facebook

marți, 19 februarie 2013

Intrebare pentru cetateni

Ultimele zile mă frământă o întrebare.

Să presupunem că eu, un cetățean obișnuit, constat că ramurile puterii de stat au devenit disfuncționale. Nu-și mai îndeplinesc funcțiile și chiar devin periculoase pentru țară. Nu una sau alta din ramurile puterii de stat, ci toate deja lucrează în interesul unor persoane concrete și nu a țării. Și prin țară nu mă am în vedere pe mine, cetățean și alegător, ci anume interesele strategice, declarate ale statului, care au fost asumate de guvernanți.

Nu voi folosi termenul de uzurpare a puterii, fiindcă voi fi învinuit de aceea că folosesc termenul de uzurpare a puterii.

Păi iată, întrebarea mea este următoarea: ce pot face eu, ca cetățean, în acest caz? Ce ar fi corect să fac eu, ca cetățean?

Să aștept următoarele alegeri nu pot. E prea mult timp, până atunci se vor strica prea multe lucruri.

Să chem la schimbarea violentă a puterii nu pot fiindcă voi fi acuzat de chemare la schimbarea violentă a puterii.

Dar ce pot? Să fac demonstrații și manifestări în stradă? Dacă sunt pașnice, nu au nici un efect, dacă nu sunt pașnice și se soldează cu un nou nouă aprilie, venim prea aproape de schimbarea violentă a puterii de stat.

M-am mai uitat o dată prin Constituția noastră. Însă ea nu prevede așa situații. Speram că poate acolo sunt careva referințe la Marea Adunare Națională, care ar fi un organ suprem de conducere a țării... dar nu sunt.

Spun despre Marea Adunare Națională fiindcă în memoria mea anume acest for... cât de neformal și autoproclamat ar fi el, a reușit de două ori să schimbe situația în țară, o dată chiar contra voinței clasei politice de atunci. Mă refer la declararea independenței și, mai vechi, la aprobarea trecerii la grafia latină, care cred că nu era votată dacă în piața Biruinței, cum era numită ea atunci, nu era prezentă această mulțime amenințătoare din poză.



Dar, desigur, în Constituție nu este nici o mențiune despre Marea Adunare Națională. Fiindcă după orice schimbare de putere, acei care au venit la putere vor încerca să se asigure că pe viitor schimbări de putere nu vor mai fi.

Așa că întrebarea mea rămâne în vigoare: ce putem face noi, cetățenii obișnuiți, când vedem că ramurile puterii nu mai funcționează. Nu voi spune că își bagă piciorul în interesele țării, fiindcă voi fi învinuit de aceea că afirm că își bagă piciorul în interesele țării.

Sunt careva idei? Rog seriozitate.

14 comentarii:

  1. Cîţi ar vrea să ştie răspunsul la această întrebare. Ce mă bucură e că nu ai inclus varianta cu emigrarea. Poate totuşi se găseşte un răspuns, dacă mai rămîne cineva pe aici să-l caute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa plecam de aici cat ne mai lasa astia de la conducere, ca sa nu ne inchida intr-o zi granitele speriindu-se ca nu va avea cine munci pt ei... Altii chiar daca vor veni se vor purta la fel... Sau sa aducem niste nemti (nu obligatoriu politicieni) care sa ne conduca ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Din antichitate la noi era convocat Sfatul Tzarii, la care participau mai-marii satelor si boerimea de la orase.
    Nu e un proces haotic ci e un proces social bine organizat care actioneaza in raport cu moralitatea actuala din societate.
    Ca explicatie, in fiecare localitatea erau persoane a caror pozitie era preluata de majoritatea comunitatii, ei erau portavoce a intregii comune. In cazul cand actionau intentionat cotra intereselor comunei, aveau de infruntat direct furia localnicilor.
    Aceasta Practica a fost un pic denaturata dar s-a pastrat de facto la nivel local, fiind legalizata prin Administratia Publica Locala (Consilierii + primarul).
    La nivel de Autoritate Administrativ Teritoriala(sat,comuna,orash,municipiu) consilierii au o putere decizionala foarte mare si autonomie la fel de mare.

    Daca inteleg corect ceea ce intrebi tu are doar un raspuns.

    Este necesar o IDEE generala care nu ar avea culoare politica sau nationala, atat de puternica incat sa fie sustinuta de majoritatea Autoritatilor Administrativ Teritoriala prin inaintarea petitiilor catre parlament(organul care poate da vot de neincredere guvernului), in paralel de organizat desfasurarea "intrunirilor simultane" a tuturor Autotitatilor Administrativ Teritoriale plus sustinatori, si altii.

    Pentru ca aceasta intrunire sa fie pe deplin considerata ca Marea Adunare Nationala este necesara prezenta a cel putin 100000 de cetateni ai Republicii Moldova cu drept de vot(numar necesar de semnaturi unice pentru a initia referendum).

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo vad ca IDEI tu ai citind posturile anterioare de pe blog, a mai ramas o nimica toata o scantee.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate pina la alegeri nu multe lucruri pot fi schimbate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. alegerile nu prea pot schimba situatia atita timp cind institutiile de stat sunt controlate de astia. nu sunt sigur ca vor fi libere si corecte. sa procedam ca Gandhi, tot nu putem, avem o alta mentalitate.

    RăspundețiȘtergere
  8. schimbarea reala nu poate avea loc, atat timp, cat o mare parte din populatie e formata din oameni inculti, educati fie in perioada sovietica, fie in perioada cand s-a furat, s-a impuscat etc. din anii 90.

    solutia - formarea unui partid al oamenilor neimplicati in contrabanda, trafic de fiinte umane, trecut comunist, afaceri dubioase, etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un partid.Un nou partid pentru cei care sunt impotriva actualei şi fostei guvernări.Un partid din popor cu limită de vârstă cu test de IQ, cu un LIDER din popor ,bun orator,carismatic ,dur şi corect. Un partid care nu se ascunde după o mască...democratică...americanizată...europenizată. Un partid cu un plan real care va lupta cu FĂRĂDELEGEA,CORUPTIA ŞI SĂRĂCIA.VA LUPTA DUR! VA TRAGE LA RĂSPUNDERE CU DETENTII PE VIAŢĂ! Iar înscrierea în acest partid sa se facă în fiecare oraş şi sat în urma unei propagande de decapitare a actualilor şi arestrea imediată a foştilor!!! Pentru viitorul copiilor noştri! Pentru urmaşii naţiunii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru a schimba această situaţie trebuie să fie făcute următoarele:
    1. Mandatul unui deputat este de 3 ani nu de 4. Alegerile parlamentare nu sunt generale ci sunt parţiale ca în SUA. După algoritm se schimbă 50% din parlament o dată la 1,5 ani.

    Implementând acest sistem vom obţine un control mai aspru asupra deputaţilor din Parlament. Parlamentarii care nu sunt „utili” societăţii vor fi schimbaţi mai repede.

    2. Instituirea unui mecanism uninominal de alegere a deputatului. Se votează PERSOANA nu lista întocmită în beciul Şefului…
    Implementând această propunere vom obţine un contact direct dintre Cetăţean – Deputat. Deputaţii vor avea birouri p/u Cet. deschise în colegiile sale. Trebuie să fie făcut sistemul/votul de neîncredere faţă de deputat. În cazul listei acest procedeu este imposibil de implicat.
    3. Toate deciziile adoptate de către Guvern/Parlament să fie automat trecute printr-un filtru de tipul Consiliului Constituţional francez. Nu ca în prezent Curtea Constituţională examinează o adresare câte 6 -12 luni şi doar în cazul când cineva se adresează la înalta Curte. Un exemplu recent http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/consiliul-constitutional-francez-a-invalidat-impozitul-de-75-pentru-bogati-288767.html

    4. Înainte de alegeri parlamentare (de ex. nu mai puţin de 90 zile înainte de scrutin) liderii partidelor politice să prezinte OBLIGATORIU lista viitorului Guvern, după modelul Marii Britanii.

    5. Obiectivele Guvernului şi a fiecărui Ministru să fie fixate oficial pe site-ul Guv. cu realizările/nerealizările la fiecare punct.

    Oleg

    RăspundețiȘtergere
  11. Greva japoneza - cei care sunt nemultumiti ar putea purta pe haina un simbol al revoltei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greva japoneza - cred ca ar fi primul pas si ushor de mediatizat in randul tinerilor si prin intermediul retelelor sociale.

      Ștergere
  12. nu prea inteleg politica,insa, cred ca pot pune o intrebare legata de legislativ, in cazul in care s-ar semna o petitie, de catre membrii unui reprezentativ alias Marea Adunare Nationala a Cetatenilor Republicii Moldova, in care cer redistribuirea puterii, in care republica moldova sa devina republica prezidentiala.
    PS. eu sincer nu pricep nimic, daca taceam filosof ramineam, dar imi permit sa nu o fac pentru ca nu-s filosof.

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca in rezultatul acestor vanzoleli intestine vom deraia, din nou, de la vectorul europian, atunci una din solutii ar fi sa baicotam urmatoarele alegeri, ca occidentul sa vada care este adevarata valoare a "clasei" noastre politice... Am trait o deosebita satisfactie ceva vreme in urma cand la Chisinau, de doua ori la rand, nu a fost ales primarul din cauza absenteismului !...Sa fim optimisti ! Apropo, fratii nostri la fel cauta aceleasi solutii, vezi : www.meritocratia.ro

    RăspundețiȘtergere