Când merg într-o țară, eu nu întreb cum sunt acolo legile, bune sau rele. Eu întreb dacă ele se respectă sau nu. (proverb japonez)
Uneori rămân uimit de aceea, cât de relativă este aplicarea legilor la noi în Moldova. Se aplică doar când trebuie și numai referitor la cine trebuie...
Nici nu vreau să discut aspectele juridice a amnistierii anunțate de președinte. Adica, el poate anunța ce vrea. Dar care-i baza de acțiuni pentru procuratură? Să-mi arăte cineva care se pricepe mai bine, care-i mecanismul juridic prin care s-a ajuns de la anunțul de la televizor la măsurile de eliberare a posibililor infractori (asta presupunând că acțiunile de până atunci a procuraturii era legale și neabuzive, și că pentru toți acei reținuți existau probe care ar demonstra că ei erau vinovați de ceva).
Eu mă întreb: cine câștigă cel mai mult din amnistierea anunțată de Voronin și preluată de Procuratură? Mai ales după ce Marian Lupu a propus ca amnistierea să se reflecte și asupra polițiștilor care sunt și ei oameni și poate au comis din cauza emoțiilor niște abuzuri...
Văd trei categorii de persoane care sunt afectate de această „amnistie”. În prima categorie sunt organizatorii reali a dezordinii din piață, și cred că toți vor fi de acord că aceștea trebuiesc găsiți și pedepsiți (sigur, cu excepția lor). La aceasta grupă îi includ și pe provocatorii din rândul mulțimii.
O a doua grupă de persoane sunt acei care au aruncat cu pietre în Președinție și, mai ales, în polițiști. Cred că nu le-ar strica câte o sancțiune administrativă (amendă), să se gândească altă dată înainte de a lua o piatră. Înțeleg că e greu de identificat persoanele, dar ar fi o lecție care trebuie învățată numaidecât. Cât despre lumea care a furat din Parlament, acolo-i vorba de sanțiune penală, care urmează a fi aplicată (oricum, majoritatea dintre cei ce au furat și așa erau cu antecedente, și nu va fi nimic nou pentru ei).
Și a treia grupă afectată de amnistie sunt polițiștii care au bătut persoanele reținute. Aici e vorba de infracțiuni penale multiple, și cred că cea mai mare greșeală ar fi ca ele să nu fie pedepsite. Fiindcă nu se poate să locuiești într-o țară, în care în poliție sunt infractori mai mari ca în lumea interlopă. Iar dacă acum ei scapă nepedepsiți, vor înțelege că li se poate tot...
Cine câștigă de pe urma acestei amnistii? Organizatorii adevărați ai dezordinilor publice și poliția. Fiindcă tinerii, da care așa mult își face grijă conducerea țării, ce-i așteaptă? O amendă? 15 zile de detenție, dintre care jumătate deja au fost petrecute în izolator?
Sau poate conducerea țării așa încearcă să-i protejeze pe deținuți de polițiștii care-i bat? Poliția oare mai este controlată de președintele țării? Știți, ambele variante de răspuns la această întrebare sunt la fel de strașnice.
Natan, din nou ai scris foarte lucid. Sper mult ca cele 3 directii de care ai scris sa se realizeze, dar sansele sint mici. Dar speranta moare la urma. Da intradevar in politia noastra sint implicati persoane care nu cunosc un lucru - sa aperi cu sfintenie poporul din care esti si tu. DA acesti mirsafi politisti au ucis la moment 3 bravi baieti si altii ucisi stau la morga. Traim in sec. 21 si cred cu siguranta ca numele celor care au maltratat copii nostri vor fi identificati si leguiti. Da, Voronin nu a aparat acest popor, stie deja toata lumea, chiar si comunistii din Rusia il condamna, nimic nu ii poate aduce iertare.
RăspundețiȘtergereFoarte bun post:)
RăspundețiȘtergeresi mai este o mica problema. nimeni nu stie numarul real al tinerilor care au fost arestati, astfel nici nu putem sti cati trebuie sa fie eliberati.
Si cei care au fost ridicati randomly de pe strazi si de prin facultati fara sa fi vandalizat nimic, doar pentru ca au participat pasnic la proteste sau se aflau prin zona merita sanctiuni?
RăspundețiȘtergereContraventiile trebuie demonstrate inainte de aplicarea sanctiunilor, din cate imi amintesc.
ăăă... da unde am spus că nu trebuie demonstrate? Am vorbit doar de acei care au făcut ceva. Și am mai spus că în condițiile legii, ar fi trebuit să fie reținuți doar acei, despre care există probe că au făcut ceva. Sigur, aceasta nu corespunde realității.
RăspundețiȘtergereEu cred ca nimeni nu ştie nici macar numărul real al morţilor.
RăspundețiȘtergereTot circulă zvonuri că ar mai fi vreo 20.
Aşteptăm.
Oameni buni, care mortzii mas... amnistie !!!
RăspundețiȘtergereCioara asta are legatura cu cosmosul, de atata influientza i s-a ridicat manka in kept :(((
In Constitutzie scrie clar ca doar Parlamentul(!!!) are dreptul de a acorda amnistia datorita caracterului organic al acestei proceduri shi este una din atributziile sale de baza !
Unica kestie care poate sa o acorde Preshedintele este gratzierea individuala, care nu are nici o legatura cu amnistia !
Ma apuca strekia cand aud de amnistie :(((
P.S. daca comentam shi declaratzia lui Lupu, bagam vreo 50 de pagini de argouri shi alte forme de protest scripto-salbatice...
Victory has a thousand fathers, but defeat is an orphan.
RăspundețiȘtergereJ.F.K.
Amnistierea este un fenomen interpretabil! Pot fi gasite atit elemente pozitive, cat si negative..
RăspundețiȘtergereInsa oricum prevederile legii sufera din aceasta cauza, pentru ca litera legii trebuie aplicata fara indicatii presedintelui si aplicata 24 din 24...
Sunt jurist si ma ingrozesc cind aud asemenea aberatii de genul acelora ca amnistia. Aceasta se numeste operatiunea spalarea creierelor oamenilor in continuare. In primul rind, intr-un stat democratic functioneaza mecanismul separarii puterilor in stat (legislativa, executiva si judecatoreasca), justitia se infaptuieste in baza legii si nu la indicatia sau comanda cuiva. Intr-al doilea rind, amnistia, conform art 66 din Contitutie este o atributie a Parlamentului. Asa ai o impresie ca conducerea ne considera o turma de prosti si nu are intentia de a prosti doar poporul dar si comunitatea internationala!
RăspundețiȘtergereSa-mi spun si eu o parere. Cinstit sa spun sint pentru prima data cind nu stiu de la ce sa incep. Sint economist. Imi iubesc meseria. Am scris multe articole pe tematici economice. Dar acuma sint afectat si sintem tare afectati de acea minciuna la care sintem prezenti. Un lucru nu intelg - de ce atita minciuna, chiar nu e clar ca azi, miine totul va iesi la suprafata. Asta e realitatea oameni buni, nimic in sec. 21 nu poate fi ascuns. Merg pe strada, si privesc in ochii oamenilor, si toti sint un pic amorsati, dar in sufletul lor arde libertatea, care nu e cunoscuta acestui popor inrobit. Da e inrobit in mijloc de Europa. Personal inteleg spiritele oamenilor, dar cred ca nu e cazul acum de contat pe minciuna - o lupta trebuie de dus corect, prin mijloacee corecte, far nu pe frauda, fara ca sa invie mortii, fara ca sa voteze camarazii nostri plecati la munici grele peste hotare. Da sint de acord si cu declaratia Presedintelui Voronin - alegatorul decide viitorul, dar dar dar doar in democratie, fara intimidare, totalitarism la massmedia si minciuna, minciuna si iar minciuana.
RăspundețiȘtergereSper la solutie pasnica a situatiei create, economic situatia in tara e foarte grava.
Sarevenim insa la ale nostre.
Economia de-facto functioneaza la un nivel foarte redus, remitentele au scazut, import scad, respectiv bugetul scade, ...expres. In Moldova foarte si foarte slab este stimulata agricultura, baza dee-facto a acestei tari, exportul e sustinut doar pe hirtie, iar la import e friu libr, nu mai vorbind de granita de la nistru.
Pe mine nu ma mai mira nimic.... :(
RăspundețiȘtergereMă tot gândeam între timp la această amnistiere... Eu am înțeles șiretlicul ex-președintelui parlamentului. În realitate, este evident că el nu poate simpatiza bătăile din secțiile de poliție, și iată ce a inventat. Amnistiei îi sunt supuse toate persoanele implicate în evenimentele din 7 aprilie și de mai târziu. După cum a spus dumnealui, trebuie să-i înțelegem și pe polițiști, sunt și ei oameni.
RăspundețiȘtergereIată sensul real al afirmației dumisale. Dacă vre-o persoană la care i-a fost bătut cineva dintre apropiați sau prieteni în poliție, se simte afectat ca om, poate să facă tot ce-i trece prin cap, fiindcă toate persoanele implicate în evenimentele respective, cad sub amnistie. Legea nu mai contează în aceste circumstanțe. Există permisiunea speakerului. Din cuvintele lui reiese că se poate de prins pe acei care v-au bătut prietenii și rudele și de făcut și lor același lucru.
Numai că am senzația că în cazul poliției această amnistie se va aplica, iar în cazul nostru - nu.