facebook

marți, 28 mai 2013

22 de ani de absurd

Așteptându-l pe Godot
De 22 de ani aștept ca la noi să se normalizeze lucrurile.

Imediat după independență am acordat un credit mare conducerii de la noi (eu personal, dar cred că și restul tot). Era haos, nu exista nimic, evident că trebuia mai mult timp pentru a pune lucrurile pe roate...

Dar anii treceau și mai bine nu se făcea. Am avut prima serie de guverne corupte și parlamente compuse din partide amorfe, care, natural, s-au terminat peste 10 ani cu un recul foarte puternic - venirea comuniștilor la putere.

Acum, privind în urmă, înțelegi că comuniștii nu au fost cel mai rău prin ce am avut de trecut. Tot s-a furat, dar se fura nuștiu-cum mai organizat. În justiție era cam aceeași situație ca și acum, dar se încerca macar să se păstreze aparențele. Cu libertățile era mult mai rău, dar să fim serioși, ei nici măcar nu au închis ProTV-ul. În schimb investitorii străini se simțeau aici în siguranță. Mai erau unele preluări de afaceri, dar erau mici și se refereau la investitori locali. Și iarăși, se încerca păstrarea aparențelor și dacă ceva devenea public, imediat se bătea în retragere.

8 ani a fost mult, foarte mult. Toți acești ani am așteptat plecarea comuniștilor, și venirea viitorului fericit. Ei au plecat, viitorul fericit a venit. Azi toți îl trăim din plin.

Nu vreau să vorbesc despre situația actuală, mi-e silă. După Pădurea Domnească când Lannisterii cu bani, Barateonii fanatici și Starcii principiali au început să lupte toți unii contra altora, creând alianțe temporare când totul s-a amestecat, nici nu se mai încearcă să se păstreze aparențele. Ca de obicei, în războaiele tuturor contra tuturor nimeni nu are de câștigat, cu atât mai mult noi, cetățenii.

Evident, după această situație iar vom avea un recul. Și, fiind totul atât de grav și deplorabil, și reculul va fi pe măsură. Mă tem și să mă gândesc, în ce direcție va merge. Oricum, situația actuală nu mai poate fi tolerată.

Dar vreau să scriu despre altceva. Mi-am dat recent seama că eu de 22 de ani aștept ca noi să ajungem macar cât de cât la normalitate. Să nu mai fim cea mai săracă țară din Europa. Să se întoarcă cu fața la noi învățământul și medicina. Justiția să fie imparțială. Acei de la putere să lucreze pentru țară, și nu pentru ei...

22 de ani sunt două treimi din viața mea. Două treimi din viață am trăit în acest haos depresiv, tot sperând că iată-iată o să fie mai bine. Mă simt ca Estragon sau Gogo (îi spun pe poreclă pentru nu utiliza numele lui, compromis în ultimul timp) din „Așteptându-l pe Godot”, care tot așteaptă și așteaptă ceva, și așa le trece toată viața. Din păcate, o piesă din teatrul absurdului este cea mai bună metaforă pentru două treimi din viața mea. Trist.

În fine. În alte părți, să fi fost aceeași situație, cred că demult zburau de la putere, dar și din țară toți acei ce-și fac jocurile lor din contul nostru. În Atena demult ar fi fost orașul invadat de studenți furioși, în Paris demult ar fi fost străzile blocate de renumitele lor baricade, iar în Londra nici nu s-ar fi putut ajunge la așa o situație. Dar noi suntem noi. Poate drept spun cine spun despre moldoveni: Мамалыга не взрывается. Și poate că trăim exact așa cum merităm.

Până la urmă, eu fac și voi face ce pot. Stimați deputați, bine ați venit la alegeri anticipate. Vă aștept cu nerăbdare la urna de vot. EU O SĂ VĂ VOTEZ.

Iar până atunci, să mai ascultăm despre munții de mămăligă seculară... care nu ne va iubi.




6 comentarii:

  1. Din păcate, Natan, avem puțini oameni curajoși, care, lucrînd în instituții de stat (CNPF, de exemplu), să iasă și să spună în public - șefii mei legitimizează tranzacționarea ilegală de acțiuni bancare, șefii mei tolerează preluarea ilegală a instituțiilor financiare. Sunt puțini curajoși care măcar să plece din sistem cînd văd că sunt instrumente în mîinile unor interlopi. De asta și avem bandiți cu oști întregi de idioți utili sau profesioniști fără discernămînt.

    De asta în alte părți sr fi zburat.

    Sorry.

    Din păcate oamenii prea inteligenți sunt fricoși. De asta nu avem pe cine alege.

    RăspundețiȘtergere
  2. brace yourselves.... elections are coming :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Oamenii inteligenti nu sunt fricosi, atita ca oamenii inteligenti nu isi pun mintea cu prostii. De acord cu aspectul narativ, eu nu am asteptat sa plece sau sa se schimbe ceva de la sine. Pe unde am putut, am incecrcat sa schimb ... lumea la mai bine. Dar aceasta lume se uita la mine ca la un nebun cu gura lor cascata de ... nebuni si nu voiau sa se schimbe nimic. Fura ei, furam si noi. Fura ei mult, furam si noi putin. Amagesc ei, amagim si noi. Un principiu care mai functioneaza. Initial cei mai mari infractori si profitori erau considerati copiii lui Snegur si ginerele acestuia. Tot raul erau copiii. Dar Snegur nu mai e la conducere si se dovedeste ca nu copiii lui sunt de vina, ba chiar sunt inteligenti si buni in ceea ce fac. Cind a venit Lucinschi deja copiii lui erau "zoiati" (spalati cu zoaie), pina a venit Voronin ca sa aflam ca fiul acestuia e capul relelor in Moldova. Acum ca avem un alt presedinte, nu mai au de cine sa se ia si se lupta "ţachii" (de la ţap), pina vor gasi alte expresii cu care sa ne sustraga si amageasca. Am trait o lunga perioada ... de tranziţie, fiind implorati sa asteptam sa treaca acea perioada, dupa care am fost mereu infricosati ca vine ursul rus si ca e rau in bratele acestuia. Apoi economia tenebra se "lumina" tot prin mataplazicurile lor, ca mos Ion sau matusa Ileana nu praseau "tenebru" ci lucrau real. Iar cei tenebri prin banci si hotii ii furau din patlagele crescute de mos Ion si matusa Ileana. Da, am fost activ in acesti 22 de ani, poate si anterior, dar, spre deosebire de tine, eu nu o sa imi mai dau votul nimanui. Multumesc! Multumesc tara pentru tot ce ai facut pentru mine! Pentru ca eu am lucrat pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Votul este cea mai mare minciună şi amăgire.
    Pînă acum moldovenii au votat conştiincios, avem una dintre cele înalte participări la vot. Dar asta nu ajută, pentru că nu asta e problema şi nici soluţia.

    Avem nevoie de implicare (nu mă refer la cauze prosteşti ce nu afectează nici un procent din populaţia Moldovei, gen: homosexualitate, SIDA şi alte prostii ale agendei papagalilor de serviciu) şi de identificarea căilor de a-i face pe cei ce ajung la putere să poarte răspundere - materială, penală şi chiar capitală dacă va fi nevoie.
    Pînă cînd nu va fi implimentată această răspundere, alegerile nu vor schimba nimic!

    Votul nostru nu contează!

    RăspundețiȘtergere
  5. Din câte am înțeles din comentariul primului anonim, el se consideră fie fricos, fie nu prea inteligent.

    Oleg, toate acestea sunt vorbe. Concret, ce trebuie de făcut. Fără cuvinte frumoase, gen implicare și identificare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci, alegerile. Lumea ii aleaga pe niste persoane ce vor crea legislatia tarii (oare nu-i asta scopul principal al parlamentului), 99% din aceste persoane avand idei foarte vagi despre dreptul, legea si modul de functionare a statului (ba cele ce au cunostiinte mai aprofundate, le-au obtinut aflandu-se dupa sarma ghimpata). Democratia, eh?

    RăspundețiȘtergere