facebook

luni, 2 ianuarie 2012

Intrebarea anului 2011


Ca de obicei, la finele anului, în Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale se organizează un concurs pentru alegerea celor mai bune întrebări. Și ca de obicei, mi-i greu să aleg între mai multe întrebări. Vouă care vă plac cel mai mult?

Am ascuns răspunsurile și comentariile, să puteți juca și voi întrebările. Ca să vedeți răspunsul și comentariul, selectați cu cursorul după cuvântul răspuns sau comentariu.



1. Mergând la un eveniment, autorul acestei întrebari se plângea ca este foarte obosit. Nu-i nimic, a spus el, voi dormi noptile. Aceasta remarca a stârnit râsul însoțitoarei sale. La ce eveniment ei mergeau?
Raspuns: joc de mafia
Comentariu: autorul intenționa să doarmă nopțile din joc.



2. Atenție, dialog între doi gardieni din romanul lui Terry Pratchett „Men at Arms”:
„- Pentru început vom merge la Ghilda clounilor și bufonilor pentru a afla, pentru ce fratele Bino a furat arma.
- Asta el a furat arma?
- Da, mie aceasta îmi pare posibil.
- Păi el a murit până a fi furată arma, a exclamat Colon.
- Da, încuvință Carrot. Eu știu aceasta.
- Așa chestii, a spus îngândurat Colon, eu le numesc ...”
Continuați cu un cuvânt citatul.
Răspuns: Alibi
Sursa: Terry Pratchett, Men at Arms



3. Niște studii recente a embrioanelor acestora arată că ele nu sunt X cu zeduri igrece, ci Y, cu zeduri ixe. Scrieți ZX, în engleză sau română.
Răspuns: White stripes, Dungi albe
Comentariu: X alb, Y - negru, Z - dungă. Animalele sunt zebrele.



4. Orașul norvegian Longyearbyen, aflat pe arhipelagul Svalbard, este interesant prin mai multe lucruri. Astfel, acesta e cea mai nordică așezare omenească cu populația de peste 1000 de oameni. Aici studenții universității locale în prima zi de studii învață doar să împuște, pentru a se putea proteja de urșii polari, care sunt foarte mulți pe arhipelag.
În oraș a fost aprobată o lege, care interzice de a face asta pe teritoriul lui. Dacă totuși cineva o face, el imediat este transportat în Norvegia continentală. Dar ce am înlocuit prin „a face asta”?
Răspuns: a muri
Comentariu: din cauza înghețului veșnic, nu este bine de făcut înmormântări în jurul orașului. De aceea persoanele grav bolnave sau care au nimerit în accidente grave sunt imediat transportate pe continent, la fel ca și persoanele decedate.
Sursa: http://ru.wikipedia.org/wiki/Лонгйир




5. La mijlocul anilor 90 al secolului trecut, la atelierul literar condus de Boris Strugațkii o serie de autori au început să scrie într-un stil nou, numit de ei „turborealism”. Printre acești scriitori îi menționăm pe Andrei Lazarciuk, Andrei Stolearov, Victor Pelevin și alții. De obicei, lucrările lor sunt destul de avangardiste, dar în același timp, manierate și elitiste. Denumirea acestui curent literar a fost în vogă câțiva ani, până când fantastul-umorits rus Lukin nu a transformat denumirea curentului prin prefixare, după care ea practic a încetat să se mai utilizeze. Scrieți prefixul utilizat de Lukin.
Răspuns: mas
Sursa: experiența personală



6. Sloganul publicitar al fabricii de bere Utica Club constă din două propoziții. Prima este: „Noi bem tot cât putem”. Scrieți a doua propoziție a sloganului.
Răspuns: Restul noi vindem
Sursa: http://www.adslogans.co.uk/site/pages/gallery/we-drink-all-we-can.-the-rest-we-sell.8459.php
Autor Natan Garștea



7. În una din povestirile SF ale lui Klarke se povestește despre expediția trimisă de către pământeni să studieze sistemul unei stele care cândva explodase ca o supernovă. Expediția descoperă în jurul stelei rămășițele pârjolite ale unei planete, iar pe ea - urmele unei civilizații foarte avansate și foarte frumoase. Reprezentanții civilizației respective știau din timp că soarele lor se va transforma în supernovă, și au ascuns în adâncul planetei o scriptă cu mostre a culturii și tehnologiilor lor special pentru civilizațiile care vor descoperi ulterior planeta. Astfel, ei au făcut omenirea, într-un fel, moștenitorii săi spirituali.
Capelanul expediției, însă, a fost răvășit de un simplu calcul, pe care el l-a făcut, după care a exclamat: Doamne, chiar nu puteai să ne transmiți altfel acest mesaj?
La ce mesaj se referea capelanul?
Răspuns: S-a născut Cristos.
Criterii de acceptare: după sens, cu referire la nașterea lui Cristos și steaua de la Betleem.
Comentariu: Calculul făcut de capelan demonstra că lumina supernovei e fost vizibilă pe Pământ în anul 1 era noastră.
Sursa: Arthur Klarke, „Steaua”



8. Atenție, cutia neagră
Inițial ele se numeau „Oul roșu”, ceea ce este perfect explicabil - ele au o formă sferică sau cilindrică, și culoare portocalie. Oricum, denumirea lor care se întâlnește cel mai des este alta. Numiți-o.
Răspuns: cutia neagră
Sursa: http://ru.wikipedia.org/wiki/Бортовой_самописец, http://en.wikipedia.org/wiki/Flight_recorder



9. Vedeți imaginea


Filmul Matrix conține multe aluzii la cartea „Alisa în țara minunilor”. Dar unele dintre ele pot fi depistate doar în scenariu. Iată de exemplu un fragment al scenariului filmului:
Când Morpheus i-a oferit lui Neo pastila albastră și pastila roșie, care urmau fie să-l întoarcă în lumea obișnuită lui, fie să-l facă să vadă realitatea, el i-a spus: „Dacă o vei alege pe acea roșie, vei rămâne în țara minunilor, și eu îți voi arăta cât de adâncă e această vizuină de iepure...”
Mai departe în scenariu scrie că atunci când Neo a ales pastila roșie, s-a întâmplat aceasta. Ce anume?
Răspuns: pe fața lui Morphius a apărut zâmbetul motanului de Cheshir
Sursa: http://lib.ru/INOFANT/WANCHOWSKI/matrica.txt
Autor Natan Garștea



10. Vedeți imaginea

Pe fiecare din aceste inimi din publicitate a fost ascuns câte un cuvânt. Reproduceți-le.
Răspuns: alb, negru, galben
Autor Natan Garștea



11. Istoria aceasta există atât în versiunea pentru fete, cât și în acea pentru băieți. Inițial istoria tristă ne era povestită de o biată fată, care era, probabil, o prostituată, iar iubitul ei juca cărți și cheltuia toți banii pe joc și băutură. Versiunea mai nouă, care ne este cunoscută mai bine, este povestită de un băiat, iar rolul jucătorului bețiv îl are tatăl său.
Alan Price susținea că istoria a fost adusă în SUA de către emigranții englezi, referindu-se inițial la un local din Soho sau Halifax de prin secolul XVI, fiind apoi adaptat la realitatea americană. Prima mențiune oficială a ei datează din 1933.
Dar cum ea se numește?
Răspuns: Casa soarelui răsare.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/The_House_of_the_Rising_Sun



12. Studiind în București „Istoria Românilor”, jucătorul de „Ce? Unde? Când?” Alexei Tokari a exclamat întru-un anumit moment, referindu-se la o carte: „El nu putea spune așa ceva, fiindcă Acesta nu mai exista de câțiva ani.” Și într-adevăr, acțiunea renumitei cărți în rusă are loc la începutul anilor 30 ai secolului XX, pe când Acesta a fost desființat în 1918. Dar care este afirmația la care făcea referință Alexei Tokari?
Răspuns: Eu am să mă plâng la Sfatul țării.
În original: „Я на вас буду жаловаться в Сфатул-Церий”
Comentariu: La sfârșitul cărții lui Ilia Ilf și Evghenii Petrov „Vițelul de aur” eroul principal, Ostap Bender, este prădat de grănicerii români și îi amenință că se va plânge la Sfatul Țării.


13. Vedeți imaginea

Aveți în fața voastră ceea ce ar putea fi numit „titirez decizional”. Rotindu-l, putem primi sfaturi de genul „Da”, „Nu”, „Mergi înainte”, „Ia o vacanță”, etc. Oricum, pe lângă funcția de a ajuta la decizii, el mai are una. Numiți-o.
Răspuns: Este o monedă


14. Vedeți fragmentul video



Cred că toți cunoașteți cântecul interpretat de australienii Nick Cave și Kylie Minogue „Where the wild roses grow”, despre dragostea eroului și a eroinei, care se termină tragic, personajul lui Cave ucigând-o pe eroină.
Tot clipul video al acestui cântec este înțesat de simboluri sinistre și morbide, care sugerează moartea și distrugerea. Astfel, în clip de câteva ori apare un șarpe, de asemenea putem vedea și un chilopod (centiped) de dimensiuni mari. Dar, într-un alt fragment, în clip mai apare un animal, care de asemenea vrea, probabil, să sugereze distrugerea, deși nouă, europenilor, aceasta ne poate părea ciudat.
Ce ființă mai apare în clip?
Răspuns: un iepure.

Comentariu: În 1859 un fermier bogat a adus în Australia 24 iepuri, fiindcă îi era dor de vânătoarea de iepuri. Neavând dușmani naturali, peste doi ani se apreciază că ei erau deja două milioane. Iepurii au adus un prejudiciu enorm ecologiei și economiei Australiei, transformând unele zone în deșert și distrugând masiv plantațiile agricole. Aceasta este una dintre cele mai mari catastrofe ecologice, provocate vreo dată de oameni.


15. Primul s-a adresat Lor într-o formă oarecum generalizată. El l-a menționat pe al Doilea, spunând:
„La răsăritu-i falnic se-nchină-al meu apus.”

Iar adresarea către Ei a fost următoarea:
„Cantați, dacă se poate, fiți buni și nu mai rageți!”

Al Doilea tot s-a adresat Lor, într-o formă mai personală, cu patru ani mai devreme. Dar cum anume suna partea cu adresarea propriu-zisă?
Răspuns:
„Critici voi, cu flori deșerte,
Care roade n-ați adus -
E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai de spus.”
Comentariu: Primul este Vasile Alecsandri. Când criticii au început să vorbească despre aceea că Eminescu l-a întrecut ca poet, el a scris în 1888 poezia „Unor critici”, în care, printre altele, erau și următoarele versuri:
„E unul care cântă mai dulce decât mine?
Cu-atât mai bine țării, și lui cu-atât mai bine.
Apuce înainte s-ajungă cât de sus.
La răsăritu-i falnic se-nchină-al meu apus.
Iar voi, care asupra-mi săgeți tocite trageți,
Cântați, dacă se poate, fiți buni și nu mai rageți!”
Cu patru ani mai devreme Eminescu a scris poezia Criticilor mei.



Imaginea la răspunsul de la întrebarea nr. 10.


Imaginea la răspunsul de la întrebarea nr. 13.




Vă rog să scrieți în comentariile la articol care întrebări v-au plăcut mai mult.


4 comentarii: