Astăzi a murit Milorad Pavić, autorul „Dicționarului hazar”, operă monumentală nu numai pentru literatura sârbă. Cred că cea mai bună comemorare a lui va fi recitirea cărților sale.
luni, 30 noiembrie 2009
marți, 10 noiembrie 2009
Ziua de nastere
Etichete:
General
Ieri am primit multe felicitări diferite de la mulți oameni apropiați, toate plăcute. Nu le enumăr, nu aceasta era intenția. Oricum, seara am mai primit o felicitare... foarte neașteptată, de altfel. Merci, Lorena.
vineri, 6 noiembrie 2009
Light of science
Etichete:
Gânduri
Până acum toate valorile cu care ne ciocneam noi în lume erau supuse legii conservării materiei. Lucrurile sunt limitate și finite. De aici și apare una din principalele legi ce conduc viața noastră - legea bunurilor limitate, care duce la apariția valorii.
De curând, noi tot mai mult operăm cu informațiile. Spre deosebire de lucruri, informația nu este limitată, de la consumul ei ea nu se perimează și nu dispare. Informația poate fi multiplicată și transmisă altuia, fără a pătimi proprietarul precedent.
Desigur, aceasta a început să funcționeze încă de la apariția primelor suporturi pentru informație - propabil, a picturilor murale, a scoicilor pe ață, a liniuțelor pe trunchiul copacului. Nu mai vorbesc de tăblițele de lut cu inscripții cuineiforme și, cu atât mai mult, despre cărți. Cartea o citești și o dai mai departe, iar valoarea ei o păstrezi - cunoști deja ce-i scris în ea.
Dar azi, odată cu apariția și dezvoltarea tehnologiilor informaționale, aceasta a mai suferit o mutație. Eu pot în orice moment să fac copie de pe un fișier și să-l trimit altuia sau să-l pun în acces public. Dar eu oricum o să-mi păstrez fișierul inițal... informația, care are o anumită valoare, se va multiplica. Cu timpul aceasta va duce la diminuarea valorii informațiilor, ele tinzând spre zero. Dacă orice persoană care dispune de o informație o poate multiplica și transmite altora, e și normal că tendința finală să fie: toți știu aceea ce știe fiecare. Orice informație cunoscută cuiva până la urmă ajunge să fie cunoscută de toți.
E greu de spus ce efect va avea acest fenomen asupra vieții noastre și asupra legilor ce o dirijează (în special economice, dar și sociale... că socialul tare mai este influiențat de economic). Cu timpul, lucrurile din jurul nostru incorporează tot mai multă informație. Iar informația se multiplică, se multiplică... devine tot mai accesibilă... respectiv, tot mai ieftină... Exemplu de chiar zilele astea: informația topografică, care acum 20 de ani era deținută mai că numai de militari, devine accesibilă practic oricui. Împreună cu GPS-ul duce la apariția navigatorilor, care vă pot arăta unde sunteți și cum să mergeți penru a ajunge unde vă trebu. Desigur, e o plăcere care costă. Dar vine Google... mai întâi cu google maps, care vă permit să vă găsiți casa văzută de pe satelit (mai puțin mie), iar acum și cu un program grauit de navigare, bazat pe google maps. Și în orice domeniu important, se vor găsi persoane care nu vor precupeți timp și efort să facă așa, ca lumea să devină mai ieftină și mai prietenoasă oamenilor. Linux, Open office, proeiectul Guttenberg... studiul free-float...
Și, desigur, în această lume a informațiilor accesibile, marfa principală va fi tot informația. Cine o va avea primul și va reuși să o rețină cât mai mult posibil, va putea obține cele mai multe avantaje din utilizarea ei. Dar aceasta nu schimbă esența lucrurilor - odată cu multiplicarea informațiilor, va avea loc „inflația” lor, ieftinirea. Iar odată cu o pătrundere tot mai amplă a lumii înformaționale în cotidian (dar nu mă refer numai la nivelul uzului casnic, propagarea informațiilor despre procesele tehnologice, sau medicale, de exemplu au impact și mai puternic decât informația utilizată de noi în casă) viața trebuie să se ietinească.
Acum brusc mi-a apărut cu totul în altă lumină afirmația lui Asimov. Respect ciuvacului, a spus asta încă 30 de ani în urmă...
„There is a single light of science, and to brighten it anywhere is to brighten it everywhere.”
joi, 5 noiembrie 2009
Remember, remember
Etichete:
Gânduri
Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.
Aceste versuri sunt și azi cunoscute de fiecare copil din Marea Britanie. Ele se referă la Complotul prafului de pușcă, cazul când la 5 noiembrie 1605 un grup de persoane erau la un pas de a arunca în aer Parlamentul Angliei, cu regele James I cu tot. Cred că aceste versuri simple ajută încă de mici copiii să respecte statul în care cresc și să înțeleagă ce înseamnă trădare de țară.
Dar oare la noi se va găsi poietul care va putea scri la fel de simplu și memorabil despre trădarea din 7 aprilie? „Țineți minte, țineți minte, data de 7 aprilie, Trădarea și complotul cu incendierea parlamentului și președinției, Eu nu știu vreo cauză, De ce Complotul focului, Ar trebui să fie vreo dată uitat.” Cam așa.
miercuri, 4 noiembrie 2009
Studiul free-float
Etichete:
Investiţii
După un lucru laborios, Agenția noastră a scos a treia ediție a studiului privind gradul de concentrare a controlului la noi.
Cum și era de așteptat, pachetele tot se consolidează, numărul de acțiuni în circulație liberă scade, iar emisiuni publice noi, care ar mări volumul free-float-ului, nu se efectuează. Și lumea mai întreabă de ce scad volumele tranzacțiilor bursiere...
Studiul poate fi văzut aici. Dacă nu vă interesează domeniul, recomand doar să vă uitați pe el - arată foarte bine. Cel puțin mie-mi place cum s-a primit. ☺
Abonați-vă la:
Postări (Atom)