facebook

marți, 7 iunie 2011

Alegerile locale


Eu nu am votat pentru nimeni la alegerile locale. Și nu voi vota nici la acele repetate. Nu e din lene și nu e din lipsă de interes sau informare - merg la alegeri, semnez pentru buletine, și apoi aplic ștampile pentru toți. Să nu se supere nimeni.

Pentru Chirtoacă nu votez din mai multe motive. În primul rând, nu votez niciodată primarii care își amintesc despre locuitorii localității doar cu un an înainte de alegeri - de obicei, așa se întâmplă, în ultimul an se repară drumurile mai acătării, se face curat mai bine și se iese mai des în lume cu declarații despre realizări.

Iar pentru Chișinău au fost 4 ani răi. Nu au fost cei mai răi, au fost răi ca de obicei. Mizerie în oraș. Piață centrală în centru. Tarabe și publicități peste tot. Corupție în primărie. Maidanezi. Parcări. Toate acestea țin de atribuțiile Primăriei, și cu toate acestea nu s-a întreprins nimic. Sau, și mai rău, s-au întreprins lucruri neîndemânatice și neprofesioniste.

Plus, nu văd de ce lucrurile s-ar îmbunătăți. Am urmărit discursurile electorale ale lui Chirtoacă. Cauza tuturor problemelor sunt comuniștii care s-au opus activității normale a Primăriei. Sau puterea centrală. Pe mine m-ar fi interesat să aud de la el care au fost deficiențele și greșelile lui personal, și cum el are de gând să le corecteze. Dar așa ceva nu există. Ascultându-l, se crează impresia că ascult o persoană impecabilă, contra căreia complotează toți. Iar când o persoană se consideră impecabilă, ea nu are motive să se schimbe, să evolueze. Deci, dacă-l alegem, încă patru ani nu se va schimba nimic - vom avea un primar ideal, care lucrează din greu pentru noi, însă toți în jur îi încurcă.

Pe Dodon nu-l voi vota din alte motive. El este de la comuniști. Și a-l alege pe el înseamnă al alege pe el împreună cu toată gașca lor, și deciziile desigur nu el le va lua. Iar comuniști la putere nu mai vreau - au avut 8 ani la dispoziție, în timpul cărora puteau face din țara asta o bombonică, dar au avut grijă numai de propriile buzunare.

Deci, ce avem? Un candidat de la liberali care a venit la putere când administrația centrală a țării aparținea comuniștilor. Și un candidat de la comuniști, care vrea să vină la putere când puterea centrală aparține AIE. Pentru ambii era/este evident că din această cauză vor avea probleme în administrarea orașului, ceea ce e rău pentru locuitori. Ambii însă au decis că interesele lor de partid sunt mai presus decât calitatea vieții noastre, a chișinăuienilor. Asta e cel puțin iresponsabil și neprofesionist. Iar eu chiar vreau un primar profesionist.

Iar referitor la aceea că trebuie de ales răul mai mic - mai lăsați-mă. Nu mai vreau să cumpăr carne de câine care mi se vinde drept carne de miel, îmi ajunge. Nu vreau să votez o persoană căre-i nu-i pasă de mine ca de locuitor al orașului. Pot să-mi dau foarte bine seama când sunt folosit... și nu-mi place să fiu folosit.

Care vor fi urmările la aceea că voi strica buletinul? Unul dintre ei va câștiga. Oricare. El va fi primar, dar nu va fi primarul meu. Să fim serioși, mai rău decât acum nu va fi. E perioadă electorală oricum, ne mai așteaptă niște alegeri parlamentare, așa că oricine dintre ei va fi, se va strădui să arate că lucrează. Acestea nu-s alegeri parlamentare, care afectează țara în ansamblu, ci doar alegeri locale, care afectează casele noastre și doar casele noastre. Lăsați, voi convinge vecinii să facem singuri frumos în fața caselor noastre, și vom avea bucățica noastră de Chișinău curat, frumos și cu flori.

Desigur, este puțin probabil ca acel dintre ei care va pierde să piardă cu diferență de un vot. Ar fi prea dramatic. Va fi diferență de vreo 5- 10 mii de voturi. Și voturile celea vor fi acoperite de 5-10 mii de oameni care au decis să nu voteze. Fiindcă avem mult mai mult de 10 mii de oameni care nu vor vota fiindcă nu mai vor să primescă carne de câine etichetată drept carne de mieluț.

Faceți-vă temele de acăsă, pe urmă cereți votul meu.

Iar pe 19 iunie eu voi merge la secția mea de votare și voi vota pentru ambii candidați. Fiindcă mi-s dragi ambii.

51 de comentarii:

  1. Concluzia de la urma e buna, votam pentru ambii candidati, :D Deci ne murdarim buletinul, :D

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am facut la fel la aceste alegeri +1

    RăspundețiȘtergere
  3. Respect punctul dvs. de vedere. Mi-am imaginat doar ca poate 5 sau 10 mii de cetateni ai municipiului s-ar putea sa gandeasca si sa procedeze identic. Si atunci diferenta o poate face un singur vot. Un vot zombat! Iar Dodon are "in oastea lui" multi zombati... Si atunci exista riscul sa ne intoarcem pentru 4 sau 8 ani in urma. Deja am avut o astfel de situatie in 2001... Si atunci fiecare decide ce face si cum procedeaza. Respect foarte mult punctul dvs. de vedere, dar vreau sa va atrag atentia, ca de votul dvs. depinde si viitorul meu si viitorul copiilor mei (si a copiilor dvs. etc.)

    Ceea ce este, de fapt, de facut post-alegeri: sa depolitizam actul de administrare a comunitatilor noastre. Ca alesii locali sa gestioneze bugetul si sa nu-l imparta! Sa introducem poate o noua functie - City manager, - care sa administreze bugetul comunitatii. Si sa interzicem prin lege ca primarul si consilierii sa fie membri de partid. In asa mod ei vor avea tot timpul din lume pentru a discuta despre "principii si valori", vor elabora strategii de dezvoltare, vor promova comunitatea, vor atrage investitii etc. Societatea civila trebuie sa puna mai multa presiune pe partidele politice. Le delegam acum cota-parte de putere pentru a gestiona resursele comunitatii, trebuie sa le impunem si responsabilitattea acestei misiuni.
    Trebuie sa propunem mai multe instrumente de control si de retragere a cotei-parte de putere delegate.Download: www.ieType.com/f.php?F1sJeF

    RăspundețiȘtergere
  4. Ideologist e bun din tine. Dar slabutz de tot. Dute odata la intalnirea cu primarul, si punei aceasta problema lui. Vezi cum itzi va explica punctul lui de vedere, si ... daca nu eshti chiar prost de tot, itzi vei schimba parerea.
    Mai cunosc oameni ca tine. Si nu sunt prosti. Dar au o alta argumentare... Mai forte :)
    Referitor la ... vezi in Chirtoaca un om ideal, etc - exact aceeasi pot sa o spun si despre Dodon. Spunemi unde el zice ca e rau ?Daca faci comparatii pe un punct, faci la ambele candidaturi, dar nu doar ceea ce-ti place.
    Sa shtii ca tzara asta se tzine pe entuziashti in majoritatea cazurilor. Ca totushi si in ministerele noastre unde sunt oameni achitatzi cu 2000 lei pe luna, sunt si specialishti foarte buni. Dar asta nu inseamna ca ei totzi fura :)
    Unul din aceshti entuziashti dupa parerea mea e shi dl Chirtoca. Cel care nu are familie, se gandeshte intai la lucru, apoi la altele.
    Cel cu copii (vs Dodon) se va gandi intai la copilashi si viitorul lor prosper. Apoi la oraseni, casele si probleme lor.
    Dar ... cine stie daca tu esti macar suficient de matur ca sa intelegi ceea ce eu scriu aici ...
    Asa ca, vb ceea "Спасение утопающего, дело рук сомого утопающего"

    RăspundețiȘtergere
  5. cazacmarin,

    "Dar ... cine stie daca tu esti macar suficient de matur ca sa intelegi ceea ce eu scriu aici ..."

    este oare în general rost să discuți ceva cu un om care by default consideră că opinia lui e unica corectă? sau poate anume așa formulări sunt dovadă a maturității de care vorbești?

    apropo de democrație.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred că cazacmarin a solicitat vre-un răspuns la afirmațiile sale, de aceea mă axez doar pe aceea ce este cu semnul întrebării. Unica - unde Dodon zice că e rău.

    Dacă Dodon ar candida la al doilea mandat de primar, i-aș adresa aceeași întrebare. Dacă am face alegeri de ministru al economiei și Dodon ar candida - i-aș adresa aceeași întrebare. Lui Chirtoacă i-o adresez din simplul motiv că am o serie de obiecții la modul cum a fost administrată capitala în ultimii patru ani (chiar și în ultimul an), și m-ar interesa să văd dacă el vede și simte aceste deficiențe, și cum are de gând să le soluționeze. Din discursul lui, reiese că el nu vede deficiențe în aceea cum administrează orașul și că toate problemele sunt de ordin extern. De aceea - nu.

    RăspundețiȘtergere
  7. am avut ocazia sa ii vad pe ambii la off-line si parerea mea e ca Chirtoaca (si eu sunt nemultumit de activitatea lui!) are sanse sa faca ceva in al doilea mandat (ceea ce spui tu ca facut in ultimul an/ultimii 2 ani) , ce tine de Dodon atitudinea lui mi-a ridicat mari semne de intrebare la asta mai adaugam si "echipa" lui, cei care se afla in spatele sau, si acest fapt chiar da multe de gindit, aduti aminte doar cite mosuroaie de gunoi a rascolit Chirtoaca si tind sa cred ca daca vine Dodon toate acele ilegalitati! vor fi trecute ca "fapte implinite" si vor fi uitate (singur ai mentionat acest fapt), iar dupa asta chiar nu stiu ce ar putea urma...
    nu incerc sa te conving sa-l votezi pe Chirtoaca, doar eventual sa iti revezi punctul de vedere, faptul ca stici buletinul n u rezolva problema...

    RăspundețiȘtergere
  8. Am si eu o intrebare) De ce toata lumea nu incearca sa faca cite ceva in jurul casei sale, astfel sa avem fiecare 'bucatica noastra de Chisinau curat, frumos si cu flori', nu numai in semn de protesc ca altu nu se pricepe, de ce?

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca privim in ansamblu, toti is rai si doar orasenii sunt cei corecti. Asa si este, intrucit noua ni se ofera sansa sa facem alegerea. Pentru mine aceasta este o responsabilitate enorma, de fiecare data cind merg la votare am senzatia ca votul meu va fi decisiv, ca anume el va hotari soarta pentru viitorii 4 ani. Da, si eu am multe obiectii fata de activitatea ambilor candidati la functia de primar, dar am ales prin metoda excluderii si ii sfatuiesc pe toti care nu sunt siguri pe cine sa aleaga sa faca acelasi lucru. Un lucru stiu cu siguranta, faptul ca stricam buletinul de vot nu rezolva cu nimic problema (vorba lui Dumitru Guidea).

    RăspundețiȘtergere
  10. Da' cum krezi, ai vota pi cineva daca numele tau ar fi fost prezent pe buletinul? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim 1, totdeauna am grijă de bucățica mea de Chișinău. Pur și simplu astfel de situații ca acea creată în prezent încă o dată ne fac să înțelegem că uneori trebuie să ne asumăm și unele funcții pe care normal ar trebui să le îndeplinească edilii.

    Anonim 2, stricatul buletinului rezolvă problema. Noi, alegătorii, trebuie să-i creăm oricărui politician un reflex condiționat univoc: și-a respectat promisiunile și face treabă - primește voturi, nu face treabă și a vorbit în van în timpul campaniei - nu primește voturi. Din păcate, noi, alegătorii, până acum am fost destul de ușor de prostit, și votam pe orice alte principii în afară de acele de eficiență.

    Iar de la viitorul primar eu cer doar un singul lucru - să-și caute de treabă și să nu se bage în politică. Sunt atâtea de făcut în acest oraș, poftim, răsuflecă-ți mânecile și lucrează. Noi după aceasta și monument o să-ți punem. Din păcate, ambii candidați la primărie sunt băgați în politică până peste urechi, trei ani vor face politică și doar într-al patrulea o să-și amintească de noi.

    Caiafaverde, dacă numele meu ar ajunge în buletinele de vot, ar fi doar în cazul în care aș fi sigur că mă voi descurca acolo mai bine decât ceilalți candidați. Atunci da, aș vota pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  12. problema orasului Chisinau e destul de delicata.. Chisinau mereu e o punte de politica pentru alegerile parlamentare, care de ceva timp sunt mereu intr-o "campanie electorala"

    prea multa populatie din Moldova locuieste in capitala si alegerile locale mereu vor fi sabotate de potentialul politic al acestui mic punct de monopol cu parere de rau

    din cauza acestei situatii, primaria se transforma intr-un fel de teatru politic de calitate joasa, in care consiliul mereu saboteaza actiuniile primarului si invers (exact situatia care o aveam pina in 2000, cind guvernele nu aveau sustinere politica si demisionau in fiecare an - doar ca in primarie asta nu e posibil)

    nu stiu daca s-a observat, dar la un moment in coace, doar partidele politice concureaza pentru posturi de administrare, iar pe listele lor ca consilieri sunt doar politicieni.. nu mai vezi acolo oameni fara implicare poitica

    RăspundețiȘtergere
  13. M-a intristat mult acest comentariu. Eu voi merge pe 19 si voi vota, ma voi implica in alegeri si voi alege. Fiindca asa cere situatia si timpul in care santem. Si voi spera ca votul meu va fi decisiv si nu va permite revenirea comunistilor la putere, nici macar la nivel local. S-ar putea de discutat mult pe marginea la cat de bun a fost sau va fi Chirtoaca, dar in timp ce noi stam si ideologizam, comunistii ridica lumea la actiune. Noi asteptam variante gata, dar trebuie de inteles, ca viitorul se faureste. Haideti mai intai sa alegem din ceea ce avem in situatia data, si pe urma sa-i cerem sa faca asa cum consideram ca trebuie. Sa ne implicam pe parcurs. Modalitati sant.

    RăspundețiȘtergere
  14. rectificare la comentariul precedent: in loc de "comentariu" a se citi "post"

    RăspundețiȘtergere
  15. Dorina, eu nu văd vre-un mecanims prin care eu, în timpul mandatului lui Chirtoacă, aș putea influiența activitatea lui, sau să-i cer socoteală pentru promisiunile electorale. Pe când alegerile asta și reprezință - mecanismul de interacțiune directă între alegători și candidați.

    RăspundețiȘtergere
  16. A nu face nimic nu este o solutie si nici nu va fi niciodata. Plus ca alegerea nu se face intre Dodon si Chirtoaca, este o alegere intre trecut si prezent, este o alegere de orientare pro-europeana sau pro-rusa a populatiei, este un mesaj al poporului Moldovei pentru comunitatea internationala. Invatati-va sa vedeti dincolo de ograda vostra ingrijita cu flori, ginditi-va la impactul in sens mai larg si lasati mofturile de copii pretentiosi in momente cruciale pentru Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  17. Apropo, Natan, stiai ca suportul comunitatii internationale, inclusiv cel financiar si granturile acordate Moldovei de UE se vor stopa in cazul alegerii lui Dodon? Si asta partenerii de peste hotare o spun foarte clar, deschis. Referitor la imposibilitatea de influentare a activitatii primarului, dispui de o multime de drepturi pentru a te implica ca cetatean activ in viata publica si a oferi solutii la problemele existente in municipiul Chisinau. Invatati-va oameni buni sa fiti activi si sa va implicati mai mult. In loc sa spui ce nu a facut altul, mai bine spune ce ai facut tu personal.

    RăspundețiȘtergere
  18. De acord in proportie de 100% cu autorul. Unica diferenta este ca voi invalida votul.

    RăspundețiȘtergere
  19. Din păcate, nu știu dacă anonimii precedenți sunt aceeași persoană sau nu, mă voi referi la ei ca anonim 1 și anonim 2.

    Referitor la mesajul anonimului 1: Alegerea se face între două persoane care vor să ne administreze orașul următorii 4 ani. Din păcate, ambele persoane care au acum șanse să ocupe acest post vin încolo nu pentru a administra bine orașul, ci, cum spuneți în comentariu, pentru a confirma orientarea pro-europeană sau pro-rusă a populației. Scrieți despre mesajele pe care trebuie să le dea poporul Moldovei comunității internaționale, păi iată, poporul Moldovei nu-i trebuie nimic nimănui. Noi nu trebuie să-i demonstrăm cuiva cine suntem și cu cine vrem să mergem.

    De altfel, atitudinea comentariului este extraordinară - cea mai optimală pentru a mă convinge și a mă face să votez. Cred că ați făcut cursuri speciale de psihologie și comunicare, pentru a vă învăța să puteți transmite mesajele într-o formă motivantă și eficientă.

    Referitor la mesajul anonimului 2: unde anume partenerii de peste hotare spun asta? Concret, surse, referințe, link-uri. Și nu la surse gen: cineva a spus că altcineva a auzit că... Situație anecdotică: conform unor surse anonime, partenerii externi vor stopa ajutorul în cazul alegerii lui Dodon.

    Referitor la drepturile mele de a mă implica activ în viața publică - chiar mi-ar fi interesant să le aflu. Niște modalități eficiente, vă rog. Nu cred că sunt tare mulți acei care au o experiență mai mare ca mine de implicare în viața publică: sunt sau am fost membrul consiliilor de experți la ministere, organe a administrației publice, a unor grupuri consultative parlamentare, am un vraf de petiții și interpelări remise la diverse organe de stat, am atacat cu succes în instanțe mai multe decizii ale organelor de stat care sunt de interes public, sunt implicat permanent în consultări cu persoane din administrații publice de la toate nivelele și din mai multe domenii. Nu-mi spuneți mie despre implicarea ca cetățean activ în viața publică.

    Și, bănuiesc, decizia mea de acum de a penaliza toți jucătorii la aceste alegeri, este bazată pe o mult mai bună înțelegere a faptului că este unica modalitate de a-mi transmite mesajul tuturor acelor care fac „politică” la noi, decât credința naivă că în afara perioadei de alegeri eu (noi) însemnăm ceva pentru majoritatea covârșitoare a politicienilor din Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu am facut cursuri speciale de psihologie si comunicare, pur si simplu am oferit unele argumente care sa motiveze lumea sa mearga la alegeri. Tara arde da baba se piaptana, cam asta e situatia. Daca tu crezi ca invalidarea unui buletin poate schimba cu ceva situatia, atunci mergi si invalideaza-l, dar e oarecum un gest infantil si e o forma foarte slaba de manifestare a protestului pentru a produce careva efecte. Daca tot vrei sa-i pedepsesti, mai bine iesi in emisiune televizata si critica-i pe ambii, impactul ar fi mult mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dacă crezi că invalidarea unui buletin nu poate schimba nimic, atunci nu înțeleg pentru ce trebuie atâta discuție aici. Numai că majoritatea covârșitoare cred altfel. Și alianța acum numără fiecare vot.

    Așa că votul meu contează. Și încă a câteva mii de persoane, care nu vor merge la vot fiindcă sunt nemulțumiți de ambii candidați. Sau vor merge și vor invalida buletinele. Nu cred deloc că e o formă slabă de manifestare a protestului - deja s-a cerut renumărarea voturilor din cauza numărului mare de buletine invalidate.

    Referitor la emisiune televizată - foarte bună recomandarea. La care anume îmi propui să merg? Aranjezi cu televiziunea să mă invite și să stabilească tema emisiunii „Criticatul ambilor candidați la primărie”? Merg cu cea mai mare plăcere, numai că nu prea știu așa emisiuni și așa canale de televiziune...

    Eu invers, cred că anume invalidarea buletinelor este cel mai direct semnal, și el merge în cel mai vulnerabil punct al politicienilor. Chiar nu înțelegeți că unica în ce ei depind de noi sunt voturile noastre? Tot ce facem noi este măsurat de ei în voturi și în avantaje/pericole pentru a ajunge sau a se menține la putere. După alegeri, pot ieși mult și bine la emisiuni și la mitinguri, pot scrie petiții și articole pe blog, ei și ce? Orice scandal sau istorie urâtă captează atenția lor doar în măsura în care poate afecta rezultatele următoarelor alegeri (respectiv, cu cât mai aproape sunt alegerile, cu atât mai „atenți” ei devin, în primul an se relaxează, dar iată în ultimul au grijă din plin de noi).

    Și aceea ce se întâmplă acum e doar prima rândunică. Sunt sigur că, cu fiecare alegere nouă, locală sau centrală, tot mai mulți vor fi acei care nu uită în 4 ani promisiunile făcute la alegerile anterioare, și vor agele nu în baza promisiunilor electorale (eu nici nu mai zic de culori sau ideologii), ci în baza verificării gradului de îndeplinire a promisiunilor precedente și a aprecierii capacității de îndeplinire a acelor actuale.

    Iar pentru cine nu are așa memorie lungă, există astfel de surse: http://www.alegeri.md/2007/chisinau/chirtoaca/program/

    RăspundețiȘtergere
  22. de ce Anonim 1 si Anonim 2 nu aduc argumente prin realizarile remarcabile a primarului? am ajuns sa votam pentru culoare si ambalaj? sau totusi privim putin in esenta la fapte

    RăspundețiȘtergere
  23. Dacă tot merge vorba despre invalidarea votului, de ce să mai mergi la secția de votare, mai bine îți ocupi timpul cu ceva mai util.

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu, așa nu se poate. Nu știu cum în alte părți, dar la noi la închiderea secției de votare ca prin minune apar semnături în dreptul celor care nu au fost la vot... și niște buletine aruncate în urna de vot.

    Așa că voi trece pe la secție, numaidecât.

    RăspundețiȘtergere
  25. "ASA CA VOTUL MEU CONTEAZA", aici ai perfecta dreptate! foarte corect ai observat, votul conteaza, nu invalidarea buletinului. de fapt cred ca asa ar fi trebuit sa sune titlul articolului tau: VOTUL MEU CONTEAZA!:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Exact. Votul meu contează și anume de aceasta nu vreau să-l cheltui pe candidați care nu-l merită.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu conteaza daca va ocupati sau nu cu politica; politica oricum se va ocupa de voi:)Trebuie sa fii de-a dreptul naiv sa crezi ca invalidarea buletinelor va decide ceva. Succes in invalidare! Vom sfirsi prin a ne invalida ca tara.Vai de asa tara cu asa oameni! E regretabil, dar ne incapatinam ca magarii sa mergem inainte si vom suporta consecintele.

    RăspundețiȘtergere
  28. Bucură utilizarea pluralului, dar nu mă asociez la ultimul comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  29. Dacă mă convingi că invalidarea votului nu va contribui nici în cea mai mică parte la apropierea comuniştilor de putere (în situaţia în care adepţii lor vor merge şi îşi vor vota candidatul), atunci se poate de mai discutat. Mie tot nu-mi place starea de astăzi a oraşului în care ne îneacă deşeurile şi ne umilesc prin deservirea locativă etc., dar acţiunea prin alegere ne-o impune imperativul timpului.
    Mecanisme de influenţă asupra aleşilor în funcţie sânt - adresări, articole, petiţii, organizarea protestelor la urma urmei – iar faptul că nu recurgem la ele e tot vina noastră – nu ne ajunge îndrăzneală şi insistenţă. Le acordăm votul de încredere apoi nu ne mai implicăm în ceea ce fac. Iată dacă viitorii candidaţi ar şti că, dacă nu-şi vor îndeplini promisiunile, vor fi penalizaţi prin proteste în masă etc., atunci se vor gandi bine înainte de a candida şi a promite.

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru Alina Cazachevici.
    Scuze eu nu am / nu stau - mereu sa verific daca a aparut un comentariu la ceea ce eu am scris. Lipsa de timp.
    Nu e bine sa raspunzi cu aceeashi intrebare pe care eu am adresat-o, tot mie. - Asta ar insemna mutarea fara de sens a unui obiect de pe un teritoriu - pe altul.

    Referitor la democratie - lumea daca are placerea de a trai in rahat, poate sa traiasca in rahat atata timp cat asta nu afecteaza pe nimeni din jur. Si voi cu faptul de a nu pleca la alegeri, exact aceeasi puteti face.

    Daca sunt 2 candidati care pledeaza pu functia de primar, si credeti ca cel mai bine e sa stricati votul, nu e decat sa o facetzi. Asta inseamna ca voi doar impartzitzi egal(proportzional) votul vostru la ambii candidatzi.
    Si totusi daca nu bate prin cap vantul - putetzi sa facetzi simplele analize despre care vb chirtoaca cu documente si dovezi, si ceea ce face dodon (tot cu documente si dovezi :-) ).
    Si cine vi se pare ca e mai bun decat celalalt din punctul de vedere al dumneavoastra ca persoana/cetatean al RM, atunci alegeti-l.

    Dar sa zici mereu vorba ceea : nici lapte nu beau, dar nici cu vaca nu ma duc... - apoi mai dao naibii de treaba.

    Eu inteleg ca e democratie in tara - dar cum spunea un fost prof de-al meu, citez : Democratia asta e buna, dar nu asha cum noi o interpretam.

    Succes la toti, si sper sa nu fitzi pana la urma atat de naivi la jumatate, sau peste jumatate din viatza deja traita.

    RăspundețiȘtergere
  31. De obicei, lumea folosește insulte atunci când rămâne fără argumente. Treaba voastră cum comunicați la voi acasă, aici pe blog voi începe să șterg comentariile care conțin nu argumente, ci atacuri la persoană.

    Discuțiile lui cazacmarin despre democrație îmi amintesc despre o cunoștință de-a mea (tot mare luptătoare pentru democrație), care a insistat să votăm pe o anumită decizie, dar ne-a avertizat din start că nu o va respecta dacă va fi alta decât cea pentru care votează ea. Dacă rezultatele alegerilor sunt altele decât te aștepți, aceasta nu face alegerile mai puțin democrate.

    Referitor la simplele analize pe care le-a făcut cazacmarin și a decis să voteze pentru Chirtoacă (din câte îmi dau seama), sau alte analize la fel de simple pe care le-au făcut alți oameni și au decis să voteze pentru Dodon: eu mi-am făcut analizele mele. O parte dintre ele am expus-o în articol. Eu consider că nici unul dintre candidați nu merită a fi primar. În valoare absolută, nu comparativ. Comparativ nu mă interesează - e ca și cum lângă casa mea ar fi două restaurante, ambele murdare și cu deservire proastă, în care chelnerii își amintesc de tine numai când trebuie să le dai bacșișul, și toată lumea m-ar ruga să aleg unul dintre acele două restaurante. Merci, eu voi mânca acasă.

    La fel și cu alegerea primarului. Nu pot alege în această situație - ambele variante de alegere nu sunt bune. Îmi pare absolut normal ca în așa caz să-i las să aleagă pe acei care cred că se pricep și știu exact ce-i trebuie orașului nostru. Știți cum, la noi în politică și fotbal toți sunt specialiști, fiecare mai bun ca restul, și cu atât mai mult, toți mai buni decât profesioniștii în domeniu...

    Una din modalitățile de a aprecia un politician e să te uiți la susținătorii săi. La moment cazacmarin sau ultimul anonim îi fac cea mai mare defavoare lui Dorin - dacă argumentele lui se regăsesc în comentariile acestor susținători, pierde orice șansă de a mai fi votat vreo dată de mine. Și e păcat - ca politician (nu primar) l-aș vota...

    RăspundețiȘtergere
  32. Nimeni nu a facut atac la persoana si nu a folosit cuvinte indecente. Dar poti sa incepi a sterge comentariile care te deranjeaza, cred ca ar fi democratic:)Oamenii pur si simplu si-au exprimat opinia. Din cite stiu eu, libertatea de opinie e grantata de Constitutie.

    RăspundețiȘtergere
  33. Consider ca faptul de a egala total pe chirtoaca cu dodon deja nu e corect din start. Dupa parerea mea, ei sint foarte diferiti si diferentele sint usor de sesizat zic eu. Succese la toti, se ne dea Dumnezeu intelepciune sa facem alegerile dupa care nu am regreta mai tirziu.

    RăspundețiȘtergere
  34. Anonim 1: Am văzut mai multe afirmații gen „cine știe dacă ești suficient de matur”, „mofturi de copii pretențioși”, „vai de țara asta cu așa oameni”, etc. Dacă acestea sunt cele mai tari argumente, e păcat de cauza care le folosește.

    Dacă e să ne referim la argumentele sau propunerile constructive, avem doar stoparea suportului comunității internaționale (care a rămas afirmație nefondată, oricum, rămân în așteptarea unor dovezi și confirmări). Din propuneri constructive avem propunerea să merg la emisiune televizată, propunere nerealistă din păcate (dar oricum, și la această temă rămân în așteptarea unor sugestii mai concrete și realiste).

    Unicul oponent cu adevărat serios este Dorina, care poate da restului oponenților o lecție de corectitudine și de manieră argumentată a discuției. Și, de altfel, are și cele mai multe șanse să-mi schimbe opinia.

    Anonim 2: Da, ei sunt diferiți, și unul dintre ei poate să-mi placă ca persoană mai tare. Dar ar fi iresponsabil din partea mea ca cetățean să aleg primarul pe criterii de simpatie personală, și nu pe criterii de corespundere a persoanei respective cu funcția la care o aleg. Fiindcă cu ajutorul votului meu în acest post poate ajunge o persoană care-mi place mie personal, și după asta toți chișinăuienii timp de 4 ani vor geme de la așa administrator.

    Și apoi, cred că ambii când au consimțit să candideze, își dădeau seama că urcă în același talger și vor fi examinați din toate punctele de vedere, inclusiv și prin comparare. Vor fi examinați anume ca potențiali primari, și nu ca culoare a ochilor sau statură (deși nu exclud că este lume care votează și pe așa criterii).

    RăspundețiȘtergere
  35. Raportat la valoare absoluta niciunul dintre noi nu e perfect de capabil sa conduca chisinaul. Daca ar gindi toti ca tine, ar insemna sa lasam barca fara cirmaci si se poate scufunda usor.

    RăspundețiȘtergere
  36. Apropo, cerințele mele față de primar nu sunt chiar atât de mari. Dar există câteva principiale pentru mine, de care nu pot trece. Ele sunt:
    - să se ocupe de capitală nu numai ultimul an - an jumătate, ci toți patru ani;
    - se se preocupe de administrarea capitalei, și nu de politică;
    - să nu aibă în spate un partid putred și corupt;
    - să poată colabora atât cu puterile centrale, cât și cu consiliul municipal;
    - să elimine corupția din primărie;
    - să facă curat în oraș și să scoată piața centrală din centru (pentru un prim mandat e ok macar și atât, nu spun nimic de parcări, etc.).

    Aceste cerințe care sunt importante pentru mine nu sunt întrunite fie de unul dintre candidați, fie de al doilea, fie de ambii.

    RăspundețiȘtergere
  37. Pentru toti cei ce vor citi mesajul - trebuie de inteles faptul ca schimbarea dureaza. Noi, locuitorii spatiului post sovietic, nu putem sa le schimbam mentalitatea la toata populatia (parinti, bunei, strabunei, si chiar cei tineri) intr-un moment. Noi, ne-am deprins sa furam - furam de la colhoz, de la piatza (cand se primea sa amagim vanzatorul), furam produse software, Windows, Office, etc - furam de peste tot de unde se poate si ce se poate. Populatia Moldovei inca nu a ajuns la acea maturitate, ca daca descarca o piesa mp3, sa o plateasca, daca se uita la un film, sa nu-l descarce de pe torente - dar sa-l procure, daca vede ca la urmatoarea statie trebuie sa coboare si taxatoarea inca e departe, sa ascunda banii strans in mana si tacem atunci cand ne intreaba daca am achitat taxa.
    Schimbarea dureaza, asta e important de inteles.
    Pentru Natat. Sa shtii ca chiar sunt mari cerintele tale :)
    de exemplu "să nu aibă în spate un partid putred și corupt" sau "să elimine corupția din primărie" - asta e cel mai greu de efectuat. Deoarece in general oameni capabili, norocoshi si deshteptzi ajung la conducere, si nimeni din ei, nu va lucra pentru salariul de 5-7 mii lei. Ei intr-adevar sunt capabili, si ei cu acelasi succes pot sa se avante in afaceri, dar daca au shansa de a sta la primarie si a face bani pentru moment, de ce sa nu o faca ...
    Normal ca in public nimeni nu va recunoashte ca fura - oricum pana la urma totul e o spalare de creieri.
    Alegerea de primar eu as comparao cu o cumparatura, sa zicem al unui produs. Luam ca exemplu telefonul mobil. La moment presupunem ca nu am telefon mobil. Dar simt o necesitate enorma in el, deoarece el imi va schimba viatza (nu conteaza in bine sau in rau, dar o va schimba). Eu simt aceasta nevoie, nevoie de mobil, nevoie de schimbare.. Si am 2 optiuni : Iphone4 si Samsung Galaxy S2. Le pun dupa criterii de performantza in raport cu pretzul, si ma stradui sa aleg dupa necesitatile mele. Evident il aleg pe cel care ma aranjeaza cel mai tare in raport calitate/functionalitate/pretz.
    Daca eu nu doresc sa cumpar mobil, inseamna ca eu nu-mi doresc o schimbare. Mie imi place totul asha cum este. Si deci, pentru ce mie schimbare daca cu ea, sau fara ea, eu mai fericit si mai implinit nu voi fi niciodata. Asa sunt eu, asha e EU-l meu personal. Bun, rau cum sunt, dar eu sunt cetatean al acestei societati si asta e decizia mea. Doar suntem intr-o tzara democratica ...

    RăspundețiȘtergere
  38. ultimul, a fost adaugat de catre cazacmarin. Nuj din care cauza, sau poate e mana lui Natan, nu vreau sa acuz pe nimeni, dar nu am reushit sa public cele scrise folosing contul de pe gmail

    RăspundețiȘtergere
  39. Pentru toti cei ce vor citi mesajul - trebuie de inteles faptul ca schimbarea dureaza. Noi, locuitorii spatiului post sovietic, nu putem sa le schimbam mentalitatea la toata populatia (parinti, bunei, strabunei, si chiar cei tineri) intr-un moment. Noi, ne-am deprins sa furam - furam de la colhoz, de la piatza (cand se primea sa amagim vanzatorul), furam produse software, Windows, Office, etc - furam de peste tot de unde se poate si ce se poate. Populatia Moldovei inca nu a ajuns la acea maturitate, ca daca descarca o piesa mp3, sa o plateasca, daca se uita la un film, sa nu-l descarce de pe torente - dar sa-l procure, daca vede ca la urmatoarea statie trebuie sa coboare si taxatoarea inca e departe, sa ascunda banii strans in mana si tacem atunci cand ne intreaba daca am achitat taxa.
    Schimbarea dureaza, asta e important de inteles.
    Pentru Natat. Sa shtii ca chiar sunt mari cerintele tale :)
    de exemplu "sa nu aiba în spate un partid putred ?i corupt" sau "sa elimine corup?ia din primarie" - asta e cel mai greu de efectuat. Deoarece in general oameni capabili, norocoshi si deshteptzi ajung la conducere, si nimeni din ei, nu va lucra pentru salariul de 5-7 mii lei. Ei intr-adevar sunt capabili, si ei cu acelasi succes pot sa se avante in afaceri, dar daca au shansa de a sta la primarie si a face bani pentru moment, de ce sa nu o faca ...
    Normal ca in public nimeni nu va recunoashte ca fura - oricum pana la urma totul e o spalare de creieri.
    Alegerea de primar eu as comparao cu o cumparatura, sa zicem al unui produs. Luam ca exemplu telefonul mobil. La moment presupunem ca nu am telefon mobil. Dar simt o necesitate enorma in el, deoarece el imi va schimba viatza (nu conteaza in bine sau in rau, dar o va schimba). Eu simt aceasta nevoie, nevoie de mobil, nevoie de schimbare.. Si am 2 optiuni : Iphone4 si Samsung Galaxy S2. Le pun dupa criterii de performantza in raport cu pretzul, si ma stradui sa aleg dupa necesitatile mele. Evident il aleg pe cel care ma aranjeaza cel mai tare in raport calitate/functionalitate/pretz.
    Daca eu nu doresc sa cumpar mobil, inseamna ca eu nu-mi doresc o schimbare. Mie imi place totul asha cum este. Si deci, pentru ce mie schimbare daca cu ea, sau fara ea, eu mai fericit si mai implinit nu voi fi niciodata. Asa sunt eu, asha e EU-l meu personal. Bun, rau cum sunt, dar eu sunt cetatean al acestei societati si asta e decizia mea. Doar suntem intr-o tzara democratica ...

    RăspundețiȘtergere
  40. Probabil a fost o greșeală pe serverele Google, eu pot șterge mesaje doar după ce ele apar (cel puțin, așa e setat acum).

    Referitor la schimbatul mentalității altora - m-am cam plictisit să aud aceasta. De unde s-a luat chestia asta, că trebuie să schimbăm cuiva mentalitatea? Și cine nouă ne dă dreptul să-i schimbăm cuiva mentalitatea, de parcă am avea certificat de la Dumnezeu că mentalitatea noastră e acea corectă și trebuie să-i schimbăm pe toți conform ei.

    Fiecare trebuie să-și schimbe singur mentalitatea așa cum vede și cum crede el că e mai bine. Haideți fiecare să ne schimbăm pe noi înșine, deja va fi bine.

    Cel mai simplu exemplu - corupția. La noi există oameni capabili, norocoși și deștepți care, pe lângă aceste calități, mai sunt și cinstiți. Și da, lumea când merge să candideze la Primărie, știe ce salariu îl așteaptă acolo. Nu este nici pe departe imposibil să ajungă printre candidați astfel de persoane.

    Plus, în situația când puterea este împărțită între forțe antagoniste (primar de-o culoare și consiliu de altă culoare sau primar de-o culoare și puterea centrală de altă culoare), nici nu prea ai posibilități să comiți nelegiuiri - orice acțiune a ta este monitorizată și verificată.

    Mult mai dificilă îmi pare problema luptei cu corupția în primărie. Pentru asta trebuie 1. voință politică și 2. o echipă bună de juriști. Pentru ca deciziile de disponibilizare a cuiva să nu semene a diletantism, ci să fie bine fundamentate și să nu poată fi anulate în judecată. Demult se putea face o reorganizare a aparatului primăriei - tertip folosit totdeauna de angajatori pentru a scăpa de colaboratorii nedoriți. Iar noi în continuare vedem acolo aceleași fețe...

    Dacă e să vorbim despre telefoanele mobile - au am nevoie de niște funcții pe care nici un telefon existent la moment pe piață nu mi le poate oferi. Așa că să procur acum un telefon care face cu totul altceva decât aceea ce-mi trebuie mie ar fi o cheltuială în vânt a banilor. Iar banii ceia pentru mine valorează mult, chiar dacă sunt valabili doar o zi la patru ani.

    RăspundețiȘtergere
  41. Aceasta cred că tot aici trebuie pus, la comentarii.

    http://www.jurnaltv.md/ro/news/la-vot-sau-una-n-bot-261595/

    RăspundețiȘtergere
  42. Zic să ne abținem de la comentarii noi până duminică, ora 21. În conformitate cu legislația electorală...

    RăspundețiȘtergere
  43. de cazacmarin.
    Parerea mea este, sa inchidem in general acest subiect.
    Cred ca nu se mai merita sa discutam pe aceasta tema.
    Cu atat mai mult ca pe unii din cei ce au vizitat acest blog, nici nu ii intereseaza rezultatul alegerilor.
    Cred ca nu merita sa pierdem timp, acolo unde nu se merita ...

    RăspundețiȘtergere
  44. Fiecare decide pentru el. Sunt mulți comentatori, unii pot avea ce spune, alții nu. Rugămntea e, dacă mai e ceva de spus, să o facem după alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  45. de cazacmarin.
    Eu vad ca tu ai mai avut bloguri unde indemnai populatia sa nu mearga la vot.
    Faceti un search pe google cu textul "natan garstea blogspot com" si veti vedea o rubrica mai veche - http://larry-livingstone.blogspot.com/2010/11/dont-vote.html care din pacate a fost deja shtearsa. Insa google o cunoashte. Inseamna ca a fost :)

    Interesant, la fiecare alegeri promovezi aceasta idee ?
    Eu inteleg cand creezi un blog in genere pentru alegeri. Dar de fiecare data cate unul nou ...

    Mi se pare straniu. Asa o impresie de parca ai fi obsedat cu acest subiect.

    Personal, nu m-ash mira daca ai avea peste 35 de ani, si nu ai nici familie si nici copii. Cunsosc si eu asha persoane, caror li se pare ca ei sunt 99,(9) corectzi.
    De aia si trebuie creieri tineri :) - ca cei vechi, cam ruginesc si e greu de schimbat mentalitatea lor.

    RăspundețiȘtergere
  46. Lumea care a urmărit blogul lui Larry râde în hohote.

    Larry Livingstone este pseudonimul unei persoane reale, care de jumătate de an a plecat din țară (sperăm că va reveni). Orium, dacă ai scăpat blogul lui cred că nu este rost să-ți povestesc despre aceasta.

    Îmi pare fascinant și infailibil lanțul tău de gânduri: căutare pe google natan garștea - rezultat pagina lui Larry și hop!, concluzia silogismului - Natan și Larry sunt aceeași persoană. Și mai departe înflorește un corolar întret de presupuneri, care de care mai frumoase. Așa idei elementare cum ar fi de exemplu referința la blogul meu de pe pagina lui Larry nu ți-au venit? Bazându-te pe așa „probe”, devine evident că eu mai stau și în spatele blogurilor lui Ion Grosu, Marcel Spătari, Posmotrel, Gânduri desculțe, Alina Cazachevici, Hands up! și multe multe alte bloguri. Mai grav, unele din ele chiar scriu despre alegerile locale.

    Asta referitor la ideile obsesive (mai este interesant și comentariul tău de acum două zile, când presupuneai că anume eu nu permit să se publice aceea ce scrii pe site...)

    Bănuieli plăcute în continuare.

    RăspundețiȘtergere
  47. chiar am ris :D tin minte articolul de pe blogul lui Larry,undeva prin noiembrie anul trecut...era un spot electoral in care apareau vedete americane in una din campaniile lor. Un spot tare original de altfel...

    RăspundețiȘtergere
  48. @Anonim-CazacMarin
    Ai o logica lamentabila, iar stilul comentariilor tale pe bloguri straine seamana mai mult cu denunturile anonime la "organele vigilente".
    Nu ai incurcat nimic?

    RăspundețiȘtergere
  49. Apropo despre participatul la emisiuni și expusul acolo, cred că va fi interesant următorul link: http://www.publika.md/proiect-chisinau-cu-natalia-morari_368051.html

    Scopul meu a fost să fac mesajul meu auzit de către politicieni, și da, el a fost auzit (am primit mai multe reacții de la ei). Un pas înainte, mic, dar important.

    RăspundețiȘtergere
  50. Tu baiate esti un om pierdut, umblu cu capul in paie. faci mult fum dar nicic concret din urma ta.

    RăspundețiȘtergere