Am avut zilele astea o discuție mai aprinsă privind ceea, ce ar putea face statul pentru tinerii de la noi. Sincer, sunt uimit când tineri de la noi spun: „Statul nu ne dă de lucru”. Nici nu e treaba statului să dea cuiva de lucru, că nu mai suntem în Uniunea Sovietică. În ceea ce ține de angajări, principalul rol al statului e să nu facă nimic și să nu încurce companiilor să crească și să creeze locuri de muncă. (Țineți minte în Shrek 2, când măgarul se indigna că la arest nu i s-au citit drepturile, nu i s-a spus că are dreptul să tacă, iar Shrek îi spune: „Măgarule, tu AI dreptul să taci”. Păi iată, noi AVEM dreptul la muncă.) :)
Pe de altă parte, văd încercările nereușite a Statului de a face ceva cu tinerii. Ministere, programe, strategii... tineri, v-ați simțit implicați în tot asta? Ați fost fericiți de atenția statului ultimul timp? Toate aceste inițiative sunt fie absolut birocratice și rămân numai pe hârtie, fie sunt nesistematice, haotice și locale. Și foarte puține pot avea o acțiune concretă, care ar viza vreo una din necesitățile stringente ale tinerilor.
Cea mai mare problemă a tinerilor azi e angajarea la lucru. Din cauza că nu se pot angaja, foarte mulți pleacă (alții pleacă fiindcă salariile-s mici, dar asta-i o altă discuție, să le luăm pe rând). Și în majoritatea cazurilor, la angajare tinerii sunt discriminați din cauza lipsei de experiență. Așa percep ei problema, și în mare măsură au dreptate. Cum se poate contracara aceasta? Printr-o stimulare puternică a angajatorilor să atragă la lucru tineri.
Iată condițiile problemei de bază a tinerilor, iată scopul. Cum se poate soluționa?
Cea mai mare problemă pentru angajatori la remunerarea persoanelor sunt contribuțiile de asigurări sociale de stat, care astăzi constituie 23% din suma salariului și sunt achitate de către patron. Pentru acei ce nu cunosc detaliile - această sumă este achitată de către angajator, și este o cheltuială suplimentară plăților salariale. Anume ea este principala cauză a plății salariilor în plicuri și principalul obstacol în calea majorării salariilor - la fiecare leu plătit angajaților, patronul mai plătește 23 de bani în fondul asigurărilor sociale. Pentru a evita această plată, majoritatea patronilor preferă scheme dubioase de obținere a numerarului, pentru a-l plăti angajaților ca salariu nedeclarat.
Pentru a stimula angajarea tinerilor, cred că este suficient ca salariile persoanelor nou-angajate în câmpul muncii să fie scutite de această plată pe o perioadă de, să zicem, trei ani. Mecanismul e destul de simplu. La prima angajare persoana este luată la evidență la CNAS (Casa Națională a Asigurărilor Sociale). Companiile prezintă dări de seamă regulate în care indică persoanele din această categorie care sunt angajați și câte luni au lucrat în cadrul companiilor. La angajarea într-un alt loc de muncă, tânărul poate obține de la CNAS un certificat în care să se indice câte luni în total constituie stagiul lui de muncă, astfel încât fiecare companie să știe cât timp ea mai poate beneficia de această scutire. La expirarea a 36 luni cumulative de lucru, compania începe să achite și contribuțiile de asigurare socială.
E un mecanism simplu, care poate fi implementat fără mari eforturi, însă beneficiile sale ar fi enorme. Companiile ar primi un stimul real să angajeze tineri, o economie care ar putea compensa lipsa lor de experiență. Chiar dacă după 3 ani compania va decide că nu mai are nevoie de serviciile lor, ei deja nu vor mai fi tineri absolvenți de facultate, ci specialiști cu experiență. Restul va depinde de ei.
Desigur, există și un șir de probleme în acest mecanism. Cea mai importantă este diminuarea încasărilor la CNAS. Această diminuare va trebui să fie compensată de la bugetul de stat, ea trebuie asumată ca fiind costul susținerii tinerilor. Oricum, nu trebuie exagerată mărimea acestui cost - tinerii, de regulă, sunt cea mai prost plătită categorie a angajaților, cheltuielile suportate de buget nu vor fi atât de mari. Și chiar dacă actualul nostru sistem ne-VladimirVladimirovici-cios de asigurări sociale va fi reformat și se va trece la un sistem adevărat de evidență a acumulărilor persoanle pentru pensii și la fonduri de pensii, nu e o problemă mare - tinerii vor avea încă toată viața înainte ca să facă acumulări în fondul lor de pensii.
De asemenea, putem să ne așteptăm la apariția unei noi categorii de șomeri - nu proaspăt-absolvenți-de-facultate, ci după-trei-ani-de-lucru. Oricum, cred că în trei ani poți învăța destul de multe în ceea ce faci, e un avantaj enorm pentru viitor.
Și, desigur, vor apărea sheme autohtone de evaziune, bazate pe această scutire, gen toate salariile din companie sunt scrise pe un tânăr care a fost angajat acum câteva săptămâni. Se poate evita plafonând mărimea salariului scutit de plăți la 2-3 salarii medii pe economie. Oricum, cred că se merită.
Iată, poftim. Am propus un mesanism simplu și eficient de soluționare a principalei probleme ale tinerilor. Nu o problemă inventată, gen votul de la 16 ani, nu o chestie declarativă și frumoasă, ci o soluție foarte concretă pentru a menține tinerii în țară. Vă invit, Guvern, vă invit, Minister al tineretului, vă invit, organizații de tineret. Până în 2012 asta se poate implementa.
interessanta idee...
RăspundețiȘtergereNatane, mai exista si problema lipsei unei abordari de planificare a dezvoltarii personale la tineri. Tot mai multi manageri locali si straini scot inevidenta faptul ca nu-si pot gasi angajatii potriviti cerintelor lor, chiar daca sunt gata sa ofere salarii destul de mari pentru Moldova.
RăspundețiȘtergereCa sa fii un bun profesionist trebuie sa cunosti, sa ai anumite aptitudini si sa-ti doresti foarte mult sa practici o anumita profesie. Sunt aptitusidi pe care le poti dezvolta pe parcursul vietii, dar sunt unele pe care le ai de la Dumnezeu si nu prea pot fi achizionate.
Pai ar fi foarte bine ca tinerii sa fie ajutati sa-si faca acel SWOT analysis pentru ei ca individ pentru a-si identifica cea mai potrivita activitate. Daca stii incotro mergi - poti sa-ti planifici si ce ai de invatat pentru a ajunge acolo.
Tin minte ca prin clasa 8a am prins asa numita orientare profesionala - cel putin tinerii inca din scoala urmau niste teste si evaluari pentru anumite abilitati si aptitudini ce-i ajuta in alegerea viitoarei profesii. Din anii 90 incoace nu mai exista nimic.
Tinerii isi aleg specialitatea nu pentru a practica profesia care le-ar placea cel mai mult, pentru ca din moment ce-ti place vei depune efort ca sa fii profi, ci aleg specialitatea pentru ca asa fac si altii sau pentru ca e la moda, sau ca aduce mai multi bani. Pacat..
Propun ca o parte din fondurile alocate programelor pentru tineret sa fie folosite pentru a invata tinerii sa-si planifice cariera si dezvoltare personala inca din anii de liceu.
Acele organizatii de tineret care "inventeaza probleme" deja de mai mult timp lobeaza chestii similare prin tot sistemul birocratic. Doar ca nu fac mare tam-tam din asta.
RăspundețiȘtergereNatan, am inteles că eşti profesor universitar. Cred că îţi dai seama că cea mai mare problemă a tinerilor că nu au de lucru este educaţia, ceea ce a spus şi Dorin mai sus.
RăspundețiȘtergereDacă îţi poţi aduce aminte vremurile dinainte, când în şcoli erau sumedenii de cercuri şcolare, toţi erau implicaţi în câmpul muncii, lumea lucra şi era deprinsă cu faptul că trebuie să lucreze.
Azi însă nimeni nu este învăţat că trebuie să lucreze. Majoritatea copiilor şi studenţilor stau prin baruri. Iar apoi, ei se plâng că nu este de lucru.
De lucru este. Tinerii nu vor să lucreze. Aceasta este cea mai mare problemă.
În schimb fac tam-tam din votul la 16 ani. Da, de acord, există chestii care au priză la public, și altele plictisitoare și nu chiar ușor de înțeles. Dar, de asemenea, există chestii importante și chestii... hai să le spun mai puțin prioritare.
RăspundețiȘtergereAceea că promovați chestii similare prin sistemul nostru birocratic e o chestie extraordinară. Și aveți tot respectul meu pentru asta. Hai să facem din asta tam-tam, cu suportul opiniei publice asta va trece dintr-o problemă ce ține de ministerele de ramură într-o problemă politică. Și dacă se va lua decizia politică în acest sens, atunci te asigur, lucrurile se vor mișca imediat din loc.
Johnny, care este propunerea concretă? Una care poate fi formalizată în niște măsuri... cine și ce trebuie să facă.
RăspundețiȘtergereAceea ce spui tu se referă la concepțiile și atitudinea unor tineri. E treaba lor, cu asta nu avem ce face. Vorbim de acei care vor să lucreze.
@SanduCoica, chestiile similare "v studiu, pojaluista!"
RăspundețiȘtergereLa toate prostiile aţi făcut lobby şi tam-tam în public, dar la cele utile - nu!
Daca Dvs. sunteti intr-adevar profesor universitar, Natan, apoi citeva sfaturi concrete, fara beletristica:
RăspundețiȘtergere1. Apreciati valoarea practica a cunostintelor pe care le dati Dvs. studentilor: daca aceasta valoare tinde catre zero -- incetati sa mai umpleti capurile oamenilor cu informatii lipsite de utilitate. Spre exemplu: lupta politica in cadrul Tanzaniei, in epoca medievala, numele (pe de rost) a tutor sefilor Imperiului Bizantin etc. Dati-le studentilor cunostinte mai putine, dar MAI PRACTICE, care dupa absolvire pot fi transformate in BANI si in oportunitati concrete. Intr-adevar: a sti cum concret sa te comporti la angajare, cum sa cauti un job, ce salariu sa ceri, cum sa te comporti intr-o organizatie -- asta este mai avantajos, in zilele noastre, decit daca ai sti pe de rost toata istoria Babilonului.
2. Impuneti-Va studentii sa isi gaseasca un job inca din timpul studentiei: abia cind omul incepe sa cistige propriul ban, intelege ca viata nu este chiar asa cum scrie in carti.
3. Intrebati-Va PERMANENT studentii Dvs., si repetati insistent aceasta intrebare la ore: "Stimati studenti, sa presupunem ca maine voi absolviti universitatea. Ei bine, si ce concret veti lucra voi? Are cineva dintre Dvs. o perspectiva concreta de angajare? Si atunci ce asteptati, de ce nu va cautati de lucru? Credeti ca cineva va va cauta voua lucru sau ce?" Cu cit mai des veti pune in discutie asemenea chestiuni, cu atit mai mare este sansa sa treziti pe cineva la viata, deoarece majoritatea studnetilor sunt oleaca cu capul in nori si tare-tare departe de realitate.
4. Invatati-Va studentii sa judece lucrurile PRACTIC, si aceasta trasatura introduceti-o si in cursurile Dvs.: intotdeauna intrebati-Va, trebuie cuiva informatia care o dati sau o dati asa, ca sa treaca ora mai repede si sa faci figuratie prin auditoriu. Intotdeauna apreciati informatie prin prisma UTILITATII sale practice.
5. Nu permiteti sa se copieze la examene, nu dati niste teste de de 3 intrebari in scris: faceti teste grila, formate din 25-30 de intrebari care sa acopere tot materialul. Nu acceptati referate copiate de pe internet, nu acceptati cadouri "nevinovate" -- ele se fac EXCLUSIV pentru a determina profesorul sa puna note mai mari. Nu faceti "politica" la lectiile Dvs., adica nu Va transformati in "propovednikul" comunismului sau al anticomunismului (PL, PLDM si PD) si nu discriminati studentii pe criterii politice.
6. Invatati-Va studentii sa gindeasca liber si sa nu se agate cu disperare de clisee: fac asa, pt ca toti fac asa, gindesc asa, pt ca toti gindesc asa.
7. Cit mai des si cit mai insistent bagati-le in cap la studentii Dvs. ca in viata asta ei sunt PE CONT PROPRIU, deoarece foarte multi au cite 20-21 de ani dar au o mentalitate de adolescent.
iata lucruri concrete pe care ar fi cazul sa le implementati.
din practica mea.
RăspundețiȘtergerecu citiva ani in urma a venit o companie americana din domeniul IT.
potrivit unor programe speciale de la noi, specialistii IT au beneficii in partea ce tine de platile la fondul social.
pai iata, pe de o parte, toti specialistii au fost angajati pe hirtie conform nomenclatorului, ca sa poata beneficia de facilitati.
plus la asta, jumatate din salariu il primeau cash, in dolari, pe care americanul personal ii aducea din sua :)
dar ideea e buna fara indoiala.
---
in alta ordine de idei, intr-adevar la capitolul pregatire stam tare prost. iar mitul privind "capitalul uman" al moldovei, ma face sa zimbesc amar. se invata doar teorie si aceea prost.
Asta poate fi una din 3-4 masuri de stimulare a tinerilor. Mi-as dori un set de actiune mai complex si nu dezbtarea la cite un pas micutz intr-un an doi.
RăspundețiȘtergereEste o limită de acțiuni concrete și semnificative care pot fi trecute o dată prin executivul nostru. Dacă încerci să vâri prea multe, se îneacă cu ele, și setul trece din categoria „realizabil și concret” la categoria „strategie de dezvoltare”.
RăspundețiȘtergereDeși, iarăși... de ce nu? Care sunt restul de 2-3 măsuri de stimulare a tinerilor pe care le propui?
Mi se pare destul de realizabila aceasta tactica (ca e mai mult o tactica, decit o strategie).
RăspundețiȘtergereNu vad de ce nu ar reprezenta plaforma de pornire pentru alte tactici si, de ce nu, strategii.
Interesanta idee, будем лоббировать, если удастся :)
CONSIDER CA TREBUIE DE LUAT ÎN CONSIDERARE NIVELUL STUDIILOR DE SPECIALITATE ȘI DACĂ ESTE ANGAJAT CONFORM PROFESIEI. NU DE ALTFEL, O SA AVEM O ȚARĂ PLINĂ DE TINERI HAMALI, VÂNZĂTORI ȘI ȘOFERI, CARE NU ȘTIU MARE CARTE. CĂCI MIE CA ANGAJATOR MI-AR CONVENI SĂ ANGAJEZ ÎN ACESTE FUNCȚII DOAR TINERI- DACĂ SUNT SCUTIT DE CAREVA IMPOZITE. CÂND TREC ÎN CATEGORIA NE-TINERILOR CE FACEM CU EI? ȘOMERI NECALIFICAȚI?
RăspundețiȘtergereEU CONSIDER CA PROBLEMA E MULT MAI COMPLEXA ȘI NU TREBUIE PRIVITA DOAR DIN PUNCTUL DE VEDERE AL TINERILOR. CUM AR TREBUI INCURAJAT PATRONUL, ÎN GENERAL, SĂ NU RECURGĂ LA EVAZIUNE FISCALA? SUBLINIEZ """"INCURAJAT""""", DAR NU INTIMIDAT.
STATUL(LEGISLATIVUL ȘI EXECUTIVUL) NU TREBUIE SA FIE JANDARM, CI UN INSTRUCTOR, PENTRU MEDIUL DE AFACERI ȘI PENTRU CETĂȚENI ÎN GENERAL. JUSTIȚIA AR TREBUI SA FIE ACEA PUTERE CARE SA AIBĂ FUNCȚIE DE JANDARM-JUSTIȚIAR. ÎN FOARTE MULTE TARI MEDIUL DE AFACERI FUNCȚIONEAZĂ PE PROPRIA RĂSPUNDERE ȘI DACĂ ÎNCALCĂ LEGEA E PENALIZAT DUR DE JUSTIȚIE. DE ACEEA, AUZIM DESPRE COMPENSĂRI ȘI AMENZI DE MILIOANE ȘI MILIARDE $ ÎNAINTATE MEDIULUI DE AFACERI ATÂT DE CĂTRE STAT CÂT ȘI DE CETĂȚENI.
SA-MI DAȚI UN SINGUR EXEMPLU DESPRE CINEVA CARE A FĂCUT SAU FACE PUȘCĂRIE (NU DOAR AMENZI ȘI SENTINȚE CU SUSPENDARE) PENTRU ÎNȘELĂCIUNE. VORBESC DESPRE AȘA NUMITELE ”CHIDOSURI” CÂND ACTIVELE SUNT ÎNSTRĂINATE, IAR FIRMA FALIMENTATĂ INTENȚIONAT, CU DATORII LA STAT, LA ANGAJAȚI, LA PARTENERI. IAR PATRONUL STĂ BINE- MERSI ÎNTR-O CASĂ CU 3 ETAJE ȘI SE PLIMBĂ ÎN MAȘINI DE LUX. VA DAU ȘI NUME DE FIRMĂ ȘI PATRON, DACĂ DORIȚI, CARE A PREJUDICIAT DOAR O COMPANIE DE STAT DE CÂTEVA MILIOANE. ȘI... NU I SE ÎNTÎMPLĂ NIMIC. TREBUIA INCHIS PREVENTIV SI TOATA AVEREA LUI ȘI A RUDELOR PINĂ LA GRADUL TREI PUSĂ SUB SECHESTRU.
PROBLEMA ESTE ÎN ACTUL DE LEGIFERARE, DE GUVERNARE ȘI DE JUSTIȚIE... ȘI IN FAPTUL CA NU SUNT DELOC SEPARATE ACESTE PUTERI CI DIMPOTRIVĂ, MAI SUNT ȘI UNII CARE AU ÎN PROPRIETATE ȘI CEA DE-A PATRA PUTERE - MASS MEDIA.
CE PROPUN ? PRIMUL LUCRU CARE-MI VINE ÎN MINTE AR FI SA SPUN: FĂCEȚIVĂ VALIZA SI PLECAȚI DE AICI CÂT MAI DEPARTE.
DAR NU!!! APELUL MEU ESTE UNUL SIMPLU: HAIDEȚI SĂ NE FACEM IN FIECARE ZI LUCRUL CUM TREBUIE ACOLO UNDE SUNTEM. HAIDEȚI SĂ NU FIM INDIFERENȚI FAȚĂ DE CE ESTE ÎN JUR, APELAȚI DE FIECARE DATĂ LA ÎNSTITUȚIILE DE STAT, INDIFERENT DACĂ VĂ PARE CĂ NU O SĂ OBȚINEȚI NIMIC. CEREȚI SĂ VI SE ÎNREGISTREZE CERERILE, CEREȚI RĂSPUNS ÎN MOD OFICIAL ȘI ÎN TERMENELE PREVĂZUTE DE LEGE.NU VĂ SATISFAC ACȚIUNILE ȘI RĂSPUNSURILE AUTORITĂȚILOR ACȚIONAȚI ÎN JUDECATĂ. MERGEȚI PÎNĂ LA CAPĂT, FIȚI PERSEVERENȚI ȘI CONSECVENȚI. AVEȚI RĂBDARE ÎN ACȚIUNILE PE CARE LE FACEȚI. NU VĂ ROG SĂ AVEȚI RĂBDARE AȘTEPTÂND PÂNĂ CÂND CINEVA NU ȘTIU CÂND POATE O SĂ VĂ FACĂ, ADUCĂ SAU DEA CEVA. ACȚIONAȚI VOI. DACĂ NU AZI, POATE MÂNE, POATE PESTE O LUNĂ SAU PESTE UN AN SAU DECENIU, DAR, TOTUȘI, AUTORITATEA SATALĂ O SĂ CEDEZE ÎN FAȚA DOLEANȚELOR ȘI PRESIUNII CETĂȚENILOR. NICIUN FUNCȚIONAR DE STAT NU POATE DECLARA CĂ ÎȘI FACE TREABA BINE ATÂT TIMP CÂT ESTE BOMBARDAT DE PLÎNGERI ȘI CERERI LA NESFÂRȘIT. HAIDEȚI SĂ FIM NOI ACEA GENERAȚIE CARE ÎȘI SACRIFICĂ TIMPUL, ENERGIA ȘI TALENTUL PENTRU GENERAȚIILE URMĂTOARE.
VREAU SA INCHEI CU CÂTEVA DIN GÂNDURILE ÎNȚELEPTE:
BUTURUGA MICĂ RĂSTOARNĂ CARUL MARE
CINE VREA SĂ-ȘI FACĂ O POARTĂ DE AUR TREBUIE SĂ BATĂ ZILNIC CÂTE UN CUI
RĂBDAREA ESTE AMARĂ, DAR FRUCTELE EI SUNT DULCI
CHIAR ȘI ATUNCI CÂND CAZI ÎN NAS, TE MIȘTI TOT ÎNAINTE
PERSEVERENȚA CONSTĂ ÎN A NE IMPUNE ÎN MOD VOLUNTAR ÎN VEDEREA ACCEPTĂRII DE BUNĂVOIE DE CĂTRE ALTE PERSOANE A VIZIUNII NOASTRE (GANDHI)
VICTORIA APARȚINE CELUI CE PERSEVEREAZĂ (NAPOLEON BONAPARTE)
ar fi inca un pas in toata miriada biurocratica din MD. Inca o dare de seama, inca un pas in plus, inca o schema de a evita pplatile catre de stat, inca noi reguli. Cel mai simplu ar fi ca compania X sa-shi dechida 10 companii, si sa reangajeze lumea de la una la alta, astfel evitand cele 23% pentru fondul social practic complet.
RăspundețiȘtergereLumea din contra evita tot felul de reguli noi, pun taxe fixe, simplifica toata regulile si regulisoarele. Atunci banii incep sa vina in sistem, dar nu complicant inca mai mult sistemul deja existent.
BTW, mai stii vre-o tara care face asa ceva? Just curious.
salut este foarte interesant despre ce discutati si ca aceasta problema se abordeaza si nu numai se plinge imi pare rua ca persoane ilustre discuta aceasta problema a societatii cu acest ton si in acest hal ...e batjocoritor pursisimplu ceea ce se petrece in MD ...am trei surori ce au studii superioare si nicidecum nu se pot incadra in cimpul muncii... lasam la o parte incapacitatea si nedorinta de a muncii caci cu criza de la md cred ca ar munci si ca simpli angajati... se pierd numai bani pe drumuri si timp pe la ministerul invantamintului pe la directia raionala si tot asa in scoli lucreaza pensionerii si cind numai pot isi lasa posturile la copii lor nu mai vbde primarii gradinite sunt angajati fara nici macar diploma de bacalaureat numai pentru ca sunt pur si simplu nepoti, verisori.... ce tara de merd... avem ...imi pare fte rau de ceea ce se intimpla noi si oricum nu se va schimba nimic ...fiti siguri atita timp cit ne plingem si nu actionam va ramine totul asa....cine ma poate ajuta cu ac problema va rog sa ma ajutati deoarece nu mai stiu cum sa-mi ajut surorile si nu doresc ca si ele sa plece peste hotare casi mine....chiar daca am absolvit 2 univ...daca pleaca toti ceilaureati cine mai ramiine in rm?
RăspundețiȘtergereProblemele sunt complexe.In parte se nasc si din faptul ca tinerii nu stiu ce-si doresc cu adevarat. Sunt contaminati de parinti, rude, prieteni si cand se trezesc ca stiu ce vor...considera ca e prea tarziu pentru o reorientare profesionala. Articole similare puteti casi si pe www.caleasuccesului.com
RăspundețiȘtergereContinua sa scrii! Imi place!