În anul 1978 profesorul de economie Ray C. Fair a publicat o lucrare, întitulată „The Effects of Economic Events on Votes for President” („Efectele evenimentelor economice asupra alegerilor prezidențiale”). În lucrarea respectivă în baza analizei alegerilor anterioare, el a elaborat o funcție, cu ajutorul căreia se poate determina care candidat (reprezentantul cărui partid) va câștiga alegerile prezidențiale în SUA.
Pentru a face calculul respectiv, în funcție urmează a se introduce doar următoarele informații:
- Partidul aflat la putere în prezent;
- Va înainta sau nu candidatura sa președintele actual;
- Creșterea nivelului general al veniturilor în ultimele 6 luni înainte de alegeri;
- Tempourile creșterii prețurilor în ultimii doi ani înainte de alegeri.
Funcția și-a demonstrat viabilitatea de-a lungul mai multor alegeri prezidențiale de atunci, suportând doar niște ajustări minore. Unicele alegeri, începând cu 1916, rezultatele cărora nu sunt explicate de formulă, au fost acele din 1960, 1968 și 1976 (probabil, interveneau alți factori neincluși în formulă, ca de exemplu războaie sau carisma personală a candidaților). În schimb la alegerile din 1988 formula a dat o prognoză corectă despre victoria lui Bush Sr., deși conform tuturor anchetelor și studiilor de opinie, el rămânea cu mult în urma concurentului său.
Desigur, în SUA, cu doar două partide, e mai ușor de făcut o astfel de funcție. Dar însăși faptul posibilității existenței acestei funcții nu-mi dă pace (desigur, și pentru Moldova o astfel de funcție poate fi făcută, doar că va fi mai complexă din cauza multitudinii de partide - trebuie doar o bază statistică mai mare, cu alte cuvinte, mai multe alegeri). Totuși, ce suntem noi de turmă...
Deși pe de altă parte, pare logic: dacă un partid conduce bine, el va fi reales, dacă nu - nu.