facebook

luni, 18 iulie 2016

Despre urbanizare


Haideți să vorbim puțin despre satele noastre.
Noi avem în Moldova 1682 localități, printre care 5 municipii și 62 orașe. Restul sunt sate. (tot asta conform clasificatorului unităților administrativ-teritoriale de la noi)
Conform recensământului din 2004, (acel recent așa și nu este făcut public, voi opera cu ultimele date existente), noi aveam trei sate cu câte un singur locuitor, 13 sate cu până la 10 locuitori și 98 de sate cu până la 100 de locuitori. În general, iată cum arată distribuția localităților noastre după numărul de locuitori (am grupat localitățile după numărul locuitorilor, de ex. mai puțin de 500, între 500 și 1000, etc., pentru fiecare grup am calculat numărul de sate în grupul respectiv și populația totală a satelor respective):


Cel mai mare număr de localități este grupat în categoria de sate cu mai puțin de 500 locuitori (peste 400), cei mai mulți locuitori sunt în sate care sunt cuprinse între 1000 și 1500 locuitori (308 mii). Sunt sigur că la recensământul de acum (acel secret), numărul de localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori a crescut și mai mult.
Forma și structura satelor noastre a fost conservată din perioada interbelică. Până în 1918 noi am fost o gubernie rusă, cu feudalismul și relațiile lor sociale înapoiate. Apoi am fost parte a României, iarăși, nu cea mai avansată și industrializată. Și după ’45, când s-a început colectivizarea forțată și crearea colhozurilor/sovhozurilor, structura satelor a fost păstrată așa cum era la moment.
Deci, noi avem o structură a satelor care corespunde unei economii feudale, și nici de cum uneia capitaliste sau a epocii informaționale. Drept urmări, poftim câteva diagrame.
1. Împărțirea pe populație urbană și rurală în Europa:


Deci, Moldova e țara cu cea mai mare pondere a populației rurale din toate statele europene.

2. Dacă tot nu a fost evident ce am avut în vedere în prima diagramă, poftim încă una. Ponderea populației urbane pe țările Europei și produsul intern brut pe cap de locuitor.În această diagramă putem vedea atât proporția populației urbane (care e invers proporțională cu acea rurală) cât și venitul pe cap de locuitor din țările respective. Evident că există o oarecare variație ce depinde de specificul țării, dar se poate vedea cu ochiul liber descreșterea generală a veniturilor odată cu descreșterea gradului de urbanizare. Coeficientul de corelare între acești doi indicatori este de 0,64 (corelare semnificativă între ele).

3. Care ar fi cauza la această legătură între venituri și gradul de urbanizare a țării? Evident, productivitatea muncii în diferite ramuri ale economiei. Iată cum arată productivitatea muncii la noi:


Ramura economiei
Angajați, mii
PIB, mii lei
Productivitatea muncii, lei/locuitor
Agricultură
381,9
14 881 263
38 966,39
Producție
148,3
17 194 137
115 941,58
Servicii
331,3
71 386 802
215 474,80
Total
861,5
103 462 202
120 095,42


În mediu, fiecare dintre noi produce anual câte 120 mii lei pentru Produsul Intern Brut al țării. Însă dacă în servicii un angajat generează cca. 215 mii lei, în domeniul producției cca. 115 mii lei, păi în agricultură un angajat produce anual doar câte 39 mii lei. Iar în agricultură sunt angajate mai multe persoane decât în servicii sau producție. Nu cred că este necesar să povestesc despre legătura între ponderea populației rurale și ponderea populației implicate în agricultură.


Concluzia spre care vreau să vă duc este următoarea: noi suntem cei mai săraci din Europa fiindcă aveam cea mai mare pondere a populației rurale din Europa. Iar agricultura are cea mai mică productivitate din toate ramurile economiei. Noi avem prea multă lume la sate. Și prea multe sate. Și aceasta ne trage în urmă în mai multe feluri.

Datorită faptului că satele noastre s-au conservat de prin secolul XIX, ele și au rămas adaptate pentru realitățile de atunci, la economia naturală de subzistență și la prășitul manual al parcelelor minuscule ce-i revin fiecăruia. Ca urmări, avem:

-        Suprafețele agricole fărâmițate, neadaptate pentru agricultura de scară, din cauza numărului foarte mare de persoane între care ele sunt împărțite. Aceasta diminuează foarte mult rentabilitatea investițiilor (nu are rost să cumperi tractoare pentru doar câteva hectare de pământ, dar nici nu ai cum aduna bani pentru tractoare având doar câteva hectare de pământ), diminuează capacitatea de finanțare (nu ai cu ce garanta împrumuturi și credite mari) și scade predictibilitatea activității economice (azi oamenii au vrut să-ți dea în arendă pământul lor, mâine îl vor da altuia).

-        Lumea de la sate nu prea are alte opțiuni de activitate decât activitățile agricole sau conexele acestora. Soluția – naveta zilnică în centrele industriale – nu e viabilă de obicei din cauza infrastructurii foarte proaste. Așa că cea mai mare parte a populației țării este prinsă de activitatea economică cu cea mai mică productivitate (iar productivitatea mică e cauzată de numărul mare de locuitori de la sate, vezi punctul precedent, e un cerc vicios).

-        Accesul la serviciile sociale și calitatea generală a vieții la sate este cu mult mai rea ca la oraș (Nu vreau să spun că în orașele noastre ele sunt ideale, dar încercați să chemați o salvare în sat. Sau testați într-o noapte de iarnă un veceu din curte. O, sau povestiți unei fete care din comoditățile de igienă are acces doar la ligheanul cu apă încălzită despre dușurile zilnice și epilatul picioarelor, nu că ar fi ceva vital, doar simțiți prăpastia ce desparte orășenii de lumea din sat).

-        Nivelul învățământului, și nivelul general de cultură, este cu totul diferit la sate față de orașe, chiar dacă se studiază pe aceeași grilă în toate școlile. Ține și de nivelul profesorilor, dar în special, ține de mediul de comunicare și de educația de acasă. În puține case la sat există cărți, și nu numai fiindcă lumea nu ar dori să citească, ci fiindcă lucrul la pământ nu prea lasă mult timp pentru aceasta.

Satele, așa cum sunt ele la noi astăzi, trebuie să dispară.

Sună cu totul diferit decât toată politica oficială care s-a promovat la noi de la independență încoace, dar satele așa cum sunt la noi trebuie să dispară. Trebuie prin toate metodele să încercăm să promovăm urbanizarea și industrailizarea și să încurajăm transferarea populației de la sate la orașe. Drept urmări, vom avea:

-        Trecerea populației din cea mai neproductivă ramură a economiei în alte ramuri, cu creșterea generală a productivității muncii și a competitivității economiei noastre (cu tot ce urmează din asta);

-        Crearea condițiilor pentru redistribuirea proprietății asupra terenurilor și apariția proprietăților funciare mari, care vor permite apariția agriculturii de scară, cu creșterea productivității muncii în agricultură;

-        Scăderea costurilor sociale legate de sate. Mai puține sate – mai puține drumuri de construit și întreținut, conducte de gaz, primării, școli și spitale;

-        Creșterea calității generale a vieții. Locuind în zonele cu o calitate a vieții mai mare, evident că persoanele care se vor disloca vor beneficia de ea. Aceasta înseamnă, în final, durată mai mare a vieții, dar și simplul fapt că oamenii vor trăi mai bine;

-        Creșterea nivelului general de alfabetizare, cultură și profesionalizare, atât datorită mediului, cât și a nivelului de școlarizare. Evident, aceasta nu va avea loc imediat, asimilarea având loc în a doua și a treia generație.

Evident, trecerea masivă a populației de la sate la oraș are și părți negative. Printre ele voi menționa:

-        Satele sunt principalul acumulator al culturii și tradițiilor noastre. Odată cu dislocarea de acolo, aceste tradiții în cea mai mare parte se pierd. Cred că va trebui de căutat soluții cum ele ar putea fi conservate.

-        Presiunea enormă asupra orașelor din cauza creșterii rapide. Când orașele cresc foarte repede, se primește cam cum s-a primit la noi – construcții urâte și făcute fără un plan general, creștere haotică a orașului, infrastructura lui nu face față încărcăturii sporite. În cazul dacă administrația orașului e profesionistă, rezolvă problema din mers, dacă nu – durează zeci de ani ca orașul să se ajusteze cu noile sale mărimi.

-        Evident, va urma a scădere a nivelului mediu de viață și cultură în oraș. Fiecare când se mută, își ia satul său cu sine (nu o spun cu rău, fiecare mod de viață își are tradițiile sale și necesitățile sale, în ograda de acasă e ok să arunci cojile de răsărită pe pământ sau chiar pe cărărușă, fiindcă pe urmă tot tu mături acolo; în oraș deja nu e ok să scuipi cojile pe jos, fiindcă nu mai e ograda ta și la sigur nu revii acolo să mături). Și doar în a doua – a treia generație adaptarea devine deplină. Așa că – încă vreo 20 de ani grămăjoarele de coji de semințe de floarea soarelui nu vor dispărea nicăieri din oraș. Dar cu cât mai devreme începem, cu atât mai repede asta se va termina.

Cum de obținut tot aceasta? Greu de spus. Cred că în primul rând ar trebui de folosit metode pozitive de motivare. Să se decidă care vor fi centrele de urbanizare sau dezvoltare (municipiile, orașele, satele mari care au potențial economic semnificativ, hub-urile de servicii și transport), și să se investească prioritar acolo în infrastructură, dezvoltare și servicii sociale. Aceasta natural va atrage și lumea. Cred că ar fi principalul mecanism, dar sunt și multe altele. Subsidii pentru procurarea locuinței în zonele de dezvoltare. Îndreptarea specialiștilor tineri în aceste zone. Crearea parcurilor industriale și a zonelor economice libere în ele. Simplificarea legislației privind preluarea proprietăților abandonate de către autoritățile locale. Și multe altele.

Oricum, ideea principală e clară. Satele noastre așa cum sunt ele acum trebuie să dispară.

8 comentarii:

 1. Natan, ceea ce propui se numeste genocid.

  Analiza pe care ai facut-o nu are treaba cu stiinta: analiza institutionala - ioc, culturologica - nici atita, analiza factoriala privind productivitatea pe sectoare (tabelul cu productivitatea pe sectoare reflecta o politica anti-rurala si anti-productiva, axata pe inmultirea planctonului de oficii (din care faci parte si tu), functiile sociale ale economiei le ignori cu desavirsire, principile dezvoltarii rurale (inclusiv cele adoptate la nivel de institutii internationale) iarasi le ignori deplin, abordarea sistemica a economiei ca subansamblu al societatii iti este straian, or fara o asemenea abordare nu ai cum sa tragi concluzii corecte, viabile. Ia cunostinta cel putin de institutionalism, de optimizare multi-criteriala, de culturologia economiei, de teoriile dezvoltarii, de teoriile economiei internationale si alte citeva domenii si vei vedea cit de timpa (in sens etimologic) este "analiza" facuta de tine si concluziile pe potriva calitatii analizei.

  In baza unor asemenea analize s-au operat genociduri.

  De altfel, daca nu stiai, in Basarabia nu a existat iobagie, iar structura satelor noastre nu este omogena: avem 7 categorii social-economice si cultural-demografice de sate. Unele sint de origine sovietica, altele sint de origine traditionala. Se vede ca nu cunosti nici demografia ca sistem conceptual.

  A sti citeva formule si lozinci din economics nu inseamna a fi consilier, consultant sau expert. Inseamna a fi doar un papagal care repeta ideologii liberal-fundamentaliste care nu au tangenta cu realitatea si omenia.

  Ar fi corect si doveditor de integritate morala sa-ti retragi aceasta publicatie din uzul public cu scuzele de rigoare.

  P.S. Sint de virsta parintilor tai de aceea mi-am permis sa te tutuiesc. (Plus stiu de tine de cind te-ai nascut - numele tau a fost discutat pe vremuri.)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Comentariul de genul: nimic nu e bine. Dar ce anume nu e bine? Nu am văzut absolut nici un argument, doar o listă de domenii care nu au fost analizate în articol. Pare rău dacă cifrele despre productivitate v-au părut anti-rurale... care anume din cifrele celea v-a părut cea mai antirurală? 3? 8? 9?

   Nu mi-am spus scopul să fac analize instituționale, culturologice sau factoriale. Nu sunt un institut de cercetări, nu sunt un minister al dezvoltării teritoriale. Am scris un articol pe blog, în care am făcut câteva observații, le-am analizat și am tras niște concluzii. Am făcut o analiză a structurii satelor noastre după număr și populație, am făcut o analiză comparativă a gradului de urbanizare pe Europa și a venitului pe cap de locuitor. Îmi cer scuze că am calculat productivitatea din diferite domenii ale economiei, văd că aceasta v-a afectat cel mai mult. Oricum, partea frumoasă este că nimeni pe nimeni nu obligă să citească acest blog, se poate oricând trece pe lângă el, fără a vă strica dispoziția.

   Interesant, ce anume din propunerile mele este genocid? Să se investească în centre de dezvoltare, să se susțină familiile care se mută în centrele respective? :) Nu pot înțelege ce anume a stârnit așa un comentariu emotiv și neargumentat.

   Deși, cine știe. Poate autorul anonim al comentariului a ales să rămână la sat și să-l dezvolte în continuare, sau s-a mutat de la oraș la sat, și se simte vizat direct de mine în articol. În orice alt caz, nu prea văd dreptul lui moral să comenteze aici, dacă singur a făcut aceea despre ce se vorbește în articol.

   Și încă una. Pentru cineva care vrea să tutuiască oricând se va găsi vreo scuză pentru aceasta. O zi frumoasă.

   Ștergere
  2. Natan,

   tutuiala e o forma straveche romaneasca de adresare intre unul mult mai in etate si unul mult mai tinar, asa ca nu te lasa afectat de ruralismele noastre romanesti :)

   Blogul este un instrument public. Daca ai fi abordat probleme de interes individual sau care afecteaza persoane aparte, dar nu existenta noastra ca popor, atunci, bineinteles, e treaba ta ce publici. Dar tu ai venit cu propuneri pseudo-stiintifice care, de fapt, ne zatresc ca populatie si ca popor. Din acest motiv am considerat de datoria mea morala (si care te simpatizam ca copil cuminte al parintilor tai) sa vin cu protest la ceea ce ai propus (sint sigur ca ai facut-o nu din ura fatza de acest popor, ci doar din prostie, deh, tineretele ...).

   Acum, putin mai apropiat la tema, adica la "analiza" ta. Am enumerat citeva domenii fara de aplicarea metodelor carora nu este cu putinta in principiu sa intelegi ce se intimpla in spatiul rural, cum functioneaza acesta ca sistem demografic-cultural-economic-social. Or, in cazul fenomenului ruralitatii aceste domenii nu pot fi tratate separat - e un principiu elementar si arhicunoscut al dezvoltarii rurale. Iar tema abordata atit de neinspirat de catre tine tine tocmai de dezvoltarea rurala. Inteleg ca aceste domenii iti sint straine, dar, avind studiile pe care le ai, era firesc sa fii constient de limitele metodologice foarte strinse ale economics-ului: aceasta metodologie (de fapt, in esenta e o ideologie cu camuflaj matematic, dar nu o stiinta - vezi si tu ce se mai publica prin lumea stiintifica mare) este cu totul inadecvata pentru descrierea si modelarea fenomenului ruralitaii. E ca si cum ai aplica economics-ul la relatia intima (in sens de sufleteasca, personala in cel mai mare grad) dintre membrii familiei tale, inclusiv PIB-ul familiei, serviciile prestate de catre mama-tata-copii-bunei recirproc si evaluat fiecare serviciu in unitati monetare etc.

   E ca si cum ai masura cu termometrul gradele de vodca sau de unghi si ai veni cu concluzii privind unghiul de incidenta sau contrafacerea sau autenticitatea vodcai. Sper sa fi fost clar prin aceste analogii. Iar daca tu nu cunosti decit termometrul (economics), atunci cum sa-ti lamuresc ce este geometria (unghiurile) sau chimia organica (vodca) ?

   In semn de bunavointa ti-as recomanda sa incepi cu sociologia rurala (sint tone de monografii, dar alegeti citeva internationale si vreo 4-5 de baza romanesti), apoi vezi ceva si cu institutionalismul: G. M. Hodgson "Economics and Institutions" (este si in traducere ruseasca), D.C. North "Institutions, Institutional Change and Economic Performance" (este si in traducere romaneasca editat la Chisinau). Pt a intelege mai exact caracterul ultra-ideologic al economics-ului ai putea vedea si Naomi Klein "Capitalismul dezastrelor" (denumire din memorie). Cele enumerate nu acopera nici 1% din cunostintele minim necesare pentru a intelege cit de cit fenomenul ruralitatii impreuna cu economia ruralului.

   P.S. Ramin anonim (desi, am remarcat, este si un alt anonim care comenteaza la acest articol), deoarece esti aservit propagandei fundamentaliste a liberalsimului: pe timpul sovietic asemenea acitvisti ideologici erau numiti "rabotnik ideologhiceskogo fronta" si erau periculosi pentru anturajul lor, deoarece ii puteau turna la KGB pe oricine care nu impartaseau aiurelile propagandei comuniste. De atunci situatia nu s-a schimbat, dar chiar s-a inrautatit. Nu vreau sa-mi pun in pericol viata mea sau a membrilor familiei mele atit timp cit esti aservit doctrinei respetive anti-umane.

   Apropo, vezi cum te comenteaza lumea pe point.md:
   https://point.md/ru/novosti/obschestvo/eks-sovetnik-premjera58-nashi-sela-v-ih-nineshnem-formate-dolzhni-ischeznutj

   Ștergere
  3. Jesus. So much for the Moldovan civilized conversational cyberspace. What a piece of shit this anonymous connoisseur. Злой мамалыжник. Tutuila my ass. A avut doar optiunea de a comenta in privat. Так нет, сука. Всё на публику. Direct in atac cu propriile excremente. Видимо человеку доставляет удовольствие выставлять себя на показ гнилым троллем.

   Ștergere
 2. dislocarea populatiei rurale la oras sau urbanizarea satelor e o distopie la fel de distructiva ca si colectivizarea sovietica. Apropo, structura satelor si viata lor de astazi nu poate fi comparata acum cu cea din perioada interbelica, astazi fiind cu mult mai degradata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred ca ar trebuii sa existe un echilibru intre rural si urban.

  RăspundețiȘtergere
 4. Natan, cu tot respectul, dar cred ca judeci dupa calapoade. Fraza - Crearea condițiilor pentru redistribuirea proprietății asupra terenurilor și apariția proprietăților funciare mari, care vor permite apariția agriculturii de scară, cu creșterea productivității muncii în agricultură; este copiata din strategiile care s-au mai scris pana acum si e o reprezentare gresita. Miroase a lozinci. Dejavu.

  ce stii tu despre resursele naturale limitate si ce stii tu despre activitati rurale non-agricole. probabil ai calatorit prin vest, prin aceeasi olanda, unde in zona rurala se traieste mai bine ca in centrul chisinaului. Chiar de vrei sa aduni toti oamenii la oras, nu ai cu ce ai adapa si spala - nu este suficient apa, ori voi expertii financiari-bancari niciodata nu tineti cont de asa lucruri ca mediul ambiant, care e resursa limitata, educatie, sanatate, si cultura, lucruri care nu poti lua dobanda si in care bancherii nu investesc ci doar se folosesc.

  mai pe scurt minus zece ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. vezi la ce duce industrializare bazata pe ideile economiei promovate in opiniile dvs http://independent.md/toyota-lansat-un-robot-bebelus-pentru-stimula-instinctul-matern-intr-o-japonie-tot-mai-imbatranita/#.V_JhVSQjOM8

   Ștergere