facebook

luni, 16 iulie 2012

Mai bine mort decat ONG-ist


Acum ceva timp am asistat la o dezbatere la tema ”Mai bine mort decât ONG-ist”. Eu, văzând tema, am mers acolo în speranța găsirii răspunsurilor la toate întrebările, inclusiv principala întrebare despre viață, univers și în genere. Din păcate, nu a fost să fie.

Afirmatori erau Lucia Aprodu și Dumitru Alaiba, oponenți - Corneliu Cirimpei și Andrei Panici. Toți notorii în dezbateri și notorii în ceea ce fac în viața obișnuită.
Dezbaterea a fost frumoasă, participanții măsurându-se în lungimea inteligenței și a talentului oratoric, ei chiar fiind pe măsură. Presupun, s-au simțit bine, amintindu-și tinerețea frumoasă petrecută în dezbateri. La finele discuției s-a pus la vot, și acei prezenți au votat... care echipă a fost mai bună. Iar eu am mers acasă foarte dezamăgit și frustrat.
Desigur, dezamăgirea mea era cauzată nu de dezbaterile propriu-zise, ci numai și numai de așteptările mele exagerate. Eu am mers la o ședință de dezbateri în așteptarea unor soluții... ceea ce a fost cel puțin naiv. În fine, să zicem că asta e problema mea, cauzată de stilul de lucru cu care m-am obișnuit în lumea afacerilor - acolo scopul întâlnirilor este obținerea unor rezultate concrete și măsurabile.

Referitor la tema discuției, oponenții și-au făcut treaba foarte bine. Ei au indicat că  1. ONG-urile sunt create de persoane private cu cele mai diverse scopuri și că 2. Ele nu sunt datoare nimic nimănui, poate doar finanțatorilor.
Și într-adevăr, având aceasta în minte, dispare cea mai mare parte a obiecțiilor care sunt formulate față de ONG-uri. Ele nu sunt organe de stat, care există pentru a lucra în folosul nostru, ci au fost create de către cineva pentru ceva, și noi, terții, putem sau nu putem intra în ceva-ul cela, obiect de activitate. (Chiar dacă ONG-ul nu-și îndeplinește atribuțiile prevăzute de statutul său, nu cred că este real să se facă ceva cu asta - poate, după îndelungate judecăți și plângeri la ministerul justiției și sensibilizări ai opiniei publice... dar nu sunt sigur că se merită.)
O problemă aparte, care tot nu e o problemă, este eficiența distribuției și utilizării finanțărilor. Banii sunt dați de către finanțatori, și cât de nerațională și neeficientă nu ne-ar părea uneori utilizarea lor, asta e strict problema finanțatorului. Dacă acceptă așa o utilizare a banilor săi, treaba lui.

Problema mea cu ONG-urile nu este adresată direct lor, ci se referă mai mult la situație pe ansamblu. În primul rând, ele canalizează tinerii, forța de muncă cu cel mai mare potențial de inovare, într-un domeniu absolut neproductiv.
Ce am eu în vedere? ONG-urile nu produc un capăt de ață. Iar când efectuează activități economice, ele conform legislației trebuie să fie cu profitabilitate nulă. Deci, în cazul ONG-urilor dispare principalul motor al eficienței economice - necesitatea de a genera profituri (deci, de a maximiza rezultatele și de a minimiza costurile). Chiar și potențialul de dezvoltare a lor (capacitatea de acumulare a resurselor) este limitat de necesitatea de a consuma bugetele alocate până la finele proiectului - cât ai scris, atât trebuie să consumi, că e păcat să restitui banii la finanțator…
Așa că valoarea adăugată adusă de ONG-uri economiei noastre este aproape de zero. În general, funcțiile ONG-urilor, în cea mai mare parte, sunt fie complementare, fie dublează funcțiile care sunt îndeplinite de stat. Se primește că tot sectorul non-guvernamental se adaugă guvernului drept încă o suprastructură pe economia noastră. Iar statul tot nu produce nimic, având doar funcții de reglementare și redistribuire. La TEDx vorbisem despre ponderea angajaților publici în total angajați din Moldova (care este de 28,4% cf. ultimelor date de la BNS). Or, ponderea în total angajați a celor care lucrează în sectorul non-guvernamental, constituie 6,7%. În total, avem niște onorabile 35 la sută de persoane angajate care nu aduc valoare adăugată economiei țării. Fiecare al treilea.
Deși multe ONG-uri, spre deosebire de Stat, nu consumă din impozitele noastre, ci aduc bani în țară, banii ceia merg fie ca remunerare consultanților străini, fie direct în consum (și susțin inflația sau importurile, până la urmă). Iar țara rămâne să se afle acolo unde și se afla.

Iar în al doilea rând, ONG-urile educă o anumită stare de spirit și anumite obișnuințe în lucru. Mă refer la orientarea pe raportări în detrimentul orientării pe rezultate, și mă refer la caracterul discontinuu al proiectelor și, respectiv, la lipsa controlului pe termen lung asupra rezultatelor proiectului.
Din păcate, finanțatorii nu pot aprecia rezultatele reale ale proiectelor implementate, ci doar indicatori cuantificabili și măsurabili, dar indirecți ai rezultatelor proiectelor. De exemplu, ei nu pot aprecia soluționarea reală a unei probleme prin aprobarea unei legi, ci doar pot constata aprobarea legii. Nu pot aprecia cu cât s-a schimbat starea de spirit în societate privind o anumită problemă, ci pot număra numai posterele afișate referitoare la problema respectivă. Nu-mi imaginez cum după ce s-a raportat că problema a fost soluționată prin aprobarea unei legi, se va mai raporta că legea în realitate nu ajută cu nimic și problema continuă să persiste.
Plus, datorită organizării pe proiecte și cicluri de finanțare, ONG-urile nu sunt stimulate să monitorizeze continuu problemele de care s-au ocupat (doar dacă nu mai au proiecte pe aceeași tematică). 
Atâta timp cât această atitudine rămâne în cadrul ONG-urilor,  e ok și e problema lor. Însă de multe ori persoanele educate în acest stil de lucru migrează în domeniul afacerilor (ceea ce nu e mare problemă fiindcă dacă nu-și schimbă atitudinea, nu supraviețuiesc mult acolo) sau în domeniul guvernamental (ceea ce chiar e o problemă, fiindcă lucrul la stat este exact propice pentru a mima activitatea, lucru bine însușit în multe ONG-uri). Am întâlnit mulți tineri la interviuri care aveau aptitudini foarte bune de comunicare și de a se prezenta favorabil (ceea ce e bine), care își vedeau activitatea doar în comunicare și coordonare (aceea ce nu e bine, cineva trebuie și să producă ceva), care vedeau soluționarea problemelor în convocarea unor mese rotunde sau în scrierea unor rapoarte despre problemele constatate (ceea ce nu e bine deloc fiindcă asta poate fi doar punctul de pornire în soluționarea problemei, dar nu și soluția în sine) și care după ce raportau despre măsurile întreprinse pentru soluționarea problemei, uitau de existența acesteia (ceea ce în administrarea unei afaceri este inadmisibil).

Acum, chiar nu vreau să fiu rău - avem multe organizații non-guvernamentale care fac lucruri extraordinare. Și cunosc foarte mulți oameni care și-au dedicat viața unor cauze nobile, pe care le realizează inclusiv cu ajutorul ONG-urilor. Însă acei oameni erau dedicați acestor cauze și fără finanțările străine, finanțările fiind un mijloc, și nu un scop.

În fine. Dezbaterile pe tema „Mai bine mort decât ONG-ist” mi-au părut o reflectare foarte fidelă a stilului de lucru al ONG-urilor. A fost o întâlnire cu o temă extraordinară, care a trezit interesul public, a fost o discuție acolo pe loc (în cazul dat - în formatul dezbaterilor parlamentare britanice), după care, cum am mai spus, s-au pus la vot opiniile părților. Acum, ținând cont că în sală (ca de obicei la astfel de evenimente) erau prezenți în majoritate membri activi a diverse ONG-uri, ghiciți care opinie a câștigat. Din sală la un anumit moment s-a întrebat dacă va fi coffe-break.

Iar după vot, toți ne-am împrăștiat acasă, satisfăcuți de lucrul făcut și de rezultatele obținute.

7 comentarii:

 1. Natan, cred ca din greseala ai uitat sa califici cumva angajatii la stat care muncesc in intreprinderi de stat. Ceva, ceva produc si ei. Cati ar fi ei din cele 28,4%?

  In aprecierea dezbaterii ai fost darnic, or partea afirmativa/guvernul in mare exact de aia a si pierdut pe flow (prin coincidenta si in sala, asta insa din alte motive, inclusov cele enuntate de tine, dar nu numai) -- a esuat in a oferi o strategie de abordare a unui aspect din problema. Deci, nilaloi ne bravo prietenilor mei Lucica si Dima. Au avut abordare tipiv ONGista .. :-)

  P.S.:Corecteaza gresaluta cu "Priblema mea cu ONG-urile nU este..."

  Andrei P.

  RăspundețiȘtergere
 2. Natan, multumesc pentru aprecierea dezbaterii. Eu nu am asistat la aceasta dezbatere, dar sunt deacord cu cele mentionate de tine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mmmm nu s-a mentionat anterior pe acest blog ca ONG-urile ofera posibilitatea tinerilor de a obtine ceva experienta inainte de angajare?
  Da unde scrie in legislatie ca profitabilitatea ONG-rilor trebuie sa fie nula?

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest tip de evenimente si dezbateri le organizeaza ospoon.eu si ei chiar daca sunt un ONG incearca sa faca societatea noastra sa fie mai moderna si mai in pas cu restul lumii fiind mai eficienta.

  Pentru Anonim care intreba de ce ONG-urile nu trebuie sa aiba profit: legislatia in vigoare stipuleaza acest fapt si iata de ce ONG-urile mai sunt numite si Organizatii non-profit.

  RăspundețiȘtergere
 5. Totusi aduc si un ONG-urile un plus pentru tara asta: angajatii locali platesc impozite, uneori chiar pun in vizorul publicului chestiuni importante. In ONG se formeaza lideri de opinie, chiar daca marea majoritate a personalului de acolo e "plancton".
  Si nu cred ca e chiar corect sa le contrapui direct firmelor din sectorul corporativ. Fiecare cu lumea lui si cu scopurile lui. Si pentur toti este locin viata asta. Si in business nu toti angajatii sunt orientati spre rezultat, de ex. examineaza activitatea unui operator de la ghiseul unei banci.
  PS. Nu demult am vazut un anunt ca se vinde un ONG, cu istorie bogata cu proiecte realizate, etc. Fix ca partidele :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Plăcut articolul.
  Apropo, e mai simplu sa selectezi un candidat fără experiență, pe care trebuie să-l înveți a lucra, decât un ONG-ist pe care trebuie mai întâi să-l dezveți a pierde timpul aiurea

  RăspundețiȘtergere