facebook

miercuri, 2 decembrie 2009

Piata de capital din Moldova: evolutie si tendinte

Am ajuns să utilizez termenul „podcast”... :)

Deci, anterior am fost invitat la Clubul de discuții economice din cadrul Academiei de studii economice, unde ne-am întreținut mai mult de două ore cu vreo 30 de studenți și nu numai. Mie mi-a plăcut, nu știu lor.

Oricum, cu acea ocazie făcusem o prezentare, în care, pe de o parte, investisem destul de mult timp pentru ca pur și simplu să o abandonez, însă care, pe de altă parte, era complet irelevantă fără narațiunea mea. De aceea am mai făcut un efort și am înregistrat și narațiunea (ca atare, două eforturi).

S-a dovedit că am o voce destul de plicticoasă, încep să-i înțeleg pe studenții care adorm la ore. Pentru ca fragmentele să încapă pe youtube, am tăiat în prezentare ca în curechi, oricum, ceea ce-a rămas pare destul de coerent.

A se asculta seara târziu sau în cazuri de insomnie.




18 comentarii:

  1. Buna alternativa la frecventarea orelor, si poti da si pe replay daca nu ai fost atent. Mie mi-a placut ideea. Si vocea e destul de placuta pentru asa tematici.

    RăspundețiȘtergere
  2. „Voce plăcută pentru așa tematici” sună cam ciudat. Da pentru ce tematici e neplăcută? ☺

    RăspundețiȘtergere
  3. "Si vocea e destul de placuta..."

    Natan, poate deskidem un HOTline pentru brokeriţî şî bankirşî dornice de training-uri şi team building activities...

    Daca te bagi pe felie, las tot tradingu' ăsta неблагородный shi ma dedic emanciparii puicutzelor de oficiu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnilor, va ginditi numai la prostii:) ma refeream la faptul ca vocea e potrivita pentru asa tematici, nu ar fi potrivita pentru un actor de teatru spre exemplu:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga anonimĂ , ma gandesc la prostii numa' eu...

    Natan in skimb cu vocea lui , reprezinta un adevarat El Dorado sonor care ar arunca in aer piatza noastra de telecom !

    Deam cum văd EVM ca main bookrunner la listarea "Naughty Voices Financial Counseling Line" la BVM

    Sweeet...

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite cum cu o simplă apăsare de enter mi-ai tăiat aripile și ai ucis visul meu de a evolua la teatru...

    RăspundețiȘtergere
  7. "S-a dovedit că am o voce destul de plicticoasă, încep să-i înțeleg pe studenții care adorm la ore."

    Ce m-ai intrigat cu fraza asta. Chiar m-am bagat sa ascult. Mi-ai adus aminte de debitul traducatorilor de la conferinte internationale (pe acei pe care ii asculti prin casca):)
    Eu am in genere o voce pitigaiata, sau chitcaita :)

    Soacra mica (ma incalcesc in semnaturi pe blogspot)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, anonim care te dai drept Soacra mică :)

    Aceea cum îți pare vocea e o chestie de obișnuință. Ai tăi îți știu vocea și nu le pare pițigăiată, ci pur și simplu vocea ta. Noi însă ne auzim din interior (prin oasele craniului, care modifică sunetul și îl fac să pară mai jos) și avem surpriză neplăcută când ne ascultăm vocea înregistrată. Se tratează prin ascultarea îndelungată a înregistrărilor cu propria voce (până e acceptată așa cum e) sau eventual antrenamente de canto și dicție, în care încerci să faci voce joasă. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dear Natan,
    Imi esti simpatic ca persoana si om de afaceri si "blogger". Esti foarte deosebit si talentat. Multa lume ar avea multe de invatat de la tine!
    Dar, for God's sake nu mai preda ca profesor
    . Cu aceasta inregistrare a lectiei tale- mai bine te impushti decit sa stai 2 perechi sa o asculti!
    E material interesant, e bine expus, e la tema, e folositor- dar felul cum tu il prezinti- UJAS! monoton, lent, fara nici o intonatie, inspiratie- dead!
    Asta-i cum ai pune un diamant intr-un inel de plastic, sau de ex. daca Mac-ul adorabil ar fi intruchipat intr-o mashina de 3 metri patrati si 100kg. Adica esenta e buna dar e ucisa de prezentare. Cine vrea sa tirie din urma lui un Mac de 100kile? chiar daca el opereaza si zboara ca vintul? cine ar vrea sa asculte monotonia ta chiar daca vorbeshti cuvinte de aur?
    don't kill your own talent, please!
    Mai bine scrie, fa carti, manuale pentru studenti.. numa nu preda, they are gonna hate you!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da normala voce. In general, orice discurs lung e greu de ascultat atent (in afara de acelea persuasive cu multe priioame), mai ales daca nu te captiveaza tema. Profesoara mea de istorie are un dar actoricesc extraordinar, foloseste multe "piruete lingvistice", da daca eu nu-s facuta pentru istorie, dupa o minuta-doua de monolog oricum ma gandesc pe dealuri. Cred ca un profesor universitar nici nu trebuie sa se poarte ca invatatorul de la primare, care cauta modalitati pentru fiecare caracter ca sa inteleaga ca predicatul desemneaza o actiune, de exemplu. La facultate is oameni maturi, care stiu ce vor si invata ce li-i interesant (teoretic). Nu-i obligatia lui Natan sa trezeasca interesul pe loc gol, cu bancuri si exemple LMC (la mintea cucosului) la fiecare pas.
    Iaca chiar si eu, daca sa ma asez si sa ascult atent si sa caut fiecare cuvant necunoscut in dictionar as intelege ce-i cu pietile iestea :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Dears ,
    eu in anii mei de facultate chiar daca l-am avut prof pe Natan cu vocea lui monotona ... l-am ascultat atent ... chiar asta ma facea sa fiu mai concentrata la ore ... da acuma na ... fiecare student cu cerintele lui ... ma intereseaza mesaju profului ... nu modalitatea lui de predare ... si apropo sunt putini profi normali de la care ai cu adevarat ce invata ... la Natan la ore merita sa mergi ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Fan club вообще какой-то...

    Pedagogia asta mleee mai şeva ca пикаперство...

    RăspundețiȘtergere
  13. Deci...

    Referitor la aceea ce să fac - să predau sau nu - voi decide singur.

    Cât despre înregistrare - lecțiile sunt un dialog cu studenții, care normal că e interactiv, pe când aici a fost un monolog citit de pe scaun microfonului. De aici și deosebirile.

    Larry, dar cum altfel crezi că poți face lumea să învețe??? :)

    RăspundețiȘtergere
  14. E chiar ok vocea, intr-adevar conteza ce spui mai mult decat cum spui, studentii interesati oricum vor asculta, vor intelege si vor pune intrebari. Folos mare ca incerc sa fac show-uri din unele prelegeri, asa am invatat de la profa de contabilitate, veneam la ea la ore mai ceva ca la teatru, dar oricum erau "destepti" care adormeau. Am si eu din astia :(
    Oricum, cand esti in fata studentilor are loc si contactul nonverbal, care conteaza mult mai mult decat tembrul vocii.
    Natan, studentilor destepti le plac orele tale, ceilalti vor cauta nod in papura, dar asta e problema lor :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Hi!

    Sunt destul de amuzante schimburile de opinii pe tema "vocii" si anume a vocii adecvate pentru predare la facultate:))) Uite Natane, te-am avut ca prof si putin timp ca sef:)), te apreciez mult, dar prefer sa fiu sincera si transparenta cu tine. Stiind ca esti o persoana desteapta, sper sa poti accepta unele critici...Nu am ascultat in intregime discursul tau pe subiectul pietilor de capital, sunt increzuta ca continutul e bogat si exostiv, dar ramine totusi sa ma exprim si eu pe tema "vocii":)))....Opinia mea este (fiind doar o opinie ce ma angajeaza doar pe mine) ca intr-adevar in fata unui public (oricare nu ar fi, fiind el real sau virtual), reusit este discursul ce atrage imediat atentia publicului dat, iar pentru aceasta felul de a transmite mesajul depinde de intonatie, de optimismul si dinamismul mesajului transmis. Faptul de a depune acest efort, ar putea garanta un succes mai mare in captivarea publicului, ambele sunt importante: continutul si forma. Doar astfel lumea reuseste sa convinga publicul, prin felul de a se impune, felul de a accentua unele lucruri semnificative sau de a schimba tonul vocii in functie de importanta informatiei transmise. Sper ca m-am exprimat cit de cit clar, nu este o critica, admir ceea ce faci si de-aia imi permit sa-mi expun opinia. Cred ca acest punct ramine totusi minor, dar important in sine. In schimb, in nici un caz, sa nu te dezici de prelegeri la facultate, cursurile tale sunt foarte bune si utile pentru cei curiosi si hapsini de carte. Sorry daca am zis ceva ce nu trebuia....

    Hai, curaj si sper sa nu te superi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ala, te asigur că nu mă dezic de cursurile de la facultate din cauza mesajului tău de aici.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt atat de bucuroasa ca ati expus materialele pe care le-ati prezentat la Clubul de Discutii Economice ASEM:)

    RăspundețiȘtergere
  18. cat de mult s-a vorbit despre voce, si cat de putin despre continut. Ei, cam asa cred ca se itampla si cu piata hartiilor de valori. Unde-s studentii, dom profesor, ca sa vina aici cu discutii aprinse, cu idei pe viitor ... ce-i care poate maine creaza piata financiara adevarata. Cred ca de acolo pornesc lucrurile.

    RăspundețiȘtergere