facebook

luni, 16 februarie 2015

Despre cursul leului și ce va urma

Ultimele zile foarte multă lume mă întreabă ce se întâmplă cu leul și ce va fi mai departe. Voi încerca să explic cât mai simplu (oricum, oleacă de efort va trebui să depuneți, îmi pare rău). Deci:

Leul cade nu doar sub influența unor cauze externe, cum încearcă să ne sugereze BNM. Cauzele externe acționau pe parcursul întregului an 2014, și, deși au dus la deprecierea leului, ea era lentă, controlată și putea fi dirijată de către BNM. Astfel, pe data de 22 octombrie 2014 (când totul încă era frumos și pașnic), creșterea dolarului față de începutul anului constituia 11% (o nimica toată, comparativ cu Ukraina și Rusia), iar creșterea cursului euro față de începutul anului era de doar 3%.




Însă după aceasta a avut loc marea „afacere” la Banca de Economii și Banca Socială, când din bănci au fost adunate vreo 17 miliarde de lei, cumpărată pe această sumă valută, care a fost scoasă peste hotare (cam un miliard de euro). Această operațiune a constituit un șoc enorm pentru economia noastră. Încerc să explic de ce.




Anterior la noi în economie era o anumită cantitate de lei. Și era, în medie, o anumită cantitate de valută. Valuta permanent intra și ieșea din țară - (intra din exporturi, remitențe, asistența primită de la donatorii străini, iar ieșea, în special, la achitarea importurilor). Fluxul de valută și cantitatea care era în țară mai varia, evident, dar variațiile erau nesemnificative și lente.

Și brusc, o parte semnificativă din valuta pe care o aveam a fost scoasă din țară. Deși importurile au rămas cam la același nivel, cantitatea de valută la care pot avea acces importatorii este mult mai mică. Evident, după legea cererii și ofertei, dacă un bun (în cazul nostru, valuta) este puțin, prețul lui (cursul față de leu) crește. Cu aceeași cantitate de lei se încerca să se cumpere un bun care a devenit mult mai rar - valuta, de aceasta prețul în lei a valutei crește. În noua situație, prețul de echilibru al dolarului față de leu nu mai este de 14,5 lei pentru un dolar, ci mult-mult mai mare. Astfel, dacă de nu întreprins nimic, cursul leului va cădea la noul nivel de echilibru (altfel spus, importurile vor deveni așa de scumpe, încât noi vom fi nevoiți să consumăm mult mai puțin din import, ca urmare va începe să se importe mai puțin și va scădea presiunea asupra cursului).

Din 22 octombrie și până azi, în mai puțin de patru luni, cursul dolarului a crescut cu 30,3%, cursul euro - cu 16,6%. Acesta încă nu e sfârșitul.

Nu voi începe iarăși să spun acum cine era responsabil ca astfel de situații să nu se petreacă niciodată (Banca Națională) și nu voi spune acum cine este principalul responsabil  de aceea că totuși am nimerit într-o astfel de situație (Banca Națională). Haideți să vedem ce se poate face reieșind din situația existentă, și ce se va petrece.

Pentru a restabili echilibrul, se poate de mărit cantitatea de valută în circulație pe piață sau de micșorat cantitatea de lei, pentru a diminua presiunea asupra cursului. BNM a făcut următoarele:

- A intervenit pe piață, vânzând valută din rezervele sale. Oricum, pentru a acoperi o gaură de un miliard de euro, ar fi nevoie de un alt miliard de euro (cum și spunea Drăguțanu la o conferință de presă). Astfel, în câteva săptămâni au fost cheltuite peste un sfert din rezervele valutare ale țării, după aceasta BNM și-a dat seama că asta nu ajută, și s-a oprit.

- A mărit rata de refinanțare. Aceasta va duce la creșterea ratelor dobânzilor la credite și depozite, ceea ce va duce la diminuarea volumului creditelor acordate și (teoretic) va face să se adune mai mulți bani la depozite. Astfel, în circulație vor rămâne mai puține lichidități în lei, și se va diminua presiunea de cumpărare a valutei.

- A mărit rezervele obligatorii ale băncilor (în două trepte, una în februarie, alta va intra în vigoare în martie). Astfel, băncile vor fi obligate să rețină mai mulți bani în conturile lor, ceea ce iarăși va diminua volumul leilor aflați în circulație și va scădea presiunea asupra cursului.


Asta e cam tot ce poate face BNM în situația în care am nimerit. Măsurile de diminuare a volumului lichidităților de pe piață nu au efect imediat și se vor resimți peste un timp (2-3 luni). Până atunci dezechilibrul se va menține (leul va continua să cadă). Despre aceea cu cât, este greu de apreciat, sunt mulți factori care vor influența aceasta, însă, optimist vorbind, ne așteaptă o criză mai rea ca în 2008, și poate că și mai rea ca în 1998. Despre varianta pesimistă nici nu voi povesti aici. Doar după ce cursul leului se va stabiliza, se va putea relaxa regimul monetar (diminua dobânzile și micșora rezervele băncilor), și doar după aceasta vor apărea condiții pentru ca economia să-și revină.

De ce criză și cum ea se va manifesta, pe puncte:

- Cea mai directă urmare, scumpirea importurilor. Asta înseamnă nu doar mașini de import și haine din buticurile de lux. Asta înseamnă energie electrică și gaz mai scumpe. Asta înseamnă medicamente mai scumpe. Electrocasnice, produse alimentare de import, tot mai scump. Asta înseamnă transmiterea în lanț a scumpirilor prin intermediul materiei prime de import și la producția autohtonă.

- Scumpirea tuturor plăților, legate de cursurile valutare. Aceasta se referă în primul rând la creditele exprimate în valută și la chirii.

- Ca urmare a măsurilor de sterilizare a masei monetare, în curând va începe să se resimtă insuficiența resurselor bănești, în primul rând pentru companii. Băncile vor da mai puține credite, și creditele vor fi cu mult mai scumpe. Majoritatea contractelor de împrumut presupun modificarea ratei dobânzii dacă se schimbă rata de refinanțare - creditele deja acordate vor deveni mai scumpe. Companiile cu grad mediu și mare de îndatorare vor nimeri într-o situație financiară foarte dificilă, multe vor ajunge în stare de insolvabilitate.

- Ca urmare a factorilor menționați mai sus, activitatea economică se va congestiona sau chiar va intra în recesiune. Blocajele financiare se vor transmite în lanț, până vor ajunge la salariați (disponibilizări, salarii mai mici sau diminuarea puterii de cumpărare a salariilor) și, ca urmare, la diminuarea consumului. Cetățenii vor deveni mult mai precauți în cheltuieli, din cauza așteptărilor sumbre. 

- Cele mai negre zile îi așteaptă pe importatorii de mărfuri sau servicii (mulți deja lucrează în pierderi, dar încă nu și-au dat seama să-și schimbe modelul de afaceri) și pe comercianți (magazine, rețele de magazine, magazine on-line). 


Dar să nu zic doar despre părțile rele. Sunt și unele avantaje:
- Exportatorii primesc deja mai mulți lei, dacă exportă peste hotare la același preț în valută. Ținând cont de aceea că creșterile de prețuri pe piața locală întârzie față de creșterea cursului, profitabilitatea lor mai mare va persista un timp.
- Persoanele care primesc remitențe de peste hotare vor avea la dispoziție sume mai mari în lei. Iarăși, peste un timp creșterea prețurilor va ajunge din urmă creșterea cursului și acest efect se va diminua.

Cam asta e situația. Strângeți-vă centurile, revizuiți-vă planurile referitoare la vacanța de vară, și ne vedem, sper că întregi, de partea cealaltă a tunelului.

Mulțumim, Banca Națională. Good job.

64 de comentarii:

  1. Mulțumesc pentru informații utile.

    1. Ziceți că efectele măsurilor luate de BNM vor începe să aibă efect abia peste 2-3 luni. Estimativ, evident. Observ, de asemenea, că rata de creștere a dolarului, de exemplu, doar în ultima lună (22 ianuarie-17 februarie) a fost de 13.4%. Din care tocmai 6.8% în ultima săptămână (9 februarie-17 februarie). Putem prognoza că viteza creșterii dolarului va fi continua să se intensifice? Dacă da, căt timp credeți că poate dura această febră (intensificare) a creșterii cursului?

    2. Și vorbind despre apogeul creșterii și partea cealaltă a tunelului. După ce cursul dolarului își va atinge cota maximă, acesta se va menține, nu va mai descrește, corect?

    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    RăspundețiȘtergere
  2. O concretizare:
    1. Bancile au stabilit curs de vinzare a dolarului de 26 si euro 28 lei pentru a nu vinde. Oricum lumea e gata sa cumpere si la asa curs.
    2. De citeva zile piata valutara e paralizata, bancile nu satisfac cererile de valuta a pers. Jur. Iar casele de schimb valutar nu vind valuta. Lumea nu-si poate achita creditele si incearca prin tranzactii pe carduri bancare sa cumpere valuta.
    3. Tot lumea din afaceri spune ca ia amploare piata neagra a valutei, aniii 90 revin baieti. Au aparut asa numitii speculanti care vind si cumpara la greu valuta. Sunt recomandati tot de afaceristi.
    4. Lichiditatile disponibile pe piata la moment in lei, sunt disponibile doar pentru 4 maxim 5 banci. Bemul l, Bsoc si Unib au primit credite in lei, la ei totul e bine, la vre-o 2 banci e relativ bine, in rest Bancile se confruta cu criza acuta de lichiditati in lei. Cred ca I martie se vor incepe probleme suplimentare pentru Banci. Pentru suplinirea rezervelor 4% in total, in cifre absolute puttin peste 1mld de lei.

    RăspundețiȘtergere
  3. destabilizarea financiala ar fi o pregatire perfecta pentru un razboi hibrit ca in Ukraina

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stiu depsre miliardul de EUR scos- o fi.., cu toate ca noi avem economie de piata deschisa, inclusiv pt piata valutara, astfel incat cererea e cerere si oferta e oferta.. pe de alta parte $$ s-a apreciat mult fata de majoritatea valutelor, i.e. USD/SEK/NOK... - min 30% in 7 luni, in mare parte din cauza ieftinirii petrolului si capitalurile eliberate din petrol au fugit in $$, astfel ca acesta s-a apreciat... cam asa cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Slab cu logica! Daca scad preturile la petrol, inseamna ca scade si cererea pentru valuta (produsele petroliere doar asa se importa). Astfel ca daca chiar si presupunem ca petrolistii tin preturile la retail, iar de extraprofituri cumpara valuta si o pun in Elvetia, atunci la sigur ca cererea suplimentara de valuta nu ar fi mai mare de acea scadere datorata scaderii preturilor la produsele petroliere. Recititi inca o data articolul! Este foarte corect scris! Problema in cazul dat nu e in petrolisti, dar in Plahotniuc, Filat, Shorr si Dragutanu!

      Ștergere
  5. Poate începem să cumpărăm doar produse autoctone, fiecare dacă ar face acest pas ar fi spre bine, eu cred că tot este o soluție pentru a stabiliza economia noastră un pic. Personal m-am deziz de ciocolatele korona și pot să spun că cele de la Bucuria sunt foarte gustoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, da sa cumparam portocale autohtone la copii, banane autohnone, cafea autohtona. Ce producem noi ca sa putem cumpara? Bucuria si Cricova? Din mesajul Dvs rezulta ca trebuie sa bem vin cu bomboane, ca altceva nu producem

      Ștergere
    2. Productia alimentara, e ft dezvoltata, incepind cu apa plata si terminind cu ciocolate, sucuri, legume, fructe etc (portocalele contin mai putina vitamina C decat catina (Облепиха), asa ca foc la ghete. Fructele de import, sunt majoritatea culese de verzi! Familia noastra, de ceva timp cumpara majoritatea alimentelor, autohtone, in caz ca nu este nimic, cumparam produse romanesti si ukrainesti, ca ne sunt vecini...produsele rusesti raman in magazin

      Ștergere
    3. A mai spus cineva ...spălați pelincuțe...

      Ștergere
    4. Da poate sa mai facem si altceva pentru a salva situatia?!!!!!!!

      Eu de un lucru m-am convins, orice nu ar face oamenii , ar plati impozite la timp si ar cere cecul de la vinzator, ar minca doar bomboane cu vin si ar spala pelincute nu putem acoperi lacomia si PORCISMUL guvernarii, trebuie inchisi vo 200-300 de animale de judecatori si politicieni si sa vezi cum se injumatateste cursul de schimb...

      Ștergere
    5. Cineva fură ca în codru, dar cineva caută cum sa-și schimbe acele cateva mii de lei păcătoase, primite ca salariu, iata și roada, care a fost semănată pe 7 aprilie 2009, și apoi 30 noiembrie 2014.... oamenii cinstiți, ace-i care ne vor duce în Europa... Corect ne duc în Europa, numai ca să spălăm poponețe de moșnegi bătrîni și de rînit mizeriile de care ei nu vor să se atingă. Как говориться: ПЕРВЫЙ УРОЖАЙ!

      Ștergere
    6. Aceasta soluție va avea minime consecințe asupra stabilizării cursului. Fiindcă chiar și producția autohtona este dependenta de import(combustibil, ambalaje etc). Alta întrebare ma preocupa este "Ce sa facem ca să nu sa se repete?". Dacă cei responsabili de aceasta situație nu vor fi pedepsiți, atunci sunt sigur ca v-om mai asista la asa ceva pe viitor.

      Ștergere
    7. Produs autohton pentru "dupa treaba mare" - stergerea locului moale cu degetul :), pentru ca nici macar asa productie nu avem de-a noastra - o importam din Ucraina, Turcia, etc.

      Ștergere
    8. Nici un produs nu poate fi considerat 100% autohton, fiindca in procesul de producere se utilizeaza energia straina, materia prima straina, credite straine si uneori si munca straina...
      Cam despre asta zicea domnul Potapenko in emisiunele canalelor rusesti cind acolo numai incepuse bazaconia asta, ascultatel din 2:58
      http://www.youtube.com/watch?v=5vo8Crm7RFU

      Ștergere
    9. Hirtie igienica au incercat niste baeti sa produca, si incepuse sa le mearga bine. Dar Oleshka, vazind ca iese ruble si baetii nu vor sa se deleaska, le-a dat fok la "teh". Care mai incearca sa faca ceva in tara asta, se gaseste un gospodar care sa-i puna bete'n roate

      Ștergere
    10. De aceea inca odata ar trebui toata lumea sa deshida bine ochii, viitorul Moldovei e numai in UE! Poate in cazul acesta cei ce sunt alesi de popor sa ne guverneze vor fi obligati sa dea socoteala in fata natiunii unde s-au dus banii si ce s-a realizat cu ajutorul diferitor fonduri sau ajutoare! In cazul in care nu sunt explicatii plauzibile: la puscarie! 5 ani, 10 ani, depinde de cat au sustras... Oare chiar nimeni nu ii poate trage la raspundere? Si raspuns pentru cineva care a sris mai sus ca in Europa trebuim numai pentru a strerge poponetul la mosnegi... Sa stiti ca o sa stergeti poponetul la mosnegi oriunde v-ati afla daca asta va doriti, sau daca numai asta stiti sa faceti!

      Ștergere
  6. "...din bănci au fost adunate vreo 17 miliarde de lei, cumpărată pe această sumă valută..."

    Întrebare p/u autor: În cât timp e posibil să convertești 17 mlrd de lei în valută?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna intrebare, ma alatur si eu intrebarii Dvs.

      Ștergere
    2. In doi timpi si trei miscari daca este dorinta si mai ales interes...

      Ștergere
    3. De obicei un volum monetar mare, dar 17 mld lei e volum mare, este acumulat treptat, in mediu cam 1 mld lei pe zi, luind in consideratie ca piata valutara lucreaza 5 zile pe saptamina, concluzia e ca tranzactia a avut loc in jur de o luna, dupa graficul prezentat pe bloc se vede ca pe parcursul lunii noiembrie 2014 a si avut loc acumularea si convertirea acestui volum enorm de bani.

      Ștergere
    4. cumparati mere si pere si prune ..struguri si altele...au aceleasi beneficii nutritive si is cu mult mai gustoase ca alea importate

      Ștergere
    5. 17 miliarde lei lei poti converti in valuta in cateva secunde! Este suficient sa fie un DEAL pe piata interbancara intre cineva care are 17 miliarde de lei cu bilet Chisinau-Geneva si cineva care are o anumita suma in valuta si e gata sa renunte la ea in favoarea leilor. Cam asa ceva s-a intamplat la noi (ei, bine, poate nu cu toata suma de 17 mlrd deodata), cand banii au fost furati din cele 3 banci, s-a format gaura in activele lor, Banca Nationala le crediteaza cu lei pentru a acoperi gaura, imediat Banca Nationala le vinde acestor banci valuta din rezerve, pentru ca bancile date aveau comenzi de valuta de la clientii care le-au jefuit.

      Ștergere
    6. Excelent raspuns! :) bravo!

      Apropo, daca inteleg corect, in M2 intra si creditele date de banci altor banci, adica vreo 7 din 43 miliarde de lei. Prin urmare, daca Banca Nationala a Moldovei a folosit (direct si indirect) 17 miliarde de lei pentru a acoperi gaura cauzata de hoti, reiese ca cursul leu-euro se va stabiliza atunci cand va avea loc o crestere a sa cu 17/(36-17) * 100 % = 90%.

      Nici macar de 2 ori! Oameni buni, stati linistiti, la 35 lei/euro sigur se stabilizeaza. E neplacut, dar nu e sfarsitul lumii. Vi s-a furat munca de o jumatate de an. Care e problema? E prima data cand sunteti furati? Nu. Mai munciti, de data asta cu mai multa atentie fata de hoti (oamenii lui Plahotniuc, Filat si Shor).

      In plus, prin mecanisme de reducere a lichiditatii pe piata (descrise foarte bine de Natan) se poate obtine o reducere de vreo 10% a nivelului de stabilizare a cursului, adica la vreo 32 lei/euro.

      Nu va faceti mari griji. Economic siguatia Moldovei nu s-a degradat. E doar o criza financiara. Peste 1-2 ani totul va reveni la situatia dinainte cu 1 singura corectie: 1 leu vechi = 2 lei noi. Vor creste si preturile (la inceput), si salariile si pensiile (mai tarziu).

      Ștergere
    7. Scuze, nu aici am vrut sa comentez, ci dupa Marina. Raspunsul Marinei mi-a placut foarte mult!

      Ștergere
    8. Numai ca BNM a aruncat deja in piata o parte din rezervele sale, asa ca nivelul de stabilizare va fi mai jos - chiar 22 lei pentru 1 euro

      Ștergere
  7. " Multă lume se întreabă ce se întâmplă cu leul și ce va fi mai departe." Dar cu Moldova ca va fi nu va intrebati? Chiar nu realizati ca intre cele doua entitati exista o stransa legatura? Va bagati picioarele in politica Moldovei si va asteptati ca leul sa zburde?

    RăspundețiȘtergere
  8. O singura remarca fără de care analiza îmi pare incompletă. Nu ați făcut referire la cîți LEI au fost tipăriți în ultimii ani fără a exista o transparență și acoperire, ceea ce după părerea mea constituie factorul principal în devalorizarea valutei naționale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne învăţăm să folosim statistica oficială:
      http://www.bnm.md/md/agregate_monetare

      Ștergere
    2. Excelent raspuns!

      Din greseala mea, am comentat mai sus (cu 5 comentarii mai sus).

      Ștergere
  9. Oricum ai nostri folosesc materie prima de import, daca nu toti, atunci majoritatea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu as cere ca guvernatorul sa raspunda penal si sa fie lipsit de pensia care i se cuvine pentru aceasta functie. Intr-o tara civilizata s-ar face puscarie pentru ce se intampla in sistemul bancar din RM.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa raspunda conducerea BNM si cei care i-au angajat si nu doar guvernatorul.

      Ștergere
    2. Intr-o tara normala s-ar face puscarie nu numai pentru situatia financiara si economica din tara dar si pentru tot restul murdariei si batjocora ce se petrece la momentul actual in tara., Incepind cu sistemul corupt si oligarhic si finalizind cu indemnizatii sociale, criminalitate etc.

      Ștergere
    3. Intr-o tara normala oamenii nu s-ar lasa calcati in picioare in halul asta... ce nu s-ar intampla la noi in tara, moldovanul inghite si tace, pleaca capul jos si se taraie mai departe (las-ca vom supravietui si noi cumva). Cand ne vom trezi, cand ne vom rascula ca sa ne expunem nemultumirile? Cred ca acum e momentul! Rascoala-te, protesteaza Moldova!!!

      Ștergere
    4. Guvernatorul asta este un individ care ideie n_are ce se intimpla si ce trebuie sa faca ca sa se stabilizeze situatia macar cit de putin. Un nespecialist in domeniu!! TALMACI inapoi!! Unul din cei mai destepti, cunoscuti si specialisti in domeniu DIN LUME!!

      Ștergere
  11. Sa ne spuna responsabilii de la BNM care e masa monetara in lei pusa in circulatie si cum e acoperita in valuta!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi ca ti-a raspuns Marina mai sus. Ti-a dat linkul:
      http://www.bnm.md/md/agregate_monetare
      Aceste date sunt publice.

      A doua ta intrebare este fara sens. Leii din circulatie nu se "acopera cu euro", ci reprezinta increderea oamenilor in functionarea economiei. Pune mana pe o carte de economie si citeste.

      Daca vrei sa ti se explice mai elementar, citeste inca o data articolul lui Natan. Este pe intelesul tuturor, nu se ascunde dupa conceptii tehnice necunoscute marelui public. BNM a marit cu 90%, adica aproape de 2 ori, cantitatea de "increderi in economie", adica lei. Dupa absorbtia socului, economia va functiona la fel de bine sau rau ca mai inainte, doar ca preturile (mai usor) si salariile si pensiile (mai greu, mai cu scartaiala) vor creste de 2 ori. Punct.

      De ce a facut Dragutanu asta? Pentru ca gaura cauzata de hoti sa nu ramana la deponentii celor 3 banci, ci sa se distribuie uniform la toata populatia. Cine i-a dat acest drept lui Dragutanu? Dumneata, atunci cand ai ales un parlament ce a facut o lege care sa permita lui Dragutanu acest lucru.

      Ștergere
    2. Sa fiu si mai explicit (poate prea direct, imi cer iertare anticipat): Legile votate de deputatul tau permit Bancii Nationale sa introduca in circulatie lei cand si cat le place. De vina esti tu, cand votezi, pentru ca nu ceri socoteala deputatului pe care il alegi, pentru ca alegi oameni ce nu pricep economie. Esti prost, votezi prost, traiesti prost. Suna dur, dar asa e legea naturii. Sigur, putem sa nu intelegem sau sa nu recunoastem gavitatia, dar marul tot o sa cada in cap, indiferent daca intelege sau nu capul de ce.

      Ștergere
  12. Pina un criminal nu a aruncat cele 17miliarde Lei in circulatie ilegala nu sa intimpla nimic!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Serios?! Povesti cu zmeul si toti cred! Nimic nu se va schimba pina nu vor fi pedepsiti toti vinovatii (ceea ce nu se va intimpla niciodata). Succese Moldova in continuare!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. dar cu 17 mlrd de lei tramsferai in valuta ce e? de unde si cum a aparut aceasta situatie? merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plahotniuc și Filat, prin intermediari de genul Shor, am luat de la 3 bănci credite. Prin alți intermediari au devenit proprietari ai acestor bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) și au anulat creditele date. Apoi l-au convins pe guvernatorul Băncii Naționale, că doar tot ei l-au pus acolo, să ”tipărească” (electronic) niște bani (lei) cu care să acopere gaura de la cele 3 bănci. Problema lor e că inițial nu au plănuit să fure atât de mult (1 milliard de euro), dar pofta a venit mâncând, mai ales pofta intermediarilor. Aproape toți din aceștia erau afaceriști ruși tolerați de Kremlin.

      Acum, la oamenii din Moldova erau 2 miliarde de euro. 1 miliard a fost schimbat în octombrie-noiembrie și s-a dus. Așadar, acum 1 euro valorează de 2 ori ca în septembrie. Încă nu a ajuns chiar la de 2 ori, dar acolo se duce, și acolo se va opri, nu va crește mai mult.

      Ștergere
    2. "am luat de la 3 bănci credite" - nu cumva esti unul din "Plahotniuc și Filat"? :)

      Ștergere
  15. Cine e ultimul la aeroport sa stinga lumina !!! :D economie ............

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că foarte curând ultimul va stinge lumina. :D

      Ștergere
    2. Cel mai probabil asa si va fi.. pacat ca cineva isi bate joc de tara.

      Ștergere
  16. Din comentariile de mai sus rezulta ca ne confruntam cu un dezechilibru macroeconomic major cind, in mod paradoxal, cererea de valuta nu poate fi satisfacuta, dar si moneda nationala nu poate incepe trendul de apreciere, desi lei sunt putini. Cerc vicios. Pentru a rupe cercul, ar fi nevoie de o injectie solida de valuta, insa valuta a fost deja injectata, dar nu in piata libera, ci in cele 3 banci si doar pentru a achita obligatiile lor fata de entitati straine...

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu sunt specialist in domeniu dar mii interesant, ca idee, aceasta depreciere nu poare duce la schimbarea valutei nationale?

    RăspundețiȘtergere
  18. si ce se-ntampla daca BNM decide sa cumpere o cantitate uriasa de valuta, astfel incat sa avem insuficienta moneda nationala, pana ajunge la 16-17 lei/euro. Ce efecte asupra economiei are sau daca putem asista la deflatie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un pic de logica: ca sa micsoreze cantitatea de lei din circulatie, BNM ar trebui sa vanda, nu sa cumpere valuta!

      BNM nu are 1 miliard de euro. El exista la oameni si trebuie strans de la fiecare cate o leaca. Ceea ce se intampla acum. Clar?

      Ștergere
    2. De la oameni?
      In mod normal acești bani trebuie întorși de la hoți!
      Cum?
      Prin anchete penale, se închid făptașii si părtașii, se blochează conturi, se confisca averi. Dar n-are cine sa o facă, poporul e prea slab si prost, iar UE se va implica doar cu anchete si păreri.
      Ar fi minunat sa fie altfel: poporul scrie scrisori si petiții "de dragoste", UE sprijină cu acțiuni.

      Ștergere
  19. Unica speranta e pe Europa, poate va dona un miliard de euro si se va acoperi gaura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Europenii pot fi pacaliti de Putin, dar e prea josnic penru ei sa-i pacaleasca Plahotniuc, Filat si Shor. Nu vor da niciun ban. Vor lucra moldovenii mai mult si vor acoperi gaura. Nu e prima si nici ultima data.

      Ștergere
  20. Porci! cineva acum se ride cit de prosti sunt moldovenii si ca nu intreprind nimic pentru diminuarea situatiei,stau si asteapta nustiu ce acolo...nimic nu se va schimba pina cind nu le va veni mintea la cap...tot cei de la guvernare si banditii au furat,dar au de patimit sarmanii oameni care abia se vad ajunsi la acel salariu ,care nu le permite sa-si achite comunalele nu si sa se mai gindeasca si la unele produse de pret... RUSINE ar trebui sa le fie celor de la guvernare nu sa steie si sa rida de incapacitatea omului de a se gindi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Explică asta celor care votează cu comuniștii, cu PD, sau celor care îl sustin pe Filat. Ei au furat oamenii, inclusiv oamenii care în continuare îi votează.

      Să vedem și partea pozitivă a șocului financiar: afacerile dubioase, nesănătoase vor da faliment, importatorii, mai ales lanturile de supermarketuri, a caror proprietari sunt afaceriști fosti hoți, vor avea de suferit. Exportatorii spre zona euro vor fi incurajati să exporte. Șocul va fi un lucru bun pentru economia Moldovei, deoarece va reorienta munca oamenilor din zona kupi-prodai cu Rusia în zona producției calitative care poate fi vandută pe piața europeană.

      La orice criză, adevăratul câștigător este cel care nu se teme sa-și răsuflece mâinicile și să înceapă a munci. Acum are ocazia să o ia înainte celor care îi pun piedici, care acum sunt confuzi. Sigur, va avea mai puțin decât va munci. Dar omul harnic nu se teme de muncă, chiar dacă numai jumătate din ea îi va rămâne lui. Hoții vor bea jumătatea luată, în schimb omul harnic va folosi cu cap partea sa din rodul muncii sale: o va investi în afacerea proprie sau în lucrurile personale, va educa copiii, nu va depune banii la băncile lui Plahotniuc, Voronin sau Filat.

      Ștergere
  21. Intr-o tara normala oamenii nu s-ar lasa calcati in picioare in halul asta... ce nu s-ar intampla la noi in tara, moldovanul inghite si tace, pleaca capul jos si se taraie mai departe (las-ca vom supravietui si noi cumva). Cand ne vom trezi, cand ne vom rascula ca sa ne expunem nemultumirile? Cred ca acum e momentul! Rascoala-te, protesteaza Moldova!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. imi este frica sa ma intorc in tara mea natala...rusine guvernantilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum să-ți fie frică, om bun? Tu ai furat sau ei au furat? Ție? Frică? De ce, că te-ar prinde cu arma la vamă? Nu veni cu arma. Gasești o săpăligă și aici. Pentru ceafa lor nu se merită cheltuit pe o armă. O sapă ruginită e destul. Încă nu au disparut săpile din Moldova.

      Ștergere
  23. Demisie imediata a guvernatorului BNM, pentru dezastrul provocat(actiune premeditata). Nu inteleg pentru ce primeste salariu, sa raspunda penal pentru situatia creata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Devină sunt în primul rând cei care au furat cele 3 bănci BEM, Unibank, Banca socială - Filaj și offȘor. Deci nu te mai lăsa manipulat de propaganda lor.

      Ștergere
  24. я просто оставлю это тут https://www.youtube.com/watch?v=7eUhbglp-qs

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu am incredere in Dragutanu. Mai exact, am mai multa incredere in Dragutanu si BNM decat majoritatea celor din politica moldoveneasca.
    Lasand la o parte trectul recent, realizarile lui ca guvernator, sa recunoastem, sunt remarcabile.
    Dar ceea ce indreapta balanta increderii mele spre Dragutanu este mai degraba actiunea BNM prin care a contractat o firma internationala sa investigheze cele intamplate si neintamplate in cazul BEM.

    In una din postarile tale pe fb, dumitale scrii ne zici tu, Natan, ca Dragutanu (anume, si nu BNM) se face responsabil pentru deprecierea leului.
    O afirmatie puternica, de-a dreptul, daca vine de la un expert in domeniu probabil merita toata atentia, mai ales ca vine cu "punct" la sfarsit.
    Cateva randuri mai jos ne explici si de ce: "fie nu a vrut, fie nu a avut capacitatea și competențele necesare" [sa intervina].
    Faptul ca BNM a intervenit, ne arata ca ei erau la curent cu miscarile monetare pe acolo. Acum, care erau optiunile pe termen scurt:
    (1) in functie de gravitatea situatiei, sa asigure banca cu lichiditati, sa instituie administratie speciala si sa sesizeze organele de ancheta;
    (2) sa sesizeze organele de ancheta si sa lase bancile sa dea faliment.

    Deci, in ambele cazuri, BNM trebuia sa sesizeze organele de ancheta. Convingerea mea e ca daca Dragutanu nu facea acest lucru sarbatorea Craciunul la intr-un oficiu mai racoros. Asta daca desigur nu era in cardasie cu cei care au pus la cale intreaga schema. Dar, vedeti, aici intervine semnul de intrebare: de ce atunci ar contracta ei un Kroll si nu un E&Y sau un Pwc pe unde PD-ul are prieteni {scuze de rigoare persoanelor cintite care lucreaza acolo}.

    BNM a ales sa intervina, si nu imi e clar ce anume ii imputi tu lui Dragutanu? Ca nu a facut investigatii si nu a incatusat escrocii?
    Daca BNM nu are aceste competentele eu nu m-as grabi sa afirmatii de felul celor facute de tine.

    Daca BNM a atentionat organele abilitate sa faca investigatii de acest gen, nu vad ce mai trebuia sa faca.
    Trabuia sa iasa Dragutanu si sa zica, "dragi concetateni, la noi in tara, e un pic cam.. pizdet!", probabil unii experti vad aceasta ca o obligativitate a BNM.

    As putea spune si eu ca fie nu ai vrut (revenim la asta un pic mai tarziu), fie nu ai avut capacitatile necesare sa vezi de exemplu ca organele de ancheta in realitate trebuiau sa intreprinda actiuni. 1 mlrd de $ nu ar trebui sa iasa asa pur si simplu, neobservati din tara.
    Dar cine sa-i puna pe ei la punct?

    De dragul dezbaterii, Natan, daca BNM nu intervenea la BEM si alte banci.. ele dadeau faliment, ce era sa scrii? Ca Dragutanu este principalul vinovat?

    - - -
    Ne mai povestesti tu noua, intr-o alta postare pe facebook: "Chiril Gaburici este unul din cele mai bune lucruri care s-au întâmplat Moldovei în ultimii ani."

    Intr-adevar..
    Chiril Gaburici este a ales sa intre intr-un joc dezgustator. In asa fel a participat la tradarea lui Leanca si asta e suficient sa ne dam seama ce mizerie de om e.

    Din postare conchid ca va cunoasteti, ati fi amici probabil.

    In acest context, de sa nu arunc si eu cu amatorii si senzational zicand ca poate e o intelegere la mijloc.
    Se afla adevarul despre BEM, et. al.. trebuie cumva de directionat atentia la cineva implicat, BNM spre exemplu, si cum sa se gaseasca o persoana mai potrivita decat un e x p e r t e c o n o m i c care s faca acest lucru.

    Cum tie asa scenariu?

    RăspundețiȘtergere
  26. Daca tot e asa rau si nemultumiti sunteti cu totii,de ce va pierdeti timpul comentind pe la articole?Cine o sa vi le citeasca inafara de voi?Ei binr,nimeni...Cui ii trebuie atitea pretentii si vorbe puse in comentarii?Faceti fapte,faceti proteste,rasculati-va..orice,dar nu prin comentarii-nimeni nu le vede.Sa va informati e corect,e foarte bine,dar sa va "rasculati" prin cometarii nu ajuta la nimic

    RăspundețiȘtergere