti din SRL in SA, dumneaei a insistatt la partajarea separata a genurilor de activitatea pe P Capital Moldova. In final s-a produs un dezastru, dar sinuatia isi revine chiar acum.

    RăspundețiȘtergere
  19. Stimate Anonim, care e gradul de subiectivitate la opinia Dvs. ce il are acest mesaj? Am putea face referinta la mai multi experţi care să fie de acord cu Dvs.?
    Acuzaţiile grave ce le aduceţi acestei doamne, presupun foarte multe daune, atât pentru Dumneaei cât şi pentru instituţia unde aţi menţionat că lucrează acum. Aceasta presupune că această instituţie nu angajează oamenii după criteriile de competenţă şi etică ci după oarecare alte criterii. Aceasta presupune, că eu, ca un potenţial client să nu mai doresc să merg să iau un credit sau să pun un depozit.
    Ce argumente pro aveţi Dvs. în favoarea insinuărilor publicate pe sit?
    P.S. Nu sunt un apărător al doamnei, nici pe departe. Însă ştiu pe pielea mea, cât de greu e să înfrunţi PR-ul negru, "cadonat" de terţe persoane, şi când omul care prima dată îl vezi, îţi întoarce demonstrativ spatele, deoarece a auzit de la alţii ceva compromiţător.
    @Natan. Natan, tu ca gazdă primitoare, spune ceva, se arată ceva perspective în schimbarea instituţiei BVM? Există asemenea oameni care ar putea dezvolta instituţia dată? Poate să îi propunem liderilor de la Alianţă, că nu degeaba i+am votat, i+am votat ca să schimbe lucrurile. Şi în acest caz, ei poate trebuiesc ajutaţi în definirea şi alegerea specialiştilor competenţi. Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Larry,
    Nu e vorba de procurarea actiunilor la momentul de fata. Intr-adevar nu se stie ce va fi primavara si e prematur pentru orice investitie, inclusiv pe piata imobiliara.
    Noi cu Ion am sustinut doar ideea ca in criza se cumpara.. Oricum, intrebarea ramine actuala si DESCHISA in ce moment urmeaza sa fie procurate aceste actiuni?

    Anume la ultima intrebare ne poate raspunde Natan, dar el pina ce prefera sa fie simplu observator :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna tuturor

    A spune pe blog când și ce este bine de cumpărat ar însemna să fac concurență companiei EVM Consulting, care face acest lucru contra bani și este și sursa mea (și nu numai) de venituri. Așa că nu voi face acest lucru.

    Este adevărat, logica investițiilor care se orientează la preț (nu la dividende) e să cumperi ieftin și apoi să vinzi mai scump. Și, evident, cel mai important e să alegi corect momentul.

    Temerile lui Larry de a investi sunt dictate, din câte înțeleg, de dubiile privind stabilitatea băncilor comerciale de la noi și a sistemului pe ansamblu. Nu cred el să aibă ceva contra investițiilor în sine, ci doar în acelea făcute în lipsă de informare adecvată.

    Anonim, merci mult pentru susținere. Istoria ceea deja demult e depășită, și nu prea vreau să-mi amintesc de ea. Cât despre Comisie - la moment nu mă văd acolo. Mai ales că sunt aproape sigur că modificările în legislativ nu vor afecta componența comisiei.

    Ion, nu văd nici o problemă în a menționa unde lucrează doamna. La angajare cred că s-au interesat despre activitatea dumneaei anterioară, și respectiv și-au asumat riscurile. Cât despre banca „Mobiasbanca”, Ion, te invit pe tine (și pe restul cititorilor blogului) să nu mai luați credite de la această bancă, fiindcă după cum am mai scris, sunt întorși spre clienți cu altă parte a corpului decât fața.

    Referitor la dezvoltarea bursei - nu cred că piața bursieră are un mare viitor în Moldova. Bursa e o piață publică, însă majoritatea proiectelor din această țară pot fi finanțate de unul sau câțiva investitori mari. Pur și simplu nu este loc pentru piață publică, cu plasări de milioane și cu o mulțime de investitori care participă permanent la tranzacții. Dar asta e o discuție separată.

    Desigur, aceasta nu înseamnă că situația de la noi de la bursă nu poate fi îmbunătățită. De simplificat regulile, de exclus limitările artificiale și de curățit baza normativă de tot marasmul care s-a adunat acolo ultimii ani - aceasta îi va permite pieței noastre să se dezvolte la potențialul său maxim.

    RăspundețiȘtergere
  22. Natan, îţi mulţumesc foarte mult pentru răspunsul care l-ai oferit. De curând noi am fost ofertaţi de această bancă, iniţial ni s-au oferit nişte condiţii foarte interesante, voi ţine cont de ceea ce ai spus tu.
    Temerea mea era vis-a-vis de doamnă, că cineva poate fi subiectiv.
    Dar de ce atât pesimism în ceea ce ţine de forul legislativ? Nu componenţa actuală ne îndemnam noi să o votăm, răi-buni dar democraţi să fie? Undeva intuiesc răspunsul tău, nu văd nici un "bursier" prin partide, 2-3 economişti şi cam atât.
    Atunci cum? Fiecare cum poate să îşi ducă povara? Am văzut astăzi că Ioniţă e şeful comisiei pe economie. Fiind o persoană deschisă publicului, tânăr, democrat, poate ar putea cumva reforma marasmul de care spui? Sau nu intră în competenţele preşedintelui comisiei parlamentare să reformeze sau să contribuie la începutul reformării bursei?
    P.S. Cum naiba au făcut japonezii, că fiecare cetăţean poate cumpăra din datoria statului? Nu poate să nu lucreze bursa la noi. Lucrează în România, trebuie să lucreze şi la noi. La scară mult mai mică, dar şi noi nu avem nevoie de atâtea circuite bursiere câte ar fi în România, nu ştiu dacă e bun exemplul.

    RăspundețiȘtergere