facebook

miercuri, 3 martie 2010

Soldatii Babilonului


În romanul fantastului rus Andrei Lazarciuk „Soldații Babilonului”, el povestește o parabolă, despre Babilonul de după amestecarea limbilor. Când dușmanii orașului au aflat ce s-a întâmplat în Babilon, ei și-au dat seama că conducătorii de oști și soldații din Babilon nu se vor putea înțelege între ei, din cauza amestecării limbilor, a limbilor diferite vorbite de fiecare. Și că Babilonul în zilele celea era cufundat în haos și, respectiv, foarte vulnerabil. De aceea, în una din nopțile ce au urmat după amestecarea limbilor dușmanii s-au apropiat de zidurile Babilonului, intenționând să-i ia prin surprindere pe apărătorii acestuia.

Însă chiar dacă conducătorii și ostașii nu se puteau înțelege între ei, orașul în noaptea ceea a fost apărat. Fiindcă fiecare soldat știa unde el trebuie să stea și ce el trebuie să facă. Normal că nici unul dintre ei nu putea fi sigur că și restul soldaților își îndeplinesc datoria, și că vecinul său care stă pe zid în dreapta sau în stânga sa o să rămână la post și îi va apăra flancul dacă va fi nevoie. Însă fiecare dintre ei a presupus anume aceasta. Datorită acestui lucru, ei au reușit să respingă atacul, și inamicii, demoralizați, s-au întors acasă. Această victorie nu a fost o victorie a armatei, ci a fiecărui soldat în parte.

Desigur, aceasta e doar o legendă-apocrif, inventată de Lazarciuk. Însă în ultimul timp, îmi amintesc tot mai des de acest apolog.

Îmi amintesc de el când aud lamentările din jur despre aceea, cât e de greu la noi să trăiești și să faci afaceri. Da, este greu. Dar schimbarea poate începe numai de la fiecare dintre noi. Ești agent economic și toți în jurul tău dau mită? Tu nu da. E greu, dar e posibil. Ești funcționar public și toți colegii îndeplinesc indicațiile directe ale șefilor, chiar dacă știu că sunt ilegale? Când mai primești astfel de indicații, cere să ți le dea în scris. Dacă lucrezi bine, nu vei fi concediat. Toți în jur se tem să scrie adevărul pentru a nu fi persecutați? Libertatea cuvântului poate începe de la o singură voce.

Îmi amintesc de parabola lui Lazarciuk și când aud afirmațiile gen: „noi trebuie să schimbăm mentalitatea concetățenilor noștri”, sau „când oare moldovenii se vor schimba odată”. Noi suntem moldovenii. Nu putem schimba pe altcineva, asta e în afara puterilor noastre. Însă ne putem schimba noi. Unica noastră armă pentru a schimba lumea suntem chiar noi - aceea ce facem și cum facem.

Știu că aceea ce scriu aici pare foarte idealist. Cine va alege conștient calea grea, când toți în jurul lor acționează într-un anume fel, chiar dacă simt că asta nu-i corect?

Mahatma Gandhi cu nesupunerea sa civilă non-violentă a pus în mișcare forțele ce au adus independența Indiei. Galileo Galilei a spus la urmă „Și totuși, Pământul se rotește”. Rosa Parks a refuzat să cedeze locul unui alb în autobuz. Predicile preotului timișorean László Tőkés au fost scânteia din care a început revoluția din România în 1989.

Toate aceste exemple vă par prea eroice? Cine-s acești oameni renumiți, și cine suntem noi pe lângă ei? Priviți în jur, și veți vedea atâtea exemple extraordinare... ne trebuiesc doar ochi să le observăm. Medici care tratează cu drag, fiindcă le place să ajute oamenilor și nu fiindcă i-a plătit cineva pentru asta. Învățători și profesori care predau nu pentru banii ceia mizerabili, ci fiindcă vocația lor este să învețe. Funcționarii publici care încearcă să soluționeze probleme cetățenilor și agenților economici care ajung la ei fiindcă acesta le este lucrul și ei sunt în serviciul societății, și nu fiindcă au primit un plic pe sub masă. Reporteri care pleacă atunci când apare cenzură. Agenții economici, care în pofida condițiilor de la noi, își continuă activitatea și încearcă să activeze în condițiile legii. Absolvenții, care decid să rămână sau să revină aici în țară, cât de greu n-ar fi asta.

I have gained this from philosophy: that I do without being commanded what others do only from fear of the law.
Aristotel

26 de comentarii:

  1. Брат, ну ты даёшь :-)

    Manifestu' lu' Garştea, nu de alta :-))

    Impressive :-)))

    RăspundețiȘtergere
  2. după așa articole nici din țară nu-ți mai este a duce după ce absolvești:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun articol si la moment. Ai dreptate, lumea poate fi schimbata semanand seminte de incredere, aratandu-le caile posibile si finalul fericit, doar ca mai intai tre sa parcurgem noi una din aceste cai pentru ca lumea sa vada ca e posibil. Pacat doar ca putini au curajul sa viseze la ceva mai mult, pentru ca de aici dupa mine porneste totul, de la un vis de a face ceva. Intru indeplinirea acelui vis te pui pe munca si reusesti intr-un final. Am vazut multe cazuri reusite cand lumea lucra sa-si realizeze visele , doar ca deseori acel vis era foarte modest si odata cu realizarea lui - lumea inceta sa viseze la altceva, pentru a evolua mai mult, si aici se incep lamentarile.. pentru ca viata devine grea si plicticoasa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Natan, nu te-ai gandit ca ar fi trebuit sa detii postul lui Mark? Văd abilităţi ideologice la tine. Pe mine m-ai convins. Cred că şi pe mulţi alţii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos, dar cam prea idealist. Sa te conduci doar de propria-ti constiinta e un lux pe care ti-l permiti doar in anumite circumstante si, de regula, daca nu ai familie. In rest- viata e tesuta din compromisuri, inclusiv cu _ constiinta.

    RăspundețiȘtergere
  6. da...si preotul Valentin, care a incalcat o lege in numele a cea ce considera ca e corect. Si a fost. Oare cate jertfe trebuiesc aduse in altarul dreptatii? Si de ce oare e tesuta viata din compromisuri? Nu tot noi am tesut-o?
    Poate sa facem o intelegere cu totii - sa nu dam niciodata nimanui mita, sa nu mergem la incalcari de lege, asa cum fac vanzatorii de piata: merg dimineata si se inteleg sa tina toti un anumit pret la marfa, si incearca si gaseste ceva mai ieftin, in final ei castiga. Dar in cazul nostru cu siguanta ca am castiga noi, impreuna cu familiile noastre si vom asigura copiilor nostri un trai mai decent.
    De altfel, indreptatindu-ne cu faptul ca ne protejam familiile si copiii ii impingem in acelasi sistem tesut de noi insine cu compromisuri...si deci ce fel de viitor le pregatim??? Credeti ca ei ne vor multumi pentru asta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo, superb articol... nu in zadar l-au preluat cei de la Timpul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana, asa este si a fost viata peste tot si dintotdeauna. Cu anumite variatiuni, desigur. In unele perioade istorice si in unele tari nedreptatea este mai evidenta, in altele mai voalata, dar justitie, dreptate si curatenie absoluta vei gasi doar in viata de apoi. Sa tindem spre ceva bun si frumos merita si trebuie, dar hai sa fim si realisti. Mizeria, tristetea si durerea este parte din viata, si asta nu o va schimba nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cer scuză pentru pauză - nu prea am avut acces în ultimul timp la calculator cu internet.

    Anonim, cunosc mulţi oameni care anume după aşa principii trăiesc. Iar referitor la viaţa ţesută din compromisuri cu conştiinţa - e atât de greu să trăieşti corect fiindcă fiecare face aceste mici compromisuri cu conştiinţa.

    Ana, nu ştiu cine este preotul Valentin la care te referi.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Ana.
    Exact aşa pot face şi cumpărătorii. Să se înţeleagă şi să nu cumpere marfa decât la un anumit preţ-

    RăspundețiȘtergere
  11. Natan, ai exprimat destul de exact ideile mele si motivele pentru care fac ce fac si ramin unde ramin.
    Mersi frumos pentru articol.
    Fiori si o mare mindrie ca ma numar printre oamenii care te cunosc.
    Ideolist ti nash :)

    RăspundețiȘtergere
  12. interesant,

    multumesc pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  13. Natan, preotul Valentin care a fost canonizat, acela care este sarbatorit pe 14 februarie :) el oficia nunti religioase intr-o perioada cynd ele erau interzise.

    RăspundețiȘtergere
  14. Всем Привет ! Я буду "аноним 2".Так вот...,что же я хотел сказать?Вспомнил.
    Уважаемый Друг,свобода воли "Личности" так же как и "Групы людей"(народа к примеру)зависит по моему мнению от "парадигм" и от "установок" а так же от "поведенческих привычек".Между "Стимулом" и "Реакцией" есть "МИГ"(:-)или его нет).Это и есть выбор.Может ты это понял.Но для остальных 3-4 поколений это намного трудней.Поэтому для общества в целом лекарством может быть только ВРЕМЯ(и это не без экономического достатка)

    RăspundețiȘtergere
  15. Опять я "2".До 1990 сдесь да и не только воспитывалось "Колективистская масса" без особых "Индивидуальностей" Установка:" Сиди тихо,тебе что больше всех надо ?" Но "Альтруизм" все же был заложен.Следущие 20 лет новая Установка "Ты мне я тебе" новое искажение(или уровень)Но сдесь "Эгоизм"рулит.Вот и получились МУТАНТЫ (Временно конечно).Ты пишешь о Индивидуалистах с Альтруистскими Принципами(Это я про солдат)а у нас Колективистские Эгоисты.Во я гоню а....

    RăspundețiȘtergere
  16. Earasi "2" Acuma voi scri in romina.Psihologia sociala a basarabenilor este rusificata mult mai mult dechit vi se pare baeti.4 generatii educate pe filmele URSS-ului mai sunt vii.Marea majoritate a basarabenilor acestor generatii chind se enerveaza....Atentie !!! "injura in RUSA"Daca nu vor fi mari interventii militare din partea "gegemoniei",poate prin 2050 aceste generatii vor pleca si poporul acesta se va alipi Rominiei de buna vointa....(Dechit alte generatii).O sansa alternativa este elaborarea unei filosofii proprii de AUTOIDENTIFICARE NATIONALA.Pina intracolo noi vom fi deja "Mahorci batrine",daca vom fi.:-)

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim 3. :)
    Foarte des mă gîndesc la ceea ce ai scris aici şi deseori mi-e ruşine că ajung să merg la acele compromisuri de care se vorbea mai sus... Şi cel mai des îmi dau seama că merg la ele din... banala lene... aşa-i mai uşor. Îmi pare rău pentru asta. Vreau să fiu un exemplu pentru copilul pe care îl aştept, de asta, m-ai convins şi tu încă o dată, trebuie să mă strădui şi mai mult să fiu corectă, obiectivă şi să nu-mi fie ruşine să procedez altfel decît alţii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim 4:)
    Incredibil, hai ca m-ai motivat si pe mine sa invat pentru examene. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt momente cînd, văzînd, auzînd sau simțind ceva excepțional, îți vine o nesăbuită nevoie de a te schimba, de a deveni mai bun. Spre sfîrșitul articolului fusei invadat de o senzație cunoscută deja, una extrem de plăcută, care mi-a adus aminte de niște momente din ”Bruce Almighty”. Pure positive...

    RăspundețiȘtergere
  20. Stimabile, nu Laszlo Tokes a inceput revolutia in Romania,ca intamplator era si el pe-acolo, asta nu inseamna ca el a inceput ceva...Romanii au decis ca e cazul ca regimul politic sa se schimbe, cum au mai facut in trecut si cum vor mai face...destul de curand...

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim, nici n-am spus că el a început-o, am spus că el a fost scânteia de la care s-a început. De altfel, dacă informația expusă, de exemplu, aici: http://en.wikipedia.org/wiki/László_Tőkés,
    sau aici:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/László_Tőkés,
    nu este corectă, aveți toată libertatea să o aduceți în conformitate cu adevărul istoric.

    RăspundețiȘtergere
  22. Paradoxul: este mai simplu sa traiesti asa cum scrii tu. Presupun, si mai sanatos
    straniu ca ii mananca mai pe toti in fund sa traiasca "cu variante" :)
    ref la 2 comentarii: nu cred ca e idealist cel cea vrea sa traiasca bine, impacat cu sine, cu propria constiinta
    apropo, cele mai ineficiente intreprinderi sunt cele "cu crîșă"

    RăspundețiȘtergere