Ca de obicei la finele anului în CUC, se fac totalurile, inclusiv și concursul pentru cea mai bună întrebare a anului. Și, ca de obicei, mi-i greu să aleg doar trei întrebări din acele scrise anul acesta. Iată unele din ele:
Spre deosebire de regele omonim, el nu era un orator foarte bun. În schimb opera sa scrisă a făcut furori. Se poate spune că unul utiliza ca armă călimara, iar altul - cuvântul. Primul s-a născut în 1483. Numiți-i pe ambii.
Răspuns: Martin Luther și Martin Luther King
Comentariu: Martin Luther a devenit renumit după ce a scris renumitele 95 de teze, care au stat la baza protestantismului și reformării bisericii. Este cunoscut cazul când el a aruncat cu călimara în diavolul care îl ispitea. Martin Luther King (regele omonim) este cunoscut pentru discursurile sale, fiind un orator înflăcărat.
Acest termen își are originea în epoca renascentistă, atunci desemnând locul unde își derulau operațiunile comercianții florentini. Ei deseori puteau fi văzuți la intersecții sau în piețe, așteptăndu-și clienții să se așeze lângă ei. Numiți termenul.
Răspuns: bancă
Comentariu: Termenul „bancă” cu semnificația de instituție financiară provine de la cuvântul italian „banca”, care înseamnă o bancă - scaun lung pe care pot sta mai multe persoane. Finanțiștii din orașele din nordul italiei își așteptau clienții pe bănci, tot acolo derulându-se și tranzacțiile, operațiunile de împrumut sau schimb valutar. Este binecunoscut că sistemul bancar centemporan își are originea în orașele din nordul italiei.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Bank#Origin_of_the_word
Una din condițiile de eligibilitate pentru acordarea premiului Nobel este aceea ca laureatul să fie în viață la momentul decernării premiului. În 2006, secretarul general al comitetului Nobel din Norvegia s-a referit la această persoană spunând că este „cea mai mare omisiune în istoria de 106 ani a premiului Nobel”. Probabil, tot cu referință la această persoană, în anul 1948 premiul Nobel pentru pace nu a fost decernat, cu explicația „din cauza lipsei unor candidați eligibili în viață”.
La ce persoană se făcea referință?
Răspuns: Mahatma Gandhi
Comentariu: El a fost nominat de 5 ori pentru a primi premiul Nobel pentru pace, însă nu l-a primit niciodată. Secretarul comitetului Nobel din Norvegia a numit aceasta cea mai mare omisiune a premiului, spunând: „Gandi se putea descurca fără premiul Nobel pentru pace, însă nu se știe dacă comitetul Nobel se va putea descurca fără Gandi.” În anul asasinării lui, premiul pentru pace nu a fost acordat.
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize#Overlooked_achievements
http://www.nbcnews.com/id/44787416#.UTHuV6VYYfk
Alchimiștii medievali considerau că metalele din pământ apar sub influența corpurilor cerești. Mai exact, că razele diferitor planete sau corpuri astrale amestecându-se cu apa din pământ, formează diferite metale. Astfel, razale Saturnului, cea mai puțin luminoasă și cea mai lentă din planetele, cunoscute de ei, formează cel mai desconsiderat metal - plumbul. Jupiterul crează staniu. De la razele planetei Mercur apare mercurul, care îi și poartă numele. Luna formează argintul. Marte - fierul. Venus - cuprul.
Explicați, vă rog, de ce majoritatea cuceririlor spaniolilor nu erau foarte îndepărtate de ecuator.
Răspuns: Fiindcă acolo razale soarelui cad mai direct și trebuie să fie cele mai bogate zăcăminte de aur.
Comentariu: Alchimiștii medievali considerau că aurul apare în pământ sub influența razelor soarelui.
Sursa: Niel Stiphenson, „Quicksilver”
Armatorii de nave și administratorii coloniilor olandeze în secolele 17-18 erau foarte pragmatici. Spre deosebire de alte flote ale timpului, majoritatea pedepselor în flota olandeză erau de natură materială. De pildă, una din cele mai răspândite pedepse pentru majoritatea încălcărilor era confiscarea salariului pentru o lună.
Din aceleași motive ei erau nemiloși cu acei ce, după cucerirea orașelor, se dedau jafurilor, pentru a nu se pierde nimic din trofee. Astfel, înainte de asedierea orașului Malacca, s-a anunțat că jefuitorii vor fi împușcați pe loc sau vor fi arestați în vederea împușcării ulterioare, cu confiscarea averii și cu…
Dar ce măsură de pedeapsă suplimentară urma să le mai fie aplicată jefuitorilor?
Răspuns: confiscarea salariului pentru o lună.
Sursa: Igor Mojeiko, Cu crucea și mușcheta
Aceste "piese vestimentare" originare din Suedia au apărut în 1994. Însă majoritatea dintre noi le cunoaștem din 1996-1998, în special datorită jocului lor preferat. Sub ce denumire le cunoaștem noi?
Răspuns: The Cardigans
Comentariu: Formația suedeză The Cardigans a apărut în 1994. Una din cele mai renumite piese ale lor este “My favorite game”. În traducere, denumirea lor înseamnă “Cardigane”.
Conform unor surse, necesitatea unei astfel de acțiuni poate apărea în urma unor traume cerebrale, a depravării senzoriale, a morții clinice, a utilizării unor droguri sau, uneori, în timpul somnului.
De asemenea, această acțiune este necesară la finalizarea unui anumit tip de experiențe spirituale.
Dar când este necesară această acțiune, conform unui frazeologism românesc?
Răspuns: Când obosești
Comentariu: Expresia este „ați trage sufletul”. Au fost descrise situațiile când apare senzația că sufletul părăsește trupul, ulterior el urmează a fi tras înapoi. Experiența spirituală este așa-numita călătorie în lumea astrală.
În această listă de abțineri de la acțiuni sunt menționate flori, ochi, buze și morminte. Dar cu ce începe această listă?
Răspuns: corola de minuni a lumii
Comentariu: lista de abțineri sună în felul următor:
„...şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.”
Aceste versuri sunt din poezia lui Blaga, primul vers al căreia este „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”.
Imagine
Ajuns în această localitate din Cehia, autorul întrebării în primul rând a făcut poza pe care o vedeți pe ecran. În contextul acestei poze, poate fi citat următorul fragment:
„Deasupra lui nu mai era nimic, în afară de cer - un cer înalt, nu unul senin, dar oricum, nemăsurat de înalt, cu nori cenușii care se târau încet pe el.”
Dar care este denumirea veche a localității respective?
Răspuns: Austerlitz
Comentariu: Denumirea actuală a localității este „Slavkov u Brna”. Fragmentul citat este din romanul „Război și pace”, unul din momentele de turnură pentru eroul preferat al lui Tolstoi, Andrei Bolkonskii, când acesta este rănit și, fiind culcat pe spate, înțelege cât de nesemnificative sunt multe din grijile și preocupările noastre comparate cu cerul pe care îl vedeți pe poză.
„Ten little Niggers went out to dine;
One choked his little self and then there were nine.
Nine little Niggers sat up very late;
One overslept himself and then there were eight.”
Probabil, cunoașteți povestirea Agathei Cristie „Ten little niggers”, titlul căreia apoi, din corectitudine politică, a fost schimbat mai întâi în „Ten little indians” și în final a rămas ca „And Then There Were None”.
Un rol important în această povestire o are o poezioară pentru copii, care povestește despre zece mici negroizi cu care pe rând se întâmplă câte ceva și ei rămân tot mai puțini.
Într-o operă română clasică din 1877 de asemenea asistăm la o numărătoare inversă a personajelor ei. Mai mult ca atât, chiar și numărul lor coincide cu acel din cartea Agathei Cristie. Dar care sunt primele două rânduri din această operă?
Răspuns:
„Plecat-am nouă din Vaslui,
și cu sergentul, zece,..”
Comentariu: În poezia lui Vasile Alecsandri „Peneș Curcanul”, el povestește despre un detașament de dorobanți, pornit la războiul de independență. În poezie, ostașii din detașament cad rând pe rând, la sfârșitul poeziei eroul liric rămânând singur. Este una din cele mai renumite poezii din seria „Ostașii noștri”. Peneș Curcanul era porecla lui Constantin Țurcanu, care a și servit ca prototip al eroului poeziei.
Imagine
Aveți în față cel mai vechi Acesta integral care s-a păstrat până în zilele noastre. Inscripția a fost găsită pe o coloană de marmoră nu departe de Ephesul antic. Ea a fost făcută, probabil, în secolul întâi era noastră, și reprezintă un epitaf pentru un oarecare Seikilos.
Dar cel mai vechi Ce este acest epitaf?
Răspuns: Cântec
Comentariu: Deși s-au păstrat unele fragmente de cântece care sunt și mai vechi ca acesta, Epitaful lui Seikilos este primul cântec integral găsit până în prezent. Semnele de asupra textului indică cum trebuie interpretat cântecul, fiind echivalentul notelor sau taburilor muzicale.
Tehnica de formare a cuvintelor Verlan este foarte răspândită în rândul tinerilor vorbitori de franceză. Drept exemple ale utilizării acestei tehnici putem da chiar denumirea tehnicii sau, de exemplu, pseudonimul scenic al cântărețului belgian Paul Van Haver, un mare maestru contemporan.
Dar în ce constă această tehnică, dacă una similară, utilizată de tinerii greci, se numește Podana.
Răspuns: Inversarea silabică a cuvintelor.
Comentariu: Verlan s-a format de la francezul L'anvers (invers). Iar Podana - de la cuvândul Anapoda, pe care și noi toți îl cunoaștem. Cel mai cunoscut caz de utilizare a verlanului este formarea numelui cântărețului belgian Stromae, care a fost format de la cuvântul Maestro.
Planta „Cactus Nadea” își are originea, probabil, în Africa de Nord, însă acest lucru nu mai poate fi stabilit cu exactitate, fiindcă la moment Cactus Nadea nu mai este prezintă în populații naturale. Prima dată planta a fost menționată în vechiul testament, însă nu se știe dacă acea menționată acolo era cu adevărat Nadea sau nu.
Dar ce am înlocuit prin Cactus Nadea.
Răspuns: Aloe vera
Comentariu: Există mai multe specii din acest gen de plante, iar această specie a fost numită veritabilă, vera. În prezent ea nu mai are populații naturale.