facebook

marți, 19 februarie 2013

Intrebare pentru cetateni

Ultimele zile mă frământă o întrebare.

Să presupunem că eu, un cetățean obișnuit, constat că ramurile puterii de stat au devenit disfuncționale. Nu-și mai îndeplinesc funcțiile și chiar devin periculoase pentru țară. Nu una sau alta din ramurile puterii de stat, ci toate deja lucrează în interesul unor persoane concrete și nu a țării. Și prin țară nu mă am în vedere pe mine, cetățean și alegător, ci anume interesele strategice, declarate ale statului, care au fost asumate de guvernanți.

Nu voi folosi termenul de uzurpare a puterii, fiindcă voi fi învinuit de aceea că folosesc termenul de uzurpare a puterii.

Păi iată, întrebarea mea este următoarea: ce pot face eu, ca cetățean, în acest caz? Ce ar fi corect să fac eu, ca cetățean?

Să aștept următoarele alegeri nu pot. E prea mult timp, până atunci se vor strica prea multe lucruri.

Să chem la schimbarea violentă a puterii nu pot fiindcă voi fi acuzat de chemare la schimbarea violentă a puterii.

Dar ce pot? Să fac demonstrații și manifestări în stradă? Dacă sunt pașnice, nu au nici un efect, dacă nu sunt pașnice și se soldează cu un nou nouă aprilie, venim prea aproape de schimbarea violentă a puterii de stat.

M-am mai uitat o dată prin Constituția noastră. Însă ea nu prevede așa situații. Speram că poate acolo sunt careva referințe la Marea Adunare Națională, care ar fi un organ suprem de conducere a țării... dar nu sunt.

Spun despre Marea Adunare Națională fiindcă în memoria mea anume acest for... cât de neformal și autoproclamat ar fi el, a reușit de două ori să schimbe situația în țară, o dată chiar contra voinței clasei politice de atunci. Mă refer la declararea independenței și, mai vechi, la aprobarea trecerii la grafia latină, care cred că nu era votată dacă în piața Biruinței, cum era numită ea atunci, nu era prezentă această mulțime amenințătoare din poză.



Dar, desigur, în Constituție nu este nici o mențiune despre Marea Adunare Națională. Fiindcă după orice schimbare de putere, acei care au venit la putere vor încerca să se asigure că pe viitor schimbări de putere nu vor mai fi.

Așa că întrebarea mea rămâne în vigoare: ce putem face noi, cetățenii obișnuiți, când vedem că ramurile puterii nu mai funcționează. Nu voi spune că își bagă piciorul în interesele țării, fiindcă voi fi învinuit de aceea că afirm că își bagă piciorul în interesele țării.

Sunt careva idei? Rog seriozitate.