Istorie povestită de niște prieteni programatori.
La lucrul este angajat un student, coleg de grupă cu cineva deja angajat. Restul programatorilor îl înterabă pe acel deja angajat:
- Ia spune, cum este el la facultate?
- Așa și așa... zadrot. Foarte axat pe învățătură, vorbește foarte mult despre programare, învață foarte bine...
La așa răspuns, restul au rămas perplexi. După o scurtă pauză, cineva s-a încumetat să întrebe:
- Dar ce-i rău în aceea că el învață mult și se interesează de programare? Asta doar invers, este bine.
Deja a urmat o pauză din partea colegului noului angajat, care a presupus, probabil, revizuirea tuturor valorilor și a principiilor de viață, după care el nehotărât a spus:
- Da eu nu aveam în vedere nimic rău...
Și aceasta chiar este o stare de spirit generală între studenți. Cine învață și se interesează de viitoarea profesie e zadrot și nu se prea cotează printre colegi. Pot înțelege asta prin prisma integrării sociale - dar ar fi îndreptățit doar în cazul profesiilor care implică o componentă de socializare importantă... ceea ce nu este cazul programatorilor, de exemplu.
În majoritatea grupelor din universitățile la care am predat era anume așa o atmosferă. Un exemplu bun - fugitul de la ore. Când o parte a grupei vor să fugă de la ore, ei încearcă să-i convingă pe toți să fugă, pentru ca penalizarea să nu fie individualizată, ci să se împartă la toți. Păi iată, când o parte de grupă încearcă să convingă altă parte a grupei să fugă, acei care nu vor să fugă se simt vinovați, hărțuiți și intimidați... și nu invers. Îmi pare normal ca acei care fug să nu se simtă în oala lor și să fie marginalizați și condamnați.
Când procurăm ceva și ni se dă mai puțin decât ceea pentru ce am plătit, suntem deranjați și ne apărăm drepturile, cerând să ni se livreze marfa până la ultimul gram. Însă când este vorba de studii, lumea parcă uită de acest principiu. Deși studenții ar trebui să ceară de la profesori să le predea tot pentru ce au plătit... să stoarcă din ei cunoștințele până la ultimul ban achitat conform contractului de studii.
Din păcate, la noi nu e așa. Poate de aceea că nu studenții, ci părinții acestora muncesc din greu ca să plătească studiile. Poate de aceea că lumea plătește pentru diplomă, și nu pentru studii. Și atâta timp cât va fi așa, acei care învață bine și nu fug de la ore vor fi numiți zadroți și vor fi marginalizați în colectivele lor.
Doar mai târziu viața urmează să aranjeze lucrurile pe la locurile lor...
Doar mai târziu viața urmează să aranjeze lucrurile pe la locurile lor...
Eu as inchide barurile din jurul facultatilor în timpul orelor de studii. E mai simplu decât să schimbi mentalitatea unei întregi sisteme.
RăspundețiȘtergere"Doar mai târziu viața urmează să aranjeze lucrurile pe la locurile lor..." - bine ar fi să fie viata atât de corectă...
RăspundețiȘtergereofftop. Discutand odata cu Denis poza cea de mai sus am ajuns la urmatoarele concluzii:
RăspundețiȘtergere- Bill Gates are o fata stranie pentru ca pentru prima oara in viata lui o femeie vie sede pe genunchuil lui.
- Femeia pe genunchiul lui BG e asa de fericita pentru ca simte bucuria lui BG
- Omul deasupra lui BG e trist pentru ca tare vroia sa fie pe lucul femeii aceia