facebook

duminică, 2 ianuarie 2011

Intrebarea anului 2010

Ca de obicei la sfârșitul anului de „Ce? Unde? Când?”, în club se organizează concursul întrebarea anului. Autorii urmează să selecteze din întrebările lor jucate pe parcursul anului trei mai reușite și să le tirmită pentru concurs. Ca de obicei, am mai multe întrebări, și mă chinui să aleg dintre ele. Le propun și atenției vostre.

1. În anul 1936 în Uniunea Sovietică a fost creat un nou produs alimentar, care avea destinația de a „îmbunătăți starea sănătății persoanelor care au avut de suferit în urma regimului țarist”. Nu vă întrebăm tipul produsului alimentar, spuneți denumirea lui, sub care îl cunoaștem și azi.

Răspuns: Doktorskaia

Comentariu: este vorba de renumitul tip de salam fiert (parizer).

Sursa: http://muzey-factov.ru/tag/products#531

Autor: Natan Garștea

2. În romanul „Etiopianul” al fantastului Boris Ștern, găsim următorul fragment:

„...Ofirul este patria omenirii. Locuitorii Ofirului aparțin tipului etiopian, iar etiopienii nu sunt un tip trecător între tipul negroid și europeni, ci invers: acesta este tipul de bază, pre-rasial al omenirii. S-a demonstrat că primii ofireni Adam și Eva indubitabil erau negri și semănau cu…”.

Sperăm că veți ști ce să scrieți ca răspuns la întrebarea: semănau cu cine?

Răspuns: Pușkin

Comentariu: Străbunelul lui Alexandru Pușkin era din Etiopia.

Sursa: Boris Ștern, Etiopianul

Autor: Natan Garștea

3. Conform lui D. Hili, ajutorul statelor X-e e atunci când oamenii X-i dintr-o țară Y-ă ajută oamenii Y-i dintr-o țară X-ă. Scrieți în ordinea corectă ce antonime am înlocuit prin X și Y?

Răspuns: săraci și bogați.

Comentariu: Fraza suna în modul următor: Ajutorul statelor sărace e atunci când oamenii săraci dintr-o țară bogată ajută oamenii bogați dintr-o țară săracă.

Autor: Natan Garștea

4. Ascultați un fragment din romanul „Maculatorul” de Serghei Lukianenko.

„Totusi, e mult mai simplu când ți se cere ceva material. “Babah... Iata capul balaurelui, împarate! Mi-am ținut promisiunea!" Iar ca răspuns: “Și eu o să mi-o respect pe a mea. Tdjjj... Iata..."

Continuați citatul.

Răspuns: Iata mâna prințesei.

Sursa: „Maculatorul”, Serghei Lukianenko

Autor: Natan Garștea

5. (Pentru prezentator. Nu evidențiați cu vocea ghilimelele de la ultimul cuvânt din întrebare.)

Acum câteva sezoane în urmă, pe site-ul cuc.md iarăși s-a încins discuția eternă privind calitatea întrebărilor jucate. Una dintre soluțiile propuse a fost scrierea unor meta-întrebări, care ar servi ca machete pentru elaborarea întrebărilor propriu-zise. Însă, ținând cont de limba greacă, nu prea vedem cum scrierea meta-întrebării ar putea ajuta la compunerea unei întrebări bune.

Echipa organizatoare va roagă să scrieți pe foitele de răspuns "răspunsul".

Răspuns: Răspunsul

Comentariu: „Meta” în greacă înseamnă „după”, meta-întrebare înseamna „după întrebare”, iar cum știm foarte bine, după întrebare, conform Codului Jocurilor intelectuale, este plasat răspunsul. Organizatorii au fost foarte amabili și v-au rugat să scrieți pe foițe răspunsul „răspunsul”.

Autor: Natan Garștea

6. Echipele primesc material distributiv.

31.png


Ați primit posterul filmului Gattaca, un film despre un viitor în care codul genetic uman a fost complet descifrat. Aceasta permitea practic instantaneu să afli orice despre altă persoană - durata probabilă de viață, predispozițiile pentru boli, caracteristicile înnăscute a personalității, cele mai recomandate specialități, etc. Din această cauză oamenilor le devine tot mai greu să-și depășească condiția - din copilărie genele povestesc despre ei totul, ce pot și ce nu pot. Anume cu referire la aceasta, pe poster este scris: His X. Her X. Scrieți, ce am înlocuit cu X, în română sau în engleză.

Răspuns: Celula sau Cell

Comentariu: Nu degeaba am distribuit imaginile pe care sunt și celulele fiecăruia.

Autor: Natan Garștea

7. Atenție, întrebarea îi avantajează pe unii dintre jucători. În întrebare sunt înlocuiri.

Expresia Particula galbenă, deși este folosită de noi frecvent, doar rareori este utilizată cu referire la particula galbenă propriu-zisă, devenind deja o expresie frazeologică consacrată. În special această expresie este preferată de ziariști și politicieni. În realitate, conceptul de Particulă galbenă a fost dezvoltat în prima jumătate a secolului XX, și aplicările lui practice au adus beneficii economice semnificative, în special acolo unde mișcarea este polarizată.

Ce am înlocuit prin Particula galbenă?

Răspuns: Unda verde

Comentariu: Unda verde se numește fenomenul de schimbare coordonată a culorii semafoarelor la mai multe intersecții consecutiv pentru a asigura mișcarea vehiculelor fără oprire în cazul deplasării lor cu viteza recomandată. Prin expresia mișcare polarizată s-a substituit mișcare unidirecțională.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_wave; http://www.drivingplus.ru/driving/dorojnoe-dvijenie/6.html; www.dexonline.ro

Autor: Natan Garștea

8. Acest teritoriu plin de istorie era numit de către locuitorii săi „Bet-Nahrain”, iar locatarii săi contemporani au schimbat această denumire în „bilād al-rāfidayn”. Suprafața lui, în cadrul limitelor sale naturale, este de 35,6 mii km2, fiind o zonă subtropicală, fierbinte și aridă. Denumirea sub care cunoaștem noi acest teritoriu vine din limba greacă, și îl descrie perfect. Deși, internăutul moldovean Larry Livingston, folosește această denumire și pentru descrierea Republicii Moldova, ceea ce este de asemenea perfect aplicabil ținând cont de procesele secesioniste ce au avut loc la noi.

Numiți acel teritoriu în greacă.

Răspuns: Mesopotamia

Comentariu: Mesopotamia în traducere din greacă semnifică „Între râuri”, „Pământul dintre râuri”. Republica Moldova tot poate fi numită de asemenea Mesopotamia, dacă nu ținem cont de regiunea transnistreană.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Mesopotamia; http://en.wikipedia.org/wiki/Tigris-Euphrates_river_system; http://larry-livingstone.blogspot.com/2010/11/dont-vote.html.

Autor: Natan Garștea

9. Principiul de formare a detașamentului sacru din Thebes-ul antic contravine principiilor contemporane de înrolare în armată - aceea ce atunci servea motiv pentru a fi încorporat în acest detașament de elită, astăzi în multe țări e motiv de a fi eliberat de armată. Detașamentul a fost de nebiruit multe decenii, până când toți ostașii săi până la unul au căzut în lupta contra legiunilor lui Phillip Macedonianul. Nouă astăzi aceasta ne poate părea paradoxal, dar Plutarh explica neînfricarea ostașilor săi anume prin specificul lui: fiecare dintre ei rămânea pe câmpul de luptă până la urmă, fiindcă se rușina să manifeste lașitate față de… Față de cine?

Răspuns: iubitul său. Se acceptă amant, partener sexual, sau orice alte răspunsuri care indica univoc la natura relației.

Comentariu: În detașamentul sacru erau înrolate numai perechi homosexuale. Detașamentul avea 300 de persoane și s-a manifestat eroic în mai multe războaie. Când a aflat că armata lui a nimicit acest detașament, Phillip Macedonianul a plâns.

Sursa: http://ru.wikipedia.org/wiki/Священный_отряд_из_Фив

Autor: Natan Garştea

10. Sfântul Thomas D'Aquino îi nega acest privilegiul Atotputernicului. Sfântul Damian, însă, îi recunoaște Lui privilegiul. În schimb Ray Bradburry l-a lăsat să facă aceasta pe Eskels, ce-i drept, cu urmări dezastruoase. Scrieți ce poate sau nu poate face Atotputernicul, dar a putut face Eskels?

Răspuns: să modifice trecutul.

Eskels este eroul povestirii lui Bradburry „A sound of thunder”, care în timpul unei călătorii în trecut a ucis un fluture, ceea ce a schimbat mersul istoriei.

Autor: Natan Garștea

11. Atenție, în întrebare sunt înlocuiri:

În octombrie 1884 la cererea președintelui Statelor Unite ale Americii a avut loc Conferință internațională a suveicii, la care au fost reprezentate 25 de state. Rezoluția finală, care conținea 7 puncte, a fost votată cu 22 de voturi pentru și un vot (San-Domingo, actuala Republică Dominicană) contra, iar Franța și Brazilia s-au abținut. De altfel, Franța nu a acceptat decizia Conferinței până în 1911. În prezent, însă, decizia respectivă este general acceptată în toată lumea.

Nu vă rog să-mi spuneți ce-am substituit prin cuvântul „suveică”, spuneți ce localitate este menționată în al doilea punct al rezoluției.

Răspuns: Greenwich (se acceptă numai această localitate, cu variante de transcriere fonetică)

Comentariu: La solicitarea președintelui SUA Chester Arthur, a avut loc Conferința internațională a meridianului, care a stabilit meridianul zero. Franța insista ca el să treacă prin Paris (linia rozei).

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Meridian_Conference

Autor: Natan Garștea

10 comentarii:

  1. 6, 7 si 11 imi plac cel mai mult.
    (Arina, BOOM)

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-au placut toate, insa 11 imi pare cea mai buna
    opinia mea ca e pentru joaca elitara

    RăspundețiȘtergere
  3. Natan cel mai mult mi-a placut intrebarea cu Larry.
    Super!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Meta" în greacă are mai multe sensuri, unul este ”după”, altul este ”despre” sau ”cu”.

    ”Întrebări despre întrebări” sună logic, deci ”nu prea vedem” ar trebui să fie ”nu prea văd” sau ”aleg să nu văd sensul care nu-mi convine pentru că altfel întrebarea n-are rost”.

    Întrebarea anului? Nu cred.

    Eu votez pentru 6.

    RăspundețiȘtergere
  5. Meta în greacă are mai multe sensuri.

    meta- (μετά-), from "μετά", which meant "after", "beside", "with", "among".

    „cu” este, „despre” - nu este. Logica întrebării rămâne valabilă.

    Referitor la observația sarcastică despre „nu prea vedem” - întrebarea a fost pusă de echipa Google-Moogle, evident că se formulează la plural.

    În pachetul final pentru concurs am inclus întrebările 1, 6 și 7.

    RăspundețiȘtergere
  6. Definițiile date de tine nu susțin punctul tău de vedere.

    Metaquestion - question beside the question, question with the question. Sună caraghios sau pare a nu avea sens?

    Echipa a ales ”după” din lista de interpretări posibile, alte variante fiind omise. Chiar și în acest caz nu exista un motiv să ”nu prea vezi” ...

    1. ai alcătuit întrebarea
    2. ai citit-o colegilor
    3. cineva acordă întrebări de control după lectura întrebării
    4. întrebarea este revăzută

    Ideea este de a aplica metaîntrebările după alcătuirea întrebărilor, dar înainte de aplicarea lor în joc.


    Dacă te uiți cu un paragraf mai jos de locul din care ai citit ”meta- (μετά-), from "μετά", which meant "after", "beside", "with", "among".”, vei vedea și ”about”. Pornesc de la presupunerea că ai luat definițiile de pe Wikipedia, pentru că acolo interpretările se dau în aceeași ordine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Gata, am înțeles cine comentează... autorul propunerii cu metaîntrebările. Nu cred că e cazul să o iai așa personal. :)

    Iată alineatul integral despre etimologia cuvântului meta:
    Etymology
    The prefix comes from the Greek preposition and prefix meta- (μετά-), from "μετά",[1] which meant "after", "beside", "with", "among" (with respect to the preposition, some of these meanings were distinguished by case marking). Meta- (along with Meso-, also borrowed as a prefix into English: e.g. "Mesoamerica") is cognate with English "mid-". Its use in English is the result of back-formation from the word "metaphysics". In origin Metaphysics was just the title of one of the principal works of Aristotle; it was so named (by Andronicus of Rhodes) simply because in the customary ordering of the works of Aristotle it was the book following Physics; it thus meant nothing more than "[the book that comes] after [the book entitled] Physics". However, even Latin writers misinterpreted this as entailing that metaphysics constituted "the science of what is beyond the physical".[2] Nonetheless, Aristotle's Metaphysics enunciates those considerations of natures above physical realities which can be known through this particular part of philosophy, e.g., the existence of God. The use of the prefix was later extended to other contexts based on the understanding of metaphysics to mean "the science of what is beyond the physical". The earliest attested form of the word "meta" is the Mycenaean Greek me-ta, written in Linear B syllabic script.[3]

    Nici un about aici, din păcate. Poate te referi la utilizarea din epistemologie, menționată în articol, unde meta semnifică about. Dar întrebarea face referință expresă la limba greacă, respectiv, urmează să se țină cont de semnificațiile cuvântului propriu zis în greacă, și nu semnificațiile care i s-au dat ulterior.

    De altfel, din argumentarea ta văd că nu ai înțeles logica întrebării. Tu zici Metaîntrebare - întrebarea pe lângă întrebare, întrebarea cu întrebare (în engleză). Pe când metaîntrebarea înseamnă doar (în variantele menționate de tine) „pe lângă întrebare, cu întrebare”. În acest caz, echipele care pătruneau logica, urmau să indice în răspuns ceva ce e sau după întrebare, sau cu întrebare, sau pe lângă întrebare. Nu-s așa de multe variante - comentariu inițial, material distributiv, răspuns, comentariu final, sursa sau autorul. Având acestea pe masă, e foarte ușor să alegi varianta corectă, ținând cont de formularea întrebării.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dacă întrebai - îți spuneam și eu :-)


    Problema nu este în întrebare ci în afirmația ”nu prea vedem cum ajută”. Metoda este foarte simplă iar instrucțiunile de utilizare sunt foarte clare.

    Ceea ce urmează este ”cherry-picking”. Uneori, o referință obscură găsită într-o sursă nepublicată este un argument convingător, alteori - nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Afirmația „nu prea vedem cum ajută” este perfect la locul său în întrebare, după „ținând cont de limba greacă”. Avem definit câmpul posibil de valori (semnificații a lui meta în greacă) și sugestia (sigur nu ceva ce ajută ca întrebările să fie mai bune), există suficiente indicii, îngustări și sugestii pentru a răspunde la întrebare. O întrebare reușită, zic eu. Desigur, pentru cineva care știe cum a apărut cuvântul metafizica - la scrierea întrebării, se presupunea că acest lucru este cunoscut de câte cel puțin o persoană din echipe, pentru ca întrebarea să fie teoretic luabilă.

    RăspundețiȘtergere