facebook

joi, 8 iulie 2010

28 iunie

Mamica mea, care e o femeie înțeleaptă, a spus așa acum o săptămână, după „În profunzime” cu reprezentanții AIE:

„Ghimpu a spus aceea ce e adevărat, dar acolo la emisiune toți trei îl atacau, iar el trebuia să stea cu capul plecat în fața lor și să le asculte reproșurile. De ce totdeauna noi, moldovenii, trebuie să menajăm sentimentele naționale ale altora, și să tăcem pentru ca ei să nu se simtă incomodați? Normal că nu avem idee națională dacă ne simțim incomod să vorbim despre istoria noastră așa cum a fost ea.”

Chiar nu văd cum aceea ce s-a petrecut pe 28 iunie 1940 poate fi catalogat altfel decât ocupație. Acest lucru trebuia spus încă de la bun început, din '91. Poate că momentul ales nu este cel mai potrivit (nu pentru mine și voi, ci pentru acei din Alianță, ei numără voturi), însă el trebuia spus.

În fine, după toate acestea am început să-l respect pe Ghimpu. Nu voi vota PL, dar îl respect. Iar mamica mea îl va vota.

Iar tăticul meu, care tot e un om înțelept (și un foarte mare patriot, nu din acei contemporani, ci din acei care avreau pe timp sovietic cărți românești fotocopiate în pod și care a depus pe Aleea clasicilor în fața bustului lui Mihai Eminescu flori și lumânări la comemorarea a 90 de ani de la moartea lui... da, ați calculat bine, asta era în anul 1979), când a fost odată întrebat la o ședință de partid despre importanța zilei de 28 iunie pentru el, a spus: „E o zi foarte importantă pentru mine - e ziua mea de naștere”.

12 comentarii:

  1. Harta ataşată e o bijuterie istorică, bravos!
    În rest...

    RECLAMAŢIE
    Insist ca din ultimul alineat să sie excluse sintagmele dubioase "om deştept" şi "foarte mare patriot", care au o tentă vădită de încercare de reinstaurare a cultului personalităţii pe melagurile mioritice.
    De asemenea insist ca întregul text dintre parantezele ultimului alineat să fie cenzurat, reprezentând o imixtiune flagrantă în viaţa şi amintirile unei terţe persone.
    P.S. Pentru a nu crea confuzii şi asocieri nedorite cu partidele actuale de la guvernare şi cu atât mai mult cu partidul business-comunist din opoziţie, menţionez, că era vorba de o şedinţă de partid a PCUS(defunct).

    RăspundețiȘtergere
  2. :)

    Sunt amintirile mele. Dacă ceva nu corespunde adevărului, exclud.

    RăspundețiȘtergere
  3. Articoul tău a constituit lovitura de graţie asupra scepticismului meu referitor la decizia domnului Ghimpu.

    RăspundețiȘtergere
  4. „E o zi foarte importantă pentru mine - e ziua mea de naștere” - superb! si daca altii nu-s nascuti in acea zi ... ? mai putini norocosi!

    "Chiar nu văd cum aceea ce s-a petrecut pe 28 iunie 1940 poate fi catalogat altfel decât ocupație" - deacord! si mai mult as zice .. chiar si tradare din partea romanilor din Romania! Se putea de dus macar o mica lupta! Sa pretinzi mai apoi la ceva.. dar asa .. pacat ... acum ii socot si pe rusi oKupanti si pe romani (din Romania) tradatori .. asta e..
    Finlanda nu a cedat de buna voia in 1940 teritorii ci a luptat!

    Apoi anum de Ghimpu! Eu in gemere nnu inteleg cum poate un asemnea decret s ii supere pe cineva? ce le cere reparatii sau ce? E ceva normal, e chestie interna a RM!

    RăspundețiȘtergere
  5. Decretul lui Ghimpu spune adevaruri, dar nu acum era momentul lui, AIE ink nu se tine bine pe picioare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai tot respectul meu pentru acest articol. O dovada de curaj si verticalitate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Natan, azi 12 iulie 2010 CC a considerat decretul ca anticonstitutional. Ce parre ai si crezi ca ar trebui sa procedeze M. Ghimpu. Cum poti comenta motivatia juridica a CC vis-a -vis de acest decret ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna.

    Anonim, nu cred că Ghimpu mai poate face ceva - această decizie este finală. Cât despre motivația juridică, nu sunt tare în dreptul constituțional, dar cred că ei trebuiau să examineze dreptul lui Ghimpu de a emite așa decizii, și nu implicațiile lor politice. În fine, acesta e organul suprem la noi în probleme de legislație, așa că asta e.

    Intigra, a fost preluat de Unimedia: http://unimedia.md/?mod=news&id=21015

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum zice proverbul pindostanez, might makes right. Ghimpu poate si are dreptate da' din pacate nu e acela "might".

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum spunea alt proverb pindostanez, „Indiferent de ce ar scrie Ghimpu în decret, și ce ar spune despre asta curtea constituțională, faptul ocupării Basarabiei de către URSS rămâne un fapt istoric”. Indiferent ce ar scrie presa de la Moscova, eu știu asta, și tu știi asta. Restul - treaba lor.

    RăspundețiȘtergere