Autor: Julian Barnes
Denumirea originală: A History of the World in 10½ Chapters
Anul editării: 1989
Deja de mai multi ani, această carte rămâne preferata mea. Deşi, este destul de greu de definit, de ce. Ştiţi cum e cu cărţile bune - contează nu numai ideea şi subiectul, ci şi limbajul, "volumul" şi credibilitatea personajelor, atmosfera creată... Dacă nu ştiţi cum e cu cărţile bune, încercaţi să povestiţi cuiva subiectul romanului "Idiotul" de Dostoevskii, să vedeţi ce va rămâne din una dintre cele mai bune cărţi a literaturii mondiale.
Romanul lui Julian Barnes reprezintă o colecţie din 10 istorioare (şi jumătate), care i-au părut oarecum reprezentative autorului pentru "istoria lumii". Care au fost criteriile la selectarea tematicii, pentru mine rămâne un mister, însă rezultatul este extraordinar. Nişte istorii diferite, care doar uneori se intersectează, de regulă indirect, însă această mozaică crează un tot întreg fascinant. Oricum, câteva teme persistă: arca lui Noe, nave, naufragii, pasageri neinvitaţi, trădare, dragoste şi cari (da, cari care rod lemnul). Unele capitole sunt nişte mistificări ale unor fapte şi personaje reale, mistificări atât de bine făcute, încât este nevoie de nişte cercetări destul de avansate pentru a-ţi da seama de aceasta. Unele capitole sunt descrierea unor evenimente reale, fără careva abateri de le ale. Şi, desigur, câteva capitole sunt pură ficţiune. Oricum, stilul naraţiunii este foarte diferit de la un capitol la altul.
Oricum, tema principală a cărţii e o polemică pe care autorul o poartă nu atât cu Dumnezeu, ci cu viziunea oficială a religiei asupra lui. Cartea începe cu o altă istorie a arcăi lui Noe, iar se termină cu o răsturnare a concepţiilor despre viaţa de apoi. Dar nu vă faceţi griji, această polemică nu afectează deloc calitatea literară a cărţii.
Deci, recomandarea mea amatorilor de literatură de excepţie - citiţi aceast carte. Vă asigur, la capitolul patru veţi fi deja prinşi. Prin librării cartea este disponibilă atât în română, cât şi în rusă, o puteţi găsi şi pe net.
Natan, multumesc mult pentru recomandare... Tocmai am finisat-o. Intr-adevar e o carte deosebita. Captivanta fara a fi superficiala, inventiva, instabila si cu niste idei pe alocuri socante. Ideea cartii e geniala si poate originala: sa descrii istoria lumii utilizand anumite istorioare reprezentative care spun mai mult decat manuale groase de istorie sau arhive intregi de documente. Iar concluzia, adica finalul, ultimul capitol "Visul" care e mai mult ca un epilog, e o satira extraordinara a unei dileme spirituale care a durat milenii de-a randul.. si va mai dura cateva inca. All in all, marita atentia acordata pe deplin.
RăspundețiȘtergereCornel, mă bucur că ți-a plăcut.
RăspundețiȘtergereMerita citita aceasta carte, nu ai cum sa te plictisesti. Pentru cei ce nu cred in mituri, aici poti gasi lucrurile explicate in varianta postmoderna, iar pentru cei interesati de dramele din trecut, aici veti gasi unele detalii. Eu am avut de citit la facultate si sincer ma bucur ca am facut acest lucru, cat despre ceea ce ai scris tu, este doar o perspectiva, ea poate fi interpretata de fiecare, in propriul stil. Depinde daca o citesti de placere sau pentru analiza. Eu pot spune ca pentru amandoua am facut-o.
RăspundețiȘtergere