facebook

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Unde sa ne investim banii

Deja de câteva luni bune la noi în Moldova cea mai profitabilă modalitate de a păstra banii pentru majoritatea dintre noi este plasarea lor în valori mobiliare de Stat (VMS). Aici vreau să explic avantajele lor și care sunt modalitățile practice de a le procura, în special celor care păstrează banii pe depozite bancare (la moment băncile au 19,5 miliarde lei primite de la persoane fizice sub formă de depozite).

Din câte știm cu toții, bugetul Republicii Moldova (și nu numai al ei) an după an este deficitar. Adica, cheltuielile publice sunt mai mari decât încasările la buget. De exemplu, în 2011 deficitul bugetului public a constituit 1,27 miliarde lei. Această diferență dintre banii pe care îi câștigă Statul și banii pe care îi cheltuie urmează a fi acoperit din ceva. De obicei, sursele de finanțare ale deficitului sunt împrumuturile de peste hotare, granturile și, atenție, împrumuturile interne, care se realizează prin plasarea valorilor mobiliare de stat.

Valorile mobiliare de stat sunt obligațiuni sau bonuri care confirmă că Dvs (cetățeanul sau întreprindrea) ați împrumutat statului o anumită sumă de bani, și statul se obligă la scadența vms să vă restituie suma respectivă și o dobândă pe de asupra. Dacă investiți pe mai mult de un an (în obligațiuni de stat), dobânda va fi plătita sub formă de cupoane regulate. Dacă pe mai puțin de un an (bonuri de trezorerie), atunci dobânda se plătește la scadență. Veți cumpăra bonurile la un preț mai mic decât valoarea lor nominală, iar la urmă veți primi valoarea nominală, diferența și constituind dobânda pe care o câștigați.

Dintre toate tipurile de investiții, vms se consideră cele mai sigure. De ce? Fiindcă dacă cumva Statul nu va mai avea posibilitatea să se achite pentru valorile mobiliare plasate anterior, Dl. Negruță (ministrul finanțelor, în administrarea căruia se află și datoria de stat) trece drumul și intră la Dl. Drăguțanu (guvernatorul băncii naționale, care răspunde de tiparnița de bani) și îl roagă frumos. Și Banca Națională tipărește suma necesară de bani și i-o dă Statului (normal că în realitate nu e totul așa de simplu, banii nu sunt tipăriți, pur și simplu BNM la rândul său va procura o tranșă de VMS, finanțând astfel datoria publică, dar oricum, ideea generală este clară - atâta timp cât asta va fi posibil, BNM va ajuta și va finanța Statul, asigurându-i o sursă aproape nelimitată de finanțări). Datorită la aceasta, defolturi la VMS se întâmplă foarte rar (deși se întâmplă totuși, exemplu - Rusia, 1998).

Așa s-a primit că la noi deja pe parcursul mai multor luni dobânda la VMS este mai mare ca dobânda la depozitele bancare, o situație foarte rar întâlnită (și imposibilă, pe piețele eficiente). Nu intru în analize - de ce s-a întâmplat așa, aceasta e temă pentru o altă dicuție. Referitor la rentabilitatea relativă a vms și depozitelor, vedeți următoarea diagramă:

Cu linii este reprezentată evoluția dobânzii la vms, cu linii punctate - dobânda la depozitele cu aceeași scadență. Astfel, în septembrie (ultima statistică de la BNM) dobânda medie la depozitele pe 3 luni era de 6,3%, iar la vms pe 3 luni - 11,17%. La depozitele pe 6 luni dobânda era de 8,45% anual, iar la vms - de 13,51%. La depozitele de un an dobânda este de 11,78%, la vms pe un an - 13,47%.
Diferența între investițiile de aceeași durată în aceste două instrumente este semnificativă. Vedeți pe diagramă:


După cum puteți vedea, cea mai mare diferență de dobândă la moment este între vms și depozitele cu termen de 6 luni. 

Deci, ce avem? O posibilitate de a investi banii cu un grad maxim de siguranță posibil în economia noastră. O dobândă mai mare decât dobânda medie pe sistemul bancar. Accesibilitate pentru oricine (apropo, investiția minimă e oleacă mai puțin de 100 de lei, nu știu bănci care ar accepta așa depozite... deși doar 100 de lei nu are rost de investit). Investiția poate fi recuperată în orice moment la prețul de piață a vms de tipul dat. Cred că se merită să încercați.

Cum putem beneficia de aceastră situație avantajoasă? Valorile mobiliare de stat sunt plasate în cadrul unor licitații organizate de către BNM, la care pot participa doar băncile comerciale. Băncile comerciale pot plasa ordine din contul lor sau și din contul clienților (băncile care pot procura vms pentru clienți se numesc dealeri primari). Să procure aceste vms este în drept orice persoană, fizică sau juridică, rezidentă sau nerezidentă. Deci, instrucțiunea:

1. Vă interesați la mai multe bănci - dealiri primari, care este procedura și care sunt costurile pentru procurarea valorilor mobiliare de stat. Mai bine în prima fază folosiți telefonul. În majoritatea băncilor de vms se ocupă un număr foarte restrâns de oameni, restul nici nu prea știu de existența lor. În unele bănci lucrul cu vms a fost decentralizat la filiale, ceea ce înseamnă că teoretic puteți să le procurați prin orice filială (în realitate oricum nimeni nu știe cum să lucreze cu ele, și veți fi trimiți de la un clerc la altul). Când vorbiți cu ei, utilizați și sintagma „hârtii de valoare de Stat”. Fiți insistenți.
Până la urmă veți afla procedura și costurile. Procedura va presupune, probabil, deschiderea unui cont curent, semnarea unui contract de servicii de brokeraj cu banca și deschiderea unui cont special de brokeraj.

2. Comparați ofertele între câteva bănci. Alegeți-o pe cea mai avantajoasă, atât din punct de vedere a costurilor, cât și din punctul de vedere a efortului depus (numărul de acte semnate, atitudinea angajaților băncii, etc.). Procurarea valorilor mobiliare de stat va aduce venituri reale de la  o anumită sumă în sus (care va acoperi costurile legate de deschiderea conturilor. Din rentabilitatea voastră finală se va scădea comisionul băncii (procent) și diferite plăți pentru deschiderea și întreținea contului. Dacă rentabilitatea finală e mai mare ca în cazul depozitului bancar (unde tot pot fi costuri ascunse, apropo), urmează să investiți.

3. Alegeți termenul pe care doriți să faceți investiția. Marele avantaj a vms este că diferența de dobândă între 3 luni și 12 luni nu este chiar atât de mare: doar 2%. Așa că fără mari pierderi puteți alege o perioadă scurtă sau foarte scurtă de timp pe care investiți banii. În același timp, spre deosebire de depozitele bancare, vms au piață secundară - pot fi revândute până la scadență. Deși la noi nu există o bursă unde ele ar putea fi vândute, băncile dealeri primari sunt obligată să anunțe la cererea clienților prețuri de vânzare și de cumpărare pentru vms aflate în circulație. Adica, puteți oricând merge la un dealer primar să solicitați să vă răscumpere valorile mobiliare de stat pe care le dețineți, și el va fi obligat să o facă (de regulă, aceasta se face la prețul calculat din dobânda care există la moment pe piață). Așa că vă puteți simți destul de comfortabil procurând și vms cu termen de un an, vă veți putea recupera banii destul de ușor chiar și până la scadență.

4. Mergeți la bancă cu banii în mână și faceți toate procedurile necesare pentru procurarea valorilor mobiliare de stat. Pe lângă deschiderea conturilor și semnarea contractului de brokeraj, va trebui să completați și o cerere de procurare a vms. Cererile pot fi competitive și necompetitive. În cererea competitivă se indică prețul la care doriți să procurați vms (dar ea poate să nu fie executată dacă vreți să cumpărați prea ieftin), în cererea necompetitivă nu se indică nici un preț și ea se execută la prețul mediu format în ziua respectivă la licitație. Pentru început, cererile necompetitive sunt exact aceea de ce avem nevoie. Valorile mobiliare de stat au o valoare nominală de 100 de lei, și, după cum am spus, se plasează la un preț mai mic.

5. Așteptăm să aibă loc licitația. Ele se petrec săptămânal, în fiecare marți. După licitație, în 3 zile banca vă va elibera o dare de seamă privind tranzacția efectuată în baza cererii voastre. De asemenea, puteți cere un extras din registrul deținătorilor valorilor mobiliare de stat, care să confirme că ele sunt scrise pe numele vostru (deși el are doar o valoare informativă). Restul banilor care i-ați transferat băncii și nu au fost utilizați la procurare, vor fi restituiți pe contul Dvs curent.

6. La scadență, valoarea nominală a vms va fi transferată pe contul curent deschis în bancă. Suma primită va fi mai mare decât suma depusă inițial exact cu valoarea dobânzii (aveți grijă, dobânda e o mărime anuală, dacă investiți pe 3 luni, împărțiți valoarea dobânzii la 4, să aflați câți bani veți câștiga).

7. Repetați de câte ori vă este convenabil.


Câteva surse de informații privind acest domeniu:
Informația generală privind piața VMS (inclusiv lista dealerilor primari)
Informația privind rezultatele ultimei licitații (ultima licitație se vede fără înregistrare)


Puțin referitor la aceea ce se întâmplă cu banii noștri, dacă îi plasăm în vms. Optimistic vorbind, ei vor merge la achitarea salariilor pentru bugetari și la reparația drumurilor. Plus, dacă noi toți vom începe să procurăm vms, dobânda lor cu timpul se va diminua (aceea ce este bine pentru cheltuielile bugetare și pentru economie în ansamblu). Pe de altă parte, banii nu vor ajunge la bănci și, teoretic, băncile nu îi vor mai putea da sub formă de credite companiilor și întreprinderilor (deși acum băncilor le este mai convenabil să procure din banii noștri tot vms, e mai sigur, rapid și nu au bătaie de cap cu analiza și recuperarea creditelor). Și, desigur, procurarea vms este mica noastră cărămidă pusă la creșterea datoriei publice, pe care nimeni nu știe cum de micșorat și ce vor face cu ea nepoții noștri. Dar la aceasta Scarlett se va gândi mâine.

Nu uitați - orice investiție e un risc, unica armă contra riscului este informația. Studiați singuri, cercetați, analizați. Mult succes tuturor. 

10 comentarii:

  1. EVM deja presteaza consultanta gratuita? :)

    Tu crezi ca aceasta discrepanta dintre depozite si vms va mai dura? Da peste cap tot ce am invatat eu vreodata despre risc..



    Extraordinar articol..termeni complicati explicati atit de simplu - studentii tai sunt mari norocosi.

    Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. you forgot to discount the risk! BTW, VMS nu-i unica posibila investitie in MD, slava domnului nu suntem in Uniunea Sovietica cu access doar la valuta nationala si niste rahaturi de hartii de valori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Not to invest - is a risk also. Deci - inafara de VMS ... ???

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, evident că discrepanța nu poate dura foarte mult. Depinde de aceea cât de eficienți vor fi investitorii, și de aceea dacă discrepanța e întâmplătoarea sau intenționată (poate fi și așa).

    Quant, articolul se adresează în primul rând persoanelor care dețin depozite bancare. În prezent avem 19,5 miliard lei depozite de la persoane fizice. Majoritatea nici nu știu că au alternativă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut!
    :)
    felicitari pentru articol! really ejoyable!!

    totusi... cum ramane cu art.41 din Legea BNM?

    RăspundețiȘtergere
  6. Este un articol foarte bun!
    Doresc să subliniez:
    Dealeri primari sunt obligaţi să anunțe la cererea clienților prețuri de vânzare și de cumpărare pentru VMS aflate în circulație, dar dealerii nu sunt obligaţi să le răscumpere, dar de obicei dealerii ţin la clienţii săi şi le răscumpără.
    Nu este nevoie clientul să ceară "extras din registrul deținătorilor valorilor mobiliare de stat" deoarice, dealerul ii elibereaza obligatoriu certificatul de confirmare a soldului VMS.

    Într-o trantacţie cu VMS clientul primeşte următoarele documente:
    Până la procurare:
    1. Contractul cu privire la atragerea mijloacelor băneşti pentru procurarea VMS în formă de înscriere în conturi.
    2. Ordinul de încăsare a numerarului.
    3.Cerere de participare la licitaţia de procurare a VMS.
    4. Aviz de înregistrare a cererii.
    După procurare:
    1. Aviz de procurare a VMS.
    2.Certificat de confirmare a soldului VMS.
    La scădenţă:
    1.Ordinul de eliberare a numerarului

    La moment piaţa e în scădere de la 0,09 pp până la 0,14 pp săptămânal. Dacă continuă aşa, atunci VMS-urile vor ajunge la nivelul depozitelor.
    Pe viitor un avantaj pentru VMS este că pentru profitul de la depozite se pregăteşte impozit pe venit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vorbind de risc-ul la obligațiunile de stat. Ștergerea a 50% din datoriile Greciei s-ar încadra la exemplu de risc cu obligațiuni de stat, nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dionisie, anunțarea prețului de vânzare și cumpărare pentru VMS și este asumarea obligației de a executa cererile primite în condițiile anunțate. Asta corespunde noțiunii de dealer - creator de piață (market-maker), participant al pieței care asigură lichiditatea acesteia. Pe toate piețele normale există dealeri care 1. formează coridorul de prețuri, anunțănd prețuri de cumpărare și vânzare (ask, bid) și 2. permit tuturor persoanelor care doresc să facă tranzacții, să le execute la prețurile anunțate.

    Plus, anunțarea prețului la cererea clienților reprezintă, conform codului civil, o ofertă, care este suficientă pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare (procedura: clientul vine la bancă și cere anunțarea prețului de cumpărare, banca anunță prețul, clientul îl acceptă, punct).

    Și ultima - înțeleg de ce conducerea băncii tale preferă să înțeleagă că nu este obligată să răscumpere nimic. Din fericire, majoritatea băncilor cu care am lucrat la vms respectă fără probleme această prevedere a legii și își asumă această obligație. E bine că avem de unde alege. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru Simplu: pentru orice articol 41 din Legea cu privire la Banca Națională, se găsește și un articol 42, care dezleagă mâinile.

    Către Anonim: da, s-ar încadra. Cu câteva articole mai devreme de acesta am scris despre defolturi. Dar cred că în viitorul apropiat nu avem de unde avea așa probleme.

    RăspundețiȘtergere