facebook

vineri, 27 august 2010

Aparente si realitati

Mai mult de un an în urmă am avut ocazia să intru în politică. Am refuzat atunci, și fiecare zi nouă mă face să mă bucur de decizia luată. Dacă aș fi politician acum, aș tăcea... și nu fiindcă nu aș avea ce spune, ci fiindcă atunci când ești până la urechi în rahat, e mai bine să ții gura închisă.

Dar mai multe persoane pe care le respect mult s-au pomenit ostatici ai situației de acum. Și nu numai din politică, ci și din alte domenii. Sigur, fiecare decide pentru el... dar nu pot să nu-l citez pe iubitul meu Vonnegut: We are what we pretend to be, so we must be careful about what we pretend to be.

6 comentarii:

  1. nu am intrat pe blog de mult timp asa ca asa si nu am aflat totusi in care partid ai fost invitat. sa fie oare PLDM?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că făcând presupuneri, fiecare va include partidul care nu-i place mai tare. :)

    Nu, nu pldm.

    RăspundețiȘtergere
  3. Totul din simplul motiv ca este mult mai comod sa fii simplu spectator decit actor in scena. Nu vad nici un act de eroism in neimplicare in viata politica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e un act de eroism ci unul de bun simt : ).
    Ca sa ajungi la putere trebuie sa indrugi verzi si uscate, sa faci promisiuni pe care nu ai cum sa le indeplinesti - in caz contrar elementar nimeni nu te va alege.
    Deci ori trebuie sa fii un "pic escroc" (adica "pragmatic") ori sa fii un "pic nebun" si sa nu-ti dai seama ca toti ce promiti nu vei putea si sa faci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce înseamnă un simplu spectator? FIecare om trebuie să facă aceea ce poate face el cel mai bine. Și invers, să facă bine aceea ce face. Pe lângă politicieni, nouă ne mai trebuiesc țărani care să știe să prelucreze bine pământul, strungari buni, tencuitori buni, învățători buni, măturători buni... directori buni de agenții de rating și estimare. Dacă fiecare o să-și facă bine și corect lucrul la locul său, importanța politicienilor va scădea foarte mult.

    Azi toți noi așteptăm de la politicieni să elimine corupția. Da cum o pot elimina ei de acolo de sus, dacă noi la fiecare pas încercăm să dăm mită - când ne reține polițistul pentru încălcarea regulilor de circulație, când aranjăm copiii la grădiniță, când vrem să fie perfectate mai repede niște acte...

    Noi toți cerem de la Guvern să facă mai multe locuri de muncă - asta în genere ar fi de râs, dacă nu ar fi atât de trist. Ce să ne facă Guvernul? Să vină în firma în care lucrăm și să pună o masă și un scaun în plus, să mai fie un loc de muncă? Sau să ne angajeze pe toți în structurile administrației de stat, să fim toți funcționari publici? Cereți locuri de muncă de la patroni. Sau creați-le singuri.

    Toți noi la locurile unde lucrăm suntem specialiști mai buni sau mai puțin buni, da iată la fotbal și la politică ne pricepem toți mult mai bine ca acei care și-au făcut din asta o profesie...

    RăspundețiȘtergere
  6. ai acceptat oferta de mai sus? :)

    RăspundețiȘtergere