marți, 25 ianuarie 2011
Taiatul lemnelor, caratul apei
joi, 6 ianuarie 2011
miercuri, 5 ianuarie 2011
Problemele de angajare a tinerilor
Am avut zilele astea o discuție mai aprinsă privind ceea, ce ar putea face statul pentru tinerii de la noi. Sincer, sunt uimit când tineri de la noi spun: „Statul nu ne dă de lucru”. Nici nu e treaba statului să dea cuiva de lucru, că nu mai suntem în Uniunea Sovietică. În ceea ce ține de angajări, principalul rol al statului e să nu facă nimic și să nu încurce companiilor să crească și să creeze locuri de muncă. (Țineți minte în Shrek 2, când măgarul se indigna că la arest nu i s-au citit drepturile, nu i s-a spus că are dreptul să tacă, iar Shrek îi spune: „Măgarule, tu AI dreptul să taci”. Păi iată, noi AVEM dreptul la muncă.) :)
Pe de altă parte, văd încercările nereușite a Statului de a face ceva cu tinerii. Ministere, programe, strategii... tineri, v-ați simțit implicați în tot asta? Ați fost fericiți de atenția statului ultimul timp? Toate aceste inițiative sunt fie absolut birocratice și rămân numai pe hârtie, fie sunt nesistematice, haotice și locale. Și foarte puține pot avea o acțiune concretă, care ar viza vreo una din necesitățile stringente ale tinerilor.
Cea mai mare problemă a tinerilor azi e angajarea la lucru. Din cauza că nu se pot angaja, foarte mulți pleacă (alții pleacă fiindcă salariile-s mici, dar asta-i o altă discuție, să le luăm pe rând). Și în majoritatea cazurilor, la angajare tinerii sunt discriminați din cauza lipsei de experiență. Așa percep ei problema, și în mare măsură au dreptate. Cum se poate contracara aceasta? Printr-o stimulare puternică a angajatorilor să atragă la lucru tineri.
Iată condițiile problemei de bază a tinerilor, iată scopul. Cum se poate soluționa?
Cea mai mare problemă pentru angajatori la remunerarea persoanelor sunt contribuțiile de asigurări sociale de stat, care astăzi constituie 23% din suma salariului și sunt achitate de către patron. Pentru acei ce nu cunosc detaliile - această sumă este achitată de către angajator, și este o cheltuială suplimentară plăților salariale. Anume ea este principala cauză a plății salariilor în plicuri și principalul obstacol în calea majorării salariilor - la fiecare leu plătit angajaților, patronul mai plătește 23 de bani în fondul asigurărilor sociale. Pentru a evita această plată, majoritatea patronilor preferă scheme dubioase de obținere a numerarului, pentru a-l plăti angajaților ca salariu nedeclarat.
Pentru a stimula angajarea tinerilor, cred că este suficient ca salariile persoanelor nou-angajate în câmpul muncii să fie scutite de această plată pe o perioadă de, să zicem, trei ani. Mecanismul e destul de simplu. La prima angajare persoana este luată la evidență la CNAS (Casa Națională a Asigurărilor Sociale). Companiile prezintă dări de seamă regulate în care indică persoanele din această categorie care sunt angajați și câte luni au lucrat în cadrul companiilor. La angajarea într-un alt loc de muncă, tânărul poate obține de la CNAS un certificat în care să se indice câte luni în total constituie stagiul lui de muncă, astfel încât fiecare companie să știe cât timp ea mai poate beneficia de această scutire. La expirarea a 36 luni cumulative de lucru, compania începe să achite și contribuțiile de asigurare socială.
E un mecanism simplu, care poate fi implementat fără mari eforturi, însă beneficiile sale ar fi enorme. Companiile ar primi un stimul real să angajeze tineri, o economie care ar putea compensa lipsa lor de experiență. Chiar dacă după 3 ani compania va decide că nu mai are nevoie de serviciile lor, ei deja nu vor mai fi tineri absolvenți de facultate, ci specialiști cu experiență. Restul va depinde de ei.
Desigur, există și un șir de probleme în acest mecanism. Cea mai importantă este diminuarea încasărilor la CNAS. Această diminuare va trebui să fie compensată de la bugetul de stat, ea trebuie asumată ca fiind costul susținerii tinerilor. Oricum, nu trebuie exagerată mărimea acestui cost - tinerii, de regulă, sunt cea mai prost plătită categorie a angajaților, cheltuielile suportate de buget nu vor fi atât de mari. Și chiar dacă actualul nostru sistem ne-VladimirVladimirovici-cios de asigurări sociale va fi reformat și se va trece la un sistem adevărat de evidență a acumulărilor persoanle pentru pensii și la fonduri de pensii, nu e o problemă mare - tinerii vor avea încă toată viața înainte ca să facă acumulări în fondul lor de pensii.
De asemenea, putem să ne așteptăm la apariția unei noi categorii de șomeri - nu proaspăt-absolvenți-de-facultate, ci după-trei-ani-de-lucru. Oricum, cred că în trei ani poți învăța destul de multe în ceea ce faci, e un avantaj enorm pentru viitor.
Și, desigur, vor apărea sheme autohtone de evaziune, bazate pe această scutire, gen toate salariile din companie sunt scrise pe un tânăr care a fost angajat acum câteva săptămâni. Se poate evita plafonând mărimea salariului scutit de plăți la 2-3 salarii medii pe economie. Oricum, cred că se merită.
Iată, poftim. Am propus un mesanism simplu și eficient de soluționare a principalei probleme ale tinerilor. Nu o problemă inventată, gen votul de la 16 ani, nu o chestie declarativă și frumoasă, ci o soluție foarte concretă pentru a menține tinerii în țară. Vă invit, Guvern, vă invit, Minister al tineretului, vă invit, organizații de tineret. Până în 2012 asta se poate implementa.
duminică, 2 ianuarie 2011
Intrebarea anului 2010
Ca de obicei la sfârșitul anului de „Ce? Unde? Când?”, în club se organizează concursul întrebarea anului. Autorii urmează să selecteze din întrebările lor jucate pe parcursul anului trei mai reușite și să le tirmită pentru concurs. Ca de obicei, am mai multe întrebări, și mă chinui să aleg dintre ele. Le propun și atenției vostre.
1. În anul 1936 în Uniunea Sovietică a fost creat un nou produs alimentar, care avea destinația de a „îmbunătăți starea sănătății persoanelor care au avut de suferit în urma regimului țarist”. Nu vă întrebăm tipul produsului alimentar, spuneți denumirea lui, sub care îl cunoaștem și azi.
Răspuns: Doktorskaia
Comentariu: este vorba de renumitul tip de salam fiert (parizer).
Sursa: http://muzey-factov.ru/tag/products#531
Autor: Natan Garștea
2. În romanul „Etiopianul” al fantastului Boris Ștern, găsim următorul fragment:
„...Ofirul este patria omenirii. Locuitorii Ofirului aparțin tipului etiopian, iar etiopienii nu sunt un tip trecător între tipul negroid și europeni, ci invers: acesta este tipul de bază, pre-rasial al omenirii. S-a demonstrat că primii ofireni Adam și Eva indubitabil erau negri și semănau cu…”.
Sperăm că veți ști ce să scrieți ca răspuns la întrebarea: semănau cu cine?
Răspuns: Pușkin
Comentariu: Străbunelul lui Alexandru Pușkin era din Etiopia.
Sursa: Boris Ștern, Etiopianul
Autor: Natan Garștea
3. Conform lui D. Hili, ajutorul statelor X-e e atunci când oamenii X-i dintr-o țară Y-ă ajută oamenii Y-i dintr-o țară X-ă. Scrieți în ordinea corectă ce antonime am înlocuit prin X și Y?
Răspuns: săraci și bogați.
Comentariu: Fraza suna în modul următor: Ajutorul statelor sărace e atunci când oamenii săraci dintr-o țară bogată ajută oamenii bogați dintr-o țară săracă.
Autor: Natan Garștea
4. Ascultați un fragment din romanul „Maculatorul” de Serghei Lukianenko.
„Totusi, e mult mai simplu când ți se cere ceva material. “Babah... Iata capul balaurelui, împarate! Mi-am ținut promisiunea!" Iar ca răspuns: “Și eu o să mi-o respect pe a mea. Tdjjj... Iata..."
Continuați citatul.
Răspuns: Iata mâna prințesei.
Sursa: „Maculatorul”, Serghei Lukianenko
Autor: Natan Garștea
5. (Pentru prezentator. Nu evidențiați cu vocea ghilimelele de la ultimul cuvânt din întrebare.)
Acum câteva sezoane în urmă, pe site-ul cuc.md iarăși s-a încins discuția eternă privind calitatea întrebărilor jucate. Una dintre soluțiile propuse a fost scrierea unor meta-întrebări, care ar servi ca machete pentru elaborarea întrebărilor propriu-zise. Însă, ținând cont de limba greacă, nu prea vedem cum scrierea meta-întrebării ar putea ajuta la compunerea unei întrebări bune.
Echipa organizatoare va roagă să scrieți pe foitele de răspuns "răspunsul".
Răspuns: Răspunsul
Comentariu: „Meta” în greacă înseamnă „după”, meta-întrebare înseamna „după întrebare”, iar cum știm foarte bine, după întrebare, conform Codului Jocurilor intelectuale, este plasat răspunsul. Organizatorii au fost foarte amabili și v-au rugat să scrieți pe foițe răspunsul „răspunsul”.
Autor: Natan Garștea
6. Echipele primesc material distributiv.
Ați primit posterul filmului Gattaca, un film despre un viitor în care codul genetic uman a fost complet descifrat. Aceasta permitea practic instantaneu să afli orice despre altă persoană - durata probabilă de viață, predispozițiile pentru boli, caracteristicile înnăscute a personalității, cele mai recomandate specialități, etc. Din această cauză oamenilor le devine tot mai greu să-și depășească condiția - din copilărie genele povestesc despre ei totul, ce pot și ce nu pot. Anume cu referire la aceasta, pe poster este scris: His X. Her X. Scrieți, ce am înlocuit cu X, în română sau în engleză.
Răspuns: Celula sau Cell
Comentariu: Nu degeaba am distribuit imaginile pe care sunt și celulele fiecăruia.
Autor: Natan Garștea
7. Atenție, întrebarea îi avantajează pe unii dintre jucători. În întrebare sunt înlocuiri.
Expresia Particula galbenă, deși este folosită de noi frecvent, doar rareori este utilizată cu referire la particula galbenă propriu-zisă, devenind deja o expresie frazeologică consacrată. În special această expresie este preferată de ziariști și politicieni. În realitate, conceptul de Particulă galbenă a fost dezvoltat în prima jumătate a secolului XX, și aplicările lui practice au adus beneficii economice semnificative, în special acolo unde mișcarea este polarizată.
Ce am înlocuit prin Particula galbenă?
Răspuns: Unda verde
Comentariu: Unda verde se numește fenomenul de schimbare coordonată a culorii semafoarelor la mai multe intersecții consecutiv pentru a asigura mișcarea vehiculelor fără oprire în cazul deplasării lor cu viteza recomandată. Prin expresia mișcare polarizată s-a substituit mișcare unidirecțională.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_wave; http://www.drivingplus.ru/driving/dorojnoe-dvijenie/6.html; www.dexonline.ro
Autor: Natan Garștea
8. Acest teritoriu plin de istorie era numit de către locuitorii săi „Bet-Nahrain”, iar locatarii săi contemporani au schimbat această denumire în „bilād al-rāfidayn”. Suprafața lui, în cadrul limitelor sale naturale, este de 35,6 mii km2, fiind o zonă subtropicală, fierbinte și aridă. Denumirea sub care cunoaștem noi acest teritoriu vine din limba greacă, și îl descrie perfect. Deși, internăutul moldovean Larry Livingston, folosește această denumire și pentru descrierea Republicii Moldova, ceea ce este de asemenea perfect aplicabil ținând cont de procesele secesioniste ce au avut loc la noi.
Numiți acel teritoriu în greacă.
Răspuns: Mesopotamia
Comentariu: Mesopotamia în traducere din greacă semnifică „Între râuri”, „Pământul dintre râuri”. Republica Moldova tot poate fi numită de asemenea Mesopotamia, dacă nu ținem cont de regiunea transnistreană.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Mesopotamia; http://en.wikipedia.org/wiki/Tigris-Euphrates_river_system; http://larry-livingstone.blogspot.com/2010/11/dont-vote.html.
Autor: Natan Garștea
9. Principiul de formare a detașamentului sacru din Thebes-ul antic contravine principiilor contemporane de înrolare în armată - aceea ce atunci servea motiv pentru a fi încorporat în acest detașament de elită, astăzi în multe țări e motiv de a fi eliberat de armată. Detașamentul a fost de nebiruit multe decenii, până când toți ostașii săi până la unul au căzut în lupta contra legiunilor lui Phillip Macedonianul. Nouă astăzi aceasta ne poate părea paradoxal, dar Plutarh explica neînfricarea ostașilor săi anume prin specificul lui: fiecare dintre ei rămânea pe câmpul de luptă până la urmă, fiindcă se rușina să manifeste lașitate față de… Față de cine?
Răspuns: iubitul său. Se acceptă amant, partener sexual, sau orice alte răspunsuri care indica univoc la natura relației.
Comentariu: În detașamentul sacru erau înrolate numai perechi homosexuale. Detașamentul avea 300 de persoane și s-a manifestat eroic în mai multe războaie. Când a aflat că armata lui a nimicit acest detașament, Phillip Macedonianul a plâns.
Sursa: http://ru.wikipedia.org/wiki/Священный_отряд_из_Фив
Autor: Natan Garştea
10. Sfântul Thomas D'Aquino îi nega acest privilegiul Atotputernicului. Sfântul Damian, însă, îi recunoaște Lui privilegiul. În schimb Ray Bradburry l-a lăsat să facă aceasta pe Eskels, ce-i drept, cu urmări dezastruoase. Scrieți ce poate sau nu poate face Atotputernicul, dar a putut face Eskels?
Răspuns: să modifice trecutul.
Eskels este eroul povestirii lui Bradburry „A sound of thunder”, care în timpul unei călătorii în trecut a ucis un fluture, ceea ce a schimbat mersul istoriei.
Autor: Natan Garștea
11. Atenție, în întrebare sunt înlocuiri:
În octombrie 1884 la cererea președintelui Statelor Unite ale Americii a avut loc Conferință internațională a suveicii, la care au fost reprezentate 25 de state. Rezoluția finală, care conținea 7 puncte, a fost votată cu 22 de voturi pentru și un vot (San-Domingo, actuala Republică Dominicană) contra, iar Franța și Brazilia s-au abținut. De altfel, Franța nu a acceptat decizia Conferinței până în 1911. În prezent, însă, decizia respectivă este general acceptată în toată lumea.
Nu vă rog să-mi spuneți ce-am substituit prin cuvântul „suveică”, spuneți ce localitate este menționată în al doilea punct al rezoluției.
Răspuns: Greenwich (se acceptă numai această localitate, cu variante de transcriere fonetică)
Comentariu: La solicitarea președintelui SUA Chester Arthur, a avut loc Conferința internațională a meridianului, care a stabilit meridianul zero. Franța insista ca el să treacă prin Paris (linia rozei).
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Meridian_Conference
Autor: Natan Garștea