facebook

miercuri, 6 ianuarie 2010

Prognoza ratei inflatiei

Când Agenția numai își începuse activitatea (și pe când încă nu era Agenție), închiriam un mic birou la etaju doi în hotelul Meridian. Acest hotel era în fața intrării din piața centrală pe strada Tighina, și era numai denumirea de hotel din el. Datorită amplasării, era folosit ca depozit pentru vânzătorii din piață și pentru oficii (ca al nostru).

Numai de arendași nu erau acolo... firme de turism, notari, birouri de traduceri, companii de transport... două oficii erau închiriate de niște ghicitoare. Din alea serioase, în generația a treia, care după poză îți spunea totul.

La efectuarea estimărilor, pe lângă prognozele pe care le facem în baza informațiilor interne ale companiei sau a ramurii respective, trebuie să prognozăm și unele chestii ce țin de economia pe ansamblu. De exemplu, unul dintre indicatorii foarte importanți în evaluare depinde direct de rata inflației prognozată pentru anii următori (rata medie a creșterii pe termen lung al veniturilor companiei). Normal că pentru a face o prognoză cât de cât argumentată (nici nu zic corectă, dar macar argumentată) trebuie să lucrezi cu o mulțime de data statistice și informații din cele mai diverse domenii.

Și numaidecât, când făceam vreo estimare și lucram cu Vasica (evaluatorul nostru) la acest indicator, cineva nu rezista și spunea această glumă: Vasea, hai ia zece lei, mergi la baba de la etajul doi și întreab-o cât o să fie rata inflației anul viitor...

Adevărat spus: How come you never see a headline like 'Psychic Wins Lottery'?

2 comentarii:

  1. Ghicitoarea din poză хорошая !

    Я бы вдул...

    Da la Meridian erau crocodili ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Soctrate spunea ca el cu sotia sa sunt cei mai buni "meteorologi" (nu stiu daca la acea vreme era un asa termen).
    El zicea ca atunci cind pe cer aparea un nor unul zicea ca o sa ploua altul ca nu. Si intotdeauna cineva avea dreptate.

    RăspundețiȘtergere