facebook

marți, 5 august 2008

Cucusor

Cred că „Zdob și Zdub” cu cântecul lor „Cucușor” au făcut mai mult pentru cultura noastră autentică decât a făcut Ministerul Culturii în ultimii 20 de ani.

8 comentarii:

  1. Incepand cu "sa-mi cante la livada me" - sunt de acord 100%. Cam pe la '99 (cand zdubii doar au inceput sa exploateze folkul romanesc) la un concert in Bucuresti au cantat o versiune si mai psychedelica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, locul cela rupe. Dar aveam în vedere și componenta asta de culegere a folclorului autentic și de promovare a lui. Fiindcă noi avem mulți interpreți, care lucrează cu folclor autentic, dar cine dintre ei a adunat stadioane în întreaga Europă și a promovat folclorul în rândul tinerilor? Sau, de exemplu, Bunica la Eurovision...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru mine cultura autenica nu se asociaza cu stadioanele. Si nici cu Eurovision-ul.

    Cucusor e o piesa extraordinara. Ca si cuculetul, de exemplu. Sau Dimineata pe racoare. Imi plac mult.

    Dar imi place si felul in care valorifica etnofolclorul formatia Trigon. Din fericire Trigonul n-o sa adune stadioane si nici n-o sa participe la Eurovision.

    Cat despre Zdob si Zdub si ce-a facut Ministerul Culturii. Imi aduce aminte de discutiile din copilarie despre cine-i mai puternic - Rambo sau Terminator, Leul sau Tigru, tata meu sau tata tau. Doar ca acelea aveau un sens - existau anumite argumente relevante (de ex. tata meu e desantnik).
    Comparatia pe care o propui e aberanta. Nici un argument nu merge. Cine-i mai rapid gandul sau internetul? Cine-i mai frumoasa Angelina Jolie sau Manastirea Capriana?

    caiafaverde: adica pana la "sa-mi cante livada mie" Ministerul Culturii era inainte, dar dupa acel moment din cantec, Zdob si Zdub o iau inainte la facutul pentru cultura autentica? :) 100% :D

    Sper ca nu va suparati.

    RăspundețiȘtergere
  4. klaus: Am doar avut in vedere ca inaintea momentului mentionat in piesa se afla, sa zicem, un moment lung lipsit aproape de orice interes ce putea fi aruncat cu usurinta. Cum de altfel zdubii si faceau live (inainte ca piesa sa fie inclusa in album).
    PS: "Cand aud cuvantul 'cultura' ma apuc de buzdugan". Stefan cel mare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Comparatia nu a fost una directa, ci cum ne invatau pe noi pe vremuri la scoala "comparatie ascunsa"(kiar daca de fapt nu despre asta e vorba): cultura unui popor nu doar trebuie dezvoltata si sustinuta dar si promovata peste hotarele tarii iar zdubii au facut-o la cel mai inalt nivel. Muzica populara e parte integranta din cultura unui popor, dar nu poti spune ca oameni de toate virstele o asculta si aici ma refer la tineri (mie una imi place la nebunie), zdubii au reusit sa faca un melanj intre muzica populara si rock care da bine si care place tuturor virstelor...

    RăspundețiȘtergere
  6. Merci, Larisa
    Într-adevăr, vorbeam anume despre promovarea unei culturi, iar promovarea, desigur, include în primul rând numărul de persoane pe care le vizează. Pot să accept că „adevărata cultură” este doar prerogativa a unui cerc limitat de persoane (cred că o sectă selectă, 20 - 30 de oameni care stau într-un turn de fildeș și care niciodată nu merg la stadion), dar chiar nu cred că acest cerc limitat are vre-o treabă cu promovarea culturii.
    Eu, sincer, nu cunosc integral textul la vre-un cântec popular - doar fragmente... nu socot colindele și urăturile. Însă datorită Zdubilor deja știu unul... și e chiar unul foarte frumos... Iată asta eu numesc promovare și transmitere a culturii.

    RăspundețiȘtergere
  7. extraordinar cantec, extraordinara muzica , si daca romania pierdut o parte de suflet odata cu moldova, macar il primeste inapoi inzecit prin astfel de cantece. pamantul cred ca nu conteaza,el nu ne apartine, ci noi ii apartinem.asadar Bravo voua!

    RăspundețiȘtergere