facebook

joi, 23 aprilie 2009

Criza

Criza există și se dezvoltă indiferent de evenimentele de la noi. Însă e interesant de urmărit aprecierea oficială a crizei, dată de guvernul nostru.

Până la alegeri, la noi nu era criză, după opinia oficială. Adica, era, dar ne afecta puțin, și noi aveam soluții pentru orice evoluție e evenimentelor.

Acum, după alegeri, brusc situația a devenit „dificilă”. Până când încă „avem soluții”, dar cred că într-o săptămână-două se va vorbi deja că situația este foarte grea.

Mi-i interesant, ce se va întreprinde în luna următoare: pur și simplu nu se vor plăti salariile la bugetari, sau ele vor fi micșorate?

Respect foarte mult unele persoane din actualul guvern (ca atare, o persoană din actualul guvern), și înțeleg foarte bine situația complicată în care se află, dar guvernul Moldovei ca instituție s-a descreditat complet în ochii mei. În loc să-și facă treaba prevăzută de lege, adica să aibă grijă de țară, el s-a transformat într-un instrument pentru campania electorală a comuniștilor. Anume despre aceasta spuneam aici - în loc să gestioneze rațional banii bugetului și să implementeze, de exemplu, niște programe investiționale (aceleași drumuri naționale), ei au anunțat majorarea salariilor și pensiilor pentru a câștita voturi. Adica, au jertfit interesul național în favoarea interesului unui anumit grup de alegători.

11 comentarii:

  1. Salariile la profesori deja au fost taiate si bursele la studenti de pe acum, nu mai trebuie sa asteptam luna viitoare.

    Interesant cit o sa mai tina si cursul leu/valuta la asa nivel. Ca de-am mi se face impresia ca la noi totul e stabil...

    RăspundețiȘtergere
  2. "Au jertfit interesul național în favoarea interesului unui anumit grup de alegători." - asa ceva in constitutie se cheama uzurparea puterii de stat, daca nu gresesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am avut între timp o discuție în contradictoriu referitor la acest post. Deci, eu nu consider că drumurile sunt mai importante decât pensiile. Eu consider că majorarea pensiilor înainte de alegeri, când este în plină desfășurare o criză dezastruoasă, și când trebuie economisit fiecare bănuț de la buget, este absolut neinspirată și chiar destructivă pentru țară. E atât de iresponsabil - uite, câștigăm alegerile și pe urmă ne descurcăm, iar dacă nu le câștigăm, atunci nu-i problema noastră...

    Cât despre alternativa salarii - drumuri (drumuri la figurat, desigur), e o chestie de bază din teoria macroeconomică, distribuirea factorilor de producție limitați ale unei națiuni între destinații de consum și destinații productive. Cred că mai multe detalii desprea aceasta ar trebui să cerem de la Alexandru Culiuc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun venit in era postelectorala a barterului !!!

    Uitatzi de supermarketuri shi centre comerciale, ăştia daca supravietzuiesc, macar 50%, pana la sfr anului, merita o medalie...

    Un apel catre investitori, in spetza straini :
    Domnilor, nu ratatzi aceasta ocazie unica de a fi pionierii startup-urilor de taraba !!!

    Insushi Vladimir Voronin in cadrul intalnirii cu Elvira Nabiullina pe 25 martie a afirmat ca criza economica reprezinta in primul rand o oportunitate...

    ...de care va beneficia, ca de obicei, toata lumea simpla

    RăspundețiȘtergere
  5. pt Turist - gresesti pt ca in postarea autorului nu se face referire la numarul acestui "anumit grup de alegatori". Daca te-ai gandit la "anumit grup de alegatori CARE ESTE CVASI-MINORITAR" atunci s-ar putea sa ai dreptate, dar inca o data vreau sa atrag atentia - cu morti sau vii, cu plecati sau sedentari, VICTORIA COMUNISTILOR ESTE UNA ZDROBITOARE SI NU POATE FI PUSA LA INDOIALA. Apropos, a-si indrazni sa afirm ca elimiarea Comunistilor de la putere, IN CONDITIILE DATE!!!, ar fi mult mai aproape de "uzurparea puterii in folosul unui anumit grup de alegatori".
    Pt Natan - De ce eviti sa afirmi cu tarie - DA, DRUMURILE SUNT MULT MAI IMPORTANTE DECAT PENSIILE?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu pe cine respecti foarte mult din actualul guvern, Natan, dar chiar daca e o persoana de treaba, atunci s-a compromis complet. Toti ministrii si alti sefuleti de departamente si agentii ale guvernului sunt complet compromisi. Fiecare din ei a fost angajat si a avut implicatii directe in favoarea partidului de guvernamint pe perioada campanieie ecectorale, da chiar si pina si dupa campanie. Fiecare din ei a executat ordinile directe ale tatucului lor si a devenit complice la toate ilegalitatile. Chiar real crezi ca merita cineva din guvern macar cit de putin respect? Pentru ce?

    RăspundețiȘtergere
  7. cine a ajuns in guvern nu cred ca au ajuns doar prin cunostinte, sunt si oameni foarte destepti printre ei. daca au hotarit sa cistige ceva bani din asa pozitii nu cred ca asta inseamna a se compromite. sunt si ei oameni si vor sa traiasca bine. bravo lor ca au reusit sa obtina increderea acestor oameni prin personalitatea si cunostintele lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. totul va fi bine :) adica cu mult mai rau decat este acum. lucrurile au fost tinute din rasputeri, indiferent de toate pronosticurile. Au fost vanduti USD cu milionale pe zi (3-6mln/zi), fara a cumpara un dolarasi in utlima luna (vezi datele de le BNM). Suntem la rezervele din august 2007. In plus Import/Export tot merge contra dorintelor.

    Nu, nu o sa micsoreze salariiile, mai degraba o sa mareasca inflatia si o sa dea drumul la leu. Este cu mult mai "politicly correct".

    RăspundețiȘtergere
  9. Băi, regards, tu şi nu ştii că pecunia non olet ???

    Lasa, te rog, bravada asta anapoda :(((

    порядочность и денги - взаимоисключающие вещи...

    Shtii foarte bine ca rebelul de azi este martirul de maine...

    RăspundețiȘtergere
  10. Larry, vo pervih, voi lasa bravada cind tu ai sa lasi malcish-kibalcishu ista eftin, specific moldovenilor, format dintr-un coctail de agresivitate si pofighizm. Deal?

    Vo vtorih, toti stiu ca banii nu put, dar cred ca mai exista si niste limite. Nici pentru kileri banii nu put, asa-i? Realino crezi ca mentozavrii si dinozavrii care au ucis si au calicit oameni in 7 aprilie si dupa isi merita apartamentele, epoletii, si premiile banesti (care nu put) pe care le-au primit din mainile tatukului?

    Sper sa dai dovada de verticalitate si continuitate data viitoare cind Natan va scrie ceva despre relatiile lui cu Comisia sa-i trintesti si lui in nas cu "banii nu put" - cred ca intelegi ca totul e legat de bani si in aceste cazuri...

    Si voobshche, se discuta despre respect nu despre bani. Las sefuletii sa-si faca bani cu lopata din functia de ministru, e treaba procuraturii sa se ocupe de ei, dar asta nu inseamna ca merita respectul din partea unui om normal......

    RăspundețiȘtergere
  11. Băi, regards, hai sa o luam altfel shi o sa te citez :

    "Toti ministrii si alti sefuleti de departamente si agentii ale guvernului sunt complet compromisi" - nu ca i-ash apara dar tu ai lucrat vreodata in cadrul mashinariei statului ??? Shtii oare conditziile de angajare(supunere) de acolo ???

    "Fiecare din ei a fost angajat si a avut implicatii directe in favoarea partidului de guvernamint pe perioada campaniei electorale, da chiar si pina si dupa campanie" - Ma bucur ca eshti asha de bine informat dar sa fim serioshi...de unde s-a luat spiritul asta de raspundere colectiva ??? Mai ushor cu generalizarile...

    "Sper sa dai dovada de verticalitate si continuitate data viitoare cind Natan va scrie ceva despre relatiile lui cu Comisia sa-i trintesti si lui in nas cu "banii nu put" - cred ca intelegi ca totul e legat de bani si in aceste cazuri..." - ABERATZII. Natan ishi sustzine punctul de vedere p/u ca IN PRIMUL RAND tampitzii de acolo baga betze in roate afecerii sale iar cauza nobila trece temporar pe planul secund...

    Nu cred ca s-ar gasi o persoana care ar accepta rolul lui Gavroche al Wall Street-ului moldovenesc, avand ca UNICA
    sursa de venit aceasta lupta contra SISTEMULUI...

    Imi aduc aminte momentul cand Мальчиш–Кибальчиш era escortat pentru a fi executat, aceasta privind in ecran catre spectatori arunca asha o fraza :

    «Не бойтесь, ребята! Там, вдали, за дымом и за пожарами, жизнь нас ждёт светлая и счастливая!»

    ...mai ACTUAL nici nu se putea !!!

    RăspundețiȘtergere